Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ źrodła cyfrowego na jakość dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Piopio napisał:

Audio jest dużo bardziej wrażliwe na zakłócenia.

Dlatego należy stosować zasilanie impulsowe, które ułatwia walkę z zakłóceniami. Dlaczego? Już pisałem i dawałem przykłady pomiarowe uzasadniające to.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

21 minut temu, Lech36 napisał:

Audio to też elektronika.

Niektórzy są jednak wciąż przekonani, że to elektronika + magia.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Dlatego należy stosować zasilanie impulsowe, które ułatwia walkę z zakłóceniami. Dlaczego? Już pisałem i dawałem przykłady pomiarowe uzasadniające to.

Od wielu wielu lat w komputerach PC/Mac stosowane są zasilacze impulsowe i jakby wprowadzały te straszne szumy i zakłócenia to nic by nie działało, miałem pamięć RAM non ECC i wszystko grało bez żadnej korekcji błędów.

9 minut temu, iro III napisał:

Bo tak jest ... dobra elektronika robi "magię"  ... 😉

35 minut temu, Lech36 napisał:

Szkoda już mi słów ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, iro III napisał:

Widać to szczególnie na tym forum, dobrze że inne branże techniczne nie stosują voodoo w swoich działaniach bo mogłoby to doprowadzić do tragedii, np. konstruowanie samolotów na wyczucie w przekonaniu że ten dźwigar nośny w skrzydle wytrzyma bo konstruktor tak mówi.   

19 minut temu, Piopio napisał:

Szkoda już mi słów ... 

A wiesz że klasa D jest też, wg niektórych tu piszących do niczego? Liczy się tylko klasa A 😉. A Ty używasz klasy D i używa tej klasy wiele szanujących się firm np. Genelec, łącznie z zasilaniem impulsowym.

Coś specjalnie dla kolegów nie lubiących zasilania impulsowego, pomiar wzmacniacza Accuphase E-270 z zasilaczem liniowym a w małym okienku wzmacniacz klasy D z zasilaczem impulsowym, mocniejszy od tego E-270. Jakość zasilania pokazuje głównie to co jest od tonu z generatora w lewo na spektrogramie. Pomiar robiony pod obciążeniem obu wzmacniaczy mocą 5W na wyjściu. 5W dlatego że to często używana w domu moc.   

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

33 minuty temu, Piopio napisał:

Szkoda już mi słów ... 

Zamiast słów użyj argumentów technicznych powiązanych z progami słyszenia ludzkiego słuchu. Będziesz bardziej merytoryczny 😉

47 minut temu, szpakowski napisał:

Bo tak jest ... dobra elektronika robi "magię"  ... 😉

Tak...u odbiorcy.

Ale nie o to, nie o to mi chodziło...i dobrze o tym wiesz 😉

31 minut temu, Lech36 napisał:

A wiesz że klasa D jest też, wg niektórych tu piszących do niczego? Liczy się tylko klasa A 😉. A Ty używasz klasy D i używa tej klasy wiele szanujących się firm np. Genelec, łącznie z zasilaniem impulsowym.

Klasa A jest lepsza. Też tak uważam. Sprawdza się jako High-End gdzie koszty i gabaryty nie grają roli. Zasilanie impulsowe dobrze się sprawdza właśnie w klasie D gdzie konstruktorzy z zasady walczą z zakłóceniami wysokich częstotliwości. Są dobre zasilacze impulsowe ale one kosztują. Taniej jest zastosować zasilacz liniowy. Taki NuPrime stosuje zasilacze liniowe do swoich końcówek mocy w klasie D. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak...u odbiorcy.

Robi magię ale tylko po wsparciu jej przez audio czarnoksiężników. 😉.

22 minuty temu, Lech36 napisał:

Zamiast słów użyj argumentów technicznych powiązanych z progami słyszenia ludzkiego słuchu. Będziesz bardziej merytoryczny 😉

To jest pułapka. Ty się w nią złapałeś. Nie liczy się tylko próg słyszenia. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Klasa A jest lepsza.

To oczywiście opinia przekazywana na zasadzie propagandy. Czemu Genelec stosuje klasę D w swoich wyrobach? Czyżby nie wiedzieli że klasa A z zasilaniem konwencjonalnym jest lepsza?

Teraz, Piopio napisał:

Nie liczy się tylko próg słyszenia. 

Napisz co się liczy?

P.S. Wiesz o tym że zdarzają się konstrukcje klasy A z zasilaniem impulsowym? Była taka tu na forum prezentowana. I to konstrukcja słynnego N.P. z takim "podłym" zasilaniem 😉.

12 minut temu, Piopio napisał:

NuPrime stosuje zasilacze liniowe do swoich końcówek mocy w klasie D. 

Lepiej jakby przeszli na impulsowe, ale wtedy pewnie część klientów tego nie zaakceptuje.

43 minuty temu, Lech36 napisał:

To oczywiście opinia przekazywana na zasadzie propagandy. Czemu Genelec stosuje klasę D w swoich wyrobach? Czyżby nie wiedzieli że klasa A z zasilaniem konwencjonalnym jest lepsza?

Zacznij myśleć a nie próbować obalić na siłę pewne prawdy. Wiesz w ogóle jak wyglądają wzmacniacze w klasie A ? Wiesz ile prądu zżerają ? 😉 

Edytowane przez Piopio

30 minut temu, iro III napisał:

Ale nie o to, nie o to mi chodziło...i dobrze o tym wiesz 😉

Wiem, wiem ... 😉 

23 minuty temu, Piopio napisał:

Zacznij myśleć a nie próbować obalić na siłę pewne prawdy. Wiesz w ogóle jak wyglądają wzmacniacze w klasie A ? Wiesz ile prądu zżerają ? 😉 

Nie, nie wiem 😉. A co do myślenia to cały czas myślę i dlatego jestem 😉.

25 minut temu, Piopio napisał:

Wiesz ile prądu zżerają ?

Po co go tyle zżerają?

19 minut temu, Piopio napisał:

Wiesz w ogóle jak wyglądają wzmacniacze w klasie A ? Wiesz ile prądu zżerają ? 😉

...i byłoby "pozamiatane"...gdyby nie "drobny" fakt, iż zasilacze impulsowe potrafią być dowolnie mocne na "głód" amperowy wzmacniacza. Pod tym względem mają wyższą sprawność od liniowych. 

Myśląc o zasilaczach impulsowych for audio (nawet dla wzm. kl. A) należałoby zapomnieć o kostkach wielkości pudełka zapałek, które codziennie widzimy jako ładowarki do smartfonów. To ułatwi obiektywniejszy ogląd sytuacji.

To ułatwi obiektywniejszy ogląd sytuacji.

Nie ułatwi, bo taki zasilacz ze względu na swoją sprawność nie będzie nigdy miał wyglądu audiofilskiego w przeciwieństwie  do zasilacza klasycznego z ogromnym transformatorem i wielką baterią kondensatorów wygładzających. Audiofile to wzrokowcy i często oceniają przez pryzmat obfitości wyglądu. 

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie ułatwi, bo taki zasilacz ze względu na swoją sprawność nie będzie nigdy miał wyglądu audiofilskiego w przeciwieństwie  do zasilacza klasycznego

Z pierwszymi impulsowymi zetknąłem się ok. 1985r. Były to produkowane u nas zasilacze do komputerów IBM. Wyjścia z max. obciążeniem miały do 5A. 

Wyglądały bardzo poważnie, nawet wporównaniu do klasycznych. Dziś na pewno płytę główną mają lepiej i bardziej scaloną. Stopień ich złożoności jest napewno większy od liniowych...prócz wagi.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Szkoda już mi słów ... 

Bo z pomiarami się nie dyskutuje ...

22 minuty temu, szpakowski napisał:

Ale z interpretacją już tak ...

50 minut temu, iro III napisał:

Z pierwszymi impulsowymi zetknąłem się ok. 1985r. Były to produkowane u nas zasilacze do komputerów IBM. Wyjścia z max. obciążeniem miały do 5A.

Teraz taki zasilacz potrafi być umieszczony wewnątrz struktury płytki drukowanej, widziałem taką, kiedyś ten kolega z Niemiec przywiózł taką płytkę do prezentacji. Trafo było też umieszczone w strukturze warstwowej płytki. Oczywiście nie były to zasilacze audio. Do audio potrzebna jest jeszcze szczypta magii/voodoo 😉.

20 minut temu, Piopio napisał:

Ale z interpretacją już tak ...

Jeżeli jest z ASR to nie ... 

33 minuty temu, szpakowski napisał:

Jak są kiepskie to się dyskutuje, jak są dobre albo bardzo dobre to potrzeba dyskusji zanika.

5 minut temu, szpakowski napisał:

Jeżeli jest z ASR to nie ... 

ASR jest jak każdy portal hobbystyczny, pod każdym artykułem z testem jest dyskusja, czemu nie dyskutujecie skoro tutaj macie tyle do powiedzenia? Na ASR z takiej dyskusji mogłyby wniknąć jakieś nowe testy, Amir ma sprzęt do realizacji, tylko podsuwać mu pomysły.

Edytowane przez Lech36

38 minut temu, Lech36 napisał:

Amir ma sprzęt do realizacji, tylko podsuwać mu pomysły.

Co z tego skoro jest głuchy ? 😉 A właściwie to ma w dupie jak sprzęt gra. Ważne, żeby pomiary były ok.

Edytowane przez Piopio

16 minut temu, Lech36 napisał:

Amir ma sprzęt do realizacji, tylko podsuwać mu pomysły.

Czyżby Amir nie potrafił nic sam wymyśleć? Cóż z tego, że ma sprzęt jeżeli nie potrafi go użyć a już tym bardziej wyciągnąć odpowiednich wniosków?

10 minut temu, Piopio napisał:

Co z tego skoro jest głuchy ? 😉 

No tak, lepiej tam nie zaglądaj z takimi argumentami.

16 minut temu, Lech36 napisał:

No tak, lepiej tam nie zaglądaj z takimi argumentami.

Tak samo jak nie zaglądam do kościoła 😉

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Czyżby Amir nie potrafił nic sam wymyśleć? Cóż z tego, że ma sprzęt jeżeli nie potrafi go użyć a już tym bardziej wyciągnąć odpowiednich wniosków?

Ważne że Ty potrafisz użyć swojego sprzętu i wyciągnąć odpowiednie audiofilskie wnioski z jednym głównym argumentem koronnym "ja słyszę", ale prawdopodobnie z dwóch osób Amira i Ciebie to ty wyjdziesz na głuchego a nie on.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Tak samo jak nie zaglądam do kościoła 😉

Również nie przenoś "audio kościoła" na teren techniki, to mało skuteczny ruch i można się skompromitować tak jak w Wielkopolsce już się raz zdarzyło.

15 minut temu, Lech36 napisał:

i można się skompromitować tak jak w Wielkopolsce już się raz zdarzyło.

Dlaczego uważasz się skompromitowałem ? Był test i wyszło, że na kolumnach Lutka wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo. Niestety nie było innych kolumn do testów. 

17 minut temu, Lech36 napisał:

Również nie przenoś "audio kościoła" na teren techniki,

Dla mnie wyznawcy ASR to fanatycy. Jak Ci co wierzą w Boga. 

To że ktoś w Boga wierzy to jeszcze nic takiego, gorzej gdy go słyszy. Audiofile również wierzą w nadprzyrodzone zjawiska ale co gorsze je słyszą.

• Pokaż nowe odpowiedzi