Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Qaz12 napisał:

@marcinmarcin Nie robiłem takich porównań

1 minutę temu, siwmad napisał:

Czy sam R26 nie zagra lepiej

no właśnie też mnie to ciekawi...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

40 minut temu, siwmad napisał:

Teraz mialem w planie kupić A8 i zapomnieć o dodatkowych klockach i kablach ale twoja opinia namieszała mi w głowie.

Ale Gustard R26 jest lepszy od A8 ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

44 minuty temu, siwmad napisał:

Którego interfejsu uzyles do polaczenia A8 i R26? Czy sam R26 nie zagra lepiej z tidal connect? Jak mialem R26 to grał lepiej samodzielnie renderując  niż z trasportu połączonego coaxem. Zastanawiałem sie nad zakupem streamera z wyjsciem i2s jednak dalem sobie spokój z gonienie króliczka i sprzedałem swoje zabawki.  Teraz mialem w planie kupić A8 i zapomnieć o dodatkowych klockach i kablach ale twoja opinia namieszała mi w głowie.

Testowałem wszystkie wyjścia A8 poza optycznym. I2S na każdym dacu grało podobnie, nie było słychać tak dużych różnic między dacami jak na wyjściu USB i Coax. Po I2S bardziej słychać charakter transportu niż daca, tak myślę. U mnie za router robi ostatnio telefon i nie mam możliwości sprawdzenia streamera w R26 

29 minut temu, Piopio napisał:

Ale Gustard R26 jest lepszy od A8 ... 

Jako Dac jest to możliwe, ale jako streamer to jesteśmy bardzo mocno ograniczeni funkcjonalnością. 

Mi się marzył taki Gustard z porządnym modulem streamingu i nic więcej nie trzeba. Ja cały czas czekam, ze zrobią. Mialem nadzieje ze to będzie A8.

24 minuty temu, Qaz12 napisał:

Testowałem wszystkie wyjścia A8 poza optycznym. I2S na każdym dacu grało podobnie, nie było słychać tak dużych różnic między dacami jak na wyjściu USB i Coax. Po I2S bardziej słychać charakter transportu niż daca, tak myślę. U mnie za router robi ostatnio telefon i nie mam możliwości sprawdzenia streamera w R26 

Ciekawe jest to co napisałeś. 

12 minut temu, siwmad napisał:

Mi się marzył taki Gustard z porządnym modulem streamingu i nic więcej nie trzeba.

Gustard R26 + Roon i jest rewelacyjnie. 

13 minut temu, siwmad napisał:

Po I2S bardziej słychać charakter transportu niż daca

Żaden transport nie ma charakteru. Generuje tylko więcej lub mniej zakłóceń. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

20 minut temu, Piopio napisał:

Gustard R26 + Roon i jest rewelacyjnie. 

Żaden transport nie ma charakteru. Generuje tylko więcej lub mniej zakłóceń. 

Miałem kiedyś konwerter USB ->SPDIF od Matrixa i tam było podobnie 

5 godzin temu, Piopio napisał:

Obawiam się, że Ty nie masz pojęcia co to znaczy znakomita jakość.

Sugerujesz że fortepian słuchany na żywo to nie jest znakomita jakość?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

25 minut temu, Lech36 napisał:

Dla Ciebie koncert z DVD brzmi realistycznie - jak na żywo 😉 Więc wybacz ale mam wątpliwości co do Twojego słuchu. 

W dniu 9.12.2023 o 12:14, linu666 napisał:

Czy zauważyłeś w jakiejkolwiek mojej wypowiedzi że stawiam go ponad coś?

Wybacz milordzie jeśli tak to zrozumiałeś. Nie miałem na celu cię urazić.

W dniu 9.12.2023 o 13:25, Lech36 napisał:

Jak słychać to na pewno można je zmierzyć a tymczasem pomiary nie wykazują tego o czym audiofile piszą że słyszą. "Jak żyć panie Premierze, jak żyć?" 😉 

W większości wszystkie wzmacniacze tranzystorowe mają gładki przebieg charakterystyki , liniowy. A jednak okazuje się że jeden gra bardziej dołem a inny góra. 

Rozumiem że wyszydzasz audiofilów?

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Fotrepian słuchany na koncercie na stadionie, w salonie, piwnicy czy w studiu nagraniowym?

9 godzin temu, Mateolo2 napisał:

Pytanie do użytkowników DMP-A6

Z którego filtra korzystacie? który z nich jest najbardziej optymalny? 

Mój słuch o ile jest to słuch a nie słyszenie 🙂 nie dostrzegł różnicy filtrów (na tych samych elementach całego zestawu). Być może powodem by natłok zbyt intensywnego eksperymentowania. 

9 godzin temu, Piopio napisał:

Dla Ciebie koncert z DVD brzmi realistycznie - jak na żywo 😉 Więc wybacz ale mam wątpliwości co do Twojego słuchu. 

A u Ciebie nie potrafi tak brzmieć? Coś nie tak jest z twoim niewątpliwie wspaniałym sprzętem. Te znakomicie brzmiące koncerty z DVD brzmią lepiej u mnie w domu niż na nagłaśnianym sprzętem będącym na wyposażeniu sali, przy sprzęcie własnym wykonawcy często jest dużo lepiej i pewne rzeczy brzmią lepiej jak w domu, ale najczęściej bez audiofilskich smaczków. Niestety najczęściej wykonawców z działu rocka słucha się przez nagłośnienie właściciela sali i wtedy nie jest za ciekawie w domu jest lepiej nawet z DVD. Oczywiście dużo zależy od jakości technicznej rejestracji i staranności w przygotowaniu materiału do wydania. Dużo zależy na koncercie od miejsca w którym będziemy słuchać i od paru innych czynników, np. od wypełnienia sali. Wzorcem jest muzyka bez nagłośnienia słuchana w filharmonii, zdarzało mi się przeszłości takiej słuchać, więc twierdzenie że nie wiem co to jest dobre brzmienie świadczy o Twoim uprzedzeniu do mojej osoby. 
Osoba która nie dała rady w Wielkopolsce nie powinna się, moim skromnym zdaniem wypowiadać o czyimś słuchu, ale skoro Ciebie to bawi to pisz, mnie to nie przeszkadza 😉.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W większości wszystkie wzmacniacze tranzystorowe mają gładki przebieg charakterystyki , liniowy.

W teście z obciążeniem rezystancją to jest prawda, przy obciążeniu rzeczywistą impedancją ZG bywa różnie, czasem odchyłki są bardzo duże, był na forum przykład pomiaru w domenie elektrycznej charakterystyki mierzonej na zaciskach dwu i trzy drożnego ZG przy wzmacniaczu mocy o dużej impedancji wyjściowej. Pewnie znajdziesz to w zakładce o audio mitach. W takim przypadku charakterystyka nie będzie gładka w zakresie pasma akustycznego, na podziałach gdzie są duże zmiany impedancji obciążenia będą też odchyłki w przebiegu charakterystyki. W tym pierwszym przykładzie analizowanym na forum była końcówka "mocy" o impedancji wyjściowej chyba coś 6 czy 7 omów obciążana ZG dwudrożnym i trzydrożnym, odchyłki mierzone na zaciskach ZG dochodziły do chyba coś 6dB o ile dobrze pamiętam. Pomiar przedstawił @przemak, więc jak chcesz dowiedzieć się więcej to zapytaj jego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

4 godziny temu, Qaz12 napisał:

Fotrepian słuchany na koncercie na stadionie, w salonie, piwnicy czy w studiu nagraniowym?

Na stadionie będzie nagłaśniany, takiego nie słuchałem w piwnicy też nie słuchałem w studio też nie, słuchałem najczęściej na niedużych salkach koncertowych w czasach kiedy jeszcze grałem na tym instrumencie. Oczywiście też z bliska siedząc przy klawiaturze, ale to inny rodzaj doznań 😉.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Osoba która nie dała rady w Wielkopolsce nie powinna się, moim skromnym zdaniem wypowiadać o czyimś słuchu

Dałem radę 😉 Wszystko brzmiało tak samo na KOLUMNACH LUTKA. To był źle przygotowany test. Tyle. 

