Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ źrodła cyfrowego na jakość dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się wolę kierować dobrym brzmieniem
A tutaj jest jakaś sprzeczność? Chyba celem audio-hobby nie są grające kable cyfrowe, podstawki i zasilacze?

No oczywiście, że nie, miałem na myśli raczej to że większość dzisiaj to delta sigma, a ja wolę r2r pod względem brzmieniowym. 

Może być, że ta stara technologia jest obarczona niedoskonałościami, ale jednak brzmi dla mnie przyjemniej. 

W dniu 1.07.2023 o 20:47, staropolanka2000 napisał:

Sam używam maliny, ale po niej stoi ddc Audio gd DI-20HE i to fajnie gra. Pożyczyłem dzisiaj Lumina i wstawię go jutro zamiast maliny i Ci powiem co jest na rzeczy. 😀 

Niestety, ale cud za 400zł się nie ziścił. 

Malina ciemniej, mniej rozdzielczo, mniej powietrza, więcej basu i mniej zróżnicowany, szczegółów też mniej chociaż tutaj nie ma aż tak dużej różnicy. Makrodynamika porównywalna, mikro lepsza na luminie. 

Moj konwerter Audio gd ma wbudowaną izolację galwaniczną, więc oba transporty po usb, zdaniem znanego tutaj kolegi, powinny brzmień tak samo. Niestety jest inaczej, różnica jest duża. Ten transport też maskuje braki maliny, gdyby porównywać gołą wpiętą bezpośrednio do dac z pominięciem konwertera, różnica na korzyść Lumina byłaby jeszcze większa.

Jest jeszcze kwestia kiepskiego kabla zasilającego wpiętego do Lumina, a jest bardzo czuły na zasilający. Robiliśmy test ostatnio u kolegi i różnice były bardzo duże, warto mu dać jak najlepszy kabel.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

29 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Moj konwerter Audio gd ma wbudowaną izolację galwaniczną, więc oba transporty po usb, zdaniem znanego tutaj kolegi, powinny brzmień tak samo. Niestety jest inaczej, różnica jest duża.

Niestety technicznie to niemożliwe. Ja Audio Gd nie wierzę. To jest izolacja USB ? Różnica jest taka jakby wcale tej izolacji nie było. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Niestety technicznie to niemożliwe. Ja Audio Gd nie wierzę. To jest izolacja USB ?

Uderz w stół.. 😀 

Oba urządzenia testowane wyłącznie po usb. 

Możesz nie wierzyć Audio gd, ale te urządzenia mają znakomitą relację jakości do ceny, a ten transport ma znakomite recenzje na zagranicznych forach. 

15 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Uderz w stół.. 😀 

Oba urządzenia testowane wyłącznie po usb. 

Możesz nie wierzyć Audio gd, ale te urządzenia mają znakomitą relację jakości do ceny, a ten transport ma znakomite recenzje na zagranicznych forach. 

Sprawdź kiedyś z prawdziwą izolacją galwaniczną. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Kolega od którego pożyczyłem Lumina ma tą twoją izolację Toppinga i leży w szufladzie, bo nic nie dała.

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Kolega od którego pożyczyłem Lumina ma tą twoją izolację Toppinga i leży w szufladzie, bo nic nie dała.

W szufladzie to nie zadziała. Niby odizolowana jeszcze bardziej, ale jakiś tam kontakt musi być.

21 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Szkoda, że Ci jej nie pożyczył razem z Luminem. Owszem z Luminem izolacja może mało dać. Ale w zestawieniu z Maliną spokojnie da dźwięk jak Lumin. 

12 minut temu, Piopio napisał:

Gustard u16 ma  prawdziwą izolację galwaniczną?

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Gustard u16 ma  prawdziwą izolację galwaniczną?

On w ogóle nie ma izolacji galwanicznej USB. 

21 minut temu, Piopio napisał:

On w ogóle nie ma izolacji galwanicznej USB. 

Zrobię Ci przyjemność i sprawdzę następnym razem tego toppinga w tej konfiguracji. 

8 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Zrobię Ci przyjemność i sprawdzę następnym razem tego toppinga w tej konfiguracji. 

Dla siebie to zrób 😉 Wokale stają się czystsze. Pojawia się czarne tło. 

42 minuty temu, Piopio napisał:

Dla siebie to zrób 😉 Wokale stają się czystsze. Pojawia się czarne tło. 

Na czysty wokal polecam pić surowe jajka. Pomaga!

W dniu 1.07.2023 o 13:28, Lech36 napisał:

To bardzo prawdopodobne, audiofile są łatwym obiektem takiego działania 😉.

