Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Jeżeli podporządkujemy nasz odbiór pod moim zdaniem niepełne i nie odzwierciedlające całości tematu jakości dźwięku pomiary, to nic innego nie zostanie tylko zamknąć to forum i przenieść się na jakieś pomiarowe gdzie króluje sprzęt jednej lini... szkoda że niezbyt dobrze grający...

Pozostaną duże a czasem bardzo duże różnice w różnych ZG. Tych różnic nie usuwa się łatwo.

17 godzin temu, Gargan napisał:

Audiofile są głusi jak pieńki

Ale wyobraźnię wypracowali światowego formatu 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 godzin temu, Gargan napisał:

@il Dottore ja lubię, ale to oszuści i produkują złom co nawet nie jest symetryczny względem prawej i lewej strony - ponad 20dB różnicy w poziomie THD+N pomiędzy kanałami, a XLR ma gorsze parametry od RCA, regulacja głośności ze sporym odchyleniem w porównaniu do konkurencji, mega pobór energii w czuwaniu... Same wady, a 340i to najlepiej sprzedający się model w historii firmy. Audiofile są głusi jak pieńki 🤣

Cały czas mówisz Eversolo 6 ? 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Pozostaną duże a czasem bardzo duże różnice w różnych ZG. Tych różnic nie usuwa się łatwo.

Duże różnice w relacjach ZG i pomieszczeń to są ale jeżeli patrzymy na zniekształcenia liniowe. Pomiary liniowości przetworników od dekad nie wykazują jakichś odchyłek wielkich. Jeżeli rozmawiamy o barwie dźwięków np. ciepły vs zimny, a nie balansie tonalnym pasma przenoszenia kolumn to nie ma co porównywać gruszek do jabłek. 

THD kolumn w zakresie od ok. 1,5 do 4kHz czyli tam gdzie najlepiej słyszymy wg krzywych FM i tak nie przekracza 1% w miejscu słuchania. Patrz GIF poniżej - czerwona linia to 1%. To ten sam system poza wzmacniaczem. Hypex vs lampowy SET na duotriodach.

Widać, że te 0,5% druga harmoniczna lampowca skacze do góry ale nie jest to w żaden sposób maskowane THD kolumn. 

Pozdrawiam. M

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 31.12.2024 o 11:27, Gargan napisał:

@ryback wszystko zależy od tego w jaki sposób jest zrealizowana regulacja głośności w tym DAC. Prawdopodobnie jest to zrobione w domenie cyfrowej. Moim zdaniem regulacja analogowa jest lepsza, jednak nie znaczy, że Tobie nie będzie pasować. 

Najważniejsze czy jest wystarczający zakres regulacji. Np. w Cambridge CXN v2-2 regulacja głośności była fatalnie zrealizowana, bo miała zbyt mało kroków. Więc skok głośności pomiędzy kolejnymi stopniami był zbyt duży. 

Najlepiej będzie wypożyczyć i sprawdzić w twoim zestawie.

Osobiście uważam, że Pro-Ject Stream Box RS jest lepszy jako przedwzmacniacz już za samą regulację głośności. Niestety cena odrobinę wyższa.

Ukryta Zawartość

moze ktos jeszcze sie wypowie, oraz czy sa slyszalne roznice miedzy A6 a A6 ME

Ukryta Zawartość

W dniu 31.12.2024 o 19:09, MariuszZ. napisał:

Myślicie, że Ci którzy jedzą jajka z chowu klatkowego poznaliby po smaku gdyby z jajek pościerać kody i wymieszać je w jednym koszyku?

Po smaku to nie wiem, ale po smrodzie z pewnością…

Marcin ja też kiedyś podnosiłem już tą kwestię żeby po prostu sobie poszli do grupy gdzie będą się głaskać po pomiarach i analizować je pełnymi godzinami. Skoro wielkie mądre książki można tak analizować przez tysiąclecia To dlaczego nie te wykresy. 

Ale prawda jest taka że o nim muszą tutaj być. Szukają uznania uwagi oraz najważniejsze bycie w opozycji. Dlatego też o istnienie forów nie mamy się co bać. Co najwyżej osoby słuchające i oceniające sprzęt audio po walorach audio z niego odejdą i będą tylko między sobą wymieniać wrażenia. 

