Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kabli ocieplających brzmienie do systemu.

Rekomendowane odpowiedzi

Na bazie Mogami mam interkonekty robione  do takiej małej starej wieżyczki JVC.. 

Nie wiem jak grają bo to tylko przewody.

Ale jakości odmówić im nie można. 

Autor klasycznie popada w paranoję audio.

1 godzinę temu, baron_bartek napisał:

O kurczę czy ty naprawdę sądzisz, że to zagra lepiej...

Nie - sądzę, że w przeciwieństwie do m2 trafią w wymagania filmów i gier.

1 godzinę temu, baron_bartek napisał:

...uważasz, że jestem tak niepełnosprawny w temacie?

Tak właśnie uważam, choć użył bym innego określenia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Heh a niby dlaczego każdy uważa się za specjalistę na tym forum? Przecież każdy może się zarejestrować i zmyślać, że miał do czynienia z tym i z tamtym... To, że ktoś ma swoją rację nie oznacza, że jest specjalista. Nie ma sposobu na udowodnienie, że ktoś w prywatnym życiu jest jakimś fachowcem i się zna. Tu wystarczy przeczytać jakiś artykuł i się wypowiedzieć udając speca. Co innego mądrzy ludzie uważają w ich artykułach a co innego tu. Prawdziwych znawców można policzyć na palcach jednej dłoni. Szkoda, że po prostu tu nie wyraża kazdy swoich obserwacji i doświadczeń, tylko większość krytyka i krytyka i wmawianie swoich racji... 

Zestaw autora to moim zdaniem chaos i nic tu nie pomoże zmiana kabli. Gdybym kompletował zestaw do filmów i gier, to nie zostawiłbym ani jednego elementu.

Edytowane przez szymon1977

No jak z M2 gra za ostro to kable nie pomogą.

Obstawiam chińczyka jako winowajcę.

Pomiary, wykresy ponad akceptowalna barwę. 

Ale może akustyka? Kto wie.

Nie kable.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No jak z M2 gra za ostro...

Czy jest to w ogóle możliwe? Nie wykluczam użycia określenia odmiennie od znaczenia.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czy jest to w ogóle możliwe? Nie wykluczam użycia określenia odmiennie od znaczenia.

Z jakimś mega zajebiście jasnym wzmacniaczem i przy głośniejszym graniu? 

Nie wiem mi nie udało się uzyskac ostrości z tych kolumn.

6 godzin temu, raiwan napisał:

Jak jest zbyt mało mocy na bas to jest to jak najbardziej możliwe. Moze też coś było grzebane przy wygluszeniu kolumn? 

Nawet wtedy.

Przy słabszych wzmacniaczach traciła także góra. 

Ale to prawda sporo tych kolumn było modyfikowanych więc może to tu jest powód.

On 7/4/2023 at 9:25 AM, miętowy said:

Autor klasycznie popada w paranoję audio.

Rozumiem, że masz na myśli, że ja myślę, że kable zdziałają cuda, jak na nie wydam tyle co na sprzęt :) 

Nie, w taki sposób nie popadam - natomiast nie przmyślałem nazwy wątku, powiniennem napisać jedynie że proszę o opinie o kablach, i żeby miały łagodną górę - to by ograniczyło zakres wojny religijnej, która się tutaj zaczyna toczyć - o kablach o któe pytałem się nie dowiedziałem prawie nic :)

Powiem tak: jak gaming, to karta gamingowa i wszystkie tego koszty/zalety. Zapewne mógłbym zmienić wzmacniacz na jakiś megaciemny, ale przecież nie o to mi chodzi bo to mi popsuje tor. Łupnięcie ma być także w górnych rejestrach tylko gładkie.

On 7/4/2023 at 10:31 AM, szymon1977 said:
On 7/4/2023 at 8:50 AM, baron_bartek said:

O kurczę czy ty naprawdę sądzisz, że to zagra lepiej...

Nie - sądzę, że w przeciwieństwie do m2 trafią w wymagania filmów i gier.

Filmy do mam na marantzie SR8001 i castle knightach 4 + keep + paragim (i nawet basshakera mam chociaż sporo z tym zabawy..... oleda swoją drogą nie polecam mimo tej czerni).  T2 (jak na swój budżet) do kin/gier złe nie są z senswonym torem i z takowym położą każdą integre all-in-one (chyba że z 5 razy droższą) czyli rozwiązanie które poleciłeś bo uważasz są zoptymalizwane do tego? A skąd ta opinia? Na jakiej podstawie? Bo ja uważam że takie produkty to szajs, któego jedyną zaletą jest to, że jest wygodny w użyciu - testowałem soundbara za 4ry tysiącie i nie mogę zrozumieć czemu i za co te 4ry K i czemu to gra jakbym wrzucił cały zestaw do studni.... no ale ludzie kupują bo nowoczesne są ponoć te soundbary i trendy.

No ale dobra, proszę o konkretne produkty, chociaż bym się nie trudził na towim miejscu o czym poniżej: 

On 7/4/2023 at 10:31 AM, szymon1977 said:
On 7/4/2023 at 8:50 AM, baron_bartek said:

...uważasz, że jestem tak niepełnosprawny w temacie?

Tak właśnie uważam, choć użył bym innego określenia.

A ja uważam, że nie, co więcej uważam, żę ludzie którzy mają w nosie co piszę i o co pytam nie powinni tracić swojego cennego czasu na pisanie mi swoich opini, które mnie nie interesują.... ani przytyków. Nazwy są tutaj kompletnie drugorzędne - nieważne czy to ja nazywam czy ty.

Może tak: MÓJ ZESTAW JEST OK, A TE OSTRE GRANIE NA WYROST JEST NIECO OPISANE TO ZNACZY NA WYROST INTEPRETOWANE. No przecież to jest tor do gier (mam łącznie 4ry tory) a nie muzyki klasycznej czy trash metalu....... musi taki trochę być. OKEJ? Troszkę bym wygładził górę i bym był zadowolony - tylko o to pytałem, a nie o to by mi ktoś kazał wywalić co mi się podoba, albo zastąpić jakimś low-end produktem.... :/ (ja dałem ostatnio rodzicielce, taki nawet lepszy low end o czym już pisałem)

No ale chyba zetnę poprostu korektorem i będzie spokój - ja mogę zrobić w korektorze co chce..... albo wywalę wszystkie te gamingowe efekty podkolorowujące dźwięk pod gaming - zabiore sobie 5/6 efektów z gier i też będzie audiofilko poprawnie..... zrobię wszystko tylko nie to o co mi chodziło.

On 7/4/2023 at 11:31 AM, szymon1977 said:

Zestaw autora to moim zdaniem chaos i nic tu nie pomoże zmiana kabli. Gdybym kompletował zestaw do filmów i gier, to nie zostawiłbym ani jednego elementu.

Mhm. A ilu z tych elementów wogóle słuchałeś? Pewnie tylko T2.... i oczywiście nie napisałeś jakież to by były elementy. Mało to legimityzujące walory tej opinii....

On 7/4/2023 at 11:28 AM, raiwan said:

Heh a niby dlaczego każdy uważa się za specjalistę na tym forum? Przecież każdy może się zarejestrować i zmyślać, że miał do czynienia z tym i z tamtym... To, że ktoś ma swoją rację nie oznacza, że jest specjalista. Nie ma sposobu na udowodnienie, że ktoś w prywatnym życiu jest jakimś fachowcem i się zna. Tu wystarczy przeczytać jakiś artykuł i się wypowiedzieć udając speca. Co innego mądrzy ludzie uważają w ich artykułach a co innego tu. Prawdziwych znawców można policzyć na palcach jednej dłoni. Szkoda, że po prostu tu nie wyraża kazdy swoich obserwacji i doświadczeń, tylko większość krytyka i krytyka i wmawianie swoich racji... 

Dziękuje. W punkt.

17 hours ago, Piotr Sonido said:

No jak z M2 gra za ostro to kable nie pomogą.

Obstawiam chińczyka jako winowajcę.

Pomiary, wykresy ponad akceptowalna barwę. 

Ale może akustyka? Kto wie.

Nie kable.

Chińczyk grał już z innymi torami i był ok (i jest zadziwiająco dobry nawet przez BT, chociaż nie tak jak się nim zachwycają). Słuchałeś tego chińczyka? Pewnie nie :) Odpowiadam: Karta winna, ale taka musi być. Piękne ciepło wokalu nie zagra w najnowszym doomie :) (a nawet nie karta, ale efekty w grach)

Akustyka..... no pozostaje się zgodzić - jest beznadziejna, ale nic na to nie poradzę.... no chyba że wyburzę ścianę przedziałową pośrodku mieszkania, ale nie planuje :) Teraz kredyt 2% (niezłę oszustwo swoją drogą....) kupie se jakąś kawalerkę, wyburze wszystko pod audio :P

----------------------------------------------

Chyba poprostu kupie interconnecta strait wire Encore i będę zadowolony - wiem co mówie, bo mam takiego jednego.... ale za krótki. Kable Melodika Brow Sugar są tanie jeśli nie uda mi się znaleźć jakiejś używki czegoś droższego. Nawet jak coś tam minimalnie gubi w tle to raczej nie problem (chociaż mogę sie mylić, bo w tle w grach się sporo dzieje)

Edytowane przez baron_bartek

Melodika nic nie zgubi, melodika ma super górę, bardzo czytelną a zarazem subtelną bez kaleczenia uszu. To idealne kable dla kogoś, kto lubi ciepłe brzmienie, ale nie ocieplone. 

Mi tylko nie pasował dół, ale może tylko dlatego bo Ultralink Ambiance buduję potężny dobrze dociążony bas i stąd wrażenie mniej dolnych partii 

Godzinę temu, baron_bartek napisał:

Troszkę bym wygładził górę i bym był zadowolony...

Nadal nie rozumiesz jednej rzeczy: tweeter Tannoy Mercury M nie jest ostry, więc jak Ci M2 grają za ostro, to coś zamotałeś... już chyba wiem co:

...wywalę wszystkie te gamingowe efekty podkolorowujące dźwięk pod gaming...

Może w tym problem, że za pomocą "efektów" zmuszasz m2 by grały inaczej niż grają?

testowałem soundbara za 4ry tysiącie

Nie polecałem Ci soundbar-a za 4tys.

Ja też właśnie tego nie łapie.

I podobno 

6 godzin temu, baron_bartek napisał:

Chińczyk grał już z innymi torami i był ok

W takim razie jeśli pomieszczenie jest to samo i nie zwalamy na akustykę to jedyna opcja że te M2 są modyfikowane.

W oryginale one nie grały ostro. I to bez względu na miejsce produkcji. Czy UK czy Węgry 

A jakie jest miejsce odsłuchu? Ile metrów od głośników? Jak na środku pomieszczenia lub blisko głośników to wszystko "jasne" 🙂

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A ja chyba tak: Tannoy Mercury M zmuszone za pomocą DSP do zbyt ostrego grania i próba naprawienia błędu kablem - chaos!

Jak się chce ocieplić dźwięk to najlepiej zmienić wzmacniacz lub kolumny 😁

Kabelki to tylko szczypta soli, szkoda kasy i czasu. 

22 minuty temu, Ajothe napisał:

To teraz podaj kolumny cieplejsze niż Tannoy Mercury M2, o podobnej cenie, wielkości i dostępne na rynku 🙂

11 hours ago, raiwan said:

Melodika nic nie zgubi, melodika ma super górę, bardzo czytelną a zarazem subtelną bez kaleczenia uszu. To idealne kable dla kogoś, kto lubi ciepłe brzmienie, ale nie ocieplone. 

Mi tylko nie pasował dół, ale może tylko dlatego bo Ultralink Ambiance buduję potężny dobrze dociążony bas i stąd wrażenie mniej dolnych partii 

Coraz bardziej mi się ten kabel podoba. Kupię sobie parę metrów tej melodiki, nawet jak mi się nie spodoba to wspomogę rodzimą produkcję :)

10 hours ago, szymon1977 said:

Nadal nie rozumiesz jednej rzeczy: tweeter Tannoy Mercury M nie jest ostry, więc jak Ci M2 grają za ostro, to coś zamotałeś... już chyba wiem co:

Może w tym problem, że za pomocą "efektów" zmuszasz m2 by grały inaczej niż grają?

Tak, ale..... jak mogę nie rozumieć, skoro mam je 15 lat i się nimi bawiłęm wdłóż i wszerz :) (nie sprzedałem, bo je lubie, bo się przydadzą, bo mają pewne specyficzne brzmienie.... i bo nie ma sensu oddać ich prawie za darmo :) ew. mógłbym oddać komuś całkowicie za darmo) Syfi to m2 ma szczątkowe i nijak nie są ostre, raczej górna średnica jest trochę zbyt górna (co też rzecz jasna nie jest winą tannoyów, ale głównie karty o czym za chwilę - korekcja by załatwiłą sprawę ale i barwę)

11 hours ago, baron_bartek said:

DOKŁADNIE TAK :D (no w końcu :) ). TYLKO - Jak wywalę te wszystkie efekty to jest oczywiście całkiem ok, tylko (powtarzam się). Główne przeznaczenie tego toru to gaming (i polecam tak, samo jak polecam mieć kino i stereo o oddzielnych systemach. Jeśli wywalę te efekty to ten tor przestaje mieć sens..... poprostu wrócę do stereo :)

Karta oczywiście jest też winna nie tylko z powodu efektów, ale i samej swojej specyfiki - takie produkty zawsze mają dużo w wysokich bo dzieciaki to lubią i mają przymulone audio (głośniki komputerowe.....) i trzeba jakoś z tego wyciągnać dźwięk..... (dla nas to dramat rzecz jasna, ale produceni operują w pewnych reliach).

