Skocz do zawartości
IGNORED

"Renowacja" kolumn Tonsila Space 86 - dla potomności.

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, robert19091990 napisał:

którzy próbują dać dobre rady i mają w temacie dużo większe doświadczenie

a skąd ty wiesz jakie ja mam doświadczenie?

31 minut temu, robert19091990 napisał:

Kiedy zwróciłem uwagę autorowi postu, że pachnie mi ten post prowokacją i że odpuszczam tu dalszą konwersacje otrzymałem ostrzeżenie a moje wpisy zostały usunięte 

nie zgłaszałem twoich wypowiedzi do moderacji

32 minuty temu, robert19091990 napisał:

Natomiast autor nadal uprawia agresywny i przemądrzały styl i stosunek, używając przy tym chamskich inwektyw w stronę userów

ile razy mam powtarzać że nie da się z tych głośników więcej wycisnąć a wy dalej mi ubliżacie że robię błędy i stąd ta moja irytacja - rozumiesz w końcu?

51 minutes ago, witek_z said:

a wy dalej mi ubliżacie że robię błędy i stąd ta moja irytacja - rozumiesz w końcu?

Zwrócenie komus uwagi na popełniane błędy to nie jest ublizanie. Natomiast Ty ewidentnie ublizasz innym uzytkownikom i uzywasz wulgarnego języka.  Przeczytałem kilka ostatnich postów i wszyscy komentujący zachowują poziom (kulturę) wypowiedzi, tylko nie Ty autorze.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A wracając do tematu i pomijając podejście autora do krytyki, to uważam,

że z głośników można wyciągnąć sporo więcej. Dayton zagra z II rzędem na ok 5 kHz,

natomiast co do średniego, to zrobił bym na początek kopię oryginału:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można ewentualnie skorygować zakres pracy GDM'a zwiększając 0,5 mH o 0,1 mH

do 600uH a z kolei cewkę Daytona zmniejszając do 160 uH.

Wbrew pozorom wcale te kolumny w oryginale tak źle nie grały ...

Może w ten sposób przepadnie trochę z dołu pasma obciążającego GDM'a.

Jeśli w ogóle o to chodziło w wątku 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 14.07.2023 o 15:56, witek_z napisał:

a teraz lepiej?

Ukryta Zawartość

Dalej do poprawy ... niestety narazie nie ogarniach totalnie co do ciebie "pasmo" mówi ...

Ukryta Zawartość

Panowie dajcie już spokój.

Szkoda czasu na udzielanie rad. Facet się mocno zamotał, może za dużo TVPiS i musiał dać upust frustracji i znalazł na to idealne miejsce w tym temacie.

Teraz pewnie walczy o to, by jak to sam określił wysłać temat w kosmos co mocno szanuję z uwagi na nawiązanie do nazwy kolumn. Pomysłowo  😉

5 minutes ago, robert19091990 said:

wysłać temat w kosmos co mocno szanuję z uwagi na nawiązanie do nazwy kolumn. Pomysłowo  😉

Dobre 😆

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

14 godzin temu, robert19091990 napisał:

Szkoda czasu na udzielanie rad. Facet się mocno zamotał, może za dużo TVPiS i musiał dać upust frustracji i znalazł na to idealne miejsce w tym temacie.

"mądrego" to warto posłuchać

W jednych kolumnach z rodziny Space`86, jako średniotonowy był zastosowany GDM 10/80/2. Sprawdziłem czy dałoby radę tak go odfiiltrować, żeby uzyskać możliwość podziału poniżej 1kHz oraz połączyć z innym głośnikiem wysokotonowym w okolicach 2kHz. Z głośnika usunąłem filc zasłaniający otwory w koszu i zamontowałem w komorze ok. 0,5 litra z bardzo dużą ilością materiału tłumiącego (wata apteczna).

Mój GDM ma taką charakterystykę impedancji.

Ukryta Zawartość

Po zamontowaniu do komory charakterystyka impedancji bardzo się wypłaszcza.

impgdm10komora.thumb.png.bba379a313492c06f7c0a451b0bc8bd6.png

Głośnik w trybie direct ma bardzo nieprzyjemny wykres csd. Mnóstwo rezonansów na wysokich częstotliwościach, podobnie jak Twój kevlarowy GDM oraz długi ogon przy 1kHz.

gdm10directacsd.thumb.png.f95ae6ad21a6a89c495bac01d3db6431.png

Po zastosowaniu filtra uzyskałem taki wykres.

gdm1042acsd.thumb.png.582352b5b595884e49d681749ff6dcfd.png

Z pomiarów wynika, że można uzyskać ładną charakterystykę umożliwiającą niższe podziały.

gdm10holm.thumb.png.fe67cfd30abc33ae281ac1ef181ab729.png

Pomiary robiłem z 0,5m. Taka filtracja powoduje spadek efektywności o ponad 5dB w stosunku do trybu direct, chociaż rezystancja szeregowa cewek ma tylko ok. 0.8 Ohm. Do tego zapewne trzeba doliczyć ESR kondensatora 100uF filtrującego od dołu.

zwgdm10.thumb.png.cbe6a53836c026fd71206242206f6a0b.png

Zastosowanie pułapki równoległej (szeregowo w torze głośnika) powoduje jeszcze większy spadek efektywności, aż o ponad 10dB od trybu direct. Głośnik grał bardzo cicho, więc zrezygnowałem z tego pomysłu.

Taki sposób filtracji jak powyżej powoduje spadek impedancji toru średniotonowego do 3 Ohm.

impgdm10filtr.thumb.png.76c6aff36eb2740868017a26e6727934.png

Jednak nie od dziś wiadomo, że na kolumnach Space`86 słuchają głównie wysublimowani audiofile, a tacy na pewno mają dobre jakościowo wzmacniacze, które spokojnie mogą pracować przy impedancji 3 Ohm, więc nie bójmy się niskiej impedancji.

Mając lepszy głośnik wysokotonowy, którego można niżej filtrować może spróbuj zastosować taką topologię filtra do swojego kevlarowego GDM. Teoretycznie patrząc na charakterystykę impedancji GDM w komorze i braku widocznego piku rezonansu można by próbować nie filtrować głośnika od dołu, ale trzeba mieć świadomość spadku jego wytrzymałości mocowej. Tonsil podaje moce dla podziału przy 1kHz/12db.

Ukryta Zawartość

Przy niższym podziale lub przy braku filtracji od dołu moce znacznie spadną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Patefil
Poprawa błędów.

Fajne 🙂

Na górze Dayton? To jest bardzo dobry wybór w kategorii cenowej "kategoryczny low-end"

Możesz zrobić ten "korektor fazy" z kieliszka, super wygląda taki przezroczysty 🙂 Tylko uszko filiżanki trzeba utrącić żeby nie było na nim odbić i dyfrakcji 🙂

2 godziny temu, Patefil napisał:

aki sposób filtracji jak powyżej powoduje spadek impedancji toru średniotonowego do 3 Ohm.

Bo ci się sumują 3 gałęzie + głośnik do masy.

Jeśli ci pułapka obniża efektywność całości o 10dB, to znaczy że w minimum ma wrednie niską impedancję, dodatkowo szeroko i robi za zwarcie. Na ile masz ją strojoną? Włącz/wyłącz tę pułapkę w symulacji i zobacz jak wpływa na wykresy. Normalnie albo pułapkę robisz chcąc coś dodatkowo wyciąć tam gdzie głośnik masz już częściowo filtrowany, czyli impedancja od strony wzmacniacza już rośnie od cewki w szeregu, (np. dodatkowe wycięcie brakeupu), albo z dużą wartością rezystora jeśli chcesz jakiś kilkudecybelowy pik wygasić tak, gdzie głośnik nie jest filtrowany i wtedy pułapka też nie obciąża tak mocno źródła.  Albo jeszcze inaczej, ale na pewno nie tak żeby połowa prądu do głośnika "przeciekała" przez pułapkę.. 

Ciekawe skąd wynika ten babol na 1k, jakieś odbicia od kosza, czy jaka cholera.. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.07.2023 o 11:47, micwoj napisał:

Fajne 🙂

Na górze Dayton? To jest bardzo dobry wybór w kategorii cenowej "kategoryczny low-end"

Możesz zrobić ten "korektor fazy" z kieliszka, super wygląda taki przezroczysty 🙂 Tylko uszko filiżanki trzeba utrącić żeby nie było na nim odbić i dyfrakcji 🙂

No, tak trzeba podejść do tematu. Z uśmiechem, miała być zabawa i jest. 

Kieliszek i filiżanka to moje 😀, broń boże autora tematu. Dayton, był w "przydasiach", to został "wsadzony" I tam zostanie. 

Panowie, będą pomiary, spokojnie. 

P.S. średniotonowy z chińskim układem gra bardzo sympatycznie. Oryginał Tonsila nie sięga mu do pięt.

Pozdrawiam.

Gdy robiłem modyfikacje kolumn z rodziny Space`86 zawsze zastanawiałem się do kogo właściwie adresować taki projekt? Bo tak po prawdzie użytkowników tych kolumn można podzielić na trzy grupy:

1. fanatyków z Unitraklubu, a tych żadne merytoryczne argumenty nie przekonają do modyfikacji,

2. otumanieni i zagubieni, najczęściej nie mający żadnej wiedzy z elektroakustyki, często montują byle jakie głośniki na pałę, byle grały, nie ważne jak,

3. świadomi, ale to pewnie niewielka grupka, może 5% ogółu.

Szukając jakiegoś innego głośnika, który mógłby zastąpić GDM ze Space`86 trafiłem na głośnik klasy śmieciowej, który okazał się lepszy od GDM 10/80/2. Głośnik niestety nie jest łatwo dostępny, więc potraktujmy to jako przykład, że nawet w tej klasie głośników można znaleźć "perełkę". Może istnieją jakieś łatwiej dostępne tanie "perełki".

Głośnik jest mniejszy, więc dorobiłem na czas pomiarów nową ramkę z płyty pilśniowej.

Ukryta Zawartość

Pomiary:

charakterystyka impedancji

impst.thumb.png.9523b8574241bc364d054177e5d86d3f.png

charakterystyka impedancji w komorze

impstkomora.thumb.png.6ea301285fbde713881d9ac912cbda95.png

porównanie direct z GDM

gdmpor.thumb.png.7948ad44499ee0483aefbb0ca63b2ef2.png

porównanie z GDM i GDWK z filtrami ze Space`86

porstgdmgdwk.thumb.png.116411816d05c58cf4e124fdfd0d4112.png

csd głośnika z filtrem

stfiltrcsd.thumb.png.d5820e544bfbbc1c174f4541a1f27f66.png

Z pomiarów wynika, że można by próbować zrobić układ Fast zastępując zarówno GDM jak i GDWK, robiąc podział np. poniżej 500Hz. Głośniczek gra dość dobrze, ale niestety ma niewielką moc 5W i 4 Ohm. a najlepsze jest to, że pracuje jako subwofer w zestawie komputerowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.08.2023 o 13:32, Patefil napisał:

Z pomiarów wynika

Używasz Arta Limp do impedancji, Arta do wodospadu, wiec po co jeszcze Holmimpulse? 

W dniu 26.07.2023 o 09:02, ropniak napisał:

Panowie, będą pomiary, spokojnie. 

Ja rozumie że są sprawy ważne i ważniejsze, ale właśnie mija ponad miesiąc.

1 godzinę temu, witek_z napisał:

Ja rozumie że są sprawy ważne i ważniejsze, ale właśnie mija ponad miesiąc.

Prawidłowo w języku polskim piszemy "rozumiem", a nie "rozumie"! O rozumie lub jego braku świadczą niestety wpisy wielu użytkowników tego forum 😞

Edytowane przez Ricambi
12 godzin temu, Ricambi napisał:

Prawidłowo w języku polskim piszemy "rozumiem", a nie "rozumie"! O rozumie lub jego braku świadczą niestety wpisy wielu użytkowników tego forum 😞

Aleś błysnął

Jestem w trakcie renowacji tych kolumn (space 86), regeneruje głośniki i robię drobne poprawki jak dodatkowe wzmocnienie i wytłumienie obudowy oraz wymiana kabli. Z listy typów użytkowników kolegi Patefil, występuję pod numerem 2, z tym wyjątkiem że chciałbym żeby te głośniki grały poprawnie. Moje pytanie brzmi czy warto wymieniać kondensatory w zwrotnicach na nowe przy okazji renowacji? Nie posiadam multimetru z opcją sprawdzenie pojemności, więc nie wiem w jakim są stanie. Jeśli wymieniać to czy wszystkie i na jakie? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli są zgodne z oryginalnym schematem, czyli po dwa 2,2 uF w każdej

zwrotnicy, to warto je wymienić na poliestrowe  o tej samej wartości.

Większy czyli 4,7 uF też można na poliestrowy, ale niekoniecznie.

To nieduże wartości i koszt dostawy np. z poweraudio pewnie będzie

porównywalny z ceną jednego 4,7 uF ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to już lepiej te bo polipropylenowe i ciut tańsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z

Mam tam oryginalnie 2,2 uF, 3,3 uF i 4,7 uF, takie też chciałem zamówić. Dziękuję za odpowiedzi, kupie któreś z proponowanych jak będą na stanie. 

• 2 tygodnie później...

Znalazłem drugiego kandydata na miejsce GDM 10/80/2. Głośnik pochodzi z taniego kina domowego i wg producenta ma 30W/6 Ohm. Też jest mniejszy, więc dorobiłem ramkę z HDF. Zrobiłem mu małą modyfikację poprzez nasączenie membrany i zmocowanie stożka fazowego (tymczasowo z twardego styropianu).

Ukryta Zawartość

msf.thumb.png.7d70f4a5492db2dccaff00978e97bd91.png

Można użyć go w układzie Fast z nisko filtrowanym GDN 20/40 pozbywając się GDM i słabego GDWK 7/50, które ciągle się przepalają lub użyć jako średniaka zamiast GDM.

Czy ten zestaw naprawczy kevlarowy do GDM ma cewkę na aluminiowym karkasie?

W dniu 3.08.2023 o 09:51, meloV8 napisał:

Używasz Arta Limp do impedancji, Arta do wodospadu, wiec po co jeszcze Holmimpulse?

Wolę robić pomiary w Holmipulse, gdyż jest bardziej przyjazny dla użytkownika. Arta jest dla mnie zbyt irytująca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Patefil napisał:

Czy ten zestaw naprawczy kevlarowy do GDM ma cewkę na aluminiowym karkasie?

nie jest na aluminiowym karkasie

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Patefil napisał:

Wolę robić pomiary w Holmipulse, gdyż jest bardziej przyjazny dla użytkownika. Arta jest dla mnie zbyt irytująca.

też tak uważam 🙂

poza tym w charki z holmimpulsa są znakomicie czytelne  a obsługa jest intuicyjna i bezproblemowa

Brak możliwości pomiarow offaxis w pełnym dual channel całkowicie dyskwalifikuje Holmimpulse, nie mówiąc o jakiejkolwiek automatyzacji procesu mierzenia. 

Nie masz pojecia o czym piszesz Sławku. Jak zaczniesz mierzyć w poprawny sposób charakterystyki offaxis, to zrozumiesz, co miałem na myśli. 

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, meloV8 napisał:

Nie masz pojecia o czym piszesz Sławku. Jak zaczniesz mierzyć w poprawny sposób charakterystyki offaxis, to zrozumiesz, co miałem na myśli. 

myślę , że zaczynasz się przeceniać ... trochę szkoda gdy widać , że komuś woda sodowa uderza

ale nie ty pierwszy i nie ostatni

nie ma zresztą problemu... 🙂

EOT

To nie ma nic do wspólnego z jakąś sodowa. Holm nawet nie jest w stanie pracować w pełnym trybie dual channel, nie mierzy odległości, jest podatny na latencje. Ten program nie nadaje się do pomiarów głośników w celu projektowania zwrotnic głośnikowych. Nie rozumiem po co ludzie utrudniają sobie życie? Im szybciej zrozumiesz, że ten program nie nadaje się do poważnej pracy, tym lepiej dla Ciebie i Twoich projektów. 

Gość

(Konto usunięte)

pamiętam jak pisałeś , że nie dałeś rady nawet poprawnie zainstalować tego programu

wywalał ci błędy i dlatego , że nie potrafiłeś go okiełznać zrezygnowałeś z niego

nie zamierzam cię pouczać ani , jak dotąd , nie krytykowałem twoich metod i wyników , które publikowałeś 

ale od dziś taryfy ulgowej nie będzie

nie wiem czy przemyślałeś sytuację w której sam sobie przysparzasz wroga

ale każdy jest kowalem własnego losu

Edytowane przez slawek.xm
  • Pokaż nowe odpowiedzi