Skocz do zawartości
IGNORED

TIDAL zacina się

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, NRK napisał:

Napisałem wyraźnie, że problemem jest routing Orange i nic więcej. 

Czyli dostąpiłeś illuminatio! Gratuluję. Ciekawe, czemu ten problem nie upośledza działania Netflixa, Maxa (oba na 4k (min. zalecany bitrate to 50mb/s), Skyshowtime, Prime'a, Amazona muzycznego, Deezera, Apple Music, Qobuza (jak ktoś zdołał zainstalować) żadnych streamingów muzycznych ani filmowych, niczego poza akurat Tidalem...

1 minutę temu, MacP napisał:

Czyli dostąpiłeś illuminatio! Gratuluję. Ciekawe, czemu ten problem nie upośledza działania Netflixa, Maxa (oba na 4k (min. zalecany bitrate to 50mb/s), Skyshowtime, Prime'a, Amazona muzycznego, Deezera, Apple Music, Qobuza (jak ktoś zdołał zainstalować) żadnych streamingów muzycznych ani filmowych, niczego poza akurat Tidalem...

Ja mam Play i nie mam problemów z Tidal. Więc gdyby to była wina Tidal też by miał problemy. Prawda ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, MacP napisał:

Poznasz odpowiedź jak się dowiesz co to jest routing.

21 godzin temu, Audiotraktor napisał:

Miałem Play i było źle. Teraz mam Orange i jest to samo.

Wcześniej Kolega raportował problem też z Playem. Ja też miałem dość długie okresy, gdy działało OK, wiele tracków oznaczonych jako max ma np. 48kHz i te idą OK. Problem zaczyna się od 96, i jest okresowy. Można testować przez godzinę i gra OK, już się cieszymy że problemu nie ma, a przy następnej sesji wraca. Ja oczywiście nie wykluczam, że to specyficzna wina Orange, ale nie miałbym co do tego aż takiej niezmąconej pewności. 

Edytowane przez MacP
7 minut temu, Piopio napisał:

Więc gdyby to była wina Tidal też by miał problemy

To należy rozpatrywać indywidualnie. Trzeba się samemu dowiedzieć gdzie jest sie wpiętym daną usługą( Tidal) i wtedy coś myśleć. Jeden będzie wpięty Tpix Warszawa orange i nie będzie miał problemów z Tidalem, drugi będzie szedł przez zagranicę i jest co jest. Play też leci jeszcze przez niemcy. Jest lepiej niż w orange ale szału nie ma.

Gracze wiedzą coś na te tematy.

Edytowane przez NRK
2 godziny temu, NRK napisał:

Przestań siać popelinę. Napisałem wyraźnie, że problemem jest routing Orange i nic więcej. 

Jak się okazuje, w klubie, gdzie też występowal ostatnio problem z zacinaniem Tidala na gęstych formatach też jest Orange.

Qobuz działa tam bez zająknięcia. 

16 minut temu, jar1 napisał:

Qobuz działa tam bez zająknięcia. 

Klient indywidualny Orange leci przez Francję, Kubuś ma serwery we Francji. Dziwne by było jakby był problem z tym serwisem w Orange.

W XXI w. kupuje się router, podłącza w domu do sieci, ustawia się nazwę i hasło i to wszystko. W tym momencie, w setkach, jak nie już tysiącach Mb/s odbywa się pobieranie i przesyłanie plików przez wifi, bez jakichkolwiek problemów obsługiwane są filmy w 4K z dźwiękiem dolby atmos Netflixa, Amazona, Appla czy innego Maxa. Bezproblemowo lecą gęste pliki muzyczne z Amazona czy Appla.

Ale nie, do Tidala to trzeba informatykę skończyć, routing prześledzić, w zaawansowane ustawienia sieci wchodzić, dowiadywać się skąd w ogóle światłowód idzie i dostawców ustawiać. A i tak nie ma gwarancji, co z tego wyjdzie, bo raz chodzi ok a raz nie. I nie, to nie jest wina goownianej usługi jednej firemki i być może ich serwerów. To my, zwykli użytkownicy nie potrafimy sieci ustawić. No kuźwa, litości, błagam...

Edytowane przez Miłosz1
4 godziny temu, MacP napisał:

Wcześniej Kolega raportował problem też z Playem. Ja też miałem dość długie okresy, gdy działało OK, wiele tracków oznaczonych jako max ma np. 48kHz i te idą OK. Problem zaczyna się od 96, i jest okresowy. Można testować przez godzinę i gra OK, już się cieszymy że problemu nie ma, a przy następnej sesji wraca. Ja oczywiście nie wykluczam, że to specyficzna wina Orange, ale nie miałbym co do tego aż takiej niezmąconej pewności. 

Zupełnie się zgadzam.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

2 godziny temu, Miłosz1 napisał:

To my, zwykli użytkownicy nie potrafimy sieci ustawić

Na to akurat nie masz żadnego wpływu. To oni decydują jaką trasą to idzie. To musi lecieć reklamacja za reklamacja i to od dużej liczby osób.

Idzie to wywalczyć, ludzie nie mogli grać online w fife czy CO2, walczyli aż wywalczyli przełączenie routingu przez Polskę. Infrastruktura Orange to kpina i jest jak jest. Zamiast inwestować w swoją infrastrukturę, to wolą walić jakieś łącza 8 Giga które Kowalskiemu jest zupełnie niepotrzebne.

10 minut temu, NRK napisał:

Zamiast inwestować w swoją infrastrukturę, to wolą walić jakieś łącza 8 Giga które Kowalskiemu jest zupełnie niepotrzebne.

Zdecydowanie. 

18 minut temu, NRK napisał:

Infrastruktura Orange to kpina i jest jak jest. Zamiast inwestować w swoją infrastrukturę, to wolą walić jakieś łącza 8 Giga które Kowalskiemu jest zupełnie niepotrzebne.

A skąd masz wiedzę nt tej infrastruktury i skąd wiesz, że nie inwestują w nią? Konkrety.

Aby dać klientowi 8Gb/s, szkielet sieci musi mieć odpowiednie przepustowości. Skąd wiesz, że takowej nie ma?

Edytowane przez StachMuszel

Widać po Tidalu jak inwestują w infrastrukturę.

Nabrać 2 miliony klientów i mieć ich w poważaniu. 

Upc ( play ) nie lepiej. 
Tu jest przykład:

Edytowane przez NRK

8 minut temu, NRK napisał:

Upc ( play ) nie lepiej. 

UPC nie ma swojego szkieletu, korzysta ze szkieletu OPL, jak większość operatorów. Oprócz OPL rozbudowany szkielet ma tylko kolej.

8 minut temu, NRK napisał:

Widać po Tidalu jak inwestują w infrastrukturę.

Bo tylko z Tidalem jest kłopot. Inne platformy streamingowe działają w OPL bez zarzutu. Dziwne prawda?

4 minuty temu, StachMuszel napisał:

Dziwne prawda?

Jestem wpięty do Gdańska a w drugim przypadku do Oslo. Zero problemów z Tidalem. Winna leży po stronie Tidala czy Orange?

1 minutę temu, NRK napisał:

Jestem wpięty do Gdańska a w drugim przypadku do Oslo. Zero problemów z Tidalem. Winna leży po stronie Tidala czy Orange?

To jest kwestia routingu, przydzielanych strumieni etc., a nie zaniedbań w infrastrukturze opto OPL, jak napisałeś. Myślisz, że serwery Tidala są w Polsce? Strumień do nas może płynąć przez połowę Europy.

40 minut temu, NRK napisał:

Infrastruktura Orange to kpina i jest jak jest. Zamiast inwestować w swoją infrastrukturę, to wolą walić jakieś łącza 8 Giga które Kowalskiemu jest zupełnie niepotrzebne.

hmm... 😉

To ja napisałem, czy Ty? 😉

Ja przeszedłem na Amazon Music za 3,99 Euro/m-c, jest taniej i bez zacięć.

43 minuty temu, NRK napisał:

łącza 8 Giga które Kowalskiemu jest zupełnie niepotrzebne

Pełna zgoda, też się dziwię.

13 minut temu, StachMuszel napisał:

Pełna zgoda, też się dziwię.

To jest pokazówka "możliwości". Pamiętam lata temu jak bodajże 300 i 600 przebiły inną sieć z  250 i 500 i to był podobno olbrzymi sukces...

W audio też dużo ludzi się na cyferki łapie 😛 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Cała lista tematów o routingu Orange. 
Ktoś kto jest tym zainteresowany, to po przeczytaniu wyciągnie sobie wnioski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, NRK napisał:

Cała lista tematów o routingu Orange. 
Ktoś kto jest tym zainteresowany, to po przeczytaniu wyciągnie sobie wnioski.

Ukryta Zawartość

Zgoda, największy operator w kraju, więc i problemów też będzie.

A generalnie to Panowie, żyjemy w wolnym kraju ;-), nie ma przymusu korzystania z Tidala czy OPL 😉 Można skorzystać z innych. Ale podobno wszędzie lepiej tam, gdzie nas nie ma...

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

A jak wrażenia odnośnie Qobuz ?

Też nic nie robiłem z powodu zacofania informatycznego. Niebawem mam uzyskać pomoc. Wtedy napiszę jakie wrażenia.

Żeby nie zapeszyć. Tidal nie świruje w tej chwil. Co będzie za chwil kilka nie wiem. I to jest wq.......e, że nie cieszę się muzyką, tylko oczekuję, że zaraz zacznie się zacinać.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

4 minuty temu, Gargan napisał:

Płyty CD tak nie robią 🙂

a już wiało nudą, a tu wpis garganusia ustawił klimat wieczoru 🤗

22 minuty temu, mgrkleszcz napisał:

Też nic nie robiłem z powodu zacofania informatycznego. Niebawem mam uzyskać pomoc. Wtedy napiszę jakie wrażenia.

Żeby nie zapeszyć. Tidal nie świruje w tej chwil. Co będzie za chwil kilka nie wiem. I to jest wq.......e, że nie cieszę się muzyką, tylko oczekuję, że zaraz zacznie się zacinać.

Teac ma swoją apkę ?

2 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

Teac ma swoją apkę ?

Ma. Nawet trzy: HR Stramer, Esoteric, Lumin. Wszystkie są takie same.

Panowie cuda i dziwy. Tidal zachowuje się poprawnie. Od rana bez zacinki.

Apki HR Stramer i pozostałe obsługują tylko Tidala, Qobuza, Spotify i radio.

4 godziny temu, mgrkleszcz napisał:

Panowie cuda i dziwy. Tidal zachowuje się poprawnie. Od rana bez zacinki.

Apki HR Stramer i pozostałe obsługują tylko Tidala, Qobuza, Spotify i radio.

hej, a jak masz teraz np? Właśnie włączyłem i zacina się strasznie...

• Pokaż nowe odpowiedzi