Gdybyś posłuchał tego swojego nagrania fortepianu na naprawdę dobrym sprzęcie to być nie mówił, że brzmi u Ciebie rewelacyjnie. Brak dobrych wzorców prowadzi do błędnych wniosków. 

Edytowane przez Piopio

Pozwolę sie wtrącić.

Na codzień pracuje w studiach nagraniowych i przy postprodukcji dźwięku.

Generalnie rzecz biorąc całe to audiofilskie sformułowanie, że dobry sprzęt gra tak jakby muzyka była na żywo jest całkowitym nieporozumieniem! Słuchając muzyki na żywo mamy do czynienia z ogromną ilością niedoskonałości - poglosy, odbijanie się dźwięku, niedoskonałości misy na konsoletach, akustyka sali itd itd. Muzyka na żywo zawsze będzie brzmiała gorzej niż realizację tych samych utworów w studiu. Czemu? Nie. Studiu nagrywa się zazwyczaj ścieżki oddzielnie, w możliwie najlepszych warunkach alustycznych i realizatorskich. Taki dźwięk potem przechodzi mix i mastering. Oczywiście są od tej reguły wyjątki. Jak na przykład album z koncertu i tu faktycznie można dywagować, który sprzęt oddaje bardziej to co się słyszy na żywo - ale czy to znaczy, że tak jest lepiej? Często na żywo jest płasko, perkusja jest twarda, wokal źle zmiksowany z resztą instrumentów itd. Takie albumy z koncertów też są masterowane, tak żeby grały lepiej niż na żywo. Inna kwestia są też koncerty w filharmoniach, gdzie na akustykę kładzie się ogromny nacisk. 

Jednak generalna reguła jest to, że muzyka, której słuchamy z nośników, która przygotował nam artysta jest najlepszym możliwym doświadczeniem jakie można mieć w jego wykonaniu. Czy jest podobne do brzmienia na żywo - absolutnie nie. Ale w świecie muzyk imię o to chodzi! To audiofile sobie wymyślili, że tak ma być.

Edytowane przez Mateolo2
39 minut temu, Mateolo2 napisał:

Generalnie rzecz biorąc całe to audiofilskie sformułowanie, że dobry sprzęt gra tak jakby muzyka była na żywo jest całkowitym nieporozumieniem!

A jednak ! Słuchałeś jakiegoś dobrego zestawu opartego na kolumnach typu MBL, YG Acoustics, Magico, Marten, Dali Kore ?

22 minuty temu, Piopio napisał:

Gdybyś posłuchał tego swojego nagrania fortepianu na naprawdę dobrym sprzęcie to być nie mówił, że brzmi u Ciebie rewelacyjnie. Brak dobrych wzorców prowadzi do błędnych wniosków. 

Słuchałem na różnych sprzętach, takich za ciężkie pieniądze też. Grande Utopie Focala to nie jest tani sprzęt, B&W801Matrix też do tanich nie należy, MBL wprawdzie drugi od góry, ale też bardzo drogi, zwłaszcza że był zasilany jakąś obłędną elektrownią też firmy MBL, itd. Te naprawdę dobre sprzęty grały oczywiście bardzo dobrze, ale kompleksów się nie nabawiłem, ciekawe dlaczego? @Piopionatomiast wszystko wie najlepiej, zupełnie jak moja żona 😉.

5 minut temu, Piopio napisał:

A jednak ! Słuchałeś jakiegoś dobrego zestawu opartego na kolumnach typu MBL, YG Acoustics, Magico, Marten, Dali Kore ?

To czemu sprawiły Tobie kłopot ZG u Lutka z uznanej na świecie firmy?

13 minutes ago, Piopio said:

Czegokolwiek byś nie wymienił, nigdy nie będzie tak jak na żywo. Z paru powodów. A najprostsza jest przyczyna związana z geometrią 🙂

Drugi poważny powód to kompresja dynamiki.

I tak można by wymieniać i wymieniać .....

29 minut temu, bum1234 napisał:

Czegokolwiek byś nie wymienił, nigdy nie będzie tak jak na żywo. Z paru powodów. A najprostsza jest przyczyna związana z geometrią 🙂

Drugi poważny powód to kompresja dynamiki.

I tak można by wymieniać i wymieniać .....

Owszem nie będzie jak na żywo. Ale bliżej niż dalej 😉 

Dlatego wymieniłem kolumny o ponadprzeciętnym brzmieniu. Niestety w cenach od 200K w górę. 

40 minut temu, Lech36 napisał:

To czemu sprawiły Tobie kłopot ZG u Lutka z uznanej na świecie firmy?

Nie sprawiły. Na nich wszystko grało tak samo. Przynajmniej można zaoszczędzić na reszcie sprzętu 😉 

43 minuty temu, Lech36 napisał:

e naprawdę dobre sprzęty grały oczywiście bardzo dobrze, ale kompleksów się nie nabawiłem, ciekawe dlaczego?

Bo słabo słyszysz 😉 

2 minutes ago, Piopio said:

Owszem nie będzie jak na żywo. Ale bliżej niż dalej

Z pewnością bliżej niż na małym radyjku. Ale dalej bym tego nie kontynuował, bo wrażenia nie posiadają miary i od pewnego poziomu mówienie bliżej dalej nie ma sensu. To kwestia gustu i własnego wyboru, a o tym się nie dyskutuje.

11 minut temu, Piopio napisał:

Bo słabo słyszysz

Ale lepiej od Ciebie.

12 minut temu, Piopio napisał:

Nie sprawiły. Na nich wszystko grało tak samo. Przynajmniej można zaoszczędzić na reszcie sprzętu

Pomyliłeś perkusję z wiolonczelą? 

13 minut temu, Piopio napisał:

Dlatego wymieniłem kolumny o ponadprzeciętnym brzmieniu.

To te które ktoś kiedyś po twoim wpisie przedstawił w zagranicznym teście, te z mocno uwypukloną górą?

20 minut temu, Lech36 napisał:

Ale lepiej od Ciebie.

Wątpię czytając czym się zachwycasz ...

21 minut temu, Lech36 napisał:

Pomyliłeś perkusję z wiolonczelą? 

Mało inteligentna uwaga 😉 Tak jakbyś nie rozumiał o czym piszę. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Wątpię czytając czym się zachwycasz ...

Ja się niczym nie zachwycam, to uczucie zarezerwowane dla audiofilów wierzących w nieomylność swojego słuchu, ja oceniam na zimno bez emocji. 

35 minut temu, Lech36 napisał:

ja oceniam na zimno bez emocji.

W muzyce tak się nie da, chyba lepiej zacząć znaczki zbierać 😉

Mam obecnie topping e50,fajnie to gra o wiele lepiej niż streamer od arcam sa30 ale chcę coś więcej co polecacie w kwestii dac, czy evrosolo a6 a może Topping d90 mqa na kości akm może coś innego do 4000 zł.

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 minutę temu, paszczak7005 napisał:

Mam obecnie topping e50,fajnie to gra o wiele lepiej niż streamer od arcam sa30 ale chcę coś więcej co polecacie w kwestii dac, czy evrosolo a6 a może Topping d90 mqa na kości akm może coś innego do 4000 zł.

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

Jak masz możliwość posłuchaj czegoś z audio gd. 

34 minuty temu, jurek1 napisał:

W muzyce tak się nie da, chyba lepiej zacząć znaczki zbierać 😉

Ale tutaj nie dyskutujemy o muzyce tylko o brzmieniu sprzętu do odtwarzania muzyki z rejestracji. Dyskutują zbieracze sprzętu 😉.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Mało inteligentna uwaga 😉 Tak jakbyś nie rozumiał o czym piszę. 

To był żart, zapomniałem oznaczyć, ale skoro wszystko u Lutka grało tak samo to nie wiem czy taka mało inteligentna uwaga nie jest uprawniona 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi