Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Piotr Sonido napisał:

A są warunki w których one grają dobrze?

Nie wiem, możliwe że tak, tam gdzie ich słuchałem było pomieszczenie dużo lepsze, ale było na piętrze a Grande Utopie były wypożyczone na krótki okres i wnoszenie ich po schodach nie wchodziło w rachubę. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

17 minut temu, Lech36 napisał:

A kto "poległ" w Wielkopolsce i zwalał potem na kiepskie ZG 😉. Czy przypadkiem tamten uczestnik tamtego spotkania nie zasługuje na określenie którego używasz złośliwie wobec mnie?

Nie poległem. Głośniki były kiepskie.

Jesteś teoretykiem, który mało co słyszał, w dodatku głuchy i masz budżetowy sprzęt. 

I próbujesz wszystkim wmawiać, że wszystko brzmi tak samo, wszyscy mamy urojenia i tylko na podstawie pomiarów można ocenić sprzęt.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

I co chcesz tym udowodnić ? Ja słucham drogich zestawów w salonach audio w zaadaptowanych pomieszczeniach. Dobre warunki akustyczne są zapewnione. 

Też słuchałem drogich i bardzo drogich zestawów w salonach i na wystawie w Berlinie w salach które nie były salami wystawowymi i co i nic, dobry solidny dźwięk, ale bez "powalania na kolana", a to dotyczyło ZG a nie jakiegoś przetwornika takiego czy innego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale są inne niż nasze w domu. 

Tym lepiej jeśli są dobre warunki akustyczne. Lepiej można ocenić sam sprzęt. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Głośniki były kiepskie.

Tak wiem, znasz przysłowie o baletnicy w spódnicy? 😉 

17 minut temu, Lech36 napisał:

Tak wiem, znasz przysłowie o baletnicy w spódnicy? 😉 

Znowu manipulacja ? Każdy wie, że w audio jakość sprzętu ma kolosalne znaczenie. 

9 minut temu, Piopio napisał:

Jesteś teoretykiem, który mało co słyszał, w dodatku głuchy i masz budżetowy sprzęt.

Cieszę się że mogłeś sobie ulżyć, mam nadzieję że Tobie to pomoże w egzystencji 😉.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Znowu manipulacja ? Każdy wie, że w audio jakość sprzętu ma kolosalne znaczenie. 

Różnice słychać na prawie każdym sprzęcie a na takim z kategorii hi-fi to już na pewno na każdym, ja słyszę różnice o ile występują przy zachowaniu procedur obowiązujących w porównaniach.

Edytowane przez Lech36

21 minut temu, Lech36 napisał:

Różnice słychać na prawie każdym sprzęcie a na taki z kategorii hi-fi to już na pewno na każdym, ja słyszę różnice o ile występują przy zachowaniu procedur obowiązujących w porównaniach.

Ale przecież twierdzisz, że praktycznie nie ma różnic 😉 Znaczy słyszałbyś gdyby były, tak ? Ale nie ma więc nie słyszysz 😉 

16 minut temu, Piopio napisał:

Tym lepiej jeśli są dobre warunki akustyczne. Lepiej można ocenić sam sprzęt. 

No ja tu mam jednak inne zdanie które jest oparte doświadczeniem. Jeśli masz dobre warunki akustyczne I porównujesz sprzęt możesz wybrać sprzęt który najbardziej ci odpowiada w tamtych warunkach po przyniesieniu go do domu okazuje się że już tak wspaniale nie jest. Takich tematów na forach jest od groma.

Nie ma w tym nic dziwnego i wyjątkowego.

Jeśli wybiera się drogie systemy to trzeba je wybrać pod własnym kątem

50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jedno i drugie to trochę inne urządzenia.

A to ES nie jest też cyfrowym transportem?

51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja uważam że są.

Więc?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli masz dobre warunki akustyczne I porównujesz sprzęt możesz wybrać sprzęt który najbardziej ci odpowiada w tamtych warunkach po przyniesieniu go do domu okazuje się że już tak wspaniale nie jest.

Ok ale ja nie pisałem o wyborze sprzętu dla siebie ale o testowaniu dla przyjemności. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ale przecież twierdzisz, że praktycznie nie ma różnic 😉 Znaczy słyszałbyś gdyby były, tak ? Ale nie ma więc nie słyszysz 😉 

Jak różnic nie ma, co wynika z pomiarów i np. testu różnicowego to należy się logicznie zapytać co można usłyszeć, nie da się usłyszeć braku różnic, chyba że uruchomimy wyobraźnię lub sprowokujemy akustyczną filtrację grzebieniową do działania albo jedno i drugie.

1 godzinę temu, Mikha'el napisał:

A to ES nie jest też cyfrowym transportem?

Jest.

20 minut temu, Lech36 napisał:

Jak różnic nie ma, co wynika z pomiarów i np. testu różnicowego

W przypadku analogu różnice zawsze będą. Tylko nie zawsze da się je usłyszeć np. ze względu na słabe ZG 😉

2 godziny temu, Piopio napisał:

Znowu manipulacja ?

Ja przynajmniej mam DMP-A6, więc rozmawiam tu nie tylko teoretycznie, czekamy DMP-A10 z przetwornikami R2R 😉. Wtedy @Piopiopewnie go kupi i będzie jazda 😉 .

2 minuty temu, Piopio napisał:

W przypadku analogu różnice zawsze będą. Tylko nie zawsze da się je usłyszeć np. ze względu na słabe ZG

A ten swoje, już Tobie nie raz pisałem, że jak różnice występują to słyszę je na głośnikach od monitora komputerowego. Pewnie mam top hi-end głośniki w tym monitorze 😉.

20 minut temu, Lech36 napisał:

DMP-A10 z przetwornikami R2R

Oj byłby przebój 😉 

5 minut temu, Piopio napisał:

W przypadku analogu różnice zawsze będą. Tylko nie zawsze da się je usłyszeć np. ze względu na słabe ZG

Widzę że nawet nie masz pojęcia jakie różnice mogą wystąpić w sprzęcie toru elektrycznego a jakie w ZG ściśle związanymi z akustyką pomieszczenia. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Oj byłby przebój 😉 

Pewnie dla hobbystów "zakochanych" w historii tak. Może nawet można by takie urządzenie sprzedawać za większe pieniądze niż DMP-A8? 

21 minut temu, Lech36 napisał:

Widzę że nawet nie masz pojęcia jakie różnice mogą wystąpić w sprzęcie toru elektrycznego a jakie w ZG ściśle związanymi z akustyką pomieszczenia. 

A konkretniej ? Piszesz niezrozumiale.

Edytowane przez Piopio

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Ok ale ja nie pisałem o wyborze sprzętu dla siebie ale o testowaniu dla przyjemności. 

Ok. Rozumiem.

W takim razie gitara.

19 minut temu, Piopio napisał:

A konkretniej ? Piszesz niezrozumiale.

I bardzo dobrze, jak piszę zrozumiale to i tak nic nie rozumiesz 😉.

18 minut temu, Lech36 napisał:

I bardzo dobrze, jak piszę zrozumiale to i tak nic nie rozumiesz 😉.

Na ogół piszesz bzdury. Nikt nie traktuje Cię poważnie. 

13 minut temu, Mikha'el napisał:

A sprawdził ktoś tego ES czy w ogóle jest bit-perfect?

Nie da się sprawdzić tego na słuch, ale może ktoś się podejmie, tylko musi sobie kupić ten produkt 😉.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Na ogół piszesz bzdury. Nikt nie traktuje Cię poważnie. 

Moje "bzdury" mają fundament techniczny a Twoje bzdury często takiego fundamentu nie mają.

19 minut temu, Lech36 napisał:

Nie da się sprawdzić tego na słuch, ale może ktoś się podejmie, tylko musi sobie kupić ten produkt 😉.

A i owszem, odsyłam tu

45 minut temu, Lech36 napisał:

Moje "bzdury" mają fundament techniczny a Twoje bzdury często takiego fundamentu nie mają.

Tylko Ci się wydaje, że mają fundament techniczny 😉 To co dla Ciebie niewygodne po prostu ignorujesz 😉 

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Od kiedy ty piopio nie patrzysz na aspekt techniczny a słuch? Czyżbym cię nawrócił!? 🙂

Łączę te dwa aspekty 😉 Słyszę to co technicznie jest możliwe do usłyszenia. A w każdym razie tak mi się wydaje 😉 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Łączę te dwa aspekty 😉 Słyszę to co technicznie jest możliwe do usłyszenia. A w każdym razie tak mi się wydaje 😉 

Kurcze no nie poznaję tych twoich wypowiedzi ostatnio.

Martwię się czy to na pewno ty.

😛

36 minut temu, Mikha'el napisał:

A i owszem, odsyłam tu

Wyjście cyfrowe łatwo sprawdzić, ale określenie bitperfect nie ma sensu w przypadku DAC 😉

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Wyjście cyfrowe łatwo sprawdzić, ale określenie bitperfect nie ma sensu w przypadku DAC 😉

A to w ogóle ktoś używa określenia bit-perfect w odniesieniu do DAC -absurd.

• Pokaż nowe odpowiedzi