Kto to potwierdza? Amir? Daruj sobie , mentorem z pewnością nie jesteś ,jedynie sfrustrowanym słuchaczem muzyki ,na to wygląda.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 godziny temu, jurek1 napisał:

W szufladzie to nie zadziała. Niby odizolowana jeszcze bardziej, ale jakiś tam kontakt musi być.

Wzrokowy 😉

4 godziny temu, Piopio napisał:

Słyszysz galwany jeśli urządzenie jest izolowane nieprawdziwie, czy znów rzucasz przypadkowe a mądrze brzmiące hasła bez żadnego uzasadnienia?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Po czym poznać że jest prawdziwie i nie prawdziwie izolowane złącze?

Wydaje mi się, że dla kogoś kto nie jest elektronikiem, należy przeczytać specyfikację urządzenia. W specyfikacji mojego transportu producent wyraźnie zaznaczył, że urządzenie posiada izolację i żeby nie stosować żadnej dodatkowej. 

Koledze Piopio to nie wystarczy, bo on tej firmie nie wierzy, ale my mamy wierzyć jemu. Logiczne 😀

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Puszczas swój ulubiony kawałek i słyszysz: albo sygnał został prawdziwie odizolowany - albo brzmienie jest galwaniczne, tak to wygląda uchem @Piopio Nie chodzi o to, co on sobie myśli, tylko, że kogoś może w błąd wprowadzić swoimi bezpodstawnymi tezami przedstawianymi w każdym wątku jak dogmaty.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

42 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Koledze Piopio to nie wystarczy, bo on tej firmie nie wierzy, ale my mamy wierzyć jemu. Logiczne 😀

Nie tak prosto zrobić izolacją galwaniczną USB 2.0. Tylko kilka/kilkanaście firm na świecie ma stosowne rozwiązania. 

Daj mi linka gdzie piszą o izolacji galwanicznej USB w Audio GD. 

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Wydaje mi się, że dla kogoś kto nie jest elektronikiem, należy przeczytać specyfikację urządzenia. W specyfikacji mojego transportu producent wyraźnie zaznaczył, że urządzenie posiada izolację i żeby nie stosować żadnej dodatkowej. 

Wystarczy spojrzeć co ma w środku izolacja galwaniczna za 90zł a co za prawie 2k by stwierdzić iż ludzi się oszukuje na pieniądze.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Po zastosowanym rozwiązaniu. Albo piszą, że jest to izolacja galwaniczna USB. Może też być izolacja galwaniczna COAX. 

Teraz, Piopio napisał:

Daj mi linka gdzie piszą o izolacji galwanicznej USB w Audio GD. 

Wejdź na oficjalną stronę Audio gd i wyszukaj DI-20HE digital interface. Jest tam mowa o tym, czym napisałem w poprzednim poście. 

16 minut temu, MarcinStereo napisał:

Wystarczy spojrzeć co ma w środku izolacja galwaniczna za 90zł a co za prawie 2k by stwierdzić iż ludzi się oszukuje na pieniądze.

Ważny jest sam układ izolujący. Za 90 zł to nie jest izolacja USB 2.0. Tylko max 24/96. Ale działa. 

17 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Wejdź na oficjalną stronę Audio gd i wyszukaj DI-20HE digital interface. Jest tam mowa o tym, czym napisałem w poprzednim poście. 

Nie jest to izolacja galwaniczna USB ! Ifi czy Audioquest też robi izolację USB ale nie są to izolacje galwaniczne. 

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Piopio napisał:

Ważny jest sam układ izolujący. Za 90 zł to nie jest izolacja USB 2.0. Tylko max 24/96. Ale działa. 

Tu masz jeszcze tańszy który ma większy przesył danych niż wymaga tego DSD 😉 https://allegro.pl/oferta/izolator-usb-adum3160-modul-izolacyjny-kompaktowa-13387929396?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_sprzet_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335589&gclid=CjwKCAjwqZSlBhBwEiwAfoZUIEl7ST2soTBUWMw4Gnd8cBaVqXMyzqAyYuM9lKjrR64vom0FU4C7kxoC-4IQAvD_BwE

Swoją drogą specyfikacja USB obejmuję głównie szybkość transferu plików a nie bity i kiloherce jak napisałeś wyżej.

16 minut temu, MarcinStereo napisał:

Tu masz jeszcze tańszy który ma większy przesył danych niż wymaga tego DSD 😉 

Ukryta Zawartość

Swoją drogą specyfikacja USB obejmuję głównie szybkość transferu plików a nie bity i kiloherce jak napisałeś wyżej.

A co komu powie, że ten izolator zapewnia transmisję 12 mb/s ? 

16 minut temu, Piopio napisał:

Tu masz jeszcze tańszy który ma większy przesył danych niż wymaga tego DSD

Nie. ADUM 3160/4160 przesyła max 24/96. Nic powyżej. DSD nie przejdzie. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi