Skocz do zawartości
IGNORED

Sony A95K Vel Samsung S95B lub inny?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić Tv Oled może QD-oled ? 

Szukam telewizora 65 " do pokoju 25m² dosc jasnego.  Głównie Netfix i YT  ale interesuje mnie też sygnał z TV naziemnej ( jak sobie radzi ze skalowaniem do 4K płynnością ruchu? ) dobry dźwięk? I koszty eksploatacji ( zużycie energii) jak z obsługą pilota ? I ogólnie wszechstronnoscia ( czy sprawdzi się z różnymi rodzajami wejść, sygnału) 

Edytowane przez bogus18
https://www.audiostereo.pl/topic/163787-sony-a95k-vel-samsung-s95b-lub-inny/
  • bogus18 zmienił(a) tytuł na Sony A95K Vel Samsung S95B lub inny?

Czy jest ktoś na forum uzytkujacy na Co Dzień dobry Tv oled 65 cali .

Może podzieli się uwagami na ten temat czy warto kupić i dlaczego? A może nie i są inne alternatywy .

25 minut temu, bogus18 napisał:

Czy jest ktoś na forum uzytkujacy na Co Dzień dobry Tv oled 65 cali .

Może podzieli się uwagami na ten temat czy warto kupić i dlaczego? A może nie i są inne alternatywy .

Osobiście nie mam ale wg recenzji Samsung i Sony mają obecnie najlepsze ekrany OLED. A jak wiadomo OLED jest najlepszy. Nic tylko kupować 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Osobiście nie mam ale wg recenzji Samsung i Sony mają obecnie najlepsze ekrany OLED. A jak wiadomo OLED jest najlepszy. Nic tylko kupować 😉 

Dziękuję 👍 recenzje czytałem i w sklepie widziałem na żywo jakieś materiały (filmiki demo) wrażenia Wow super ! Tylko małe,,? ale jak to w życiu bywa. 

Ciekawią  mnie opinie użytkowników. 

Seria 95 od Sony/Samsung to są najlepsze obecnie wyświetlacze na planecie. Koniec.

A jak nie chcesz tyle wydać to OLED LG jest dobry i tańszy od w/w. Ja już mam OLED w TV, telefonie i od niedawna - w laptopie. Skoro montują OLED w laptopach to o wypalaniu możemy już zapomnieć. A obraz - prześliczny. Zupełnie inna bajka niż moje poprzednie laptopy z LCD.

FzoxVnSXsAEqEp1?format=jpg&name=large

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

43 minuty temu, il Dottore napisał:

Seria 95 od Sony/Samsung to są najlepsze obecnie wyświetlacze na planecie. Koniec.

Potwierdzam, sam użytkuję "zwykły" OLED LG C1 jak i QD-OLED Sony. Samsunga oglądam u rodziców. Przewaga QD-OLED vs zwykły OLED niewątpliwie jest. Ale...ostatnią sobotę spędziłem na porównaniu QD-OLED Samsunga z nowym META OLED LG G3. W bezpośrednim porównaniu ta przewaga stopniała. Co prawda nie do zera, bo jeśli chodzi o nasycenie (a czasami nawet niepotrzebne przesycenie) kolorów to QD-OLED jest żywszy w przekazie. Natomiast LG G3 prezentuje bardzo płynny, naturalny, świetnie wyważony i jasny obraz. Mikrosoczewki MLA robią sporą robotę i bez dwóch zdań są topowym rozwiązaniem dla OLED.

@konradskala dzięki, jak jeszcze masz jakieś własne przemyślenia to pisz ,bracki będzie brał najnowszego qd-oleda sony w 77calach,obecnie ma C7 lg.

Jak będzie dobry to biorę 65dla siebie. 

Jak te kolory w sdr i normalnych scenach poza hdr podobne? Względem zwykłego oleda ? Tu by musiała być kalibracja też na obu.

23 minuty temu, darulok napisał:

@konradskala dzięki, jak jeszcze masz jakieś własne przemyślenia to pisz ,bracki będzie brał najnowszego qd-oleda sony w 77calach,obecnie ma C7 lg.

Jak będzie dobry to biorę 65dla siebie. 

Jak te kolory w sdr i normalnych scenach poza hdr podobne? Względem zwykłego oleda ? Tu by musiała być kalibracja też na obu.

Kolory (choć nie zawsze) są nieco bardziej nasycone, żywsze. Szczerze przyznam, że mi czasem to zwyczajnie przeszkadzało - oczywiście gdy dany telewizor jest nieskalibrowany lub ma źle ustawione "suwaki".  Dominacja któregoś koloru jest dla mnie bardziej widoczna (dodatkowo przy większym nasyceniu QD-OLED) i bardziej rzuca się w oczy, tworząc nienaturalny przekaż. Trzeba ustawiać samemu albo najlepiej skalibrować. Wtedy jest cacy.

Edytowane przez konradskala
12 godzin temu, konradskala napisał:

Kolory (choć nie zawsze) są nieco bardziej nasycone, żywsze. Szczerze przyznam, że mi czasem to zwyczajnie przeszkadzało - oczywiście gdy dany telewizor jest nieskalibrowany lub ma źle ustawione "suwaki".  Dominacja któregoś koloru jest dla mnie bardziej widoczna (dodatkowo przy większym nasyceniu QD-OLED) i bardziej rzuca się w oczy, tworząc nienaturalny przekaż. Trzeba ustawiać samemu albo najlepiej skalibrować. Wtedy jest cacy.

Ja mam wyczulone oko na takie rzeczy, gdyż miałem skalibrowane dwie plazmy i teraz pj.

Druga sprawa mnie ciekawi czy na qd-oled te rgb widać w palecie sdr czyli w obrysie rec709 , plazma miała color volume od oleda lepszy w pewnych sytuacjach i to bylo wiać.

Mialem Oleda 65gz950 panasa(syn mi zbił) i moją owczesną plazmę (skalibrowaną) 65vt60 w pokoju i całościowo oled wygrywał ale te kolory w pewnych sytuacjach były gorsze,brakowało trochę plus mi zawsze w oled maniery kinowej plazmy, więc kupiłem pj I to był strzał w dychę .

Teraz myślę nad Oledem do salonu ale coś nowego by wypadało kupić i jest nagle qd-oled , ale żeby chodź trochę było lepiej, na reklamówkach w sklepie Samsung obok lg szczerze to ja nie widziałem różnicy rgb vs wrgb, to by musiały być domowe warunki.

Edytowane przez darulok
8 godzin temu, darulok napisał:

Ja mam wyczulone oko na takie rzeczy, gdyż miałem skalibrowane dwie plazmy i teraz pj.

Druga sprawa mnie ciekawi czy na qd-oled te rgb widać w palecie sdr czyli w obrysie rec709 , plazma miała color volume od oleda lepszy w pewnych sytuacjach i to bylo wiać.

Mialem Oleda 65gz950 panasa(syn mi zbił) i moją owczesną plazmę (skalibrowaną) 65vt60 w pokoju i całościowo oled wygrywał ale te kolory w pewnych sytuacjach były gorsze,brakowało trochę plus mi zawsze w oled maniery kinowej plazmy, więc kupiłem pj I to był strzał w dychę .

Teraz myślę nad Oledem do salonu ale coś nowego by wypadało kupić i jest nagle qd-oled , ale żeby chodź trochę było lepiej, na reklamówkach w sklepie Samsung obok lg szczerze to ja nie widziałem różnicy rgb vs wrgb, to by musiały być domowe warunki.

Porównywanie różnych technologii wyświetlania obrazu (plazma, LED, OLED, QD-OLED) bez kalibracji mija się celem. A tym bardziej w sklepie. Owszem, na oko będzie widać np. mniejszą jasność plazmy od współczesnych telewizorów albo podstawowych OLED-ów od najlepszych Mini-LED-ów itd. Natomiast to co najważniejsze - kontrast, płynność, naturalność, szczegóły w ciemnych scenach - nie ma co porównywać w sklepie, bo wnioski będą zawsze błędne.

Na spokojnie, w domu można włączyć sobie film w SDR, HDR, Dolby Vision, mecz, kablówkę, Netflixa itd. przeklikać menu i porównywać. Rzecz jasna trzeba mieć przynajmniej dwa telewizory.

Ja się wyleczyłem z oglądania TV w sklepach. Tam zawsze są puszczone "cukierkowe" demówki, włączony w menu tryb "sklep" dla max jasności i kontrastu itd. Tak, żeby zrobić efekt "wow". Na chwilę...