Skocz do zawartości
IGNORED

BEYMA/AUDAX 3W

Rekomendowane odpowiedzi

ok

ponieważ trolujesz już drugi mój wątek , to mam propozycje - załóż swój nowy temat z twoją propozycją takiej kolumny i tam zaproponuj konkretną konstrukcję , z pewnością masz większe doświadczenie i wiedzę ode mnie , więc będzie to z korzyścią dla wszystkich

owszem Xmax 7 do 6,3 mm u Beymy ...... uważasz ,że ma to znaczenie w domu ???? 

spróbuj tylko odrobinę odkręcić wzmacniacz na Beymach 15WR400 w moim 40 metrowym salonie 🙂

15WR400 gra dobrze rozciągniętym , soczystym , ale szybkim i zróżnicowanym basem 

tylko pierwszego dnia , od razu po włączeniu było sucho i tłuczkowato , ale wtedy tez średnica była bardzo wypchnięta i wymagała korekty w zwrotce 

teraz bas  jest jędrny , soczysty , bardzo szybki i swobodny "przestrzenny" 

im dłużej gra tym jest lepiej 

nie mam potrzeby nic zmieniać , ale musze sie dobrze obsłuchać , rozważam jeszcze niższe przycięcie średniego od góry , ale najpierw musi dłużej pograć

tak miałem z wcześniejszymi kolumnami - po  pół roku grały zupełnie inaczej niż na początku , ponieważ głośniki się "docierały" i ja wprowadzałem małe korekty strojenia

9 minut temu, Bogdan napisał:

ponieważ trolujesz już drugi mój wątek , to mam propozycje - załóż swój nowy temat z twoją propozycją takiej kolumny i tam zaproponuj konkretną konstrukcję , z pewnością masz większe doświadczenie i wiedzę ode mnie , więc będzie to z korzyścią dla wszystkich

wiem ile nakładu pracy i kosztów wymaga skonstruowanie dobrze grającej kolumny. Jeśli już zdecyduje się na to, to raczej dla celu komercyjnego. nie dlatego, że jestem hytry, a dlatego,że niedoświadczeni chętni forumowi swoją ignorancją w temacie, schrzanią najlepszy nawet projekt, a to oszczędzając na przetwornikach, zaraz będzie temat co dać taniej w zamian, a to kupując kiepskiej jakości elementy na zwrotnice, a to źle te elementy ułożą względem siebie, itd... komercha ma tą zalete, że albo komuś to pasi, płaci i sie cieszy, albo szuka innej oferty. nie ma forumowej nagonki i niepoważnych "ulepszeń"..

dwa wystawiony dobry projekt, nawet zastrzeżony w UP, będzie wykorzystany komercyjnie przez nieuczciwych.... i moja praca da tylko im zysk... zatem dlaczego mam ułatwiać im okradanie mnie...??

silver_sound a widzisz , a ja dzielę się moimi projektami bez takich dylematów 

na koniec ci powiem , że już 2 way na Beymach SM212 i CD14FE zagrały lepiej od Dali Grand 

a te już grają o wiele lepiej od SM212/CD14FE

to jaki to jest poziom jakości brzmienia ??? 

to właśnie dlatego twoja krytyka mnie raczej bawi niż martwi

PS podobne farmazony wypisywałeś odnośnie Gryphona Callisto 2200..... a jak zaproponowałeś swój super układ wzmacniacza , to mnie to tylko rozbawiło

Edytowane przez Bogdan

myśle,     że moje wpisy w Twoich tematach odbierasz jako dyskredytowanie Ciebie, to błąd, ot taki jestem. ja tylko zwracam uwage na słabe punkty projektu, a Ty możesz te informacje wykorzystać na poprawienie/ilepszenie swego projektu, a niekoniecznie gestem Rejtana bronić sprawy nie do obrony. mniej źle pojętej ambicji, a więcej pragmatyzmu..

