Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport CD?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

We wcześniejszych egzemplarzach CDM-12Industrial. Późniejsze miały CD-Pro2 .

a Ty o ktorym z nich piszesz...

Jak wyżej CDM 12 ,Cd -Pro2 jest lepszy ale i tak nie tak dobry jak w moim Sony .

1 minutę temu, szwejo napisał:

Jak wyżej CDM 12 ,Cd -Pro2 jest lepszy ale i tak nie tak dobry jak w moim Sony .

A co jest w sony? Bo nie słyszałem o lepszych mechanizmach niż philips, teac i Pioneer...

2 minuty temu, baksiu napisał:

A co jest w sony? Bo nie słyszałem o lepszych mechanizmach niż philips, teac i Pioneer...

W SONY jest SONY.

Poszukaj sobie stronki, chyba holenderskiej, zawierającej listę wszystkich (pewnie prawie) CD playerów, ich napędów i użytych kości DAC.

Była już publikowana mnóstwo razy.

Masz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

6 minut temu, baksiu napisał:

To warto przynajmniej z ciekawości poczytać o tych mechanizmach np. tutaj .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, szwejo napisał:

to dlaczego pamietam topowe sony sprzed 20 lat...jak kaleczyly moje uszy.....a prosty audio research cd1  deklasował je w każdym aspekcie?a to było 20l temu.

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

to dlaczego pamietam topowe sony sprzed 20 lat...jak kaleczyly moje uszy.....a prosty audio research cd1  deklasował je w każdym aspekcie?a to było 20l temu.

Może sony się wykładali na urządzeniach, tak jak philips i Pioneer, ale inni potrafili z ich podzespołów zrobić coś lepszego? Jakoś tylko esoteric z producentów podzespołów cieszy się estymą godnego producenta calych urządzeń...

Edytowane przez baksiu
2 minuty temu, tomek7776 napisał:

Ten jest przed 35 lat i nawet jako cd gra dość dobrze ,nie kaleczy uszów i to na Tioxid .

''dość dobrze'' to nie jest wybitnie.

jak słysze o dobrze grajacym sony.marantz.pioneer.....to mi sie odbija.

nawet ćwierć wieku temu żadna z tych marek nie była w kręgu moich zainteresowań.

oczywiście po odsłuchu.

7 minut temu, baksiu napisał:

Może sony się wykładali na urządzeniach, tak jak philips i Pioneer, ale inni potrafili z ich podzespołów zrobić coś lepszego? Jakoś tylko esoteric z producentów podzespołów cieszy się estymą godnego producenta calych urządzeń...

miałem przez jakiś czas dCS z esotericiem.

potwierdzam wybitne CD .zdeklasowało drogie cd accuphase...coś za ponad 40tys zl.

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

''dość dobrze'' to nie jest wybitnie.

jak słysze o dobrze grajacym sony.marantz.pioneer.....to mi sie odbija.

nawet ćwierć wieku temu żadna z tych marek nie była w kręgu moich zainteresowań.

oczywiście po odsłuchu.

Dość dobrze jako cd, a nie jako transport bo w tym jest wyśmienity .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, szwejo napisał:

Dość dobrze jako cd, a nie jako transport bo w tym jest wyśmienity .

Ukryta Zawartość

12 minut temu, baksiu napisał:

ok.ciesze sie ze dla Ciebie jest ok.ale wystarczy zmienic na coś innego......ML.czy audiomeca mephisto II...i usłyszysz....jaką przepaść dzieli te urządzenia

Ukryta Zawartość

Aktualna fota bo trochę się zmieniło 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

ok.ciesze sie ze dla Ciebie jest ok.ale wystarczy zmienic na coś innego......ML.czy audiomeca mephisto II...i usłyszysz....jaką przepaść dzieli te urządzenia

Znajomy ze Szczere Audio miał Audiomeca Mephisto II ,zamienił na Sony 557 ,a co do ML jak tylko będzie okazja to porównam ja jest otwarty i nie twierdze ,że to najlepszy transport na świecie .

