Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, szarymak napisał:

Wg mnie: wzmacniacz+kolumny, reszta to audiofilskie zboczenia, porównałem A6 do A8 i do ROSE 150B, ciekawe czy wiecie jakie wnioski ? 🤔

Lecę po pocorn 🙂 Dajesz, nie trzymaj nas w napięciu...

Godzinę temu, sk-victor napisał:

Zamontowałem do DMP-A6 taki dysk Transcend PCIe x4 SSD MTE245S 4TB. Dysk bardzo szybki, nówka sztuka. Wszystko zadziałało bez problemu. Więc chciałem na niego wrzucić po sieci moje zasoby, trochę ponad 2TB. Niestety transfery po WiFi są marniutkie. Niby Eversolo wspiera standard Wi-Fi - 802.11ax (chyba?) a takie routery w domu mam, pracujące w sieci mesh to WiFi z Eversolo zlinkowało się max na 867 Mb/s i transfery są mizerne strasznie około 15MB/s. Wpiąłem go próbnie po kablu ethernet bezpośrednio w gigabitowy port routera i też szału nie ma około 70MB/s. Do NAS-a Synology siedzącego na strychu transfery po LAN są rzędu 110-120MB/s a tu kicha. Po WiFi z laptopa z kartą ax również lata ponad 100MB/s. Przerabialiście już taki temat? Oprócz tego jakoś nie leży mi obsługa tego dysku w Eversolo. Wygodniej po UPnP z NAS-a.

Nie prościej podpiąć dysk do kompa (przejściówka) i tak sypnąć na niego pliki. Zawsze tak robię, jest najszybciej.

Zamontowałem do DMP-A6 taki dysk Transcend PCIe x4 SSD MTE245S 4TB. Dysk bardzo szybki, nówka sztuka. Wszystko zadziałało bez problemu. Więc chciałem na niego wrzucić po sieci moje zasoby, trochę ponad 2TB. Niestety transfery po WiFi są marniutkie. Niby Eversolo wspiera standard Wi-Fi - 802.11ax (chyba?) a takie routery w domu mam, pracujące w sieci mesh to WiFi z Eversolo zlinkowało się max na 867 Mb/s i transfery są mizerne strasznie około 15MB/s. Wpiąłem go próbnie po kablu ethernet bezpośrednio w gigabitowy port routera i też szału nie ma około 70MB/s. Do NAS-a Synology siedzącego na strychu transfery po LAN są rzędu 110-120MB/s a tu kicha. Po WiFi z laptopa z kartą ax również lata ponad 100MB/s. Przerabialiście już taki temat? Oprócz tego jakoś nie leży mi obsługa tego dysku w Eversolo. Wygodniej po UPnP z NAS-a.

10 minut temu, piotralski napisał:

Nie prościej podpiąć dysk do kompa (przejściówka) i tak sypnąć na niego pliki. Zawsze tak robię, jest najszybciej.

Tzn. z dyskiem M.2 zamontowanym w urządzeniu tak prosto i szybko już nie jest. Przejściówkę M.2 NVMe do USB jak najbardziej mam ale trzeba odłączać sprzęta, odkręcać śrubkę i demontować dysk 😉 A ja często coś dorzucam więc wygoda zmapowanego dysku sieciowego jest duża

Lubię kiedy gra muzyka...

27 minut temu, sk-victor napisał:

Tzn. z dyskiem M.2 zamontowanym w urządzeniu tak prosto i szybko już nie jest. Przejściówkę M.2 NVMe do USB jak najbardziej mam ale trzeba odłączać sprzęta, odkręcać śrubkę i demontować dysk 😉 A ja często coś dorzucam więc wygoda zmapowanego dysku sieciowego jest duża

To masz dwa wyjścia, szybko ale nie wygodnie, albo wygodnie jednakże wolniej 🙂

Niestety kopiowanie po sieci takie jest 😞

Niestety branżowe pisma i portale bardzo w tym "pomagają". Czytamy te sugestywne, kwieciste teksty i oczekujemy takich wrażeń. Niestety teksty te są w 99% sprzedane.

Trzeba umieć czytać między wierszami 😉 

Różnice pomiędzy sprzętami słychać w domenie analogowej. Z tym że, jakby co, to  zakłócenia też są analogowe 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, piotralski napisał:

Niestety kopiowanie po sieci takie jest 😞

No nie do końca, mam kilka urządzeń, które po WiFi robią to dużo sprawniej. Ale tak jak mówisz nie można mieć wszystkiego 😉  Chyba zostanie w użytku NAS-a na strychu 😉 Chyba, że kolejny update coś poprawi (wątpię)

Godzinę temu, szarymak napisał:

Wg mnie: wzmacniacz+kolumny, reszta to audiofilskie zboczenia, porównałem A6 do A8 i do ROSE 150B, ciekawe czy wiecie jakie wnioski ? 🤔

pewnie podtrzymasz nasz w niepewności 🙂 taki forumowy Hubcio Urbański 🙂

18 godzin temu, bogdan53a napisał:

Ja też nie mogę słuchać ever solo na wewnętrznym dac, nawet po wygrzaniu gra to chudo jasno strasznie wygładzony i nudny dzwięk bez skali płasko brak dynamiki

U mnie jest wszystko perfekt, wokale i instrumenty jak na żywo bez nagłośnienia, dynamika na najwyższym poziomie, jedynie do aplikacji obsługowej mam uwagi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, piotralski napisał:

Lecę po pocorn 🙂 Dajesz, nie trzymaj nas w napięciu...

Małą paczkę weź 🙂 Zacznę od tego że mój zestaw ATC wzmak+kolumny jest bardzo detaliczny, przez głośniki wysoko i średnio tonowe słychać dużo (dla niektórych za dużo) nie kazdy lubi takie granie bo za dużo słychać ale to tak gwoli wstępu żeby było wiadomo skąd taka a nie inna opinia, a zaznaczam że jest tylko moja, no i znajomego z którym razem słuchaliśmy na ślepo na zmianę systemów. A6 jest do bólu przewidywalny, może dlatego że go najdłużej słucham (da się go wyłapać że to on gra przy każdym kawałku), A8 jest lepiej, tak jak pisałem wcześniej, jest złagodzona góra, gra wiekszą sceną, bas sporo się poprawił, ale ROSE 150B kładzie oba Eversolo, dynamiką, przestrzenią, wokalami z pięknymi wykończeniami, delikatną górą która nie kłuje w uszy nawet w najmniejszym stopniu, kontrolą basu, przyjemnym słuchaniem godzinami. Między A6 a A8 nie ma przepaści w dźwięku, jest poprawa, duża, nie jakaś dramatyczna ale jest, szkoda że nie miałem A6 Master do porównania 😉 A6 za kwotę jaką trzeba zapłacić za niego jest rewelacyjny, zostawić i nie ruszać, potem zaczyna się audiofilskie lepiej, detaliczniej, szerzej, dynamiczniej. Zając ucieka i trzeba go gonić. Czarnym koniem A8 będzie wg mnie DSP, to pozwoli dopasować charakterystykę grania do kolumn i pomieszczenia odsłuchowego. Tego niestety jeszcze nie sprawdziłem. Jeśli nie będzie degradowało dźwięku to dla wymagającego użytkownika i słuchacza będzie trafnym wyborem. Polecam wypożyczyć A6 i A8 i samemu porównać, być może w waszych systemach będzie inaczej. U mnie jest jak wyżej, szału nie ma i mam wrażenie że w ostatnim czasie producenci lecą na łeb na szyje wypuszczają nowe produkty, jeśli jest fala to trzeba na niej jechać póki monety wlatują na konto. Tak było z A6 Master i teraz z A8. Pewnie w necie będą się teraz pojawiać testy jaka to nie jest przepaść w dźwięku. Takie czasy niestety a popytem rządzi pieniądz i testy o kolejnym złotym graalu w świecie audio. Jest lepiej ale jeśli porównać A6 do A8 to różnica nie jest "masakryczna" pewnie między A6 Master a A8 jest jeszcze mniejsza.

15 minut temu, szarymak napisał:

Małą paczkę weź 🙂 Zacznę od tego że mój zestaw ATC wzmak+kolumny jest bardzo detaliczny, przez głośniki wysoko i średnio tonowe słychać dużo (dla niektórych za dużo) nie kazdy lubi takie granie bo za dużo słychać ale to tak gwoli wstępu żeby było wiadomo skąd taka a nie inna opinia, a zaznaczam że jest tylko moja, no i znajomego z którym razem słuchaliśmy na ślepo na zmianę systemów. A6 jest do bólu przewidywalny, może dlatego że go najdłużej słucham (da się go wyłapać że to on gra przy każdym kawałku), A8 jest lepiej, tak jak pisałem wcześniej, jest złagodzona góra, gra wiekszą sceną, bas sporo się poprawił, ale ROSE 150B kładzie oba Eversolo, dynamiką, przestrzenią, wokalami z pięknymi wykończeniami, delikatną górą która nie kłuje w uszy nawet w najmniejszym stopniu, kontrolą basu, przyjemnym słuchaniem godzinami. Między A6 a A8 nie ma przepaści w dźwięku, jest poprawa, duża, nie jakaś dramatyczna ale jest, szkoda że nie miałem A6 Master do porównania 😉 A6 za kwotę jaką trzeba zapłacić za niego jest rewelacyjny, zostawić i nie ruszać, potem zaczyna się audiofilskie lepiej, detaliczniej, szerzej, dynamiczniej. Zając ucieka i trzeba go gonić. Czarnym koniem A8 będzie wg mnie DSP, to pozwoli dopasować charakterystykę grania do kolumn i pomieszczenia odsłuchowego. Tego niestety jeszcze nie sprawdziłem. Jeśli nie będzie degradowało dźwięku to dla wymagającego użytkownika i słuchacza będzie trafnym wyborem. Polecam wypożyczyć A6 i A8 i samemu porównać, być może w waszych systemach będzie inaczej. U mnie jest jak wyżej, szału nie ma i mam wrażenie że w ostatnim czasie producenci lecą na łeb na szyje wypuszczają nowe produkty, jeśli jest fala to trzeba na niej jechać póki monety wlatują na konto. Tak było z A6 Master i teraz z A8. Pewnie w necie będą się teraz pojawiać testy jaka to nie jest przepaść w dźwięku. Takie czasy niestety a popytem rządzi pieniądz i testy o kolejnym złotym graalu w świecie audio. Jest lepiej ale jeśli porównać A6 do A8 to różnica nie jest "masakryczna" pewnie między A6 Master a A8 jest jeszcze mniejsza.

tego właśnie się spodziewałem czekając na Twój wpis. Oglądałem jednego chińskiego magika co robił test A6 i był "zachwyt" dużo opowiadał i dał poczucie że jest mocno zaskoczony, natomiast jak zrobił odsłuch A8 i film z "recenzją " to jedynie opisał funkcje jakie posiada i to wszystko, bez ochów i achów i nawet powiedział że widzi podobieństwo do grania innych kości więc w tym co Ty słyszysz nie jestem wcale zaskoczony. Też uważam że A6 nie prezentuje się źle i jeśli słuchacz jest zadowolony to niech przy tym zostanie bo będzie biegł dalej zawsze za tym zającem.

i nawet nie dyskutuje z tym że pokój, wzmacniacz i kolumny nie odgrywają największej sprawy 

P.S. należy sobie właśnie w tym momencie zadać i spróbować odpowiedzieć na pytanie czy przesiadając się z wersji ME jest aż tyle warta dopłata jeśli używasz go jako streamer a nie przedwzmacniacz a tym bardziej jako sam transport... Jakby wypuścili sam transport jak to niektórzy oczekują to też byłaby spora sprzedaż tego w moim mniemaniu ale tego chyba nie zrobią niestety biorąc pod uwagę historię firmy matki.

Edytowane przez linu666
7 minut temu, linu666 napisał:

tego właśnie się spodziewałem czekając na Twój wpis. Oglądałem jednego chińskiego magika co robił test A6 i był "zachwyt" dużo opowiadał i dał poczucie że jest mocno zaskoczony, natomiast jak zrobił odsłuch A8 i film z "recenzją " to jedynie opisał funkcje jakie posiada i to wszystko, bez ochów i achów i nawet powiedział że widzi podobieństwo do grania innych kości więc w tym co Ty słyszysz nie jestem wcale zaskoczony. Też uważam że A6 nie prezentuje się źle i jeśli słuchacz jest zadowolony to niech przy tym zostanie bo będzie biegł dalej zawsze za tym zającem.

i nawet nie dyskutuje z tym że pokój, wzmacniacz i kolumny nie odgrywają największej sprawy 

tak, ważniejsze do poprawy dźwięku są podstawki drewniane pod kable głośnikowe 😆 przed pandemią były w każdym pokoju na AVS, w tym roku już tylko w paru widziałem. Powtarzam, na czymś trzeba robić kasę w tej branży.

Teraz, szarymak napisał:

tak, ważniejsze do poprawy dźwięku są podstawki drewniane pod kable głośnikowe 😆 przed pandemią były w każdym pokoju na AVS, w tym roku już tylko w paru widziałem. Powtarzam, na czymś trzeba robić kasę w tej branży.

oj można można i uwierz mi że nawet można ciągle robić na tym samym 🙂 jak ktoś przerzuci pewną ilość kolumn przez pokój który nie jest odpowiednio przygotowany to sam dojdzie do wniosku że zostaje przy tym co brzmi lepiej a ja zawsze dodam że inaczej 🙂 

słuchajmy muzyki a nie sprzętu i w kółko kilku numerów żeby szukać różnic. Ale znam takich co mają bardzo ograniczone preferencje muzyczne i z nimi nie dyskutuje o jakości bo wiedzą konkretnie co chcą osiągnąć w swoich poszukiwaniach.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

U mnie jest wszystko perfekt, wokale i instrumenty jak na żywo bez nagłośnienia, dynamika na najwyższym poziomie, jedynie do aplikacji obsługowej mam uwagi.

