Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.01.2025 o 10:00, max720 napisał:

Według Ciebie , co gra lepiej od Eversolo ?

Node 2024 , czy Wiim Ultra ?

Lumin - za chore pieniądze. I Aurender - za totalnie chore pieniądze.

To zagra dobrze, to nie wstyd odpalić jako źródło w najlepszym systemie.

Tylko po co? Goły pecet/laptop + DDC + DAC też zrobią identyczną robotę za ułamek kosztów. A nawet lepszą, bo:

1/ Budowa modułowa: można sobie DOWOLNIE żonglować elementami systemu na drodze do audiofilskiej nirwany. Dopasowywać brzmienie, kojarzyć elementy, balansować, kombinować jak koń pod górkę. Zestaw jednopudełkowy tej radochy nie daje.

2/ Pecet/laptop można sobie wykorzystywać do wszystkiego. Źródłem sygnału muzycznego jest tylko po godzinach zwykłej pracy. Elastyczność, oszczędność, uniwersalność. Przecież każdy ma w domu komputer. Ten komputer na mnie pracuje. Jest narzędziem pracy. Jego muzyczna funkcja jest czystym bonusem. Bardziej to sensowne niż topienie miliona monet w urządzeniach, które dla nas grosza nie zarobią, nie są żadną inwestycją, bo ich cena leci na mordę w momencie wyniesienia ze sklepu.

Wady rozwiązania modułowego? Są i wady!

1/ Wincyj kabli! Choć kablofil może to uznać za zaletę i pole do doniosłych eksperymentów. 😉 

2/ Upierdliwość. Komputer trzeba włączyć, ustawić Fidelizer, połączyć z telefonem/tabletem... OK, w kąkuterach z SSD włączenie to 20 sekund, więc sprawa pomijalna. Tyle się włącza mój DDC (choć nie powinno się go raczej odpinać od prądu  i nie ma nawet wyłącznika sieciowego). Można też korzystać z Maliny + Linux i trzymać ją nonstop pod prądem, ale to już mniej uniwersalne rozwiązanie, bo kto używa Linuxa do pracy/rozrywki?

Ale spójrzcie na tych biedaków od winyli 😉 , pomyślcie o ich problemach, gdy chcą sobie posłuchać płyty i Wasze niedogodności związane z modułowym Digital Audio staną się nagle malutkie, tycie! 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

11 minut temu, il Dottore napisał:

Można też korzystać z Maliny + Linux i trzymać ją nonstop pod prądem

Nie ma takiej potrzeby. Wyłączam na noc, lub wychodząc z domu.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A jak się ma brzmienie Eversolo do Ifi Zen Streama? Ktoś może porównywał? Oczywiście Eversolo jako transport.

Edytowane przez StachMuszel

Stachu, na Twoim miejscu nie doszukiwałabym się wielkich różnic w brzmieniu transportów. Zwróciłbym uwagę na funkcjonalność i stabilność oprogramowania i rzeczy które są Tobie potrzebne, np: wyświetlacz, wyjście i2s, etc.

Dzięki @robo27.

No właśnie chciałbym coś bardziej przyjaznego,  w sensie interface użytkownika. Kręci mnie ten 6 calowy LCD,  na którym widzę co gra etc. Czytałem w opiniach o Eversolo, że dźwiękowo rewelacji nie ma. Kupilbym go, ale mam obawy, aby nie zagrał gorzej niż Zen Stream. 

2 minuty temu, StachMuszel napisał:

Dzięki @robo27.

No właśnie chciałbym coś bardziej przyjaznego,  w sensie interface użytkownika. Kręci mnie ten 6 calowy LCD,  na którym widzę co gra etc. Czytałem w opiniach o Eversolo, że dźwiękowo rewelacji nie ma. Kupilbym go, ale mam obawy, aby nie zagrał gorzej niż Zen Stream. 

Można mieć 65" wyświetlacz, co właśnie gra, tablet, albo stary telefon z ekranem oled ponad 6". 

Ale do tego potrzebna malinka 😋

4 minuty temu, robo27 napisał:

Ja słucham z około 3m i przy moim wzroku egzamin zdał 11 calowy wyświetlacz. W sensie bez okularów 😁

Mimo 60. latek na karku, wzrok mam jeszcze dobry😉

Ja teraz testuję Audirvane Studio, postawioną na Debianie. Super sprawa, aplikacja stabilna itd… ale brakuje mi wyświetlacza, szczególnie jak słucham radia i wpadnie mi coś w ucho, muszę zaglądać do iPada. Wkurza mnie to.

22 minuty temu, StachMuszel napisał:

ale mam obawy, aby nie zagrał gorzej niż Zen Stream. 

Dokupisz izolację galwaniczną USB i zagra lepiej. Jeśli oczywiście korzystasz z USB.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Dokupisz izolację galwaniczną USB i zagra lepiej. Jeśli oczywiście korzystasz z USB.

No właśnie nie korzystam z USB. Używam coax.

19 minut temu, Ajothe napisał:

Można mieć 65" wyświetlacz, co właśnie gra, tablet, albo stary telefon z ekranem oled ponad 6". 

Ale do tego potrzebna malinka 😋

Niekoniecznie. Ja mam mini - PC podłączone do 55 cali ale zestawem i tak steruję z telefonu czy tabletu, więc TV pozostaje wyłączony do audio, odpalam tylko na konfigurację, co i dobrze, bo to OLED i po co ma się wypalać na nieruchomym obrazie?  Program Gizmo na Androida to jest "pilot" dla JRMC. Widzisz okładki, masz dostęp do całej biblioteki na HDD/SSD kąkutera z telefonu itp. Funkcjonalność pełna, nie mam żadnych zastrzeżeń.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, StachMuszel napisał:

No właśnie nie korzystam z USB. Używam coax.

To zagra gorzej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, robo27 napisał:

Dac Tobie to uniemożliwia? Czy to Twój wybór?

W sumie to mój wybór, bo robiłem próby na Zen Stream USB vs coax i lepiej wypadł coax. Dlatego zarzuciłem temat USB.

Mam dwa DACe, oba obsługują USB. Jednak nie mam porządniejszego kabla USB 😉😱 A to kolejne pln👍

Edytowane przez StachMuszel

Jednak nie mam porządniejszego kabla USB

Kup najtańszy AQ i załatwione.

7 minut temu, StachMuszel napisał:

W sumie to mój wybór, bo robiłem próby na Zen Stream USB vs coax i lepiej wypadł coax. Dlatego zarzuciłem temat USB.

Bo nie zastosowałeś izolacji galwanicznej USB 😉 

4 minuty temu, robo27 napisał:

Zaczniesz grać po USB, to otworzą się nowe horyzonty na transport. Minipc + Audirvāna, Jriver, Daphile.

No właśnie pozbyłam się mini jednostki pc Della na i5. Bardzo cichutka była.

13 minut temu, StachMuszel napisał:

Mam dwa DACe, oba obsługują USB. Jednak nie mam porządniejszego kabla USB 😉😱 A to kolejne pln👍

Jeśli masz dwa dac-i to eversolo sobie odpuść. Eversolo nie obsługuje DDC( wtedy te wszystkie dsp ,room corection czy inne duperele nie podasz ich na daca, tylko czysty stream) i przez to traci na funkcjonalności, dzwiękowo A6 jako transport też tylko średnia .Pod tym względem(DDC) lepsze jest Wimm Ultra. Jako transport dobrze sprawdzają się bluesoundy.

A lepszym transportem będzie Volumio , choćby Primo, a jeśli kogoś stać to Volumio Rivo Plus z dedykowanym zasilaczem, ale to już koszt 1550 euro.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

10 minut temu, robo27 napisał:

No właśnie pozbyłam się mini jednostki pc Della na i5. Bardzo cichutka była.

To niedobrze, bo w budżecie do 3k nic nie kupisz z „gotowych” transportów.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Dokupisz izolację galwaniczną USB i zagra lepiej.

Korzystam z laptopa i słucham Tidala po USB, polecisz coś dobrego nie rujnującego kieszeni 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

6 godzin temu, il Dottore napisał:

bo kto używa Linuxa do pracy/rozrywki?

Ja.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, PanAntoni napisał:

Korzystam z laptopa i słucham Tidala po USB, polecisz coś dobrego nie rujnującego kieszeni 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Ja.

Szanuję.

13 minut temu, il Dottore napisał:

Szanuję.

Nie ma za co.
Debian to prosty system,nic sie nie wywala.
jedyny minus to to,że nie moge oprogramowania do RME zaistalować...

Ale-coś wymyślę.

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Nie ma takiej potrzeby. Wyłączam na noc, lub wychodząc z domu.

W malinie można ustawić wyłączenia,po określonym czasie bezczynności,jak w każdym linuxie.

8 godzin temu, treinerek napisał:

Eversolo nie obsługuje DDC

Co to jest DCC?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi