Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kabli ocieplających brzmienie do systemu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tannoy m2 + subwoofer + smsls DA9 + creative AE9

(wiem creative... ale to karta za 1200 zł i z niezłym przetwornikiem na moje ucho gra jak Dac za 2k).

Generalnego użytku do wszystkiego (gry i seriale, ale też muzyka i filmy o ile nie chce mi się odpalać toru słuchawkowego lub kina domowego)

Tak więc: gra za ostro i szukam kabli głośnikowych (a być może i interconnectu) który ociepli i umuzykalni system. Proszę o opinie/propozycje (to co na forum znalazłem listuje poniżej):

Melodika Purple Rain MDC2250 - budżet i chyba zabierze za dużo z dźwięku

Melodika BSC2330 - lepiej?

Chord Clearway - nie wiem czy ociepli wystarczająco

Atlas Hyper 2.0 - ten byłby dobry?

DNM Reson Single Solid Core / LCS - cieniutki, ale niskość schodzenia/bas nie jest problemem bo to 2.1

Van den hul cs 122 hybrid

Inne?

Edytowane przez baron_bartek

"

Zapomnij. Kablami sie stroi systemu

Jak ci gra za ostro, to zmien glosniki

"

Już dość dawno temu miałem na chwile pożyczoną melodikę (chyba purple) i wszystkie ostrości zginęły (niestety razem ze szczegółami w dźwięku ), a kolumny nie są ostre, wzmacniacz też nie - karta jest. Nie ma możliwości zmiany, bo to karta gamingowa i do gier jej będę używać.... ew mogę dołożyć kolejną jako uniwersalną.

3 minutes ago, szymon1977 said:

Tannoy m2 grają za ostro? Hmmm...

W tym systemie tak, karta bardzo jasna (i nowa-parodniowa, być może się wygrzeje), kable bardzo jasne (właśnie pod tannoya). Wydaje mi się, że kablologia załatwi sprawę, bo problem nie jest duży.

Just now, xajas said:

Mozesz uzyc darmowy program Equalizer APO i dostroc brzmienie jak ci sie podoba

Już używam 😄 i nie tylko korekcja, ale i BW octawa robi swoje 😄 Natomiast korekcja to korekcja, a kable mam do zmiany i chciałbym zakup dopasować pod potrzeby.

Kable głośnikowe Real Cable 250 coś tam coś tam trochę mogą pomóc....

Ale na moje pewnie Ci sieje z PC. Możesz dołożyć sławetną izolacje galwaniczną na USB na próbe...

A na sam początek obniż głośność cyfrową w Windows - np. do 90, i nie słuchaj bzdur o bit perfect 😉

@Piopio Ci przedstawi zalety izolacji 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Just now, marcinmarcin said:

Ale na moje pewnie Ci sieje z PC. Możesz dołożyć sławetną izolacje galwaniczną na USB na próbe...

A na sam początek obniż głośność cyfrową w Windows - np. do 90, i nie słuchaj bzdur o bit perfect 😉

Poczytam coś o tych kablach. Dzięki.

Hmmm, nie nie sądzę by ciało, problem nie jest duży poprostu chce utemperować ten dźwięk, wygładzić, ocieplić. Nie idize cyfrowo, ale przez analogowe RCA (kabel wymieszany z innymi, ale dość gruby).

Dla przykładu miałem inteconnecta Strait Wire Encore i on robił to o co mi chodzi (i jakbym zmieniał Interconnecta to pewnie na niego).

21 minutes ago, marcinmarcin said:

@Piopio Ci przedstawi zalety izolacji 😉 

Tak jak pisałem, nie sądzę by tutaj był problem, ale może coś i w tym jest. Natomiast ta karta ma podstawową izolację -wszystko jest schowane i zasłonięte pod kawałkiem jakiegoś tworzywa (o tym mówimy?)

25 minut temu, baron_bartek napisał:

Nie idize cyfrowo, ale przez analogowe RCA (kabel wymieszany z innymi, ale dość gruby).