I to że twój system tak gra to zasługa eversolo? 

Czy kolumn , wzmacniacza ,akustyki, a jeszcze połączenia tych elementów?

21 godzin temu, Kw202 napisał:

Witam,

Panowie podłączyłem dzisiaj Eversolo dmp-a6 i gra jak zabawka za 100 zł. Miałem Ariesa Mini i tam muzyka tętniła życiem, tutaj bez basu, przestrzeni, nijako ...

Czy to naprawdę może być sprawa wygrzewania? A jeśli tak to ile trzeba mu dać czasu, tak realnie ?

Jeśli jest sprawny, nie ma możliwości aby zagrał "jak zabawka". Mój co prawda trafił do serwisu - pech chciał ( szczegóły powyżej ), ale grał rewelacyjnie ( wersja master ). Niech pogra z 6-8 godzin.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 minutę temu, TomaszWarecki napisał:

Jeśli jest sprawny, nie ma możliwości aby zagrał "jak zabawka". Mój co prawda trafił do serwisu - pech chciał ( szczegóły powyżej ), ale grał rewelacyjnie ( wersja master ). Niech pogra z 6-8 godzin.

To chyba nie do mnie 😉

Też mam wersję Master i jestem zadowolony z dźwięku, a jeszcze bardziej cieszy mnie bezproblemowa obsługa. 

2 godziny temu, szarymak napisał:

ROSE 150B kładzie oba Eversolo, dynamiką, przestrzenią

Tylko że kosztuje dwa razy więcej.. 

Zostanę chyba przy a 6, choć ciekawi mnie dsp z a 8.

3 godziny temu, szarymak napisał:

Porównanie było na wewnętrznych dack czy jako transport?

Aż tyle to nie 🫣 15 kzł 150B kosztuje

11 minut temu, jacek99 napisał:

Na wewnętrznych 

Edytowane przez szarymak
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

I to że twój system tak gra to zasługa eversolo? 

A czego by innego 😉? Kolumny czy ZG i akustyka to drobiazgi w stosunku do cudownych właściwości w/w urządzenia 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Co to jest dack i ile ma ich eversolo 🤔

58 minut temu, jacek99 napisał:

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, szarymak napisał:

Polecam wypożyczyć A6 i A8

Pożycz Volumio Primo ‐ ciekawi mnie twoja opinia 😉 

Dobra to zapytam tak. Czy warto dopłacić do Mastera bo mogę jeszcze wymienić? Wiem, że mi nie odpowiecie jednoznacznie bo być może jestem już przygłuchawy i dlatego na przykład nie słyszę różnic w patchcordach UTP...

12 minut temu, sk-victor napisał:

Dobra to zapytam tak. Czy warto dopłacić do Mastera bo mogę jeszcze wymienić? Wiem, że mi nie odpowiecie jednoznacznie bo być może jestem już przygłuchawy i dlatego na przykład nie słyszę różnic w patchcordach UTP...

Szczerze, gdybym miał możliwość oddania swojego w cenie za jaka kupiłem i dopłacić do Mastera tylko różnice to bym tak zrobił. Nie słyszałem wersji Master, ale zrobił bym to tylko dla tego by później nie drapać się po głowie że mogłem a tego nie zrobiłem 🙂 W obecnych warunkach A8 nawet nie rozpatruję - nie wejdzie mi tu gdzie stoi A6.

Z swojej perspektywy po godzinie porównań na słuchawkach mogę powiedzieć, że A8 jako transport i też jako dac + transport jest zauważanie lepszy od A6, lepsza scena, gładkość, barwa. (pierwsza wersja A6, nie master)

Edytowane przez Qaz12

Jaja sobie robię 🤷🏿‍♂️😉

Edytowane przez dedal75

No dobra, to czy ktoś w ogóle robił bezpośrednie porównanie A6 i A6 ME. Mam parę dni na wymianę i brak możliwości porównania równocześnie obu. Odsyłam dopłacam i przysyłają nowego. Sorry że zamęczam. Dopłata jednak jakaś jest, więc żeby się nie okazało, że dla samego złotego napisu

• Pokaż nowe odpowiedzi