6 minut temu, tomek7776 napisał:

ale....zauważam na fotkach duży problem z wyższym basem.....

Dlatego są pułapki ,a i temat akustyki nie jest zamknięty,  może kolega się pochwali swoim sprzętem i pokojem ?

mam znajomego ze sprzetem topowym maca     cos ok trzystu kola....wyglada ale nie gra....skrzeczy.

wszyscy jego koledzy ...doswiadczeni audiofile podejrzewaja u niego problem ze słuchem....

jeden to nawet muzyk z filharmonii.

i wszyscy mamy zbiezne opinie....

7 minut temu, tomek7776 napisał:

mam znajomego ze sprzetem topowym maca     cos ok trzystu kola....wyglada ale nie gra....skrzeczy.

wszyscy jego koledzy ...doswiadczeni audiofile podejrzewaja u niego problem ze słuchem....

jeden to nawet muzyk z filharmonii.

i wszyscy mamy zbiezne opinie....

Ok ,,a co z fotką pochwali się kolega ?

9 minut temu, tomek7776 napisał:

nie moge zamiescic fotki sprzetu kolegi.to chyba nie elegancko....

a swoj ...mam w profilu.

twoj profil tez przeczytalem....

Sprzęt jest ale brak pomieszczenia .

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

pomieszczenie o dziwo ok.zero problemu z basem.czy tez ze scena.zero ustrojów akustycznych.

Nie chcę być upierdliwy, ale widocznie kolega się boi -wstydzi dać fotkę ,a czy były robione pomiary , które to potwierdziły ,że pomieszczenie jest akustycznie ok ? ja miałem robione przy każdej zmianie wprowadzonej w akustykę szczerze bardzo bym się tym zdziwił bo w moim dość długim życiem i doświadczeniem audiofilskim jeszcze się z takim pomieszczeniem bez robionej akustyki aby grało  ok nie spotkałem .

2 minuty temu, szwejo napisał:

Nie chcę być upierdliwy, ale widocznie kolega się boi -wstydzi dać fotkę ,a czy były robione pomiary , które to potwierdziły ,że pomieszczenie jest akustycznie ok ? ja miałem robione przy każdej zmianie wprowadzonej w akustykę szczerze bardzo bym się tym zdziwił bo w moim dość długim życiem i doświadczeniem audiofilskim jeszcze się z takim pomieszczeniem bez robionej akustyki aby grało  ok nie spotkałem .

U mnie też problemów z podbiciem basu i rezonansem brak, ale trochę się głośników i fotela i ogólnie wszystkiego w pokoju naprzestawialem... na zdjęciu widzę problem z dlugim i wąskim pokojem i bliskością narożników za głośnikami 

no własnie.ja też sie dziwię i nic nie kombinuje.

w pomiary się nie bawię.mam swoje uszy...i uszy moich kolegow doswiadczonych audiofili....ale też i gości z Polski i z zagranicy.jest jak juz napisalem OK.

ale u Ciebie widze  problem z basem...wyzszym basem...

Zostawię to bez komentarza ,kto trochę lizną temat akustyki to wie ,że nie ma powrotu do wersji przed ,a tak po za tym nie dziwie się czemu wielu doświadczonych audiofili przestało tu pisać .

Chłopy, weźcie już nie pitolcie, jak można widzieć problem z wyższym basem, jak jego można co najwyżej słyszeć? Czasem jak się ma trochę wyczucia i świadomości, a przede wszystkim szczęścia, to można bez specjalistycznych ustrojów akustycznych uzyskać zadowalające brzmienie.

Oczywiście nie można wsadzić głośników pod ścianę i do rogu, a fotela pod drugą ścianę, nie można położyć sobie płytek na podłogę, nie przykrywając ich dywanem, w oknach mają być zasłony, a najlepiej również rolety i firanki, narożniki nie powinny być puste, mimo że nie będzie tam kolumn 😛

Odsluch transportów CD w różnych systemach nie daje możliwości ich faktycznego porównania. ML No 37, 39 i 390s jako kompletny CD były przełomowe w swoim czasie , a dzisiaj trudno znaleźć nowy CD który mógłby z nimi konkurować bez wydawania góry kapusty. Temat mimo wszystko trochę subiektywny i nie rozstrzygalny , bo każdy będzie chwalił swoje . Ja mam ML i nie szukam więcej. 

Autorowi wątku dysponujacemu tak pokaźnym zasobem płyt CD jeszcze raz mogę podpowiedzieć na bazie własnych skromnych doświadczeń,  że w budżecie do 10k +/- żaden nowy transport/CD nawet nie zbliża się do tego co oferuje ML. Ważne żeby sprzęt był z dobrego źródła,  nie grzebany wtedy banan z twarzy nie znika. 

Co do akustyki...profesjonalne pomiary i adaptacja pomieszczenia to gruba kasa... proste rozwiązania z ustrojami akustycznymi plus dywany ,zasłony  itd metoda prób i błędów (niestety błędów jest po drodze trochę)"na ucho" bo to i tak się na koniec liczy, potrafią dać bardzo dobry efekt , a że nie idealny...no cóż,  ideał i tak każdy ma na swój obraz i podobieństwo żeby zacytować klasyka.  

6 godzin temu, baksiu napisał:

mamy już zaproponowane mark levinson, ja dodałem krella...

Nie wiem czy zakup 25 letniego MLa, albo 30+ letniego Krella to dobry pomysł. To chyba znak czasów że nikt się nie wypowiada o nowszych transportach, mój też już siódmy rok zbiera kurz. Jedyny nowszy napęd jaki się przewinął przez mój system w tym czasie to był CEC TL-5, ale to rzeczywiście zebrało bęcki od MLa.

6 godzin temu, kaviter napisał:

Nie wiem czy zakup 25 letniego MLa, albo 30+ letniego Krella to dobry pomysł. To chyba znak czasów że nikt się nie wypowiada o nowszych transportach, mój też już siódmy rok zbiera kurz. Jedyny nowszy napęd jaki się przewinął przez mój system w tym czasie to był CEC TL-5, ale to rzeczywiście zebrało bęcki od MLa.

Jak ma kto ci je przejrzeć, to pomysł niezły, ale jeśli zaprzyjaźnionego zaufanego elektronika brak, to pomysł słaby...

W dniu 9.08.2023 o 00:16, kaviter napisał:

Jeśli jest dostęp do lasera , moim zdaniem ,to jedyny wybór .Spójrzcie na konstrukcję napędu między innymi   ,to były muzykalne napędy ,ten cec , przepraszam kogoś jeśli urazę ,.... 

2 godziny temu, tedi02 napisał:

Jeśli jest dostęp do lasera , moim zdaniem ,to jedyny wybór .Spójrzcie na konstrukcję napędu między innymi   ,to były muzykalne napędy ,ten cec , przepraszam kogoś jeśli urazę ,.... 

Muzykalne napędy... ciekawostka... Muzykalność mojego polega chyba li tylko na tym, że kręci płytą i można sobie na tą wirującą płytę podswieloną zielonymi ledami popatrzyć, niczym na wirtuoza dającego transowy, hipnotyczny koncert 🙂

8 godzin temu, baksiu napisał:

Muzykalne napędy... ciekawostka... Muzykalność mojego polega chyba li tylko na tym, że kręci płytą i można sobie na tą wirującą płytę podswieloną zielonymi ledami popatrzyć, niczym na wirtuoza dającego transowy, hipnotyczny koncert 🙂

W ML płyty nie widać,  za to przekaz organiczny i do bólu oddający to co zapisane na płycie, obnażający porażkę kiepskich realizacji i dający poczuć niepowtarzalność tych wybitnych. Tylko reszta toru musi być na to gotową. A efekty świetne w CD kojarzą mi się z boomboxem z PRC. 

9 godzin temu, baksiu napisał:

Nadal daleka droga w hi endzie przed Toba.

• Pokaż nowe odpowiedzi