Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Piopio napisał:

Nie mogę się z tym zgodzić. Słuchałeś kiedyś naprawdę dobrych kolumn ?

Nie wiem co dla Ciebie znaczy dobre ? 😁

Obecnie mam tam audio physic Scorpio 25 były tam też audio physic virgo 2 mam też w domu drugi system z audio physic yara Superior  które też tam grają a w salonie z płytkami dużymi oknami niesymetrycznym ustawieniu wzgledem pomieszczenia już tylko wydają dźwieki.

1 minutę temu, gałąż napisał:

Nie wiem co dla Ciebie znaczy dobre ? 😁

Magico, TAD, Rockport, Marten, YG Acoustic

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Miłosz1 napisał:

ostatnie zdanie to taki truizm w stylu "a kto umarł ten nie żyje" 😉

odwracając twoją tezę można stwierdzić, że złe kolumny w najlepszym pomieszczeniu też nie zagrają

😀

To wstaw najdroższe głośniki do beznadziejnego pokoju postaw z boku przy tv i ciesz się niesamowicie głeboką szeroką sceną stereo 😁 skoro to zdanie jest takie głupie.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Magico, TAD, Rockport, Marten, YG Acoustic

Rozumiem że tylko te potrafią zagrać i miałeś je wszystkie i słuchałeś i w każdym pomieszczeniu grają niesamowicie stereofonicznie ?

6 minut temu, gałąż napisał:

Rozumiem że tylko te potrafią zagrać i miałeś je wszystkie i słuchałeś i w każdym pomieszczeniu grają niesamowicie stereofonicznie ?

Nie słuchałem ich u siebie bo nigdy nie będzie mnie na nie stać 😉 Tak, to poziom nieosiągalny dla normalnych kolumn. 

Widać nie słuchałeś 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Nie słuchałem ich u siebie bo nigdy nie będzie mnie na nie stać 😉 Tak, to poziom nieosiągalny dla normalnych kolumn. 

Widać nie słuchałeś 😉 

No widzisz, wypowiadasz się o czymś czego nigdy nie słuchałeś, a ja mówie o kolumnach które pokochałem od virgo 2 słuchalem ich kilka lat jak i kolejne które mam i słucham i grały też inne dużo gorsze jak już pisałem które w normalnym pokoju były nijakie a w dobrym pomieszczeniu szczena mi opadła co tanie małe popierdułki potrafią.

Dlatego twierdze że pomieszczenie akustyka to podstawa a później graty !

41 minut temu, gałąż napisał:

To wstaw najdroższe głośniki do beznadziejnego pokoju postaw z boku przy tv i ciesz się niesamowicie głeboką szeroką sceną stereo 😁 skoro to zdanie jest takie głupie.

nie twierdzę, że nie masz racji, tylko zażartowałem (emotikonka na końcu), że piszesz o oczywistej oczywistości jak o prawdzie objawionej. Wstawiłem podobny przykład, odwracając sytuację.

29 minut temu, gałąż napisał:

A ja twierdzę, że kolumny to podstawa. 

29 minut temu, gałąż napisał:

No widzisz, wypowiadasz się o czymś czego nigdy nie słuchałeś

Słuchałem ich w salonach i na Audioshow. 

6 minut temu, Miłosz1 napisał:

nie twierdzę, że nie masz racji, tylko zażartowałem (emotikonka na końcu), że piszesz o oczywistej oczywistości jak o prawdzie objawionej. Wstawiłem podobny przykład, odwracając sytuację.

Ok sorry nie załapałem a sprzeciwiałem się twierdzeniu że dobre koluny to już sukce, że to jest najważniejsze 😉

8 minut temu, Piopio napisał:

Słuchałem ich w salonach i na Audioshow. 

Rozumiem to wypożycz kiedyś i zobacz czy w Twoim pokoju też tak zagrają 😉

Ja twierdze że w każdym pokoju zagrają inaczej.

44 minuty temu, gałąż napisał:

No widzisz, wypowiadasz się o czymś czego nigdy nie słuchałeś, a ja mówie o kolumnach które pokochałem od virgo 2 słuchalem ich kilka lat jak i kolejne które mam i słucham i grały też inne dużo gorsze jak już pisałem które w normalnym pokoju były nijakie a w dobrym pomieszczeniu szczena mi opadła co tanie małe popierdułki potrafią.