4 minuty temu, Bogdan napisał:

silver_sound a widzisz , a ja dzielę się moimi projektami bez takich dylematów 

na koniec ci powiem , że już 2 way na Beymach SM212 i CD14FE zagrały lepiej od Dali Grand 

a te już grają o wiele lepiej od SM212/CD14FE

Widze, że nadal nie potrafisz zrozumieć,że Twoja SUBIEKTYWNA opinia nie jest dla nikogo wyrocznią...

tyle , że twoje uwagi są całkowicie niekonstruktywne 

projekt jest w fazie dopieszczania , a już gra znakomicie , a ty piszesz , że jest be 

komercyjne kolumny do 10.000 zł a może nawet 15.000 zł nie mają czego przy nich szukać - np. JBL L100 classic za 16.000 zł niech nawet nie próbują ....

nie mam ambicji być wyrocznią , tylko słuchałem już w życiu trochę sprzętu i mam porównanie 

Edytowane przez Bogdan
3 minuty temu, Bogdan napisał:

tyle , że twoje uwagi są całkowicie niekonstruktywne 

projekt jest w fazie dopieszczania , a już gra znakomicie , a ty piszesz , że jest be 

komercyjne kolumny do 10.000 zł a może nawet 15.000 zł nie mają czego przy nich szukać - np. JBL L100 classic za 16.000 zł niech nawet nie próbują ....

subietywizm, aż pali oczy.

2 minuty temu, silver_sound napisał:

ja to widze na charakterystykach które wystawiłeś kolego

1 minutę temu, Bogdan napisał:

ja subiektywnie proponuję to , a kto chce , to czyta 

dla bezpieczeństwa swojej kasy, niech pozostanie na poziomie tylko czytania, dobrze mu radze...

Silver_sound przestań pajacować i najlepiej oszczędź sobie i nam - te charakterystki wstawił ktoś inny nie ja i na podstawie symulacji , a nie pomiarów 

Nie rozumiesz tekstu pisanego, krytykujesz z reguły albo jesteś arogantem , który bez względu na fakty ma swoje poglądy

Ja mam dosyc twoich wywodów

Bogdan....Nie wiem , który model tego 8MI100 masz [?]. Beyma robi nowe głośniki , często bez dodania "N" , lub "V2".

Tu masz stary i nowy 8Mi100 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

W dniu 27.06.2023 o 11:01, Bogdan napisał:

wstępna zwrotka jest zaprojektowana w XSIM , bo chciałem sprawdzić jak będzie w realu.   robiłem już pomiary przenoszenia i ogólnie jest ok , powalczę jeszcze i powinno być dobrze.

Bogdan bardzo fajny i obiecujący projekt ale fajnie byłoby gdybyś tu wrzucił mimo wszystko wyniki pomiarów i symulacji jak Ci to wyszło w XSim. 

Jeśli coś będzie nie tak, ktoś coś podpowie lub doradzi, bo sami jesteśmy ciekawi jak to wszystko wyszło. 

pomiary zrobione przed chwilą :

- niebieski - daleko od ścian

- zielony - w miejscu odsłuchu - przy ścianie

jest pik przy 90/108 Hz i spore nierówności niskiego basu, ale głośniki pograły dopiero parę godzin i niezbyt głośno, może jeszcze charakterystyka trochę się wygładzi,

tą górkę przy ok. 4 kHz słychać i to muszę wyrównać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

konstrukcja kolumny bez akustyki pomieszczenia to pomiar bramkowany w zakresie 400hz do 20 khz

pomiar basu nearfield z mikrofonem 1 cm od środka woofera

Teraz, Bogdan napisał:

woofer i tweeter mają filtry 12 dB , a średni 6 dB 

to inna sprawa

jak chcesz to pokazać i przy okazji zgranie fazowe w osi konstrukcji to taki pomiar

obraz.thumb.png.be2d979bf6d128433214e65b729c554c.png

Ukryta Zawartość

wydaje mi się , że chyba jest za wcześnie , bo te głośniki są świeże , słychać to podbicie basu i będę z tym walczył 

gdyby nie to podbicie przy ok 100 Hz i 4 khz , to nie miałbym zastrzeżeń , bo grają bardzo dobrze 

PS w zwrotce jest rezystor 3,3 Ohm a nie 10 Ohm

8MI100 ma pik przed 4 kHz i dokładnie tu wylazło i tu pewnie trzeba dać zbocze 12 dB

8MI100.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogdan
  • Moderatorzy
8 godzin temu, Bogdan napisał:

gdyby nie to podbicie przy ok 100 Hz

Daj pograć tej Beymie wyżej (do 800-1000hz) i posłuchaj jak to brzmi. Pewnie trzeba będzie dać korektor impedancji by się ładniej chciała ciąć. 

Zadbaj tylko o odpowiednie wytłumienie obudowy by jej rezonanse nie wyszły w paśmie.

8 godzin temu, Bogdan napisał:

8MI100 ma pik przed 4 kHz

Jeśli to poza pasmem odgrywanym przez głośnik możesz dać pułapkę rezonansową.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

8MI100 obecnie od góry jest cięty tylko cewką 0,75 mH i to niestety okazuje się zbyt łagodnie , dlatego zmodyfikuję ten filtr na 12 dB 

bas spróbuję nieco przestroić bass reflexem - ta obudowa jest bardzo solidna - mdf 35 mm a woofer ma wzmocnienia poprzeczne na przedniej ściance , ale nie zaszkodzi jeszcze dokleić rozpórkę między przednią a tylną ścianką - wygłuszenie to gąbka samoprzylepna piramidki o grubości 4 cm

Bogdan, zrobiles ciekawy projekt, ktory ma szanse na bdb granie. Obawiam sie jednak, ze nie poradzisz sobie z pomiarami i projektem zwrotnicy. Z pomiarow jakie zaprezentowales nie da sie zaprojektowac poprawnych filtrow.

Nie chce Cie zniechecac, ale zeby to ulepic z sensem trzeba sie nad tym naprawde gleboko pochylic. Radzilbym Ci wyslac te kolumny do doswiadczonego czlowieka, bo szkoda Twojej pracy.

• Moderatorzy
30 minut temu, Bogdan napisał:

8MI100 obecnie od góry jest cięty tylko cewką 0,75 mH i to niestety okazuje się zbyt łagodnie , dlatego zmodyfikuję ten filtr na 12 dB 

Biorąc pod uwagę jego wysokość to trzeba myśleć o 18db jeśli nie chcesz robić pułapki rezonansowej.

pomiary zrobione przed chwilą :
- niebieski - daleko od ścian
- zielony - w miejscu odsłuchu - przy ścianie

Zredukuj zakres osi pionowej na 40-100dB (albo i jeszcze mniej) i wylacz ta „trawe“ przez sensownewygladzanie, to wtedy mozna cos sensownego wnioskowac.

I oczywiscie, jak juz Slawek wspominal, osobno kazdy kanal, a potem sume. Bez tego, dyskusje o zwrotnicy sa tentego….

BTW.

Czy to byl pomiar sumy obydwu kanalow czy tylko jednego?

taka będzie zwrotka , jak nie pyknie , to zrobię wszystko od spodu z dokładnymi pomiarami :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
19 minut temu, Bogdan napisał:

taka będzie zwrotka , jak nie pyknie , to zrobię wszystko od spodu z dokładnymi pomiarami 🙂

Nie chcę Cię zniechęcić ale to musiały by być wybitnie liniowe głośniki z liniową impedancja by zagrały na tak prostych filtrach. Te raczej takie nie są.

1 godzinę temu, meloV8 napisał:

Obawiam sie jednak, ze nie poradzisz sobie z pomiarami i projektem zwrotnicy

Nie się uczy. Nie od razu Kraków zbudowano.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Bogdan napisał:

taka będzie zwrotka , jak nie pyknie , to zrobię wszystko od spodu z dokładnymi pomiarami 🙂

zwrotka 12dB.jpg

jaka była podstawa do projektowania tej zwrotnicy?

gdzie pomiary głosników w kolumnie ?

pomyślałeś ,że na oko może się udać i zasunałes zwrotkę wg własnego widzimisię zupełnie w oderwaniu od tego jak wygląda charakterystyka głosników przed filtracją?

• Pokaż nowe odpowiedzi