Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, dedal75 napisał:

Nuprime dac9 ma to już od lat 😉

"przedwzmacniacz z potencjometrem opartym o cyfrową drabinkę rezystorową"

to jednak nie to 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A skąd wiesz czy to nie normalne   poprostu wejście analogowe do dac. By podpiąć cokolwiek po analogu.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 godzin temu, piotralski napisał:

Od jakiegoś czasu piszesz tu jak opętany, ale cały czas nie na temat...

Myślisz że tylko mnie można to zarzucić? Ile można pisać o jakimś streamerze? Ja go kupiłem i po prostu używam czyli słucham, wiem że jest dobry i ramach percepcji ludzkiego słuchu nic lepszego już się nie kupi, mogą być tylko produkty lepsze technicznie, ale lepsze w sposób niewykrywalny ludzkim słuchem.  

13 godzin temu, Piopio napisał:

Czyli A8 + końcówka mocy stworzy nam cały system. Bardzo fajne rozwiązanie. 

Jeszcze lepiej dwa aktywne ZG, wypróbowane z A6, warto przynajmniej spróbować 😉.

P.S. Zarzucają mi że piszę nie na temat a tu masz taki post pierwszy z brzegu, też nie na temat i @piotralskinie reaguje 😉.

12 godzin temu, Piopio napisał:

"przedwzmacniacz z potencjometrem opartym o cyfrową drabinkę rezystorową"

to jednak nie to

Głośność w kościach DAC firmy Sabre działa wewnętrznie w domenie wysokiej rozdzielczości bitowej, jest praktycznie bezstratna. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A tak z ciekawości, masz ES?

Tak mam go od jakiegoś czasu, kupiony na własność 😉.

Załóż sobie wątek o mierzeniu i tam się zacznij udzielać.

O pomiarach DMP-A6 chyba należy pisać w tym wątku a nie w jakimś oddzielnym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Myślisz że tylko mnie można to zarzucić? Ile można pisać o jakimś streamerze?

No w końcu to jest dedykowany temat, nie prawdaż ?

Godzinę temu, piotralski napisał:

No w końcu to jest dedykowany temat, nie prawdaż ?

To oczywiste, ale dedykacja nie musi oznaczać nudy a rozmowa tylko na temat obiektu tytułowego taka może się po jakimś czasie stać. Czasem warto podejść do tematu szerzej wtedy jest większy koloryt dyskusji.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Ja go kupiłem i po prostu używam czyli słucham, wiem że jest dobry i ramach percepcji ludzkiego słuchu nic lepszego już się nie kupi, mogą być tylko produkty lepsze technicznie, ale lepsze w sposób niewykrywalny ludzkim słuchem.  

Ale bzdury. Widać, że nie masz doświadczenia z dobrymi sprzętami. 

Posłuchaj jakiś lepszy DAC z zasilaniem liniowym albo DAC R2R to poczujesz różnicę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, Piopio napisał:

Ale bzdury. Widać, że nie masz doświadczenia z dobrymi sprzętami. 

Dobrze że Ty nie piszesz bzdur i masz doświadczenie z dobrymi sprzętami, szkoda że z tego doświadczenia nic nie wynika.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Dobrze że Ty nie piszesz bzdur i masz doświadczenie z dobrymi sprzętami, szkoda że z tego doświadczenia nic nie wynika.

Mam satysfakcję, że wiem co to jest dobry dźwięk. Wreszcie po tylu latach. W przeciwieństwie do Ciebie 😉 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Mam satysfakcję, że wiem co to jest dobry dźwięk.

Możliwe że wiesz, korespondencyjnie nie da się tego ustalić a z praktyki to mamy tylko ten test z Wielkopolski, ale najważniejsze to żeby mieć satysfakcję z tego co się robi i wiedzieć co to dobry dźwięk 😉.

7 minut temu, Piopio napisał:

W przeciwieństwie do Ciebie

Wiem co to dobry dźwięk już od wielu lat, początki tej mojej wiedzy w tej dziedzinie sięgają końca lat 70 ubiegłego wieku.

12 minut temu, Lech36 napisał:

Wiem co to dobry dźwięk już od wielu lat, początki tej mojej wiedzy w tej dziedzinie sięgają końca lat 70 ubiegłego wieku.

Śmiem wątpić skoro zachwycasz się dźwiękiem z DVD i uważasz, że nic nie może brzmieć lepiej niż DMP-A6 😉 

13 minut temu, Lech36 napisał:

a z praktyki to mamy tylko ten test z Wielkopolski,

Mam pokazać fotki z odsłuchów różnych High-Endowych zestawów ? Mam tego sporo. To nie jest praktyka ? Niczym się to nie różni od testu z Wielkopolski. 

27 minut temu, Piopio napisał:

Śmiem wątpić skoro zachwycasz się dźwiękiem z DVD i uważasz, że nic nie może brzmieć lepiej niż DMP-A6

Czyli z testu w Wielkopolsce naprawdę nie wyniosłeś żadnych logicznych wniosków, nawet po tylu latach obecności w tym hobby. Jakoś nie jestem zaskoczony, tylko niektórzy hobbyści czują potrzebę rozwoju. 

32 minuty temu, Piopio napisał:

Mam pokazać fotki z odsłuchów różnych High-Endowych zestawów ? Mam tego sporo. To nie jest praktyka ? Niczym się to nie różni od testu z Wielkopolski. 

Nie musisz, szkoda że nie umiesz wyciągnąć z tych odsłuchów wniosków mających podstawy techniczne.

34 minuty temu, Piopio napisał:

Śmiem wątpić skoro zachwycasz się dźwiękiem z DVD

Jak jest zapierający dech w piersiach i powoduje ciarki na plecach to dlaczego miałbym się nie zachwycać?