Ok, jakoś kojarzyłem że to zewnętrzna karta podłączona po USB.

Spróbuj ściszyć - nawet dobrym dacom sie to przydaje

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A może coś z DIY - zajrzyj do koperty na priv.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak, to jeden z kabli na mojej liście (BSC2330), ale tańsza melodika purple o ile ciekawa to wycięła duży (zbyt duży) kawałek dźwięku, szczegóły poprostu poznikały z ostrymi wysokimi.

Brown Sugar jest pozbawione tej ułomności w rozsądnym zakresie?

Sugar Brown bardzo detaliczny, piękna scena i przestrzeń, dokładna średnica i szybki bas. Dla mnie za mało basu było, ale tego najniższego, ale do muzyki jest w sam raz. 

Ja miałem melodike gun metal wcześniej (szare) to tam ostre wysokie i za mało, zbyt mało basu.

Edytowane przez raiwan

Za nieprzyjemne brzmienie odpowiada niskiej jakości elektronika. Wydawanie pieniędzy na kable jest pozbawione sensu. Najpierw porządne źródło i wzmacniacz. 

10 godzin temu, baron_bartek napisał:

melodika purple o ile ciekawa to wycięła duży (zbyt duży) kawałek dźwięku, szczegóły poprostu poznikały z ostrymi wysokimi.

Jak można podobne bzdury wypisywać? 

Zobacz sobie w wolnej chwili jak wygląda filtr, który jest w stanie coś podobnego zrobić, potem porównaj go sobie z tym kawałkiem drutka.

Edytowane przez iro III

Tak, że podłączyłem ten kabel i słuchałem jakiś czas - czy coś tutaj jest niejasne, czy każdemu z kim się nie zgadzasz piszesz, coś w bzdurach, chociaż nie masz technicznej możliwości odsłuchu jego systemu?

Nie ma mniej lub bardziej szczegółowych kabli zgodnie z twoją logiką..... ale to ja piszę bzdury? Taki kabel monstera miałem kiedyś (nie pamiętam nazwy), który rozszerzał bas i brzmiał świetnie, ale szczegóły ciął bardziej niż Purple Blue - nagle przestały się pojawiać w tle rzeczy.

Filtr elektroniczny też wiem jak wygląda.

23 minutes ago, piotrek7 said:

Za nieprzyjemne brzmienie odpowiada niskiej jakości elektronika. Wydawanie pieniędzy na kable jest pozbawione sensu. Najpierw porządne źródło i wzmacniacz. 

Ja to wszystko wiem, ale brzmienie nie jest nieprzyjemne tylko ciut za jasne - ja chce tylko dokonać szlifu i proszę o opinie o kablach. Narazie Atlas Hyper 2.0 lub Melodika brown.

1 minutę temu, baron_bartek napisał:

Filtr elektroniczny też wiem jak wygląda

Brawo.

To teraz porownaj sobie wartości składowe parametrów takiego filtra z RLC takiego kawałka prostego przewodnika...o ile rzędów wartości się one różnią?

AudioQuest Midnight+

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

19 minut temu, baron_bartek napisał:

ja chce tylko dokonać szlifu i proszę o opinie o kablach.

Znasz takie powiedzenie: "pudrowanie g....."? Mało parlamentarne ale dotyka sedna problemu. Kable nie są tu problemem. A kupowanie relatywnie tak drogich kabli do tak słabej elektroniki jest zwykłą głupotą. Cena Atlasa 1719 zł za odcinki 2,5m. Cena "wzmacniacza" - 1021 zł. To nawet nie jest pudrowanie czy szlifowanie g....... To zwykła głupota. 

19 minut temu, piotrek7 napisał:

Cena Atlasa 1719 zł za odcinki 2,5m. Cena "wzmacniacza" - 1021 zł.

W sumie 2740: kupiłbym kable za 100 i wzmacniacz za 2000, a 640 wrzucił do skarbonki i zbierał na kozak kolumny.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

A ja bym kupil sensowne glosniki

Wtedy nie trzeba nic ocieplac i wystarcza sensowne kabelki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

41 minutes ago, iro III said:

Brawo.

To teraz porownaj sobie wartości składowe parametrów takiego filtra z RLC takiego kawałka prostego przewodnika...o ile rzędów wartości się one różnią?

A ty się usadów u mnie na kanapie parę lat temu to pogadamy 🙂

Wiesz co... ja się nie zgadzam z tym co czasem czytam, że parametry nie grają, ale nie tylko parametry grają.

Ja wiem, że kable to najmniej znaczący element systemu (a niektórzy się zachwycają, że nagle podłączyli do głośników prawie komputerowych i zrobili highend 😛 ), ale ja mam taki inteconnect o nazwie strait wire Encore i on mi świetnie pasuje i ewidentnie ociepla (ale jest za krótki, musiałby musiałbym taki co ma z 3 metry - niestety obecnie mam podłączonego prawie druta - stąd ten post - zaczynam od głośnikowych bo ważniejsze)

36 minutes ago, krolewicz said:

Kable nie pomogą na kiepska aplikacje sabre plus chiński wzmak

ale widzę ze autor już zdecydowany 😉

Wzmak akurat mogę zmienić (na jaki?), bo jest w miarę budżetowy (chociaż akurat nim się zachwycają), ALE tak jak napisałem - ten tor stworzył to gier i seriali - i to tego ma pasować (muzyka przy okazji, do muzyki to mam burson reference+ akgk800 pro + kabel forzy), zatem dźwięk z karty gamingowej nie ma być ciepły muzycznie, tylko odpowiedni wygładzony, nie zimy.... przyjemniejszy niż teraz.

Tak więc trafiasz w sendo, auto jest zdecydowany 🙂

Czy to wyjaśnia, dlaczego autor

26 minutes ago, piotrek7 said:

Znasz takie powiedzenie: "pudrowanie g....."? Mało parlamentarne ale dotyka sedna problemu. Kable nie są tu problemem. A kupowanie relatywnie tak drogich kabli do tak słabej elektroniki jest zwykłą głupotą. Cena Atlasa 1719 zł za odcinki 2,5m. Cena "wzmacniacza" - 1021 zł. To nawet nie jest pudrowanie czy szlifowanie g....... To zwykła głupota. 

Skąd ty masz tą cenę, bo ja raczej planowałęm znaleźć używkę za parę stów? (i mieć kabel, do innego systemu jakby co - ten pewnie by był moim najlepszym głośnikowym). Ja się w pełni zgadzam z terią pudrowania/owijania w sreberko, ale to trochę nie tak.... No ale dobra, jaki wzmak do gamingu/seriali/youtube (koniecznie z pilotem, bo mi się nie chce wstawać wyłączać przed snem)

7 minutes ago, szymon1977 said:

W sumie 2740: kupiłbym kable za 100 i wzmacniacz za 2000, a 640 wrzucił do skarbonki i zbierał na kozak kolumny.

Kolumny planuje Keff LS50 Meta .... skarbonka niepotrzebna 🙂 poprostu lubie kupować po kawałku, patrzeć co się dzieje, zmieniać, kombinować.............. no przypadłość 😛

4 minuty temu, baron_bartek napisał:

No ale dobra, jaki wzmak do gamingu/seriali/youtube

Sprzedaj to wszystko i kup jekieś sensowne komputerowe 2.1 albo 5.1 z wbudowanym wzmacniaczem i DAC

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

7 minutes ago, xajas said:

Ukryta Zawartość

IMG_9985.thumb.jpg.8ca0ae02f625b030e7f3396fad324613.jpg

Nie znam tych kabli, mniemam że mam podobne teraz (tylko grubsze) i ten post to risercz prze zamianą, dziękuje przynajmniej za propozycje, a nie tylko krytykę moich postanowień 😄 Tannoy m2 to akurat pasują do obecnego zastosownia, ale wiadomo,że to budżet. Ls50 meta w planach.

Wzmak tez mogę zmienić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz jednak kable, które nic nie wnoszą i są dobrej jakości w przyzwoitej cenie to polecam kable Mogami. Japońska firma produkującą przewody glownie z przeznaczeniem dla studia nagrabiowego lub muzyków. 

Odkąd je mam to nic nie rozjaśnia ani nie ściemnia, nic nie podkreślają, ani nie ujmują, po prostu jest wszystko jak ma być. Później można już szukać przyczyny złego brzmienia w akustyce pierw a na końcu we zwrotnicach i elektronice. 

Polecam Ci pierw odsunąć kolumny pół metra od jakiejkolwiek ściany i usłyszysz jak to gra 

13 minutes ago, szymon1977 said:

Sprzedaj to wszystko i kup jekieś sensowne komputerowe 2.1 albo 5.1 z wbudowanym wzmacniaczem i DAC

O kurczę czy ty naprawdę sądzisz, że to zagra lepiej, albo uważasz, że jestem tak niepełnosprawny w temacie?

Szukając wygodnego audio: zanim miałem tego smsl + tanny m2 (te to mam z 15 lat) to miałem heco ascada 2.0 (a jeszcze wcześniej philips fidelio e2 - nie polecam), potem dałem rodzicielce do telewizora, zamiast kupować jej soundbar (swoją drogą dziwnie drogie są jak na to co potrafią - dużo bum i nic więcej). Heco + sub rozwala na kawałki każdy soudbar który testowałem, ale z smlms + tannoy grał lepiej.... dużo lepiej.....

a ty mi polecasz głośniki komputerowe? (nie wiem może teraz robią lepsze niż keidyś, ale jak mniemam grają raczej gorzej niż soundbary które testowałem, albo podobnie tylko mają inny kształt). Dzięki, ale wiem co robię i w sumie jestem zachwycony dźwiękiem gamingowym który zbudowałem (subwoofer paradigm 1200 swojądrogą), ale nie mam kabla i ja planuje kupić porządny. Użyje go  w tym torze czy innym to się ozbaczy.

9 minutes ago, raiwan said:

Jeżeli chcesz jednak kable, które nic nie wnoszą i są dobrej jakości w przyzwoitej cenie to polecam kable Mogami. Japońska firma produkującą przewody glownie z przeznaczeniem dla studia nagrabiowego lub muzyków. 

Odkąd je mam to nic nie rozjaśnia ani nie ściemnia, nic nie podkreślają, ani nie ujmują, po prostu jest wszystko jak ma być. Później można już szukać przyczyny złego brzmienia w akustyce pierw a na końcu we zwrotnicach i elektronice. 

Polecam Ci pierw odsunąć kolumny pół metra od jakiejkolwiek ściany i usłyszysz jak to gra 

Poczytam coś na ich temat, chociaż, nie chodzi mi o nic nie wnoszenia tylko wygładzenie (głównie góry)

Masz oczywiście racje z odsunięciem od ściany, ale niestety nie mam takiej możliwości 😕 Kolumny są półkowe obok telewizora

24 minutes ago, xajas said:

Ukryta Zawartość

IMG_9985.thumb.jpg.8ca0ae02f625b030e7f3396fad324613.jpg

Swoją drogą dzięki, bo sobie przypomniałem, że potrzebuje czegoś do drugiego pokoju, a tam jest jakiś noname kompletny. Jak ten kabel jest ok i kosztuje 7 zyla za metr to kupie 20 metrów i będę ciał pod wymiar jakby co - miał spokój.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baron_bartek

Mogami ma wszystko na równo, złagodzi górę na pewno a już zwłaszcza porównując do melodika 🙂 przy tym nie ujmując nic w szczegółach, scenie, stereo i tak dalej. 

To są po prostu kable jak dawniej, czyli bez udziwnień z tym, że są dobrej jakości 

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi