Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, kivlov napisał:

Tak, zdecydowanie brzmienie monitor audio PL500 II mnie zauroczyło. Nie wspomnę że do kina centralny pl 350 II również wprawia w osłupienie.

Marzył mi się kiedyś ten centralny ale budżet się u mnie nie spiął w tą stronę. 

Pozdrawiam 

Niestety nie są to tanie zabawki, ale życzę spełnienia marzeń. Może będzie jeszcze okazja, abyś dokonał zakupu.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Macie gotowe już zestawy do kina domowego z certyfikatami różnymi na przykład THX2 - po co kombinować? 

Sala kinowa jest o kilka razy większa od domowej i wstawianie do niej głośników pro jest bezcelowe i nadwyraz. 

Jakość dźwięku... A w filmach jest jakaś super jakość? 

Najważniejszy jest procesor kina, który bedziw ogarniał wszystkie efekty i wzmacniacze z zapasem mocy, żeby te głośniki do efektów też grały całym pasmem. 

Wtedy przeżycia murowane. 

W dniu 11.07.2023 o 10:57, kivlov napisał:

Nie wspomnę że do kina centralny pl 350 II również wprawia w osłupienie.

Skoro tak, to przy moim centralnym na ellipticorze 18we zszedłbyś na zawał.

Nie o takie efekty mi chodzi e audio, ale cieszę się , że jesteś zadowolony ze swojego sprzętu. Może kiedyś będę miał okazję posłuchać tych ss na spokojnie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

3 godziny temu, NRK napisał:

Skoro tak, to przy moim centralnym na ellipticorze 18we zszedłbyś na zawał.

Sam robiles? Z jakim tweeterem? Moglbys sie podzielic ogolna koncepcja tego centrala albo fotka?

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, rafa napisał:

Sam robiles?

No co ty. Mój centralny jest na hypexie fa503 plus D3404+ 2* 18we + 26W.

Centralny jest do frontów Epic One i to wszystko mam oczywiście dzięki uprzejmości firmy YB Audio.

Oczywiście efektowe też mam od nich, ale tak bogato to już nie jest (szpilka+revelator 15w+hypex fa252)

Nie chcę Cię martwić, ale porządny central powinien być 3-drożny 😉 Gdzieś czytałem porównania i te 3-drożne zawsze wypadały lepiej. Ale wygląd trzeba przyznać pierwsza klasa.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

7 godzin temu, qbakos napisał:

Nie chcę Cię martwić, ale porządny central powinien być 3-drożny 😉 Gdzieś czytałem porównania i te 3-drożne zawsze wypadały lepiej. Ale wygląd trzeba przyznać pierwsza klasa.

Bo jest. W górnej podstawie jest zamontowany revelatora 23w w oz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK

Tu są jedne z droższych konstrukcji do Home Cinema

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście używam wszystkich identycznych konstrukcji w kinie i to chyba najlepsza opcja bo wszędzie ta sama jakość, poziom dźwięku i super efekt. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan

Ukryta Zawartość

Ten również nie wygląda źle 🙂

Ukryta Zawartość

6 minut temu, kivlov napisał:

Ukryta Zawartość

Ten również nie wygląda źle 🙂

Tego to już cena powala 🙂

Ukryta Zawartość

38 minut temu, raiwan napisał:

Tego to już cena powala

Budżetówka.

Zróbcie sobie centrala na scan speaku D8404, wtedy dopiero cena całości projektu będzie powalająca. 😀

Jak już mówimy o najdroższych, to mówmy.
Cennik co prawda z 2012 roku.

Front do wyboru do koloru.
Center 57k $.

Surround 48k $.

Sub 32k $.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

….be still and know….

Zjeżdżałem przez kilka tygodni z high end stereo do zestawu kina domowego. Stopniowo. W tym samym pomieszczeniu. Co kilka dni coś znikało, coś się pojawiało. Na stałe wyjechały głośniki, wzmacniacze i kable głośnikowe. Została cała reszta. Podstawki, listwy, sieciówki, interkonekty i masa drobiazgów. Kilka dni temu projekt skończyłem na etapie 7.2 i gdyby to nie była zabawa wynikająca z nadmiaru czasu, to jedyna nadzieja pozostałaby w zatrudnieniu dobrego instalatora. Zderzając obecny system z poprzednim zestawem stereo, to brzmi to naprawdę słabo. Nawet filmy i koncerty, nie wspominając o muzyce z cd czy streamera. 

….be still and know….

$32 000 za 15 calowy subwoofer. Chciałbym zobaczyć, jak wygląda w takich pomiarach:

Ukryta Zawartość

W dniu 13.07.2023 o 16:33, NRK napisał:

Centralny jest do frontów Epic One

Twój centralny powinien wyglądać tak:

image.thumb.png.c5da3f9eb14a0cc2fa6e48d5a4e3e034.png

😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Adi777 napisał:

gadają

Ci co gadają z reguły gówno mają. W wiejskim tłumaczeniu, krowa które dużo ryczy to mało mleka daje.

W dniu 15.07.2023 o 14:21, Adi777 napisał:

Na wsi gadają, że jak się chce zrobić kino po bożemu, to trza dać trzy takie same kolumny na przód.

A ekran rozumiem daje wtedy pod sufitem, czy kolumnę centralną ustawia w poziomie? 😉 W teorii to dużo rzeczy wygląda fajnie, ale zrób to w praktyce w normalnym salonie... 

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Nawet jak da się ekran transparentny akustycznie to przeciez on i tak nie pozostaje zupełnie bez wpływu na charakterystykę głosnika. Jesli się schowa wszystkie 3 głosniki za ekranem to przynajmniej wpływ będzie jednakowy dla wszystkich 3 ale mimo wszystko cos tam zabierze.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 godziny temu, brewka87 napisał:

Nawet jak da się ekran transparentny akustycznie to przeciez on i tak nie pozostaje zupełnie bez wpływu na charakterystykę głosnika. Jesli się schowa wszystkie 3 głosniki za ekranem to przynajmniej wpływ będzie jednakowy dla wszystkich 3 ale mimo wszystko cos tam zabierze.

Dokładnie tak, ekran jaki by nie był nawet najlepszy na świecie i tak z tych głośników co umieściliśmy za ekranem weźmie jakieś szczegóły detale albo i moc spadnie o kilka dB będzie trzeba wówczas podgłośnić amplituner bo ekran zabierze nam głośność.

Edytowane przez JVC 4K
1 minute ago, RAF77 said:

Mierzyłem u siebie.
Ekran zwykły zabiera 3db, więc transparentny zabierze maksymalnie 1db, tak mniemam.

Pytanie tylko, czy zabierze ten 1dB po równo w całym pasmie przenoszenia? Myslę, ze nie i to chciałem napisac. Nie chodziło mi tylko o zmniejszenie głosności ale bardziej o zmianę charakterystyki. U siebie słyszę wpływ maskownicy na wysokie tony, a to materiał cienki jak grubsza pończocha 🙂

Nie korzystałem z ekranu AT ale uwazam, ze on musi bardziej tłumic mimo wszystko niz sama maskownica, a przez perforację/splot materiału zapewne niektóre częstotliwosci są bardziej, a inne mniej tłumione i to musi być do wychwycenia.

Juz sama charakterystyka kierunkowa głosników (szczególnie wysokotonowego) ulegnie zmianie. To tak jak patrzeć przez okno z firanką i bez. Niby firanka swiatła duzo nie absorbuje ale jednak obraz trochę mniej wyraźny 😉 wybaczcie to porównanie ale tylko takie przyszło mi do głowy.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

U mnie niewielki TV 32" postawiony przede mną na stoliku powoduje, że stereo brzmi gorzej, więc co dopiero tak duży ekran... nie ma o czym mówić.

O ile głosniki stricte do KD mogłbym schowac za takim ekranem w dedykowanym pomieszczeniu gdyby się okazało, ze az tak bardzo nie tracą ze swojego brzmienia to juz chowanie frontów wykorzystywanych do odsłuchu stereo jakos sobie nie wyobrazam 😊 pomijam juz walory estetyczne. Jedni lubią minimalizm, a inni (w tym ja) lubią widok swoich zabawek 🙂

Głośność, to głośność. Jest mierzona na sygnale "szum".
A jak wpływa na poszczególne częstotliwości to już inna bajka.
Z pewnością im wyższe, tym bardziej są tłumione.

Jak wspomniałem, ja mam zwykły ekran i niby 3db to nie dużo ale dźwięk jest tak stłamszony, że tak się nie da oglądać.
Mam drugi zestaw frontów podstawowych, które mi wchodzą pod ekran. Trochę nisko ale i tak o wiele lepiej niż słuchanie przez ekran, (nie transparentny).

• Pokaż nowe odpowiedzi