Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie sprzętu high-end - listwa, kondycjoner, regenerator czy UPS!?

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, frank1 napisał:

W porównaniu do współcześnie panujących tamci komuniści byli dziadami, sorki za ot

Ale mogli mordować przeciwników. Na szczęście już nie te czasy ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

"Źdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie dostrzegasz!"

Ty też zaprzeczasz faktom?

Muszę przewietrzyć mój system…

15 minut temu, pmcomp napisał:

Ty też zaprzeczasz faktom?

Nawiązuję tylko do Twojego zachowania. Co nie ma nic wspólnego z cenami paliw 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Nawiązuję tylko do Twojego zachowania. Co nie ma nic wspólnego z cenami paliw 😉 

Nawiąż może do swojego zachowania ?

🙂 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, baksiu napisał:

Moim zdaniem przewymiarowany ups online

Ja kiedyś zrobiłem eksperyment z takim UPSem, korzystając z okazji, że mogłem pożyczyć na weekend profesjonalny UPS online firmy Eaton o mocy 3kVA który wtedy kosztował około 25 tysięcy złotych. To już było kilka lat temu, nie pamiętam oznaczenia modelu, ale to było coś w tym stylu, prawdopodobnie jakiś starszy model (wyglądał bardzo podobnie, identycznie wręcz, tyle że był czarny):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety grało to sporo gorzej niż bez niego. Fakt że do jego podłączenia użyłem gorszych kabli, UPS był podłączony moim starym kablem od końcówki (Shunyata Anaconda, UPS wymagał wtyczki C20 na zasilaniu), a UPS do mojej listwy z braku innych opcji standardowym "komputerowym" kablem.

Ukryta Zawartość

26 minut temu, pmcomp napisał:

Nawiąż może do swojego zachowania ?

🙂 

Ale ja nie piszę, że jestem wzorem cnót 😉 

35 minut temu, kaviter napisał:

Ja kiedyś zrobiłem eksperyment z takim UPSem, korzystając z okazji, że mogłem pożyczyć na weekend profesjonalny UPS online firmy Eaton o mocy 3kVA który wtedy kosztował około 25 tysięcy złotych. To już było kilka lat temu, nie pamiętam oznaczenia modelu, ale to było coś w tym stylu, prawdopodobnie jakiś starszy model (wyglądał bardzo podobnie, identycznie wręcz, tyle że był czarny):

Ukryta Zawartość

Niestety grało to sporo gorzej niż bez niego. Fakt że do jego podłączenia użyłem gorszych kabli, UPS był podłączony moim starym kablem od końcówki (Shunyata Anaconda, UPS wymagał wtyczki C20 na zasilaniu), a UPS do mojej listwy z braku innych opcji standardowym "komputerowym" kablem.

takim podłączeniem mogłeś tylko popsuć zasilanie, stworzyłeś wąskie gardła, nie likwidując tych wcześniejszych po drodze, partaczne podpięcie ups-a w takim wypadku nie mogło się skończyć sukcesem... tak samo jak podpięcie pytona do bylejakiego gniazdka w ścianie... Niestety ten UPS ważący zaledwie niecałe 30kg to popierdółka, w dodatku nie wiem, czy zmieniłeś w nim tryb pracy na online, bo standardowo jest offline, przełącza się dopiero w awaryjnych sytuacjach...

Co do polaryzacji społeczeństwa, to większej polaryzacji jak podczas obrad okrągłego stołu nie było, wiem że z perspektywy czasu wszystko zaczyna pięknie wyglądać, ale rzeczywistość była inna i mogło się skończyć mordowaniem jednych przez drugich. Co do polskiej zielonej wyspy, to mam zupełnie inne zdanie, centralizacja państwa jest przeciwnym kierunkiem, do decentralizacji, której bym oczekiwał. W obecnej sytuacji ekipa trzyma wszystkich za ryj i przykręca śrubę, dochodzi do kolejnych fuzji spółek państwowych, powstaje upolityczniony moloch Orlen, który korzysta z monopolu, sponsoruje kampanię wyborczą PiS za pieniądze zabrane klientom i pseudopromocje przedwyborcze nie zmienią ogólnego obrazu dymania obywateli przez ich własną spółkę. Straszenie euro jest tak samo instrumentalnie wykorzystywane przez obóz władzy, jak wszystkie inne strachy na lachy: Tusk, uchodźcy, robaki, wagnerowcy, geje, lewaki, wiatraki. Społeczeństwo ma się bać, co ma wywołać konsolidację i mobilizację elektoratu, nikt nie zadaje sobie pytania, czy zastraszone społeczeństwo to zdrowi, otwarci ludzie, odpowiedź niech każdy sobie znajdzie sam, dla mnie jest jasna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baksiu
  • 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Baksiu, nie wyrokój, nie oceniaj społeczeństwa, bo co jak co, to właśnie ono najtrafniej w konsekwencji ocenia otoczenie i co w nim się dzieje i to ono zmienia bieg historii. Po prostu z szacunkiem do ludzi. I nikt nigogo nie musi zastraszać - każdy ma swój może mały, ale rozumek.

A co to ma wspólnego z tematem? Idźcie se na bocznicę pierd... o politce. 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Gość

(Konto usunięte)

A w temacie, kiedy musiałem kupić listwę, zwróciłem się producenta kabli, które już miałem. Ma w ofercie kilka listew. Stwierdził, że z listwami jest sprawa prosta. Albo kupić najtańszą, albo najdroższą. (Oczywiście mówimy o jego produktach a nie o casto). Jak się zastanowiłem, to jest w tym jakaś prawda. Na najdroższą nie było mnie stać. Mam najtańszą i słucham se muzyki. Czy gorzej? A bo ja wiem? Nie korcą mnie listwy za 20 tys. zł.

Co do zasilania i tych ups-ów, przypomniało mi się, że kiedy mieliśmy w domu pierwszy tv, obok stała skrzynka, która okazała się być zasilaczem-stabilizatorem napięcia do tego tv. Takie czasy były. Hi-endy wtedy nie były, a zasilacz osobny już  tak. Jaka musiała być wtedy sieć energetyczna i jej parametry? 

Poza tym, solidna końcóka mocy czy inne elementy toru nie piwnny być wrażliwe na różniece w napięciu kilkunastu wolt, no chyba że chodzi o impulsowe - ale o tym nie mam pojęcia. Duże trafa tardycyjne udźwigną wahania. IMO.

Edytowane przez pantagruel
6 godzin temu, pantagruel napisał:

A w temacie, kiedy musiałem kupić listwę, zwróciłem się producenta kabli, które już miałem. Ma w ofercie kilka listew. Stwierdził, że z listwami jest sprawa prosta. Albo kupić najtańszą, albo najdroższą. (Oczywiście mówimy o jego produktach a nie o casto). Jak się zastanowiłem, to jest w tym jakaś prawda. Na najdroższą nie było mnie stać. Mam najtańszą i słucham se muzyki. Czy gorzej? A bo ja wiem? Nie korcą mnie listwy za 20 tys. zł.

Co do zasilania i tych ups-ów, przypomniało mi się, że kiedy mieliśmy w domu pierwszy tv, obok stała skrzynka, która okazała się być zasilaczem-stabilizatorem napięcia do tego tv. Takie czasy były. Hi-endy wtedy nie były, a zasilacz osobny już  tak. Jaka musiała być wtedy sieć energetyczna i jej parametry? 

Poza tym, solidna końcóka mocy czy inne elementy toru nie piwnny być wrażliwe na różniece w napięciu kilkunastu wolt, no chyba że chodzi o impulsowe - ale o tym nie mam pojęcia. Duże trafa tardycyjne udźwigną wahania. IMO.

Powyżej i poniżej 10% spadku lub wzrostu napięcia mają prawo nie udźwignąć, bo są projektowane do podpięcia do sieci o określonych normach. Kiedy te normy są notorycznie przekraczane sprzęt może się zepsuć, a już na pewno gorzej grać, dla mnie to oczywiste. Chcesz dźwięku na dobrym poziomie? Zasil sprzęt tak, jak to zaprojektował producent.

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, baksiu napisał:

Chcesz dźwięku na dobrym poziomie? Zasil sprzęt tak, jak to zaprojektował producent.

NIe musze, mam stabilną sieć.

I osobną linie do audio.

3 godziny temu, baksiu napisał:

Powyżej i poniżej 10% spadku lub wzrostu napięcia mają prawo nie udźwignąć, bo są projektowane do podpięcia do sieci o określonych normach. Kiedy te normy są notorycznie przekraczane sprzęt może się zepsuć, a już na pewno gorzej grać, dla mnie to oczywiste. Chcesz dźwięku na dobrym poziomie? Zasil sprzęt tak, jak to zaprojektował producent.

Mieszkasz w notorycznym miejscu...

U mnie w tej chwili mimo pracującej u wielu sąsiadów instalacji FV jest o godzinie 12:50 w pełnym słońcu 

Ukryta Zawartość

Wachania sieci przez 10 minut były na poziomie 0,33% (0,77V) za tym nawet do dopuszczalnych +,-  10% daleko

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 hours ago, ASURA said:

Mieszkasz w notorycznym miejscu...

I nie ma kabla odzyskującego energię.

Swoją drogą co to jest notoryczne miejsce?

A to?

4 hours ago, ASURA said:

Wachania 

33 minuty temu, bum1234 napisał:

I nie ma kabla odzyskującego energię.

Swoją drogą co to jest notoryczne miejsce?

A to?

... nie mówiłem, że "zdanża"...nie mówiłem? 

(po głębokim namyśle dodałem cudzysłów, aby nie stresować "sławka", na wypadek gdyby znowu chciał poratować "branżystę" 😁)

Edytowane przez iro III
8 godzin temu, pantagruel napisał:

NIe musze, mam stabilną sieć.

I osobną linie do audio.

Farciarz, u mnie co chwila pv się wyłącza, połowa sąsiadów ma...

• 1 miesiąc później...
W dniu 29.07.2023 o 18:42, pmcomp napisał:

O co z ta energia wyprodukowana przez prosumentow zeobisz w nocy? Jak skonsumujesz? Jak i gdzie zmagazynujesz?

Sposobem byloby teoretycznie „wylaczanie” blokow weglowych w dzien. Jak slonce nswieci. I wlaczanie ich tylko w nocy na mniejsza skale. Tylko to jest malo wykonalne. I lobby na to nie pozwoli.

Nie wiem czy wiesz ze Sejm uchwalil ustawe zabraniajaca budowania elektrowni PV na gruntach klasy IV. To jakies 50% powierzchni Polski. Czyli bedziesz mogl od 2026 budowac elektrownie PV na gruntach klasy V i gorszych. Po odliczeniu miejsc niedostepnych np. parkow, stref Natura 2000 itp. zostanie ok. 30-35% gruntow na ktorych bedzie mozna postawic fotowoltaike. Mam na mysli grube instalacje, a nie prosumenckie panele na dachach domow, ktore powoduja, ze sieci energetyczne nie moga tym zarzadzac bo nasza siec energetyczna nie jest przystosowanan do zarzadzania przesylem ze zerodel rozproszonych. Tylko ze prosumenckie panlee dzialaja prowyborczo 😉 .

Brawo PIS. To wieksza afera niz wiatraki tyko Polacy jeszcze otym nie wiedzą.

Nadmiar energii-->Hydroliza wody-->H2 . Ale to pieśń przyszłości i raczej nie w naszym skorumpowanym PGE-Obsrajtkowie. 

W dniu 29.09.2023 o 17:53, carlos med napisał:

skorumpowanym PGE-Obsrajtkowie

Co się czepiasz Obajtka.

Orlen zawsze miał najdroższe paliwo i nie ważne z jakiej frakcji był prezesunio.

19 minut temu, NRK napisał:

Co się czepiasz Obajtka.

Orlen zawsze miał najdroższe paliwo i nie ważne z jakiej frakcji był prezesunio.

Problem w tym że teraz czasem ma za tanie...

9 minut temu, NRK napisał:

Tanio źle, drogo źle, kartki na dystrybutorze źle. 
Jak żyć 😂😂

H2 for everyone...

W dniu 30.09.2023 o 19:29, NRK napisał:

Tanio źle, drogo źle, kartki na dystrybutorze źle. 
Jak żyć 😂😂

Problem nie leży w cenie, ale w sposobie i powodach jej regulacji. Każdy temat można sprowadzić do absurdu. Aktualnie niezależnie czy tanio, czy drogo, jest źle- tutaj trafiłeś z diagnozą.

• Pokaż nowe odpowiedzi