Moje doświadczanie muzyczne jest praktycznie żadne 😞 , ale spostrzeżenia już nie tak zupełnie. Zgadzam się z powyższym, bo doświadczam każdego dnia tego, co Kolega na owym poddaszu. Na skraju biurka w pomieszczeniu pracy posiadam niewielkie kolumienki i za biurkiem, na podłodze niewielki sub ( import z Chin ). Gramy sobie przez dzień roboczy a niekiedy i wieczór ( obowiązki ). Przestrzeni dookoła jest tyle, że pierwsze odbicie wraca do mnie "po minucie" 🙂  - pracuję sam w dużym lokum. Efekt? Na takich powierdułkach słychać, że prawdziwe brzmienie ożywa w swobodnej naturze i brzmi jak dźwięki ptaków - jest wszystko ( jakość rzecz jasna to nie ta liga, aaaale... ) i to zdaje się nazywamy "muzykalnością". 

Edytowane przez TomaszWarecki
2 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Moje doświadczanie muzyczne jest praktycznie żadne 😞 , ale spostrzeżenia już nie tak zupełnie. Zgadzam się z powyższym, bo doświadczam każdego dnia tego, co Kolega na owym poddaszu. Na skraju biurku w pomieszczeniu pracy posiadam niewielkie kolumienki i za biurkiem, na podłodze niewielki sub ( import z Chin ). Gramy sobie przez dzień roboczy a niekiedy i wieczór ( obowiązki ). Przestrzeni dookoła jest tyle, że pierwsze odbicie wraca do mnie "po minucie" 🙂  - pracuję sam w dużym lokum. Efekt? Na takich powierdułkach słychać, że prawdziwe brzmienie ożywa w swobodnej naturze i brzmi jak dźwięki ptaków - jest wszystko ( jakość rzecz jasna to nie ta liga, aaaale... ) i to zdaje się nazywamy "muzykalnością". 

Dokładnie tak jak mówisz musi być przestrzeń dla głośników, a z czasem jak bedziesz chciał się pobawić z przestawianiem dojdziesz do kolejnych odkryć w którym miejscu jest najlepsza scena a w którym zaczyna się bas a ginie scena, a może już to robiłeś i robisz to przecież ciekawe odkrywanie tego samego zestawu 😁

U mnie dobre miejsce jest około 3m od ściany za kolumnami i jak słysze że trzeba odsunąć 50cm to swoje już wiem 😁

2 godziny temu, gałąż napisał:

Nagle usłyszałem czysty nie podbity bas, usłyszałem zobaczyłem fajną scenę i od tamtej pory było tam kilka systemów a ja uważam że najważniejsze jest pomieszczenie w którym jak jest dobrze, to praktycznie każdy zestaw zagra dobrze lub bardzo dorze.

Najlepsze kolumny w złym pomieszczeniu nie zagrają.

Pełna zgoda. Nawet o tym wspomniałem w poście #5096 i od kilku lat w wielu innych postach na tym forum 🙂.

Godzinę temu, Piopio napisał:

ZG są ważne i bardzo dużo od nich zależy, ale podstawa to akustyka pomieszczenia. Nawet przeciętne ZG w świetnym pomieszczeniu potrafią zagrać zaskakująco dobrze

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Podstawą dobrze grającego systemu zawsze na pierwszym miejscu są ZG (zestawy głośnikowe) a na drugim miejscu akustyka pomieszczenia w którym te ZG stoją. Cała reszta to "Pikuś" o przepraszam Pan Pikuś 😉

Tak, ale 😉

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak, ale 😉

Zawsze jest jakieś "ale" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• 2 tygodnie później...
W dniu 11.02.2025 o 06:32, Piotr Sonido napisał:

Toteż dlatego musiałem dodać 😉

Zabiłeś wątek. A tak fajnie i na temat się rozwijał 😉

Lubię kiedy gra muzyka...

2 godziny temu, sk-victor napisał:

Można wrócić do słuchania muzyki 😉.

20 godzin temu, sk-victor napisał:

Hehehehe 

Wątku się zabić nie da. Jedynie moderacja ma możliwość blokowania tematu 🙂

Robi to za rzadko 🙂

18 godzin temu, Lech36 napisał:

Można wrócić do słuchania muzyki 😉.

O to to!

Panowie wkoncu się zdecydowałem co do wyboru Stremer padło na EVERSOLO DMP-A6 Master edition konkurent był wiadomo jaki Cembridge CXN 100 niestety przegrał. 100 gra zbyt jasno klarowanie i detalicznie natomiast Ever mocniej na basie,wysokie bardziej harmonijne i średnica nie przytłacza aż tak dziwiek z Eversolo Dmp-A6 master edition jest bardziej pełny, nasycony ale nie o tym decyzja podjęta i na półce stoi i cieszy oko piękny Ever do rzeczy i pytanie do użytkowników bawiąc się apka znalazłem coś takiego jak filtry dźwięku ale gdy je zmieniam to nie słyszę wgl różnicy czy to jest pić na wodę który wybrać aktualnie wybrany mam ten. Podsylam SS. I jeszcze jedno podobno najlepszą jakość dźwięku mają pliki MQA ale chyba wgl nie ma żadnej piosenki w takim formacie 🙂 bynajmniej nie znalazłem tylko jak z słucham to piosenka jest w formacie "Max" a nigdy nie wyświetliło Mi i "MQA" może mam coś źle ustawione. Co sądzicie użytkownicy? Ss poglądowe 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_2025-02-21-14-16-40-334_com.aspiro.tidal.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, OsatoR napisał:

bawiąc się apka znalazłem coś takiego jak filtry dźwięku ale gdy je zmieniam to nie słyszę wgl różnicy czy to jest pić na wodę

Jak dla mnie te filtry to pic na wodę, miałem je w SMSLu na Sabre i różnica jaką robiły była śladowa. Coś tam było słychać inaczej, ale nie w takim stopniu żebym mógł powiedzieć że ten mi się podoba a tamten nie.

Godzinę temu, OsatoR napisał:

pliki MQA

To historia, zapomnij że były 😎 

1 godzinę temu, OsatoR napisał:

Panowie wkoncu się zdecydowałem co do wyboru Stremer padło na EVERSOLO DMP-A6 Master edition konkurent był wiadomo jaki Cembridge CXN 100 niestety przegrał. 100 gra zbyt jasno klarowanie i detalicznie natomiast Ever mocniej na basie,wysokie bardziej harmonijne i średnica nie przytłacza aż tak dziwiek z Eversolo Dmp-A6 master edition jest bardziej pełny, nasycony ale nie o tym decyzja podjęta i na półce stoi i cieszy oko piękny Ever do rzeczy i pytanie do użytkowników bawiąc się apka znalazłem coś takiego jak filtry dźwięku ale gdy je zmieniam to nie słyszę wgl różnicy czy to jest pić na wodę który wybrać aktualnie wybrany mam ten. Podsylam SS. I jeszcze jedno podobno najlepszą jakość dźwięku mają pliki MQA ale chyba wgl nie ma żadnej piosenki w takim formacie 🙂 bynajmniej nie znalazłem tylko jak z słucham to piosenka jest w formacie "Max" a nigdy nie wyświetliło Mi i "MQA" może mam coś źle ustawione. Co sądzicie użytkownicy? Ss poglądowe 

Ukryta Zawartość

A jaka reszta toru? U mnie jednak CXN spisywał się lepiej.

Mqa już nie ma. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, OsatoR napisał:

Screenshot_2025-02-21-14-13-53-830_com.eversolo.control.jpg

Miłego słuchania 🙂 

MQA już nie ma, MAX to wyższa jakość 😉 

Co do filtrów, daj mu trochę pograć i potem porównaj ponownie. To bardzo kosmetyczne rzeczy i nie na każdym utworze trzeba słyszeć różnicę 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nieprawda, że nie ma już MQA - Tidal ma jeszcze sporo tego typu plików i eversolo podczas wyświetlania informacji to pięknie pokazuje. Niestety (bądź stety) nie mam już Tidala ale proszę rzućcie sobie okiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sprzed 3 miesięcy i sami sprawdźcie.

Ukryta Zawartość

W dniu 7.02.2025 o 15:19, gałąż napisał:

U mnie dobre miejsce jest około 3m od ściany za kolumnami i jak słysze że trzeba odsunąć 50cm to swoje już wiem

Po co ta wyrocznia? U każdego inaczej.