10 godzin temu, ryback napisał:

moze ktos jeszcze sie wypowie, oraz czy sa slyszalne roznice miedzy A6 a A6 ME

A już będzie kolejne drugie wcielenie ME

Wzrost cen o blisko 2000 zł 

A i tutaj też wsadzę co nieco kij wrońsko albo ziarno do kurnika ale ja akurat czuję w smaku różnicy pomiędzy jajkiem z chowu klatkowego a wolny wyjebieg.

Raczej nie kupuję tych pierwszych kiedyś po prostu nie było już w sklepie przed jakimś świętami więc wziąłem co było i od razu to było odczuwalne. 

Ma też inny kolor. Oczywiście znowu kura kurze nierówna sposób karmienia w poszczególnych fermach też nie więc nie powiem że poznałbym w 100%, ale różnica jednak jest

PS bo tak mi się przypomniało skoro już mówimy o różnicy w smaku produktów spożywczych to bardzo dobrym przykładem jest także pomidor. Z wyglądu będą bardzo podobne nie ma identyczne ale jeden będzie po prostu wodnistą papką bez smaku a drugi będzie twardszym bardzo nasyconym smaku produktem. 

Ja na szczęście akurat z dzieciństwa pamiętam jak powinien smakować dobry pomidor jajko chleb kiełbasa czy mleko.

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ja na szczęście akurat z dzieciństwa pamiętam jak powinien smakować dobry pomidor jajko chleb kiełbasa czy mleko.

Mam tak samo... do tej jajka i warzywa kupuje od przysłowiowej baby, wędliny z 2 małych masarni, a chleb z 1 piekarni... 😃

A malinowe i bawole uwielbiam, zjadam w lecie na kilogramy. W zimie tylko suszone w oleju,  bo tego badziewia zimowego nie tykam

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Marcin ja też kiedyś podnosiłem już tą kwestię żeby po prostu sobie poszli do grupy gdzie będą się głaskać po pomiarach i analizować je pełnymi godzinami. Skoro wielkie mądre książki można tak analizować przez tysiąclecia To dlaczego nie te wykresy. 

Wykresy łączą się nierozerwalnie z tym co słyszysz, trzeba tylko umieć je analizować, szczególnie te dotyczące ZG które mają najwięcej pułapek pomiarowych (wygładzenia/uśrednienia itd.) a potem wzmacniacze mocy (rzadko robione pomiary na obciążeniu rzeczywistym), choć w dużo mniejszym stopniu. Najdłuższe w historii audio są dyskusje o audiofilskim "słyszeniu" na podstawie testów przeprowadzanych bez zasad i opowiadaniu co nam "ślina przyniesie na język" co się usłyszało bez związku z techniką i bez zachowania jakiejś elementarnej systematyki. Niezbadanych zjawisk fizycznych nauka w audio nie odkryje a nawet jak coś odkryje co można połączyć z audio to na pewno nie na poziomach możliwych do usłyszenia przez człowieka, więc bez znaczenia. Audiofile powinni zakres swojej wiedzy poszerzyć o działy nauki na które teraz prawie nie zwracają uwagi bo nie pasują do przyjętej linii propagandowo-reklamowej, oczywiście chodzi o dział audio.

18 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Pomiary liniowości przetworników od dekad nie wykazują jakichś odchyłek wielkich.

Widziałeś pomiar ZG w pomieszczeniu odsłuchowym bez programowego wygładzenia/uśrednienia?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

ja akurat czuję w smaku różnicy pomiędzy jajkiem z chowu klatkowego a wolny wyjebieg.

Raczej nie kupuję tych pierwszych kiedyś po prostu nie było już w sklepie przed jakimś świętami więc wziąłem co było i od razu to było odczuwalne. 

Ma też inny kolor. Oczywiście znowu kura kurze nierówna sposób karmienia w poszczególnych fermach też nie więc nie powiem że poznałbym w 100%, ale różnica jednak jest

Ja niestety mam chamskie podniebienie, bo za cholerę nie widzę różnicy między superekojajeczkiem od kury wolnej, szczęśliwej i beztrosko grzebiącej a jajem od smutnej kury z fermy, karmionej GMO i dioxynami. 😄 

Przykro mi.

Kiedy mieszkałem w Polsce to miałem dostęp do prawdziwych ekojajek ze wsi a i w Irlandii niemal każde gospodarstwo wystawia jaja na sprzedaż przy drodze. Wystarczy zatrzymać auto, zabrać jaja i zostawić w skrzynce pieniądze.

Ale wracam do Polski. Robiłem wówczas ślepe testy - prosiłem żonę o przygotowanie jaja A i jaja B i oceniałem które mi lepiej smakuje, żeby się wiejską ekoetykietą nie sugerować. I myliłem się w ok 50%.

Skoro nie czuję różnicy to jaki jest płacić drożej za ekojajko? Nie lepiej iść do Lidla? W sumie - nie. Jeśli kogoś stać, to doradzam ekojajka które są po prostu zdrowsze z racji lepszej paszy.

Ale niestety - moje chamskie podniebienie nie pozwala mi uchwycić różnicy smakowej.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

wybaczcie ale kuźwa litości... 

najpierw x stron wywodów, w większości osób, które sprzętu nie widziały i nie słyszały na żywo ale z masą argumentów (bo przecież było na youtubie (sic!) lub w oparciu o subiektywną tezę jakiegoś gostka, który nigdy się nie mylił) a teraz o jajach???

wchodzę na to forum codziennie, co rusz widzę nowe wpisy w tym temacie i łudzę się, że coś ciekawego się dowiem o tym streamerze, ale nie... jajka i inne analogie są istotniejsze.

litości..., błagam.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Jeśli kogoś stać, to doradzam ekojajka które są po prostu zdrowsze z racji lepszej paszy.

Pod warunkiem że się uwierzy producentowi że są na pewno eko 😉.

20 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Widać, że te 0,5% druga harmoniczna lampowca skacze do góry ale nie jest to w żaden sposób maskowane THD kolumn. 

Zależy na jakim poziomie głośności SPL.

Widziałeś pomiar ZG w pomieszczeniu odsłuchowym bez programowego wygładzenia/uśrednienia?

Ty dalej swoje. Co mają zniekształcenia liniowe do nieliniowych? To oczywiste, że kolumna może dać inną odpowiedź w innym pomieszczeniu, taj jak kolumny mogą mieć różne charakterystyki amplitudowo-częstotliwościowe.

Ty jednak upierasz się? że zniekształcenia liniowe maskują te nieliniowe, czyli zmiana balansu totnalnego maskuje zmiany barwy dźwięków. Odważne 😉

3 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Co mają zniekształcenia liniowe do nieliniowych?

I jedne i drugie mają wpływ na brzmienie,  szczególnie te liniowe bo zazwyczaj wahania ich w ZG potrafią być znaczące. 

6 minut temu, MariuszZ. napisał:

Ty jednak upierasz się? że zniekształcenia liniowe maskują te nieliniowe,

Coś źle zrozumiałeś, te nieliniowe i liniowe w ZG maskują te liniowe i nieliniowe wzmacniacza i innych elementów toru elektrycznego.

55 minut temu, Lech36 napisał:

Pod warunkiem że się uwierzy producentowi że są na pewno eko

No nie... jak ktoś ma gospodarstwo to po prostu łatwiej jest mu iśc do kurnika, i nabrać jajek niż kombinować ze sklepowymi.

Choć krążą legendy o gościach, co za komuny kupowali jajka w sklepie (wtedy nie było pieczątek), smarowali je kurzym g***, wozili do Berlina Zachodniego na Flohmarkt, sprzedawali jako eko i mieli z tego konkretny hajs! 🙂 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Mam tak samo... do tej jajka i warzywa kupuje od przysłowiowej baby, wędliny z 2 małych masarni, a chleb z 1 piekarni... 😃

A malinowe i bawole uwielbiam, zjadam w lecie na kilogramy. W zimie tylko suszone w oleju,  bo tego badziewia zimowego nie tykam

Hmmm 

Jak można ji znać smaku jedzenia 🙂 prawda?:)

Dobrego jedzenia.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Wykresy łączą się nierozerwalnie z tym co słyszysz, trzeba tylko umieć je analizować

Umiesz?

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Ja niestety mam chamskie podniebienie, bo za cholerę nie widzę różnicy między superekojajeczkiem od kury wolnej, szczęśliwej i beztrosko grzebiącej a jajem od smutnej kury z fermy, karmionej GMO i dioxynami. 😄 

Przykro mi.

Mój kumpel nie ma węchu. Serio. I faktycznie też mam takie problemy jak ty. Niestety uraz mechaniczny mu się przydarzył.

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Umiesz?

Nie wiem, ale się staram, wydaje mi się że umiem, przynajmniej w zakresie jaki jest mi potrzebny 😉. Jak czegoś nie wiem to jestem dociekliwy, to rozwija.

Teraz, Lech36 napisał:

Nie wiem, ale się staram, wydaje mi się że umiem, przynajmniej w zakresie jaki jest mi potrzebny 😉. Jak czegoś nie wiem to jestem dociekliwy, to rozwija.

Chyba pytałem ale co cię w takim razie trzyma na tym forum? Skoro tu wolimy wnioski wyciągać oo odsłuchu. Nie macie takich swoich forów czy grup? Elektroda?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Chyba pytałem ale co cię w takim razie trzyma na tym forum?

Ciekawość, sporo ciekawego materiału do analizy o podejściu hobbystów do zagadnień technicznych, no i ja też jestem hobbystą audio, nawet takim czynnym bo część sprzętu wykonałem w systemie DIY z całkiem dobrym skutkiem, w mojej subiektywnej opinii oczywiście. Poza tym sentyment do muzyki której się kiedyś uczyłem przez wiele lat, ale technika zwyciężyła cele artystyczne, bardziej interesowała mnie budowa instrumentu na którym się uczyłem grać niż muzyka 😉

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Mój kumpel nie ma węchu. Serio.

Moja znajoma nie ma. Po grypie tak jej zostało. Jeszcze zanim kowidek był modny.

14 godzin temu, Lech36 napisał:

Ciekawość, sporo ciekawego materiału do analizy o podejściu hobbystów do zagadnień technicznych, no i ja też jestem hobbystą audio, nawet takim czynnym bo część sprzętu wykonałem w systemie DIY z całkiem dobrym skutkiem, w mojej subiektywnej opinii oczywiście. Poza tym sentyment do muzyki której się kiedyś uczyłem przez wiele lat, ale technika zwyciężyła cele artystyczne, bardziej interesowała mnie budowa instrumentu na którym się uczyłem grać niż muzyka 😉

Wczoraj podczas wieczornej emisji wydarzeń dowiedziałem się że naukowcy są w stanie przewidzieć siłę trzęsienia ziemi dość dokładnie ale nie są w stanie JESZCZE przewidzieć kiedy ono nastąpi. Rozbieżność jest między jutro a za 50 lat. 

Wiele rzeczy nauka jeszcze nie wyjaśnia. Ty wiesz to co wykresy dają ci teraz. Ale za wiele lat te pomiary się zmienia. 

W tych pomiarach nikt nie uwzględnia człowieka jako kluczowego aspektu odbiorcy.

W takim razie są specjalne działy na tym forum gdzie możesz zabrać kilka takich osób i analizować tam. Nie musicie w wiekszosi wątków brać udziału. A jednak coś was korci za każdym razem. 😉

13 godzin temu, il Dottore napisał:

Moja znajoma nie ma. Po grypie tak jej zostało. Jeszcze zanim kowidek był modny.

Tak on też to miał wcześniej. 

I co to dobry wyznacznik żeby oceniać smak?

Swoją drogą da się zmierzyć smak, składem? 

Moim zdaniem nie znamy jeszcze wszystkich parametrów albo nie łączymy ich jescze we właściwy sposób. Pomiary podają już dużo zgadzam się. Ale nikt na ich podstawie nie jest w stanie określić czy sprzęt mu się będzie podobał dźwiękowo czy nie. 

No chyba że Amit, ale on opinie dokłada do wykresów. Zrobił by odwrotnie to by się ta sekta posypała.

Moim zdaniem nie znamy jeszcze wszystkich parametrów albo nie łączymy ich jescze we właściwy sposób.

Oczywiście - masz rację. Nie wiemy tak naprawdę, co mierzyć ( bo z aktualnych pomiarów niewiele wynika) i nie mamy pojęcia, dlaczego cudownie mierzący się sprzęt gra co najwyżej poprawnie. Parametry, które mierzymy dzisiaj,nie pozwalają nam stworzyć sprzętu wybitnego już na etapie projektu.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wiele rzeczy nauka jeszcze nie wyjaśnia. Ty wiesz to co wykresy dają ci teraz. Ale za wiele lat te pomiary się zmienia. 

W audio które ma obsłużyć słuch człowieka nauka już wszystko odkryła, nie spodziewaj się jakichś rewelacji w tej dziedzinie w interesującej nas przyszłości.

W tych pomiarach nikt nie uwzględnia człowieka jako kluczowego aspektu odbiorcy.

Jeszcze raz, pomiary nie określają właściwości słuchu odbiorcy ani żadnych innych właściwości jego organizmu, pomiary techniczne określają właściwości/możliwości techniczne sprzętu. To co słyszymy wynika wprost z tych pomiarów, różnice w porównaniach też.

No chyba że Amit, ale on opinie dokłada do wykresów. Zrobił by odwrotnie to by się ta sekta posypała.

Sekty są oparte o wiarę, audio-sekta też pewnie opiera się o wiarę, portal ASR nie opiera się o wiarę więc siłą rzeczy sektą nie może być, ale propaganda audio wszystko umie swoim wiernym wmówić 😉.

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Parametry, które mierzymy dzisiaj,nie pozwalają nam stworzyć sprzętu wybitnego już na etapie projektu.

Wybitny sprzęt to taki co przetwarza sygnał audio zarejestrowany w np. studiu maksymalnie wiernie, oczywiście że da się taki wytworzyć na etapie projektu.

38 minut temu, Lech36 napisał:

Sekty są oparte o wiarę, audio-sekta też pewnie opiera się o wiarę, portal ASR nie opiera się o wiarę więc siłą rzeczy sektą nie może być, ale propaganda audio wszystko umie swoim wiernym wmówić 😉.

ASR opiera się o założenie/wiarę, że za pomocą parametrów technicznych można określić jakość brzmienia sprzętu. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

24 minuty temu, Lech36 napisał:

oczywiście że da się taki wytworzyć na etapie projektu

Proszę o przykłady owych sprzętów wybitnych wytworzonych na etapie projektu. 🙂

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Oczywiście - masz rację. Nie wiemy tak naprawdę, co mierzyć ( bo z aktualnych pomiarów niewiele wynika) i nie mamy pojęcia, dlaczego cudownie mierzący się sprzęt gra co najwyżej poprawnie. Parametry, które mierzymy dzisiaj,nie pozwalają nam stworzyć sprzętu wybitnego już na etapie projektu.

Teraz nie wiem czy to jest sarkastyczne wypowiedź czy jesteś faktycznie takiego zdania 🙂

audio które ma obsłużyć słuch człowieka nauka już wszystko odkryła, nie spodziewaj się jakichś rewelacji w tej dziedzinie w interesującej nas przyszłości.

Ale zrozum że ta nauka nie uwzględnia człowieka uwzględnia dany produkt więc możesz oceniać produkt o parametrach ale nie możesz powiedzieć czy jest dobry dla danego użytkownika. 

Ja mam inny słuch niż ty który znasz może mieć wrażliwości na pewno częstotliwości ja mogę nie słyszeć pewnych pasm niektóre słyszeć podbite. 

Parametry sprzętu tego nie pokażą.

Poza tym zdaje się że pytałem cię kiedyś dlaczego wzmacniacze potrafią brzmieć inaczej skoro większość tych parametrów jest bardzo ale to bardzo za sobą zbliżona.

Jest bo sekta to są ślepi wyznawcy jednego człowieka lub danych wartości. 

Tam osoba która ma inne zdanie jest od razu pacyfikowana zwróć uwagę na ocenę artykułu po teście Amira. 

Po prostu złotem ale to złotym w ramkę przykładem takiego działania był amplituner czy jest amplituner Onkyo rz50.

Wszyscy byli nim zachwyceni i można powiedzieć że rzucali się na niego kiedy pojawiły się w sklepach i leciały same pozytywne oceny. 

Nie było żadnej wzmianki o problemach technicznych braku dynamiki mocy czy jakiekolwiek obcince jakości.

Natomiast amir zrobił test i okazało się że ten amplituner ma jakąś dziwną przypadłość i w pewnym momencie znacznie ogranicza moc. 

I co ? Nagle wszyscy zmienili swoją koncepcję myślenia na tym portalu że nagle to słyszą nagle go nie chcą nagle jest zły.

Przecież to jest robienie sobie jaj i idealny przykład na wiarę ślepą. 

W kolejnym znakomitym przykładem był test raz amplitunera kina domowego Denon i raz wzmacniacza stereo Cambridge audio gdzie za pierwszym razem okazało się że doszło do sporego błędu w pomiarach natomiast zanim go wykryto i zanim inny użytkownik napisał to w komentarzach posypały się już komentarze że oczywiście on ma rację sprzęt jest słaby wadliwy i tak dalej. 

Litości!!

W audio które ma obsłużyć słuch człowieka nauka już wszystko odkryła

Dziwne, ale spora część ludzkości od samego zarania dziejów wierzyła w ostateczność swojej wiedzy... a potem koło, Kopernik, elektryczność itd 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi