Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

O braku pokory,o braku szacunku dla klienta,o traktowaniu go jak barana,który i tak kupi,bo wystarvzy mu powiedzieć,że "legenda","pasja" itp.

Nie odczuwam tak tego. Unitra zatrudnia kilkanaście osób, tworzą sprzęt od zera, zgodnia z jakimiś standardami, z zapewnieniem powtarzalności. To dalej wielkość manufaktury (i swego rodzaju eksperyment), ale już nie jednoosobowej działalności. Chociażby samo wynagrodzenie pracowników generuje koszty.

System gra dobrze, albo nie....

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ja mam polskie wzmacniacze (haiku,jasiński i parę mniejszych manufaktur)
Tez nie żałuję.
Ale to sprzęt tworzony przez ludzi z pasją,od wielu lat.

I w tym rzecz- manufaktury, które od podstaw tworzyły WŁASNĄ markę, nie kupiły sobie sobie nazwy z historią, by na sępa się pod nią podpiąć. 

26 minut temu, barmanekm napisał:

Nie odczuwam tak tego. Unitra zatrudnia kilkanaście osób, tworzą sprzęt od zera, zgodnia z jakimiś standardami, z zapewnieniem powtarzalności. To dalej wielkość manufaktury (i swego rodzaju eksperyment), ale już nie jednoosobowej działalności. Chociażby samo wynagrodzenie pracowników generuje koszty.

Jakie sa te koszty,można poczytać w sprawozdaniu.
I tu się robi mniej śmiesznie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jakie sa te koszty,można poczytać w sprawozdaniu.
I tu się robi mniej śmiesznie.

Myślę, że właścicieli stać na takie inwestycje. Wystarczy sobie policzyć roczne pensje inżynierów, koszty na zakup sprzętu itp. Wcześniej Mudita próbowała coś działać z telefonem, ale nie wyszło, i to też kosztowało. (czego akurat żałuję, bo pomysł był ciekawy). Myślę, że ich nawet stać na to, aby ta inwestycja miała się nigdy nie zwrócić, a wystarczy aby przestała generować kolejne straty, co jest jak najbardziej możliwe.

Teraz, barmanekm napisał:

Myślę, że właścicieli stać na takie inwestycje. Wystarczy sobie policzyć roczne pensje inżynierów, koszty na zakup sprzętu itp. Wcześniej Mudita próbowała coś działać z telefonem, ale nie wyszło, i to też kosztowało. (czego akurat żałuję, bo pomysł był ciekawy). Myślę, że ich nawet stać na to, aby ta inwestycja miała się nigdy nie zwrócić, a wystarczy aby przestała generować kolejne straty, co jest jak najbardziej możliwe.

Oczywiście-że ich stać.
Tyle-że nie chodzi tu o żadne audio....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

No właśnie - już Mudita pokazała, że Kostrzewa zna się tylko na grach. Parodią było, że to właśnie błędy w sofcie rozłożyły wyroby produkowane przez "speca" od software... 😁😁😁

7 godzin temu, porlick napisał:

Problemem jest zarządzanie i marketing (co również wiąże się z ceną) które są bez sensu i w widoczny sposób prowadzą do upadku firmy. I kto wtedy będzie odpowiadał za serwis tej garstki urządzeń sprzedanych tym, którzy dali się złapać na "legendę Unitry"?

Przecież to zarzut do całego audiohobby 

Zobacz jak Bang Olufsen Densen Hegel Wile Lampizator itd. są serwisowalne.

Też nie ma serwisówek do nich 

Do chińszczyzny tak samo.

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Litości

Co do rabatów to była promocja po AVS2023 do końca roku dla uczestników prezentacji.

Jasno o niej wspominali.

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

rozmawiamy o domenie cwaniaków,którzy wczoraj zaczeli,a jutro chca byc na topie.

Bzdura

Sprawdź ile dekad działa GLab

Podpowiadam- w sklepie gitarowym.

3 godziny temu, porlick napisał:

Mudita pokazała, że Kostrzewa zna się tylko na grach. Parodią było, że to właśnie błędy w sofcie rozłożyły wyroby produkowane przez "speca" od software... 😁😁😁

O Ąnżeju też będzie?

Mieszasz odbiorców

Ja z tymi od MagicTheGathering Tetrisa Minecrafta zwykle nie dogaduję się.

Metafor gracze nie łapią i zbyt dosłowni są.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Zasilacz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Efekty

Ukryta Zawartość

Nie podnosiłem tego ustrojstwa bo było ciężkie

Za zgodą najbliższego sklepu gitarowego u nich te fotki zdjąłem 

To też nie są tanie rzeczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, xetras napisał:

Przecież to zarzut do całego audiohobby

Nie. Tylko do głupio-cwanych właścicieli znaczka "UNITRA".

20 minut temu, xetras napisał:

Sprawdź ile dekad działa GLab

A co to ma do domowego audio? To dwa różne światy. 

22 minuty temu, xetras napisał:

Podpowiadam- w sklepie gitarowym.

No właśnie. 

Gitarowym, a nie RTV albo salonie audio.

A gdzie znajdę wyroby Mudity?

😉😁 

Tak samo im wyjdzie z Unitrą. Podpowiadam- BOKIEM. 😁

Twierdzisz że są jedynie sprytni, bo użyczono im (chodliwej lokalnie) marki?

Może i tak ale gruszek na wierzbie klientowi nie wciskają.

2 godziny temu, xetras napisał:

Może i tak ale gruszek na wierzbie klientowi nie wciskają.

Nie no pewnie.
Przedsprzedaż to nie jest to.
Nie
Na pewno nie.
No na pewno nie.
Nie.

3 godziny temu, xetras napisał:

Twierdzisz że są jedynie sprytni, bo użyczono im (chodliwej lokalnie) marki?

Twierdzę, że to oszuści i cwaniaki, którzy kupili sobie nazwę z historią, by na sępa się pod nią podpiąć, co zresztą pisałem wielokrotnie. W związku z tym, nawet tytuł wątku jest kłamliwy, bo to nie żadna reaktywacja, skoro prawdziwą Unitrę z tą fałszywką NIC nie łączy oprócz zakupionego prawa do używania nazwy. Takie praktyki powinne być prawnie zakazane.

9 godzin temu, porlick napisał:

Twierdzę, że to oszuści i cwaniaki

Wg. mnie troszke zbyt surowo ich pomawiasz.

Edytowane przez greg190872
2 minuty temu, greg190872 napisał:

Wg. mnie troszke za surowo ich pomawiasz.

Doprawdy?

Czy nie jest oszustwem zakup nazwy z gotową historią i wmawianie klientom, że teraz to ich historia? Powyżej była dyskusja o małych, polskich firmach działających w branży audio- oni od podstaw tworzyli WŁASNE marki i historie, pracowali na własną rękę. Ci cwaniacy nie- wmawiają kontynuację Unitry, choć z firmą z PRLu nie mają nic wspólnego. Uważam, że samo wystarczy, by takie działanie nazwać oszustwem marketingowym i taka praktyka powinna być zakazana.

Ukryta Zawartość

Opis sprzętu ale nic o dźwieku i złe akustycznie dobrane stoisko.Hi-End....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Nikonman
48 minut temu, greg190872 napisał:

No ale nie jest i dzialaja zgodnie z prawem.

Rynek ich zweryfikuje.

Uwazam ze okreslanie ich oszustami jest nie fair.

Niestety. 

Oczywiście. 

A ja nie.

32 minuty temu, Nikonman napisał:

Opis sprzętu

I nie tylko- w obu linkach, które podałeś, piszą o  PRLowskiej Unitrze, co tylko potwierdza moje zdanie o cwaniakach wykorzystujących zakupione prawa do nazwy do oszukiwania klientów poprzez podczepianie się pod cudzą historię. 

Mi to podoba się czarna stylistyka panelu sterowania. Chciałbym tylko zobaczyć jak reaguje ekran w odtwarzaczu. Chyba reguluje mu się podświetlenie?

OT

(A w podobnej cenie to jest... i Atoll i Audio Analogue i Emotiva)

Wzmacniacz akurat zakupowo mnie nie rajcuje, wolę choćby Avantone, ... (do jesieni z tym poczekam, bo teraz to wolę plenery)

20 godzin temu, porlick napisał:

skoro prawdziwą Unitrę z tą fałszywką NIC nie łączy oprócz zakupionego prawa do używania nazwy. Takie praktyki powinne być prawnie zakazane.

Jedni i drudzy zajmowali i zajmują się tym samym. Projektowaniem, polską produkcją i sprzedażą sprzętu audio.

Co do używania marki, to jest normalna praktyka. Właścicieli zmieniało dużo znanych marek w audio (NAD, Rogers, Harman Kardon i wiele innych) i nie tylko (chociażby marki z branży moto, sport itd.)

Przecież to nie Unitra i znaczek produkowali tylko poszczególne zakłady - Elmasz Cobrespu, Fonica Diora.

Nie znam produktu Unitra, bo takiego zakładu nie było tylko grupa producencka, może jedynie katalogi zlecało zjednoczenie o tej nazwie.

Dla mnie to nie jest nadużycie i nic nie powinno być zakazywane.

Największa ściema byłaby gdyby fantazyjnie nazwali się Unitra Ursus bo jak najbardziej mogą.

W dniu 18.05.2024 o 10:37, porlick napisał:

Takie, jakie opisuje od samego początku wątku. Gdybyś poczytał, to wszystko byłoby jasne.

I nie są to zażalenia, tylko uwagi. Nie jestem osobiście zaangażowany i żadnego żalu do nich nie mam.

No właśnie prawdę mówiąc to konkretów to za wiele nie widzę. To o czym piszesz to że nawiązują do dawnej firmy i tyle 

Albo ja nie wyłapałem. 

W dniu 18.05.2024 o 13:03, Pseudodrummer napisał:

tym wypadku cena,to wynik ego i wydumanego marketingu z książek.
To biznes typu "skok na kasę" a nie żadna pasja...

Takich produktów w branży audio jest wiele.

Wiemy też,że jesteś "za" a nawet "przeciw"

Wiemy? Kto wie?

Za czym?

Przeciw czemu?

Litości

Czyli nie ?:)

W dniu 18.05.2024 o 17:57, romeksz napisał:

To że klient jest w stanie dać, nie oznacza że da.

Możliwe. Tego nie kwestionuje.

W dniu 11.05.2024 o 10:43, Nikonman napisał:

Ukryta Zawartość

Tiaaa...

"Osobliwą częścią wystawy będzie rzadki egzemplarz wzmacniacza UNITRA WSH-205. Ten legendarny produkt, który był niegdyś eksportowany na zachodnie rynki jako model Altus V600, stał się inspiracją..."

Wybieg marketingowy Unitry Ursus

(w V600 są płytki drukowane z toruńskiego Torala)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Myślę że za parę lat będziemy pisać dlaczego Unitrze nie wyszło. Wybrali taką drogę,a nie inną. Ich sprawa. 15 czy teraz 20 tyś za ich wzmacniacz ,to 5 tyś Dolarów w tej cenie na Zachodzie są tysiące innych znanych już producentów. Ja wybrałem ten bardziej znany. Co zrobią inni,to się okaże.

Problem ich polega na tym że są zbyt mało charakterystyczni, żeby ich wytwórcy z "ludowych Chin" próbowali kopiować, co od półwiecza robią innym markom.

Gość

(Konto usunięte)
39 minut temu, xetras napisał:

Problem ich polega na tym że są zbyt mało charakterystyczni, żeby ich wytwórcy z "ludowych Chin" próbowali kopiować, co od półwiecza robią innym markom.

Problkem ich polega na tym, że nie sa żadnym solidnym producentem sprzętu audio!

To "nowa Unitra" raczej czerpie z wiedzy i doświadczeń owych, jak piszesz, "ludowych Chin", więc nie ma powodu, dla którego Chińczycy mieliby cokolwiek od niej  kopiować.

• Pokaż nowe odpowiedzi