Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitorki z dużą scena

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, suxon napisał:

niestety było to na jakims audio show lub podobnej wystawie wiec nie pamietam setupu 

oczywiscie ich nie wykluczam i chetnie porownam do innych 

No to tam większość zestawów nie brzmi nawet dobrze.

Chociaż nie. jednak przesadziłem są salki w których chce się zatrzymać. Na dłużej. 

Ale czasem ilość osób i pozycja w której siedzisz nie są dobrym wyznacznikiem oceniania od słuchu tam

6 godzin temu, Piopio napisał:

No raczej mocy obliczeniowej im brakowało ..

Pentim166MMX wystarczało na EQ dla mp3, intel Atom na 16/44. Mógłbym sprawdzić na lapku jaka jest różnica w użyciu procka przy odtwarzaniu różnych formatów z i bez korekcji, ale nie chce mi się iść na piętro. Może ty sprawdzisz?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Trochę wyszła z tego rozmowa o kurze i jajku. Nie może być dźwięku ani bez sprzętu, ani bez akustyki. Oba elementy są bardzo ważne. Widziałem i słyszałem wiele super zestawów w kiepskich pomieszczeniach, które grały tak sobie. Spotykałem też proste systemy w fajnych pomieszczeniach, które brzmiały kapitalnie. Więc jeżeli możemy, to warto podziałać z akustyką choć w minimalnym stopniu.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

intel Atom na 16/44

To jednak nie Pentim166MMX 😉 Mocy ma znacząco więcej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

To jednak nie Pentim166MMX 😉 Mocy ma znacząco więcej.

Ale też nie mp3 a 16/44. A czy Pentium166mmx dałby radę EQ z 16/44? Nie wiem, ale Pentium(chyba)3 333 chyba tak.

-----

2 godziny temu, iFi Audio napisał:

Trochę wyszła z tego rozmowa o kurze i jajku. Nie może być dźwięku ani bez sprzętu, ani bez akustyki.

Zupełnie nie w tym rzecz - chodzi o to, że miłośnicy płaskiego brzmienia pomijają, że do +/3dB kolumn akustyka może dodać jeszcze +/-10dB. 

Edytowane przez szymon1977

Odnośnie tematu małe monitorki z dużą sceną to moim zdaniem rewelacyjne są Diapason Karis. Niestety poza budżetem przedstawionym.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ale też nie mp3 a 16/44. A czy Pentium166mmx dałby radę EQ z 16/44? Nie wiem, ale Pentium(chyba)3 333 chyba tak.

-----

Zupełnie nie w tym rzecz - chodzi o to, że miłośnicy płaskiego brzmienia pomijają, że do +/3dB kolumn akustyka może dodać jeszcze +/-10dB. 

Ja nie odnosiłem się do miłośników płaskiego brzmienia, a do kwestii sprzęt vs akustyka - co ważniejsze. 

Co do Twojego komentarza, wiele razy widziałem w karierze sprzęt kupiony tylko i wyłącznie dlatego, że w danej akustyce zagrał najlepiej. Większość osób ma akustykę w nosie.

Co do Twojego komentarza, wiele razy widziałem w karierze sprzęt kupiony tylko i wyłącznie dlatego, że w danej akustyce zagrał najlepiej. Większość osób ma akustykę w nosie.

W nosie? Wprost przeciwnie! Wybór systemu, który najfajniej zagra w domu,  to totalne przeciwieństwo kultu płaskiego brzmienia - subiektywna ocena brzmienia w domu to absolutne uwzględnienie wpływu akustyki.

Ja nie odnosiłem się do miłośników płaskiego brzmienia, a do kwestii sprzęt vs akustyka - co ważniejsze

Norma hifi kolumn to +/-3dB a akustyka +/-10dB (a może i więcej) - najważniejsze, to przymknąć oko na audiofilskie teorie i kolumnami w akustyce trafić w swój kaprys.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

W nosie? Wprost przeciwnie! Wybór systemu, który najfajniej zagra w domu,  to totalne przeciwieństwo kultu płaskiego brzmienia - subiektywna ocena brzmienia w domu to absolutne uwzględnienie wpływu akustyki.

O ile w pełni rozumiem takie działanie po stronie kupujących, zaskakująco dużo pod kątem akustyki można zrobić minimalnym nakładem pracy i środków. Właśnie pominięcie tego najbardziej mnie dziwi, bo sprzęt mógłby zagrać o klasę wyżej.

3 godziny temu, iFi Audio napisał:

O ile w pełni rozumiem takie działanie po stronie kupujących, zaskakująco dużo pod kątem akustyki można zrobić minimalnym nakładem pracy i środków. Właśnie pominięcie tego najbardziej mnie dziwi, bo sprzęt mógłby zagrać o klasę wyżej.

Bez wątpienia. Ale by zrobić akustykę o wiele więcej potrzeba, niż zrobić nadgodziny, wypożyczyć droższe  kolumny i posłuchać czy fajniej grają.

Edytowane przez szymon1977

4 godziny temu, iFi Audio napisał:

Szczególnie jak pokoj odsluchowy jest pokojem dziennym i sypialnia w jednym a i żona krzywo sie patrzy na każda ingerencje. Bądźmy szczerzy. Na gorum jest mnóstwo pasjonatów, którzy maja pokoje odsłuchowe ale są tez ludzie, którzy musza iść na kompromisy. 

Mój kompromis to:

- wykładzina (tu akurat nie było kompromisu),

- we wnękach za kolumnami komody, służące za domowy magazynek na pościel, poduchy, koce, śpiwory i takie tam,

- standy przywiercone wiertarą do podłogi "na środku pokoju"...

Chyba tyle. Niby niedużo, ale w porównaniu do modnych surowych pomieszczeń akustycznie pewnie przepaść - echa nie słyszę.

17 minut temu, Mikha'el napisał:

...po co przywierciłeś standy?

Żeby dzieciaki i zwierzaki nie przewróciły 🙂

W dniu 21.07.2023 o 18:07, szymon1977 napisał:

Bez wątpienia. Ale by zrobić akustykę o wiele więcej potrzeba, niż zrobić nadgodziny, wypożyczyć droższe  kolumny i posłuchać czy fajniej grają.

Ja bym powiedział, ze wręcz odwrotnie. Ogarnięcie pierwszych odbić to kilka godzin roboty... 

W dniu 21.07.2023 o 17:30, jurek1 napisał:

Co według Ciebie znaczy klasę wyżej?

To znaczy wyraźnie lepiej w każdym aspekcie.

54 minuty temu, iFi Audio napisał:

Ogarnięcie pierwszych odbić to kilka godzin roboty... 

Najpierw trzeba wiedzieć co i jak 🙂

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Najpierw trzeba wiedzieć co i jak 🙂

W języku polskim tak wiele materiałów nie ma, ale jak ktoś chce to znajdzie po angielsku i przetłumaczy :)

W dniu 18.07.2023 o 12:55, suxon napisał:

to powiedzcie jak przy pomocy DSP poszerzyć i pogłębić scenę (np sprawić aby dzwieki otaczały słuchacza i np. dobiegały zza głowy) wtedy zostanę przy monitorach aktywnych 😉 

Na słuchawkach da się,   w LG v40 masz 3 tryby grania: "prosto w uszy" -

1.zrównoważony -wszystko słychać, świetna dynamika, 

2 scena z przodu - efekt wyraźny jak na koncercie kameralnym tj bez wzmacniaczy, kolumn itd

3. dźwięk przestrzenny- wszystko jest na dystans, źródła dźwięku się oddalają od siebie, ginie liniowość

Wszystko jest uzyskiwane cyfrowo poprzez zmianę liniowości,  zapewne też ppdgłosy

W dniu 17.07.2023 o 19:00, Tal napisał:

wszyscy wiedzą że kolumny idealne w pomiarach są po prostu nudne i mało angażujące. 

Ale za to im bardziej liniowe, tym bardziej uniwersalne.

Jak ktoś słucha waskiego repertuaru/ pewnego rodzaju grania np jazzowego plumkania to pod ten klimat podejdzie dobrze zupełne inny zestaw niż  po speed metal, muzykę organową lub orkiestrę symfoniczną...

Na swojej audio drodze slyszalem cudowne zestawy, które celowały w konkretne gatunki muzyczne i byłoby pięknie, gdyby nie wykładały się na innych gatunkach... najchętniej miałbym 3 różne zestawy ale mam miejsce na jeden. I wybrałem uniwersalny. A że słucham większości gatunków, to wiem, że usłyszę je dobrze.

Coś za coś:(

Edytowane przez 1siedem

A, dodam jeszcze ciekawostkę nt. przestrzennego grania. Daaawno temu znalazłem odtwarzacz DVD Manta.... ( odtwarzał DivX i inne takie) i podmieniłem z moim CDekiem. 

Po uruchomieniu usłyszałem fantastyczny efekt 3D,  dźwięki dobiegały zewsząd, po bokach z tyłu... A po chwili zorientowałem się, że  z muzyki słuchać tylko wyższe pasmo. Wszystko od górnej średnicy w dół było wyciszone, a basu już nie było wcale... ale przyznam, że efekt i tak był niesamowity:)

PS Mantę wyrzuciłem

Edytowane przez 1siedem
  • 4 tygodnie później...

dzięki wszystkim za wpisy i sugestie 

poczytałem Wasze odpowiedzi, opinie w necie, recenzje, sound testy na youtube itp i mam zamiar przesłuchać poniższe typy przy rozszerzeniu nieco budżetu do ok 5000zł

- Dali Meneuet

- B&W 707

- Acoustic Energy AE500

- Triangle Comet EZ

- Amphion Argon 1

skreśliłem KEFy, RLS i ATC ze względu na "prądożerność"

coś byście ew dorzucili? 

3 minuty temu, suxon napisał:

ATC ze względu na "prądożerność"

ATC SCM7 nie są prądożerne, wyższe modele tak, ale nie scm7.

9 minut temu, essewissa napisał:

ATC SCM7 nie są prądożerne, wyższe modele tak, ale nie scm7.

audiocompl zmierzyło ich czułość na 79dB

cytat:

Komu nie polecam kolumn ATC SCM7?

....... no i tym, którzy szukają małych monitorów do lampy... to będzie najtrudniejsze

Edytowane przez suxon
1 minutę temu, RobG1974 napisał:

Diapason karis, one potrafią i zagrać z lampą.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

wzialbym je z pocałowaniem w reke za 5k bo jestem nimi oczarowany

niestety są duzo drozsze i rzadko bywaja second hand 

Godzinę temu, suxon napisał:

audiocompl zmierzyło ich czułość na 79dB

cytat:

Komu nie polecam kolumn ATC SCM7?

....... no i tym, którzy szukają małych monitorów do lampy... to będzie najtrudniejsze

do lampy to nie wiem, ale 50-70w im wystarczy w zupełności, to nie są prądożerne kolumny, wiem bo sprawdzałem.  ATC SCM11 już żrą prąd.

Czyli rzeczywiście 8 Ohm'owe Ushery S-520 wypadły z rankingu ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi