Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Piopio napisał:

Nie ma znaczenia czy jest tekstylny, metalowy czy berylowy

Zwróć uwagę że trudno jest znaleźć dwa tweetery o dokładnie identycznej charakterystyce, wynika to z różnych kwestii. Beryl to metal, zniekształcenia głośników metalowych są najczęściej znacznie mniejsze niż podobnych tekstylnych więc można spodziewać się różnic w brzmieniu, ale w mojej opinii nie będą one powalające na kolana. Membrana głośnika powinna  pracować możliwie blisko modelu sztywnego tłoka przy takiej pracy materiał ma pomijalne znaczenie. Oczywiście łatwiej jest osiągnąć ten teoretyczny model z membranami metalowymi, ale nie zawsze membrana metalowa będzie górować nad tekstylną. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Wpływu Jittera który towarzyszy współczesnym sprawnym przetwornikom nie masz szansy usłyszeć, ale próbować możesz 😉

Heh , odsyłam na kanał YT Goldensound poza miernikiem używa również uszu i organu pomiędzy nimi. Dość dokładnie pokazuje jak jitter wpływa na dźwięk. Łącznie z pomiarami. Nie wiem czemu bajki opowiadasz...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

YouTube awsze było najlepszym narzędziem oceny sprzętu audio. Zwłaszcza na słuch.

Każdy, kto uważa, że sīszy sitter ma duże problemy z organem między uszami.

Wielokrotnie pytałem w jakiż to sposób objawia się ten jitter na słuch i jakoś nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. jakże to poznaje się, że to co słyszymy to jitter?

Edytowane przez bum1234
46 minut temu, marcinmarcin napisał:

Heh , odsyłam na kanał YT Goldensound poza miernikiem używa również uszu i organu pomiędzy nimi. Dość dokładnie pokazuje jak jitter wpływa na dźwięk. Łącznie z pomiarami. Nie wiem czemu bajki opowiadasz...

GoldenSound wprost stwierdza, że brak jest rzetelnych badań odnośnie słyszalności efektów jittera.

Jeśli ktoś chce sobie posłuchać efektów dodawanych zniekształceń, włącznie z jitterem różnego typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

19 minut temu, bum1234 napisał:

Wielokrotnie pytałem w jakiż to sposób objawia się ten jitter na słuch i jakoś nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. jakże to poznaje się, że to co słyszymy to jitter?

Kwestia czasu i wymyslenia odpowiedniego okreslenia.
To taki odpowiednik badań bez użycia wiedzy-na wiarę.

A Nowy Testament Audio dopiero sie pisze.Toz to pokolenie pierwszych audioewangelistów-trzeba czasu,aby odkryś takie prawdy audiowiary.
I świeckich audioświętych

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 minut temu, ProjectPi napisał:

GoldenSound wprost stwierdza, że brak jest rzetelnych badań odnośnie słyszalności efektów jittera.

Jednocześnie na filmie o DDC wrzuca  porównanie różnych źródeł o różnym jitterze i komentuje jakość dźwięku...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minutes ago, marcinmarcin said:

Jednocześnie na filmie o DDC wrzuca  porównanie różnych źródeł o różnym jitterze i komentuje jakość dźwięku...

I na komentarzach się kończy ....

A konkretów jak zwykle nie ma.

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jedno nie przeszkadza drugiemu. Jitter jest zjawiskiem mierzalnym, zarówno w domenie czasu jak i częstotliwości, więc go mierzy. Zbliżonym, jeśli nie takim samym, analizatorem jak amir, tak swoją drogą. I przy tym dodaje słowo o własnych,  subiektywnych wrażeniach z odsłuchu. Nie buduje przy tym żadnych uogólnień, bo, powtórzę, sam zauważa że brak badań stosownych.

Edytowane przez ProjectPi

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Wielokrotnie pytałem w jakiż to sposób objawia się ten jitter na słuch i jakoś nikt nie potrafił mi odpowiedzieć.

Im mniejszy jitter tym dźwięk jest bardziej precyzyjny - lepsza separacja, lepsza scena, większy realizm, lepsza barwa instrumentów i wokali, bas bardziej zwarty. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, Piopio napisał:

Im mniejszy jitter tym dźwięk jest bardziej precyzyjny - lepsza separacja, lepsza scena, większy realizm, lepsza barwa instrumentów i wokali, bas bardziej zwarty. 

Dla jakiego jittera takie wnioski i jak uzyskane?

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Dla jakiego jittera takie wnioski i jak uzyskane?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

47 minutes ago, Piopio said:

A skąd wiesz, że to wpływ jittera?

1 minutę temu, bum1234 napisał:

A skąd wiesz, że to wpływ jittera?

Tak jakoś z doświadczenia ... połączenie optyczne zawsze mi kiepsko gra a tam jedyną zmienną jest jitter. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Just now, Piopio said:

Tak jakoś z doświadczenia ... połączenie optyczne zawsze mi kiepsko gra a tam jedyną zmienną jest jitter. 

Tak sądzisz?

A może jest jeszcze coś 😉 ? 

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Tak sądzisz?

A może jest jeszcze coś 😉 ? 

Nie. Nie ma zakłóceń. Jest tylko wpływ sposobu transmisji na domenę czasową przesyłanego sygnału. 

28 minut temu, Piopio napisał:

Problemy są dwa - wydaje ci się, ze jest inaczej - gorzej, i wydaje ci się, że to przez jitter.

13 godzin temu, ProjectPi napisał:

Ma czytelne kryteria "dobroci", jest reprodukowalne. Może być wyznacznikiem nie gorzej niż jakieś cudze niedoprecyzowane wrażenia słuchowe. Cieszę się, że się zgadzasz.

Owszem. Jasne, analityczne, dokładne, wyśrubowane grane pozbawione melodyjności , głębi sceny. Byle sinad wypadł wysoko. Masz rację powtarzalne.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Owszem. Jasne, analityczne, dokładne, wyśrubowane grane pozbawione melodyjności , głębi sceny. Byle sinad wypadł wysoko. Masz rację powtarzalne.

Melodyjność jest w utworze, sprzęt ma ja odtworzyć, nie dokładać. Ale masz rację, jeden woli słuchać tego, co nagrane, a drugi żeby zrobiło się zielono w różowe ciapki.

Powtarzalne. Każdy może zmierzyc, zweryfikować, porównać czarno na białym. To nie plumkanie o wrażeniach.

14 minut temu, ProjectPi napisał:

Melodyjność jest w utworze, sprzęt ma ja odtworzyć, nie dokładać. Ale masz rację, jeden woli słuchać tego, co nagrane, a drugi żeby zrobiło się zielono w różowe ciapki.

Powtarzalne. Każdy może zmierzyc, zweryfikować, porównać czarno na białym. To nie plumkanie o wrażeniach.

No nie. Bo wzmacniacze czy kolumny różnią się melodyjnością, budowaniem sceny w szerz czy w głąb. Który parametr to oddaje?

Czarno na białym. Żebym wiedział. 

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No nie. Bo wzmacniacze czy kolumny różnią się melodyjnością, budowaniem sceny w szerz czy w głąb. Który parametr to oddaje?

Czarno na białym. Żebym wiedział. 

No tak, bo melodyjność to rozkład harmonicznych, a przestrzennosc to bardziej wrażenia słuchowe.

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

No tak, bo melodyjność to rozkład harmonicznych, a przestrzennosc to bardziej wrażenia słuchowe.

I tu nie ma jasnych pomiarów które to dobre a które nie? 

No chyba że mogę cię prosić o wykresy tych poprawnych i nie?

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No chyba że mogę cię prosić o wykresy tych poprawnych i nie?

Np. pomiar z niskim THD wskazuje na poprawność a z wysokim na niepoprawność.

16 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Możesz podać link do tego materiału?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

32 minuty temu, ProjectPi napisał:

Np. pomiar z niskim THD wskazuje na poprawność a z wysokim na niepoprawność.

Czyli lampowe są do kosza?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli lampowe są do kosza?

Nie do kosza tylko trzeba się przyzwyczaić do takiej niepoprawności, niektórzy mogą te niepoprawności nawet pokochać 😉.  

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie do kosza tylko trzeba się przyzwyczaić do takiej niepoprawności, niektórzy mogą te niepoprawności nawet pokochać 😉.  

Ale przecież tego nie słychać ? 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Lepiej napisz co odpowiada w np. wzmacniaczu za "budowanie sceny" i melodyjność?

Teraz, Piopio napisał:

Ale przecież tego nie słychać ? 

Wady wzmacniaczy lampowych osiągają poziomy które mogą już być słyszalne. Co innego tranzystorowe, te dobrze zaprojektowane będą mieć wady niesłyszalne, ale oczywiście mierzalne.

Dobra, wracając do Eversolo, niżej pomiar Jittera w ES A6. Pytanie do znawców tematu dużo to czy mało 😉? Wiem, pomiar jest z ASR, pewnie jest nierzetelny 😉.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pozostaje opinia "mierzących" uszami która oczywiście jest w pełni obiektywna 😉.

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Dobra, wracając do Eversolo, niżej pomiar Jittera w ES A6.

Errata:
Oczywiście chodzi o pomiar wpływu Jittera na wyjście analogowe A6.

• Pokaż nowe odpowiedzi