Skocz do zawartości
IGNORED

oklepany temat :) Dudniacy BAS ale troszke inne pytanie >

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

Jestem w trakcie budowania pokoju kinowego ( specjalne pomieszczenie ). Mam troche klamotow z poprzednich systemow, duzo sie posprzedawalo przez ostatnie lata kiedy to ciagle sie przeprowadzalem az wreszcie mam "swoje" miejsce.  Zalezy mi nie tylko na dobrym kinie ale rowniez na bardzo dobrym stereo. Pierwsze testy i duza ilosc dudniacego basu, nie tego najnizszego ale wyzsze pasmo. Oczywscie przestawiajac kolumny okolo 1m od tylu i boku sciany w bardzo duzym stopniu niweluje ten problem ale bedzie ekran 150" i kolumny musza stac przy scianie ( w naroznikach praktycznie ). Zaslanianie bas refleksow niewiele dalo, wstawianie za kolumny np walkow z takanina tapicerska tez odrobine pomogla ale niewiele. Sofa tez musi stac w tym miejscu co jest bo docelowo bedzie system 7.2.6. Moje glowne pytanie czy zmiana kolumn monitor audio Gold 300 na takie z bas refleksem z przodu jak np focal aria 948 lub Triangle Signature Alpha poprawi sytuacje ? czy moze lepiej calkowicie zamkniete ( nie znalazlem nic jeszcze w tej klasie z zamknietych). Prosze o opinie. 

Kolumny aktualnie zasilane sa Pioneer LX85 tylko do tesow bo wzmaka parasound a51 dalem do przegladu i bedzie zasilal 5 kanalow + Denon AVC-X8500HA do zasilenia pozostalych kanalow i wysterowania wszystkiego. 

Prosze o propozycje kolumn. Mialem wczesniej JM Lab Utopia i mialy bas refleks z przodu i w poprzednim pokoju kinowym nie mialem tego problemu ale to bylo dosc dawno i kolumny sie sprzedaly. 

9 minut temu, dawmac1975 napisał:

czy zmiana kolumn monitor audio Gold 300 na takie

A może na takie? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do tego odpowiedni subwoofer i z czasem pozostałe elementy systemu nagłośnienia z tej serii (HTS7 )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obstawiam, że dudnienie basu to zasługa akustyki a nie kolumn więc wymiana kolumn niewiele zmieni.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Może rozsądnym rozwiązaniem byłyby nieduże monitory, a subwoofer ustawiony

w takim punkcie, żeby wymienione efekty były najmniej dokuczliwe ...

To jednak wymaga trochę luzu w pokoju na suba, właśnie na jego wędrówki 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

53 minuty temu, dawmac1975 napisał:

...docelowo bedzie system 7.2.6.

Może cyfrowa korekcja akustyki coś pomoże?

Gość Kw202

(Konto usunięte)
4 godziny temu, dawmac1975 napisał:

kolumny musza stac przy scianie ( w naroznikach praktycznie

Każde kolumny w takim ustawieniu zagrają dużo poniżej swoich możliwości. 

Musisz iść na kompromis, ratuj się jak kolega Szymon radzi dsp. 

Jeśli dedykowane pomieszczenie to osobne głośniki kinowe za ekran a do stereo druga para głośników ustawiona tak aby dobrze brzmiały.

7 hours ago, przmor said:

Jeśli dedykowane pomieszczenie to osobne głośniki kinowe za ekran a do stereo druga para głośników ustawiona tak aby dobrze brzmiały.

nie da rady 😞 Dobre glosniki stero swoje waza i przestawiac, ustawiac je za kazdym razem to tragedia, nie moga stac na srodku bo zaslanialy by ekran.

Wczoraj do pozna wieczor troszke kombinowalem i jest duzo, duzo lepiej. Przytargalem regal , komode, druga komode, poustawialem z tylu walki z tkanina, zatkalem otwory bas refleksu. Jeszcze troszke klamotow i mysle ze bedzie ok. Zastanawiam sie tylko czy tez wysokosc pomieszczenia nie ma tak negatywnego wplywu na bas. Szerokosc 510cm dlugosc 540cm, wysokosc siciana co sa kolumny 300cm , przeciwlegla sciana 350cm.  ( tylko drzwi, brak okien ) Posprawdzam dzisiaj z roznymi ustawieniami pulapek basowych i moze jeszcze troszke uda sie poprawic akustyke. Tony srednie i wysokie sa ok, bardzo ok. Wszystkie sciany sa otapicerowane czarna gruba tkanina na podkladzie z wlokniny. Jeszcze czekam na parasaunda bo te kolumny z tym wzmakiem graja duzo lepiej niz z amplitunerem ale mysle ze jesli idzie o akustyke i bas to mozna nawet z amplitunerem testowac pomieszczenie. 

12 hours ago, piotrek7 said:

A może na takie? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego odpowiedni subwoofer i z czasem pozostałe elementy systemu nagłośnienia z tej serii (HTS7 )

kino to nie tylko efekty ale tez muzyka w filmach. Subwoofer zagra niskie rejestry ale uwazam to za malo bedzie z takimi glosnikami - Crossover Frequency: 380Hz & 3.5kHz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, jak masz obecnie zorganizowane pomieszczenie? Tutaj prawdopodobnie jest największy problem. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Głośniki ustawilbym wg rekomendacji Trinnova: 

Ukryta Zawartość

Co do samych głośników to postawiłbym na głośniki aktywne podłączone po analogowym XLR od Dynaudio, ATC, itp.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, dawmac1975 napisał:

za malo bedzie z takimi glosnikami - Crossover Frequency: 380Hz & 3.5kHz

Te dwie wartości dotyczą budowy wewnętrznej tych kolumn naściennych,

a ich parametry to podane też ich pasmo - 32 Hz do 22 kHz więc nie ma obaw,

że subwoofer nie da sobie rady.

Mam za to inne obawy - Twoja kieszeń sobie nie da rady 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, dawmac1975 napisał:

Szerokosc 510cm dlugosc 540cm, wysokosc siciana co sa kolumny 300cm , przeciwlegla sciana 350cm.

Ja się na tym kompletnie nie znam, ale tak sobie myślę, że ktoś kumaty mógłby obliczyć na jakiej częstotliwości masz mod pomieszczenia.

14 hours ago, audioburak said:

Te dwie wartości dotyczą budowy wewnętrznej tych kolumn naściennych,

a ich parametry to podane też ich pasmo - 32 Hz do 22 kHz więc nie ma obaw,

że subwoofer nie da sobie rady.

Mam za to inne obawy - Twoja kieszeń sobie nie da rady 😉 

Ukryta Zawartość

Pasmo przenoszenia (-6 dB): 32 Hz-22 kHz - calkeim ok ale jak to zagra w stereo ? gdzies by trzeba posluchac. Swoje monitor audio gold bardzo lubie i jak bym mial je dac jako tylnie to na przod musialo by byc cos duzo fajniejszego. Szukalem troszke i moze focal SPECTRAL ( sa na wyprzedazy ) lub Triangle Signature Alpha tez sa w fajnej cenie itp.   Sub bedzie SVS PB16 Ultra na 99%. 

Wczoraj jeszcze przytargalem najrozniejsze klamoty do pokoju 🙂 Kilka puf, regal, porobilem takie amatorskie polapki basowe ( rury z kartonu grubego a w nich wloknina ), dodtakowe 2 dywany 🙂 i jest bardzo ok. Teraz to musze ogarnac estetycznie 🙂 bo wyglada jak po wojnie. Najwiecej dalo zastawienie tylniej sciany regalami na ktorych polkach poukladane sa poduszki 🙂 

Ukryta Zawartość

40 minut temu, dawmac1975 napisał:

ale jak to zagra w stereo ?

Może faktycznie lepiej zapomnij o tej propozycji. Czy ATC zagra w stereo........ 

Skoro poduszki pomogły to problem musiał być z bardzo wysokim basem. Pomieszczenie prawie kwadratowe a więc będą niemalże nakładały się dwa mody. Wstaw najpierw subwoofer zanim zaczniesz cokolwiek robić z pomieszczeniem.

Triangle czy Focale to może być dobry kompan do MA a co do suba, to można polatać po pokoju. 

1 hour ago, iFi Audio said:

System budujesz poważny, więc ja bym radził zacząć od adaptacji akustycznej. Potem dopiero reszta.

tak, wiem. Dlatego od kilku dni kombinuje z ustawieniami. Przynosze i wynosze rozne regaly, komody, pufy itd. Ustawienia w roznych miejscach i jest dobry efekt. Czekam na suba, ale mysle ze jzu nie bedzi etakich problemow bo z subem ten plus ze moge go postawic gdzie zechce nawet na srodku pokoju a kolumny musza stac przy scianie praktycznie w naroznikach. 

W dniu 18.07.2023 o 18:30, dawmac1975 napisał:

tak, wiem. Dlatego od kilku dni kombinuje z ustawieniami. Przynosze i wynosze rozne regaly, komody, pufy itd. Ustawienia w roznych miejscach i jest dobry efekt. Czekam na suba, ale mysle ze jzu nie bedzi etakich problemow bo z subem ten plus ze moge go postawic gdzie zechce nawet na srodku pokoju a kolumny musza stac przy scianie praktycznie w naroznikach. 

Inwestycja w prosty mikrofon taki jak MiniDSP UMIK-1 potrafi uratować bardzo wiele czasu, a super drogi nie jest :)

10 minutes ago, iFi Audio said:

Inwestycja w prosty mikrofon taki jak MiniDSP UMIK-1 potrafi uratować bardzo wiele czasu, a super drogi nie jest 🙂

super, dziekuje

Jeśli istniejącą konfiguracja wzmacniacza plus kolumn nie jest w stanie tego powrócić to nie będzie to działać. Do zmiany akustyka 

W dniu 18.07.2023 o 17:30, dawmac1975 napisał:

Czekam na suba, ale mysle ze jzu nie bedzi etakich problemow bo z subem ten plus ze moge go postawic gdzie zechce nawet na srodku pokoju a kolumny musza stac przy scianie praktycznie w naroznikach. 

O! Przez lata bujałem się z problemem: monitorki brak basu, połogowre buczenie-dudnienie, monitorki brak basu, podłogowe... i tak w kółko. Aż do monitorów dodałem suba i jest ok. Nie znam się na tym, ale myślę podobnie jak Ty: monitory stoją tam gdzie bas by buczał ale musi być baza stereo, a sub poza bazą stereo ale bas nie buczy. 

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

O! Przez lata bujałem się z problemem: monitorki brak basu, połogowre buczenie-dudnienie, monitorki brak basu, podłogowe... i tak w kółko. Aż do monitorów dodałem suba i jest ok. Nie znam się na tym, ale myślę podobnie jak Ty: monitory stoją tam gdzie bas by buczał ale musi być baza stereo, a sub poza bazą stereo ale bas nie buczy. 

Dokładnie. Kwestia tylko odpowiednio niskiego cięcia subwoofera i zszycia tego chociażby na ucho z dobrym poradnikiem.

dzisiaj otrzymalem z przegladu parasound a51 i .... jest super. Wzmak trzym agosniki krotka za "membrane", pelna kontrola i czuc moc 🙂 Robiat troszke glsoniej ma sie odczucia ze rozerwie nie tylko glosnik ale i cala kolumne 🙂 Parasound "poniewiera" strasznie monitor audi gold, ma pelna kontrole nad tymi kolumnami, calkiem inaczej niz amplituner pioneer lx85 gdzie czuc ze amp daje z siebie wszystko a kolumny robia co chca. Parasound zostaje 🙂 Daje rade, jak to powiedzial serwisant 3 dni temu - to jest 5 monoblokow w jednej obudowie !! " 

Teraz kwestia ampa ktory bedzie preampem do stereo i bedzie zasilal kolumny efektowe. Pomysl jest na:

amp denon X6700H lub denon AVC-X8500HA lub Yamaha RX-A8A Czarny, lub Onkyo TX-RZ70 lub  Marantz SR8015 , lub Pioneer SC-LX904. Pomysle, ale pasaound zostaje. Teraz szukam suba, mysle o SVS PB16 Ultra chyba ze macie pomysl na cos innego.

PS. guzik prawda ze nie ma znaczenia jaki wzmacniacz, caliem inny bas pioneel lx85 vs parasolund a51, kontrola basu, dynamika, wyciszenie itd to calkiem cos innego. Pomieszczenie to samo a odczucia dzwiekowe kompletnie inne

18 godzin temu, dawmac1975 napisał:

guzik prawda ze nie ma znaczenia jaki wzmacniacz

Ktoś tak pisał?