Na chwilę obecną ja nie wiem czy jest lepsza karta TYPOWO gamingowa niż ten creative, (a jak jest to proszę nazwę - kupię sobie :) ) Tak więc ja więm co ja buduje i pytam  się o konkret - to nie objaw nieprzemyślenia/niepełnosprawności/niekompetencji.... tylko właśnie tego, że wiem co robię budując specyficzny tor (ja wiem, że jakby go usłyszał audiofil to by się mnie spytał czy się dobrze czuje :D, ale to ma gracz oceniać)

..... mógłbym gadać dalej bo mam pewne doświadczenei tutaj. Nie ma co naprawiać, bo nie ma być naprawione. Ma być wygładzone i mam do zmiany nonemowe kable (tylko takie miałem pod i chyba się już przekonałem do melodiki brow sugar - tania i dostępna od ręki)

To już  bardziejciekawe. A mogę (serio pytam) poznać nazwę co polecasz bo widzę, żę mówimy o już budżecie poza zasięgiem sprzętu robionego dla tłumów. (ten za 4k, to 90% kosztował subwoofer, listewka jak głośniki logitecha). Kiedyś znajony audiofil (budżety 10x tyle co ja wydaje :P ) mi powiedział, że mu było wstyd że jego syn (już na swoim) słucha z jakkichś logitechów, to mu fundnął soudbara za 4k, ale w promocji z chyba ok. 10 i mi powiedział, że to już gra (żaden szał oczywiście jak dla niego)

5 hours ago, Piotr Sonido said:

I podobno 

W takim razie jeśli pomieszczenie jest to samo i nie zwalamy na akustykę to jedyna opcja że te M2 są modyfikowane.

W oryginale one nie grały ostro. I to bez względu na miejsce produkcji. Czy UK czy Węgry 

Nie modyfikowane. To karta i efekty gamingowe ;) - szukam sposobu jak to zoptymalizować po

prostu (być może ja nie potrafię napisać jasno, że nie jest źle, lekki szlif i będzie super :) )

.... ale pomieszczenie tragedia :/ dlatego do praktycznie żadego audio używam korekcji (mimo zagracenia, jest poprostu jakoś tak sterylnie i bez wypełnienia... nie wiem jak to nazwać)

4 hours ago, raiwan said:

A jakie jest miejsce odsłuchu? Ile metrów od głośników? Jak na środku pomieszczenia lub blisko głośników to wszystko "jasne" 🙂

No dobra, skoro dużo osób pyta o pomieszczenie: W śodku kawalerki 45 m2 jest ściana działowa na połowę szerokości pomieszcznia  bez drzwi (po jednej stronie "salon", po drugiej "sypialnia") telewizor i audio mogą być tylko na tej ściance od strony salonu (większy od sypialni). Ścianka jest ciut za wąska - kolumny powinny stać dalej od siebie. Po telewizorem jest paradigm PS1200. Ja jestem zdumiony że nie gra aż tak źle :P (z korekcją)

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

To teraz podaj kolumny cieplejsze niż Tannoy Mercury M2, o podobnej cenie, wielkości i dostępne na rynku 🙂

Polk s20 😁

7 godzin temu, raiwan napisał:

Nawet wtedy nie jasne bo Moi tak nie grają.

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Kabelki to tylko szczypta soli, szkoda kasy i czasu. 

Czyli wzmak do wymiany 🙂

3 godziny temu, baron_bartek napisał:

modyfikowane. To karta i efekty gamingowe 😉 - szukam sposobu jak to zoptymalizować po

No to kablami tego nie naprawisz 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Polk s20 😁

One nie są ciemniejsze od m2

A mogę (serio pytam) poznać nazwę co polecasz...

Gdybym miał budować zestaw do KD i gier, to albo gotowe 5.1, albo używany amplituner KD i do tego zestaw kolumn 5.1 np KEF Egg.

być może ja nie potrafię napisać jasno, że nie jest źle, lekki szlif i będzie super 🙂

Jeśli tak to ok, w kable nie wnikam.

polecam mieć kino i stereo o oddzielnych systemach

Ja też.

23 minutes ago, szymon1977 said:

Gdybym miał budować zestaw do KD i gier, to albo gotowe 5.1, albo używany amplituner KD i do tego zestaw kolumn 5.1 np KEF Egg.

4 hours ago, baron_bartek said:

Jeśłi pierwsze to proszę przykłady (z ciakwości bo i tak nie kupie, ale poczytać lubie). Jeśli to drugie jest wtedy to już żaden all-in-one, albo wymiana chińczyka, albo poprostu mój zestaw kina domowego :) Mogę w każdej chwili podłaczyć lartę pod Marantza 8001sr (tylko nie chce, on jest ustaiony pod kino tak jak lubię).

Do gier to akurat 5.1 by się MEGA przydał, ale nie mam warunków :(

Teraz mnie nie ma w domu, ale sobie połączę Castly Knight 4 zamiast tannoyów z ciekawości. Castle za swoje wysokie uwiebiam (tak informacyjnie, jak przełączyłem tannoy MC na castle Keep, to od razu usłyszałem różnicę..... ale koszt używanego to parę razy tyle. MC sprzedałem za 300 zł)

23 minutes ago, szymon1977 said:
4 hours ago, baron_bartek said:

polecam mieć kino i stereo o oddzielnych systemach

Ja też.

I do gamingu 3ci, ale tak jak mówisz kino też będzie ok.

Edytowane przez baron_bartek

Może uniwersalny zestaw 2.1? Jakiś Bose lub Jamo. Ja mam pod kompa Jamo DS7 i nie narzekam. Ma regulacje osobno bas więc jak za dużo to można ściszyć i na odwrót, wejścia bluetooth, analog, Digital do tego sterowany na pilota oraz auto wyłączanie. 

Co do zestawu 5.1 i brak warunków to zawsze można Yamaha z bezprzewodowymi surround. 

Sam kupiłem używany amplituner Arcam który jest dobry w stereo i kinie domowym. 

Edytowane przez raiwan

Bose daje radę, ale jakoś nigdy nie lubiłem jego brzmienia (krzykliwy i wysoko osadzony wg mnie, ale słuchałem tylko 2 zestawów) (kinowe 5.1, bez wątpienia wole swoje)

Jamo DS7 - no w ramach głośników komputerowych to nie ma na co narzekać :) głośniki komputerowe nie są tak drogie jak hi-fi bo gracze mają mniej pieniędzy, zatem są lepsze w przeliczeniu cena/jakość - myśle, żę budżet 2k to jak 4k czyli już naprawdę nieźle (aczkolwiek na twoim miejscu bym się zainteresował monitorami studyjnymi bliskiego odsłuchu)

Natomiast u mnie nie ma potrzeby, obecny zestaw jest ok - nie chce go zmieniać tylko doszlifować, i jeste peiwen że jak wymienić interconnect + głośnikowe to będzie dobrze, albo bardzo dobrze (a jak nie to jeszcze przemyśle obecne ustawienia dsp i korekcji). 

Dobra panowie jestem za tym żebyśmy zostawili ten temat. Nakręcamy się. Po co? Kolega kupuje kabel melodia i będzie testował. 

A my/wy/oni zaraz będziemy doradzać w jakie gry na grać. 

24 minuty temu, Ajothe napisał:

Coś tu nie gra, żaden producent kabli nie opisuje, że jego cudowny drut ociepla brzmienie niczym Luxman?! 

A, bo to wiesz, istnieje w tym "środowisku" takie przekonanie, będące przy okazji dobrym "alibi" na "sprawdzam!".

Mówi ono - tak, ale nie w każdym systemie, nie w każdej konfiguracji, nie przed "wygrzaniem"...nie, ...nie...🤣

9 godzin temu, baron_bartek napisał:

Natomiast u mnie nie ma potrzeby, obecny zestaw jest ok - nie chce go zmieniać tylko doszlifować, i jeste peiwen że jak wymienić interconnect + głośnikowe to będzie dobrze, albo bardzo dobrze (a jak nie to jeszcze przemyśle obecne ustawienia dsp i korekcji). 

Ocieplać kablami Tannoy Mercury M? Od korekcji zacznij, bo wygląda na to, że po prostu przesadziłeś ze zmuszaniem kolumn do grania odmiennego od ich charakteru.

Podobno serie późniejsze są nieco ostrzejsze niż M, cen nie mają tak legendarnych, fajnie też grały KEF Q1...

Przewody dla małych sygnałów są ważniejsze niż głośnikowe. Mogą łatwiej coś zepsuć w sygnale i przez to mają większy wpływ ogólny.

• Pokaż nowe odpowiedzi