Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej słuchałem o wiele droższych, bardziej markowych, a funkcjonalnie i dźwiękowo podszedł mi właśnie ten.

Masz rację, jednym pasuje innym nie, taki ten nasz światek. Ale warto być nieco obiektywnym, trochę otworzyć się na to, co inni mają do powiedzenia, nawet krytycznie, może nawet w chwili słabości trochę się nad tym zastanowić, a nie reagować tylko agresją. Jeżeli poczytasz ludzi, którzy odważyli się tu napisać parę krytycznych uwag na ten temat, to byli celem agresywnych komentarzy, czy podśmiewania. A to tylko grające pudełko, jedno z wielu, nie ma się co zacietrzewiać. Dzisiaj jesteś zachwycony, za 2 lata być może będziesz zdziwiony skąd ten zachwyt.

Ciekawe, czy chociaż przez chwilę słuchałeś....

Poświęciłem trochę czasu na sprawdzenie paru transportów, streamerów i jestem zawiedziony tym co jest na rynku (oczywiście w określonym budżecie, czyli do 5tys). Największą porażką okazał się ifi, nie wiem jak takie coś można w ogóle sprzedawać. A zachwyt na początku taki sam jak w tym wątku, pierwsze odważniejsze głosy niezadowolenia pojawiły się po 2-3 miesiącach. Coctail audio też było na świetnej fali, dopóki nie posypał się soft, a aktualizacje szły jak po grudzie. Takie przykłady można by było mnożyć.

Z ulgą wróciłem do odpowiednio skonfigurowanego PC i pewnie za chwilę przeproszę się z roon'em, który jeszcze 2-3 lata temu uważałem za wybryk marketingowy.

Korci mnie jeszcze lumin, ale tu odzywa się we mnie sknera.

także warto ważyć słowa i opinie, żeby za jakiś czas nie trzeba było się wstydzić swoich wpisów.

Edytowane przez Allmr
17 minut temu, jurek1 napisał:

Ja korzystam z Roon, Malina jako streamer, przetwornik XLR, monitory aktywne. Chyba najprościej jak można.

Można prościej.

Fanless PC z Roon Rock -> USB -> izolacja galwaniczna USB -> DAC

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Można prościej.

Fanless PC z Roon Rock -> USB -> izolacja galwaniczna USB -> DAC

Nie można. Próbowałem różnych konfiguracji do Roon, ale ten z maliną przypadł mi do gustu najbardziej. Najlepiej grało z softem Snakeoil, ale przez przypadek sformatowałem  kartę, a instalacja nie jest prosta. Rucia mi instalowała. Teraz też mam jakiś inny, nie Roopie i jest ok. Najlepiej było z Digione Sygnature, ale coś upaliłem i jadę na usb. Też jest ok.

Teraz, jurek1 napisał:

Nie można. Próbowałem różnych konfiguracji do Roon, ale ten z maliną przypadł mi do gustu najbardziej. Najlepiej grało z softem Snakeoil, ale przez przypadek sformatowałem  kartę, a instalacja nie jest prosta. Rucia mi instalowała. Teraz też mam jakiś inny, nie Roopie i jest ok. Najlepiej było z Digione Sygnature, ale coś upaliłem i jadę na usb. Też jest ok.

A jednak jedno pudełko zamiast dwóch znaczy prościej.

Spróbuj teraz tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

A jednak jedno pudełko zamiast dwóch znaczy prościej.

Spróbuj teraz tego:

Ukryta Zawartość

to nie jest jedno pudełko, tylko dodatkowy gadżet do maliny. promujesz te izolatory odkąd pamiętam.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, jurek1 napisał:

to nie jest jedno pudełko, tylko dodatkowy gadżet do maliny. promujesz te izolatory odkąd pamiętam.

Pudełka to miałem na myśli malinę i PC z serwerem Roon. 

Niosę kaganek oświaty. Polecam odrobić lekcję 😉 

22 minuty temu, Piopio napisał:

Niosę kaganek oświaty. Polecam odrobić lekcję 😉 

Odrobiłem, lepiej brzmi Malina z dobrym softem jako end point.

W dniu 22.11.2023 o 21:44, dreamer25 napisał:

Mialem tego ifi na chwile na testy.moj usbridge sig go zmasakrowal.

Na jakim sofcie sig? Liniowy zasilacz? Uziemienie? 

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Najlepiej było z Digione Sygnature, ale coś upaliłem i jadę na usb. Też jest ok.

Miałem teraz chwilę pi4b - niestety do usbridge signature jest olbrzymia różnica. Piszę niestety bo z sig coraz gorzej ze wsparciem, oby przez sterowniki nie skończył kiedyś jak ifi zen stream... 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, Allmr napisał:

Tak jak pisałem wcześniej słuchałem o wiele droższych, bardziej markowych, a funkcjonalnie i dźwiękowo podszedł mi właśnie ten.

Masz rację, jednym pasuje innym nie, taki ten nasz światek. Ale warto być nieco obiektywnym, trochę otworzyć się na to, co inni mają do powiedzenia, nawet krytycznie, może nawet w chwili słabości trochę się nad tym zastanowić, a nie reagować tylko agresją. Jeżeli poczytasz ludzi, którzy odważyli się tu napisać parę krytycznych uwag na ten temat, to byli celem agresywnych komentarzy, czy podśmiewania. A to tylko grające pudełko, jedno z wielu, nie ma się co zacietrzewiać. Dzisiaj jesteś zachwycony, za 2 lata być może będziesz zdziwiony skąd ten zachwyt.

Ciekawe, czy chociaż przez chwilę słuchałeś....

Poświęciłem trochę czasu na sprawdzenie paru transportów, streamerów i jestem zawiedziony tym co jest na rynku (oczywiście w określonym budżecie, czyli do 5tys). Największą porażką okazał się ifi, nie wiem jak takie coś można w ogóle sprzedawać. A zachwyt na początku taki sam jak w tym wątku, pierwsze odważniejsze głosy niezadowolenia pojawiły się po 2-3 miesiącach. Coctail audio też było na świetnej fali, dopóki nie posypał się soft, a aktualizacje szły jak po grudzie. Takie przykłady można by było mnożyć.

Z ulgą wróciłem do odpowiednio skonfigurowanego PC i pewnie za chwilę przeproszę się z roon'em, który jeszcze 2-3 lata temu uważałem za wybryk marketingowy.

Korci mnie jeszcze lumin, ale tu odzywa się we mnie sknera.

także warto ważyć słowa i opinie, żeby za jakiś czas nie trzeba było się wstydzić swoich wpisów.

"Ciekawe, czy chociaż przez chwilę słuchałeś....

Pewnie bym się porwał na A8, ale tu gdzie teraz jest A6 (wpasował się idealnie) niestety nie mam tyle miejsca 😞"

A gdzie tu agresja???? Tym bardziej wstydzenie się w przyszłości z tego co napisałem powyżej 😄

11 godzin temu, piotralski napisał:

"Ciekawe, czy chociaż przez chwilę słuchałeś....

Pewnie bym się porwał na A8, ale tu gdzie teraz jest A6 (wpasował się idealnie) niestety nie mam tyle miejsca 😞"

A gdzie tu agresja???? Tym bardziej wstydzenie się w przyszłości z tego co napisałem powyżej 😄

Cytowałem Ciebie, ale pisałem tak "w ogólności".

17 godzin temu, Piopio napisał:

Niosę kaganek oświaty.

Z tym że dużo w tym "kaganku" jest elementów rodem z ciemnogrodu 😉.

17 godzin temu, Piopio napisał:

Polecam odrobić lekcję

No właśnie odrabiaj, ale z takim podejściem do tematu jak Twoje nigdy nic do końca nie odrobisz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Z tym że dużo w tym "kaganku" jest elementów rodem z ciemnogrodu 😉.

Z doświadczeń odsłuchowych. Szanuję technikę ale nie uważam, że pomiary to jedyne kryterium oceny. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
22 godziny temu, jurek1 napisał:

Ale musisz przyznać robi to coraz subtelniej 😉

41 minut temu, Piopio napisał:

Z doświadczeń odsłuchowych. Szanuję technikę ale nie uważam, że pomiary to jedyne kryterium oceny. 

Obiektywne jedyne, inaczej można tylko subiektywnie. Różnicę tych dwóch kategorii odróżniasz?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Obiektywne jedyne, inaczej można tylko subiektywnie. Różnicę tych dwóch kategorii odróżniasz?

To wyobraź sobie, że jedziesz 150 km/h Fiatem Tipo i BMW. Czujesz różnicę ? Obiektywnie liczy się prędkość - jest ta sama. Ale już subiektywne odczucia z jazdy są inne. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

To wyobraź sobie, że jedziesz 150 km/h Fiatem Tipo i BMW. Czujesz różnicę ? Obiektywnie liczy się prędkość - jest ta sama. Ale już subiektywne odczucia z jazdy są inne. 

Znowu jakieś idiotyczne porównanie do motoryzacji. Wyobraź sobie że w Porsche komfort jazdy we wnętrzu ze względu na panujący w nim hałas też nie jest wybitny. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
11 minut temu, Piopio napisał:

W Tipo będzie dużo więcej emocji, jazda będzie angażująca😉

1 minutę temu, Kw202 napisał:

W Tipo będzie dużo więcej emocji, jazda będzie angażująca😉

I równie męcząca ... jak w tanim audio. 

10 minut temu, Lech36 napisał:

Znowu jakieś idiotyczne porównanie do motoryzacji. Wyobraź sobie że w Porsche komfort jazdy we wnętrzu ze względu na panujący w nim hałas też nie jest wybitny. 

To było tylko porównanie. Chodziło o pomiary 😉 Oprócz prędkości są jeszcze inne aspekty niekoniecznie dające się pomierzyć obiektywnie - komfort z jazdy, działanie układu jezdnego itd. 

52 minuty temu, Lech36 napisał:

Wyobraź sobie że w Porsche komfort jazdy we wnętrzu ze względu na panujący w nim hałas też nie jest wybitny. 

jechałeś kiedyś w miarę nowym Porsche? 😉 

3 minutes ago, marcinmarcin said:

jechałeś kiedyś w miarę nowym Porsche? 😉 

Ale takim prawdziwym czy pakamerą albo kajmanem? 😄

W dniu 24.11.2023 o 17:51, Kw202 napisał:

Do czasu aż się skapniesz że dynamika się zmniejszyła 😉

Może właśnie tak być.

Druga strona medalu

W dniu 25.11.2023 o 05:32, Luk77 napisał:

Mam Oxygene i narazie nie zamierzam go sprzedać. 

Nie rozumiem . 

No i powiem ci że bardzo dobrze zrobiłeś. Ja swojego sprzedałem lata temu i w zasadzie już po roku żałowałem.

W dniu 25.11.2023 o 16:19, Allmr napisał:

56 stron o przeciętnym urządzeniu do którego trzeba nawet dokupić pilota. Za rok będzie wysyp ofert sprzedaży za 30-40% ceny. Nawet mogę iść o zakład.

Ciekawe, czy jakby Wam pozabierać te bajerki, wyświetlacze, wskaźniki wychyłowe, itp to też byłby takim killerem?
Pytanie oczywiście retoryczne, bo w tym wątku można tylko zachwalać, każdy kto słyszy inaczej ma albo kiepski sprzęt, albo kiepski słuch.

No i dobrze bo ja wtedy skorzystam:)

17 godzin temu, marcinmarcin napisał:

jechałeś kiedyś w miarę nowym Porsche?

Dawno temu jechałem, ale mało z tego pamiętam. W testach i opiniach testerów jest głośno.

P.S. Mowa oczywiście o tych półsportowych, te cywilne na pewno nie są głośne.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Dawno temu jechałem, ale mało z tego pamiętam. W testach i opiniach testerów jest głośno.

P.S. Mowa oczywiście o tych półsportowych, te cywilne na pewno nie są głośne.

Taka chyba uroda samochodów o rodowodzie sportowym 

To nie ma być bolt elektryczny 😂

1 hour ago, dedal75 said:

Taka chyba uroda samochodów o rodowodzie sportowym 

Otóż to. Dla mnie pakamera to nie jest prawdziwe porsche, podobnie jak Jaguar f-pace nie jest Jaguarem, albo, o zgrozo nie dość, że elektryczny, to jeszcze SUV Mustang nie jest Mustangiem 😄

12 godzin temu, pajek12 napisał:

Witam

Czy ktoś próbował odtwarzać pliki wielokanałowe SACAD lub DSD przez wyjście HDMI w DMP A6?

Tak było super przy pierwszej odtwarzanej płycie, podczas następnej zdarzały się przycięcia. Problemy pojawiają się przy natywnym odtwarzaniu SACAD. Na forum zidoo temat opisany, trwają prace naprawcze i trzeba poczekać na rozwiązanie problemu.     

26 minut temu, ziemniak58 napisał:

Tak było super przy pierwszej odtwarzanej płycie, podczas następnej zdarzały się przycięcia. Problemy pojawiają się przy natywnym odtwarzaniu SACAD. Na forum zidoo temat opisany, trwają prace naprawcze i trzeba poczekać na rozwiązanie problemu.     

Odtwarzałeś z płyty czy z pliku?

Ja odtwarzam z plików zapisanych na serwerze NAS. Serwer jest w tej samej sieci co DMP A6. Aplikacja EverSolo rozpoznaje plik wielokanałowy ale na amplituner odtwarzają się tylko 2 kanały zamiast 6. Tą samą operację bluray OPP BD105 wykonuje bez najmniejszego problemu.

19 minut temu, pajek12 napisał:

Odtwarzałeś z płyty czy z pliku?

Ja odtwarzam z plików zapisanych na serwerze NAS. Serwer jest w tej samej sieci co DMP A6. Aplikacja EverSolo rozpoznaje plik wielokanałowy ale na amplituner odtwarzają się tylko 2 kanały zamiast 6. Tą samą operację bluray OPP BD105 wykonuje bez najmniejszego problemu.

Z dysku SSD M2.  Odtwarzanie obrazów płyt z dysku wewnętrznego było ważnym argumentem by kupić DMP A6 i połączyć z Denon AVC-X3800H po HDMI . Jaki sprzęt po HDMI podłączyłeś do swojego Eversolo ?

• Pokaż nowe odpowiedzi