W tamto lato, jak miałem remont, wygrałem graty na ogród. 

Gwiazdy nad głową. Muzyka bez ograniczeń.

Idealne warunki do relaksu.🤛💪

15 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Nieprawda, że nie ma już MQA - Tidal ma jeszcze sporo tego typu plików i eversolo podczas wyświetlania informacji to pięknie pokazuje. Niestety (bądź stety) nie mam już Tidala ale proszę rzućcie sobie okiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sprzed 3 miesięcy i sami sprawdźcie.

Jakieś jeszcze pojedyncze płyty może mieć ale to jest tylko kwestia czasu bo oni całkowicie się mają wycofać z tego kodeka. 

13 godzin temu, OsatoR napisał:

Cembridge Cxa 81 z Daimond D30mk2 

Dobre połączenie 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Jakieś jeszcze pojedyncze płyty może mieć ale to jest tylko kwestia czasu bo oni całkowicie się mają wycofać z tego kodeka. 

Dobre połączenie 

Po obejrzeniu, czy poczytaniu o mqa na tidalu, zacząłem zwracać uwagę na to, co pokazuje wyświetlacz eversolo, to ich nie było wcale tak mało. Fakt, że mniejszość ale wcale nie taka marginalna. Tidal to w swojej apce ukrywa pod słowem max (ma tam zarówno flac jak i mqa) co jest imho nie fair.

Oczywiście prawdą jest, że się z tego kodeka wycofują ale to jeszcze trochę pewnie potrwa. No i nadal są, bo o tym była mowa w temacie, więc nie można stwierdzić, że ich nie ma.

Edytowane przez Miłosz1
2 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Po obejrzeniu, czy poczytaniu o mqa na tidalu, zacząłem zwracać uwagę na to, co pokazuje wyświetlacz eversolo, to ich nie było wcale tak mało. Fakt, że mniejszość ale wcale nie taka marginalna. Tidal to w swojej apce ukrywa pod słowem max (ma tam zarówno flac jak i mqa) co jest imho nie fair.

Oczywiście prawdą jest, że się z tego kodeka wycofują ale to jeszcze trochę pewnie potrwa. No i nadal są, bo o tym była mowa w temacie, więc nie można stwierdzić, że ich nie ma.

Im szybciej tym lepiej bo ten kodek mqa fajne wcale nie był. 

I prawdopodobnie właśnie przez to teraz są takie a nie inne problemy z przecinkami tidala

W dniu 1.02.2025 o 10:57, Miłosz1 napisał:

w ustawieniach -  audio - volume passtrought. Mam A6 ale aplikacja jest chyba ta sama.

A teraz moja zagwozdka:

W ciągu kilku miesięcy użytkowania, drugi raz, po włączeniu urządzenia, pojawia mi się taki komunikat. Po naciśnięciu ok, mijają dwie sekundy i ponownie wyskakuje. Wystarczy restart i sytuacja znika.

Macie jakiś pomysł o co biega? To jakiś błąd w sofcie? Przejmować się, czy taki urok systemu Eversolo?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Gdyby kogoś interesowało albo zdarzyło się coś podobnego, wg miłego Pana z Eversolo Polska, nie jest to duży problem ale urządzenie powinno iść do serwisu. Jeśli dobrze zrozumiałem, coś tam jest do zrobienia z softem, z integralnością plików.

Jutro wysyłam, nie ma co czekać, po co ma mi błędami bez sensu sypać.

Ukryta Zawartość

W dniu 21.02.2025 o 15:52, Piotr Sonido napisał:

Mqa już nie ma

A jednak u mnie całkiem dobrze się trzyma…

Ukryta Zawartość

IMG_2025.jpeg

IMG_2024.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, hudykot napisał:

Po co ta wyrocznia? U każdego inaczej.

W tamto lato, jak miałem remont, wygrałem graty na ogród. 

Gwiazdy nad głową. Muzyka bez ograniczeń.

Idealne warunki do relaksu.🤛💪

Z całym szacunkiem ale stwierdzenie u mnie, nie jest wyrocznią dla Ciebie czy innych w ich pokojach, ale dobrze wiem co w moim pokoju w którym miejscu się dzieje i przez lata tylko się to potwierdza.

• Pokaż nowe odpowiedzi