Godzinę temu, Piopio napisał:

Posłuchaj jakiś lepszy DAC z zasilaniem liniowym albo DAC R2R to poczujesz różnicę. 

R2R to historia, odkurza się ją tylko w celach biznesowych tak jak gramofony analogowe.

P.S. Oczywiście R2R nie musi źle grać, progi percepcji ludzkiego słuchu nie pozwalają usłyszeć jego wad.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

To oczywiste, ale dedykacja nie musi oznaczać nudy a rozmowa tylko na temat obiektu tytułowego taka może się po jakimś czasie stać. Czasem warto podejść do tematu szerzej wtedy jest większy koloryt dyskusji.

Poddaje się 🙂 Twój tekst po prostu mnie rozbroił 😄

1 minutę temu, piotralski napisał:

Poddaje się 🙂 Twój tekst po prostu mnie rozbroił 😄

Spróbuj to jakoś uzasadnić, jestem ciekawy takiego uzasadnienia.

18 minut temu, Lech36 napisał:

R2R to historia, odkurza się ją tylko w celach biznesowych tak jak gramofony analogowe.

P.S. Oczywiście R2R nie musi źle grać, progi percepcji ludzkiego słuchu nie pozwalają usłyszeć jego wad.

Jesteś niereformowalny - nie słuchałeś ale wiesz najlepiej. Szkoda słów. Naprawdę nie masz zielonego pojęcia o audio. 

Edytowane przez Piopio

Teraz, Piopio napisał:

Jesteś niereformowalny - nie słuchałeś ale wiesz najlepiej. Szkoda słów. 

Czego nie słuchałem?

Teraz, Lech36 napisał:

Czego nie słuchałem?

DAC R2R.

20 minut temu, Lech36 napisał:

Czyli z testu w Wielkopolsce naprawdę nie wyniosłeś żadnych logicznych wniosków, nawet po tylu latach obecności w tym hobby.

Owszem wyciągnąłem - testy należy przeprowadzać na odpowiednich kolumnach a nie na vintage-owych śmieciach.

2 minuty temu, Piopio napisał:

DAC R2R.

Nie wiem czy słuchałem. W trakcie słuchania nie analizuję jaki system jest zamontowany w środku, ale wiem jak działają roznoszone siecią opinie obiegowe, np. taka o wyższości analogu nad cyfrą. Tak samo to pewnie działa w przypadku R2R.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Nie wiem czy słuchałem. W trakcie słuchania nie analizuję jaki system jest zamontowany w środku, ale wiem jak działają roznoszone siecią opinie obiegowe, np. taka o wyższości analogu nad cyfrą. Tak samo to pewnie działa w przypadku R2R.

Ja opieram się na własnych doświadczeniach. Słuchałem i potwierdzam przewagę R2R nad Delta-Sigma.

P.S. Dobra nie kontynuujmy bo znowu dyskusja zbacza z tematu a jest przez niektóre osoby źle postrzegane. 
Kupiłeś już DMP-A6?

Teraz, Piopio napisał:

Ja opieram się na własnych doświadczeniach. Słuchałem i potwierdzam przewagę R2R nad Delta-Sigma.

Może i bym Tobie uwierzył gdyby nie ten słynny test. Moi koledzy też przekonują mnie że dźwięk z analogu jest najlepszy, ale nie potrafią wyjaśnić dlaczego zrezygnowali z analogowych TV.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Moi koledzy też przekonują mnie że dźwięk z analogu jest najlepszy, ale nie potrafią wyjaśnić dlaczego zrezygnowali z analogowych TV.

To są dwie różne kwestie. Dźwięk z analogu jest lepszy bo nie ma konwersji A/D a potem D/A. Konwersja zawsze psuje dźwięk. A jesteśmy wyczuleni na te drobne odchylenia od oryginału. 

Edytowane przez Piopio

54 minuty temu, Lech36 napisał:

Spróbuj to jakoś uzasadnić, jestem ciekawy takiego uzasadnienia.

Chyba nie chciał byś tego czytać na tym, lub innym forum. Podałem Ci wielokrotnie te argumenty.

Starając się być kulturalnym, po prostu nie odniosę się do tego co napisałeś.

Podsumuję to w jednak sposób - to jest typowe audiofilskie bajanie, czyli mówiąc wprost, bez ogródek i bez znieczulenia:

audio-voodoo w czystej postaci.

Gdyby ktoś nie zrozumiał o co mi chodzi - chodzi mi o święte audiofilskie przekonanie o wyższości r2r nad delta sigma - jest to kompletna bzdura 😄

12 minut temu, bum1234 napisał:

Gdyby ktoś nie zrozumiał o co mi chodzi - chodzi mi o święte audiofilskie przekonanie o wyższości r2r nad delta sigma - jest to kompletna bzdura 😄

Słuchałem i stwierdzam wyższość R2R. Słuchanie to bzdura ? Sugerujesz, że tak naprawdę nikt nie słyszy różnic pomiędzy sprzętami ?

Edytowane przez Piopio

Mam Ares II na testach. Jutro go odsyłam. Irdac na linowym gra pełniejszym brzmieniem - duże zaskoczenie.  Pozdrawiam serdecznie.

.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Mam Ares II na testach. Jutro go odsyłam. Irdac na linowym gra pełniejszym brzmieniem - duże zaskoczenie.  Pozdrawiam serdecznie.

Zabawa zaczyna się od Pontus i Gustard R26. 

Edytowane przez Piopio

52 minutes ago, Piopio said:

Słuchanie to bzdura ?

Wysnuwanie wniosków na podstawie odsluchów w niekontrolowanych warunkach to bzdura.

W podstawki pod kable też wierzysz?

To działa na takiej samej zasadzie u podstaw ktorej leży pogarda dla rzetelnej wiedzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi