Skocz do zawartości
IGNORED

Czysty transport plików z sensowną aplikacją. Czy jest to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zaś uparcie pliki zakupione w sieci nagrywam na płyty CD. Oryginały przechowuję na dysku zewnętrznym . Taka forma wykorzystania plików najbardziej mi odpowiada 

Jakie ?
Dodatkowe urządzenie zarówno jeśli chodzi o gabaryty, o koszt jak i o pobór prądu. Przy braku kopii zapasowej w przypadku awarii dysków w NAS czy przypadkowym ich usunięciu utrata wszystkich danych "w całym domu". Plusów jest jednak moim zdaniem więcej.
38 minutes ago, przmor said:

Dodatkowe urządzenie zarówno jeśli chodzi o gabaryty, o koszt jak i o pobór prądu. Przy braku kopii zapasowej w przypadku awarii dysków w NAS czy przypadkowym ich usunięciu utrata wszystkich danych "w całym domu". Plusów jest jednak moim zdaniem więcej.

Duzo zalez od tego co kupimy, ja mam 2 dyski ustawione w RAID takze jeden to kopia zapasowa. Prawdopodobienstow ze oba dyski pandno w tym samym czasie racze bliskie zeru chyba ze pozar albo jakas inna kleska. 

Dla mnie jedynym mankamentem jest to ze po 8 latach juz jednak nie jes on najcichszy, ale tragedii tez nie ma pomimo tego ze jest w pokoju odsluchowym. Do muzyki pewie mozna lepszy sprzet kupic bez wiatraka, nawet teraz sa z dyskami SSD ale chyba dosc drogie. 

Sorki wywalilo mi polowe posta

Pytanie "po co" dotyczylo blokowania NAS ze swiatem.

Kolega NRK pisal o bezpieczenstwie co napewno jest uzasadnione

U mnie te logi wygladaja troche lepiej (chyba) ale z dostepem do internetu zawsze jest ryzyko wlamania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Starzec2

RAID to nie kopia zapasowa. Jeśli przypadkowo usuniesz dane to RAID nie pomoże w ich odzyskaniu. Jeśli na skutek skoku napięcia w sieci ulegnie uszkodzeniu NAS włącznie z dyskami to również może być problem z odzyskaniem danych.

14 minutes ago, przmor said:

RAID to nie kopia zapasowa. Jeśli przypadkowo usuniesz dane to RAID nie pomoże w ich odzyskaniu. Jeśli na skutek skoku napięcia w sieci ulegnie uszkodzeniu NAS włącznie z dyskami to również może być problem z odzyskaniem danych.

NIe jestem specjalista w tych kwestiach, z tego co pamietam a bylo to lata temu ustawialem go ze drugi dysk jest kopia zapasowa tego pierwszego, chyba bylo to RAID 2 ale moge sie mylic.

Pelna zgoda ze kopie zapasowa zawsze warto zrobic kupujac wlasnie dysk zewnetrzyny. 

W sumie jak sie przypadkowo usunie dane to chyba nie ma znaczenia jaki dysk i gdzie on jest zainstalowany, dodatkowo mam ustawiony kosz takze moge wrocic przpadkowo usuniety plik, tak jak w komputerze.

To jest kopia 1:1 dysków. Jeśli usuniesz coś z NAS to usuwa się to z obydwu dysków. Zabezpiecza to przed awarią jednego dysku ale nie zabezpiecza przed przypadkowym usunięciem danych. Dane z kosza można odzyskać pod warunkiem, że nie zostały fizycznie nadpisane nowymi danymi.

Mercury streamer: 

Ukryta Zawartość

Na nim zainstalowany Gentooplayer. Dysk wewnetrzny SSD 4/8TB.

Ukryta Zawartość

A tak na poważnie - urządzeń takich jest sporo: Aurender, Melco, Fidata, Rose itd. Dziwnym trafem wszystkie drogie. Spisek? A może nisza, dla której produkcja tanich produktów jest nieopłacalna?

A moze tanich nikt nie traktuje powaznie?

Tanie nie moze grac.

To jest typowy temat: „jeszcze sie taki nie urodzil, co by mu dogodzil“
Moje odczucia są bardzo podobne.
Proszę się nie obrażać ale nie rozumiem wymagań. Kolega uparł się na dysk zewnętrzny co w dzisiejszych czasach jest archaizmem. Takie rozwiązanie miało jakiś sens gdy pliki były w formacie mp3, teraz dla gęstych plików podpięcie dysku zewnetrznego z kilkoma terabajtami muzyki spowoduje ze uruchomienie jakiegoś pliku będzie możliwe w wersji optymistycznej po paru minutach.
oczywiście można zostawić taki dysk wpięty na stałe ale w takim przypadku po co dysk zewnętrzny, są transporty z wbudowanym dyskiem SSD, cichy szybki itd. Dlatego nie dziwne ze funkcja z dyskiem zewnętrznym może być jedynie dodatkiem a nie podstawa urządzenia a i wtedy z funkcjonalnością mogą być problemy.  Dyski zewnętrzne mogą być różne lepsze i gorsze a to wpłynie na ocenę całego urządzenia. 
Autorowi wątku naprawdę polecam zastanowienie się nad inwestycja w serwer NAS, jest to najlepsze rozwiązanie do przechowywania plików, będzie działać chyba z każdym transportem plików. Zarówno dyski jak i serwer NAS są zaprojektowane w taki sposób aby radzić sobie z przetwarzaniem dużej ilości informacji w krótkim czasie wiec działa to płynnie i szybko. 

Nie rozumiem tego.

Mam 3 Maki.
Najmlodszy z nich to Mid 2014
Kazdy polaczony z dyskiem 4TB przez USB
Na kazdym leci JRiver i Apple Music
Na kazdym sa geste pliki (ale nie wszystkie)
Na kazdym te geste pliki staruja po ulamkach sekundy.

Te „optymistyczne kilka minut“ to bzdura wyssana z palca
25 minutes ago, xajas said:

A moze tanich nikt nie traktuje powaznie?

Tanie nie moze grac.

I to jest właśnie problem tej sytuacji. Z tego co wychodzi to te sensowne urządzenia kosztują 15-20k. Nie widzę sensu w inwestowaniu w źródło droższe niż wzmacniacz i kolumny :D

Z drugiej strony chcę kupić źródło, które zostanie ze mną na długo i będzie bazą do ewentualnej zmiany sprzętu. Może kiedyś zmienię TDAI-1120 na 3400 który już przyjmie sygnał przez USB więc może lepiej sobie nie zamykać drzwi na taką opcję. 

Tylko też pojawia się pytanie jakie różnice brzmieniowe przy tych transportach występują, czy faktycznie warto wchodzić już w tą wyższą półkę czy gdzieś już pojawia się taki limit w którym jest bardzo dobrze a im dalej w las tym drożej i mniejsze różnice.

Twoje nastawienie przypomina mi wielu kolegow w pracy.
90% energi i kreatywnosci inwestuja w wymyslanie powodow, dlaczego cos nie moze dobrze funkcjonowac.

Ja naleze do tych 10%, ktore po prostu to robia.
I o dziwo, to funkcjonuje.

18 minutes ago, xajas said:

Twoje nastawienie przypomina mi wielu kolegow w pracy.
90% energi i kreatywnosci inwestuja w wymyslanie powodow, dlaczego cos nie moze dobrze funkcjonowac.

Ja naleze do tych 10%, ktore po prostu to robia.
I o dziwo, to funkcjonuje.

Zdecydowanie i konkretne potrzeby to nie wymyślanie powodów i problemów.

Mam zarys urządzenia i jego aplikacji, których poszukuję i stworzyłem ten temat aby się dowiedzieć czy taki istnieje. Kilka propozycji jest i właśnie o to chodzi.

I to jest właśnie problem tej sytuacji. Z tego co wychodzi to te sensowne urządzenia kosztują 15-20k. Nie widzę sensu w inwestowaniu w źródło droższe niż wzmacniacz i kolumny :D
Z drugiej strony chcę kupić źródło, które zostanie ze mną na długo i będzie bazą do ewentualnej zmiany sprzętu. Może kiedyś zmienię TDAI-1120 na 3400 który już przyjmie sygnał przez USB więc może lepiej sobie nie zamykać drzwi na taką opcję. 
Tylko też pojawia się pytanie jakie różnice brzmieniowe przy tych transportach występują, czy faktycznie warto wchodzić już w tą wyższą półkę czy gdzieś już pojawia się taki limit w którym jest bardzo dobrze a im dalej w las tym drożej i mniejsze różnice.

Okazuje się, że kupujesz transport do urządzenia all-on-one. To dość egzotyczna konfiguracja.

Jedyną opcją za sensowne pieniądze jest PC/Mac z iRiver lub Audirvāna albo wskazany Soundgenic - który może też grać jako transport LAN, wtedy nie potrzebujesz Coax. Wada jest taka, że z Lyngdorfem nie będzie to grać w Open Home więc nie będzie gapless i nie będą działać apki Lumina i Linna. Ja akurat lubię apkę Fidata - ale faktycznie opcje playlist nie są intuicyjne.

Z tego co słyszałem to Lyngdorf wykorzystuje moduł Stream Unlimited - chyba nawet podobny co w Atollach, Techicsach i Lemetree - więc nie musi to być zła opcja. Tzn. funkcja streamera powinna być całkiem dobra. Podłączenie dysku po USB działa słabo?
3 minutes ago, dzarro said:

Okazuje się, że kupujesz transport do urządzenia all-on-one. To dość egzotyczna konfiguracja.

Podłączenie dysku po USB działa słabo?

Brak wyszukiwania, brak okładek (dopiero jak leci utwór) a co najgorsze to lista albumów zawsze wraca na sam początek. Czyli przescrollujesz 300 albumów, wejdziesz do tego co nie chciałeś, cofasz i znowu jesteś na początku listy. Bardzo frustrujące. 

Aplikacja Lyngdorf Remote została stworzona głównie do kontroli głośności czy ustawień RoomPerfect. Do niczego innego się nie nadaje.

PS. Oczywiście PC/Mac też może działać jako transport LAN - z Audirvaną na pewno, z jRiver - nie wiem.

Brak wyszukiwania, brak okładek (dopiero jak leci utwór) a co najgorsze to lista albumów zawsze wraca na sam początek. Czyli przescrollujesz 300 albumów, wejdziesz do tego co nie chciałeś, cofasz i znowu jesteś na początku listy. Bardzo frustrujące. 
Aplikacja Lyngdorf Remote została stworzona głównie do kontroli głośności czy ustawień RoomPerfect. Do niczego innego się nie nadaje.

Ale moduł wewnątrz może być OK jako end-point. Reszta jak wyżej.
1 hour ago, xajas said:

Nie rozumiem tego.

Mam 3 Maki.
Najmlodszy z nich to Mid 2014
Kazdy polaczony z dyskiem 4TB przez USB
Na kazdym leci JRiver i Apple Music
Na kazdym sa geste pliki (ale nie wszystkie)
Na kazdym te geste pliki staruja po ulamkach sekundy.

Te „optymistyczne kilka minut“ to bzdura wyssana z palca

Ukryta Zawartość

Chyba rzeczywiscie sie nie zrozumielismy, nie bylo mowy o odtwarzaniu muzyki z komputera tylko z niezbyt drogiego transportu plikow ( chyba ze Maca uznamy za transport).

Druga spawa, ze jesli podepniesz dysk usb na stale do komputera to jest spoko ale jak go odepniesz i wepniesz z powrotem to musisz (tutaj nie jestem pewny, nie chce mi sie tego sprawdzac) dodac go do bibliteki, program musi wszystko zaindeksowac, pobrac okladki itd. a wtedy nawet Mac chyba potrzebuje na to troche czasu. 

Jak powiedzialem, kazdy ma inne preferencje i nie chce nawet sie podejmowac kategorycznego stwierdzenia ktory sposob jest lepszy.

Moge jedynie wyrazic wlasne zdanie i dla mnie odtwarzanie muzyki z komputera jest przeszloscia do ktorej nie chec wracac.  Dzisiaj mamy wiele lepszych i latwiejszych sposobow aby to robic wliczajac odtwarzanie wlasnej biblioteki plikow. 

Ukryta Zawartość

4 minutes ago, Starzec2 said:

Moge jedynie wyrazic wlasne zdanie i dla mnie odtwarzanie muzyki z komputera jest przeszloscia do ktorej nie chec wracac.  Dzisiaj mamy wiele lepszych i latwiejszych sposobow aby to robic wliczajac odtwarzanie wlasnej biblioteki plikow. 

Też nie jestem przekonany do tego, może dlatego że nigdy nie testowałem. Wolałbym zostać przy urządzeniach do tego dedykowanych.

21 minutes ago, dzarro said:

PS. Oczywiście PC/Mac też może działać jako transport LAN - z Audirvaną na pewno, z jRiver - nie wiem.

Ale moduł wewnątrz może być OK jako end-point. Reszta jak wyżej.

Po Roonie testowałem Audirvanę, mimo dobrych funkcji to nie do końca mi się podobała. Nawet nie ukończyłem okresu próbnego.

Transport do plików można zrobić samodzielnie, niemal bez ponoszenia kosztów. Wystarczy stary komputer, darmowy Daphile i odrobina chęci.

Najlepiej coś z pasywnym chłodzeniem i zasilaczem zewnętrznym. Fsc q900. Małe i ma jeszcze spdif optyczny. Do tego isolator na usb i gra.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Druga spawa, ze jesli podepniesz dysk usb na stale do komputera to jest spoko ale jak go odepniesz i wepniesz z powrotem to musisz (tutaj nie jestem pewny, nie chce mi sie tego sprawdzac) dodac go do bibliteki, program musi wszystko zaindeksowac, pobrac okladki itd. a wtedy nawet Mac chyba potrzebuje na to troche czasu. 

Psinco prawda

Nie rozumiem, jak mozna rozpowszechniac takie teorje, jesli sie samemu tego nie wyprobowalo.

My tu nie jestesmy w „zgaduj zgadula“

Btw.

Nowy Mac Mini kosztuje 620€ (uzywany mniej).

Ukryta Zawartość

Dodaj 600€ na DAC i 50€ na JRiver

Za 1300€ mam ODJAZDOWY system audio, pewny, lecacy dziesiatki lat, sprawdzony, otwarty na wszelkie przyszle rozszerzenia…

Jak popatrze ma inne „streamery“ o podobnych/ mozliwosciach i ich ceny, to mnie na smiech bierze

A temat pasywnego chlodzenia, extra zasilania, izolacji?

Moj jest w pelni „izolowany“ , powyzszych bajerow nie potrzebuje, lezy w szufladzie, jest zdalnie sterowany, i nikt nawet nie wie, ze egzystuje

IMG_6841.thumb.jpg.770c2ef4a52436c73d0d918cd856ae63.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dawno dawno temu, uzywalem taki prosty system: Mac (+2TB USB HD) + DAC + 2x Monobloki + Glosniki/Subwoofer.

Za male pieniadze prosty, genialny system otwarty na wszelkie mozliwosci: Streaming, Pliki, Korekcja Akustyki Pomieszczenia (DSP/DRC), Zdalne Sterowanie, Bibloteka/Pliki dostepne takze w innych pomieszczeniach, (JRiver jako server w sieci),bla bla

Ukryta Zawartość

IMG_5989.thumb.jpg.8e3fc54c15b74f945b5a4c5d989cb6be.jpg

Bez cudow i bajerow wielka muzyka

A w dzisiejszych czasach?
Mac Mini 600€
DAC 600€
Hypexowska Koncowka mocy 2x250W 800€

I za dwa kafle mam super system Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, xajas said:

Za 1300€ mam ODJAZDOWY system audio, pewny, lecacy dziesiatki lat, sprawdzony, otwarty na wszelkie przyszle rozszerzenia…

Jak popatrze ma inne „streamery“ o podobnych/ mozliwosciach i ich ceny, to mnie na smiech bierze

Ukryta Zawartość

A temat pasywnego chlodzenia, extra zasilania, izolacji?

Moj jest w pelni „izolowany“ emoji6.png, powyzszych bajerow nie potrzebuje, lezy w szufladzie, jest zdalnie sterowany, i nikt nawet nie wie, ze egzystuje

IMG_6841.thumb.jpg.770c2ef4a52436c73d0d918cd856ae63.jpg

Przyznaje ze MAC Mini nadaje sie jako serwer plikówB transport. Czy jest to najlepsze rozwiązanie? Tego nie wiem , ale ja wybrałem inne rozwiązanie, za trochę mniejsze pieniądze i tez jestem zadowolony. IMG_2023-7-11-203113.thumb.jpeg.2b15a7698eff08d9c120ed2c8acf2fde.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odniosę się do całości wątku oraz założeń Autora.

Tak się składa, że mam ten sam problem / dylemat co kupić i jakie ogólnie są szanse na transport plików obecnie.

Tak na serio, to też jestem w czarnej d...e za przeproszeniem, bo producenci tak naprawdę nic nie oferują sensownego. Jeśli już to za $$$ monet co jest absurdem jak sam autor stwierdził, transport plików nie może być droższy od całości systemu. I tu w pełni się z tym zgadzam.

10 lat temu kupiłem Pionka N50A, który do dziś mi świetnie służy, jakość ??? lepszej nie potrzebuję.

Kilka lat temu do drugiego domowego systemu wziąłem, model NP01 też Pionka i miał problem z dyskiem USB, pomimo FAT32 nie widział nic...echo...poszedł do zwrotu, kasa odzyskana ale problem został.

Poszedłem w tym systemie stawiając na starym lapku WinXP i dokupując DAC Magica, plus wzmak słuchawkowy. Ten system służy głównie do odsłuchu przez słuchawki.

Dlaczego mam dość, ano chyba tego samego co autor, włączania, czekania, itp. Funkcjonalność...do d...y, trzeba przy zmianie utworu klikać, nie ma pilota etc.

System na PC w porównaniu z N50A, mi nie podchodzi.

Ostatni sam tak jak autor rozglądałem się i analizuję rynek, co można kupić jako transport plików na USB ?

W zasadzie nic, albo wspomnianego EverSolo, ale ktoś powyżej napisał, że z USB kicha. Czyli trzeba by wstawić dodatkowy dysk NvMe, to jakaś opcja, ale znów podnosi cenę całości. Inne urządzenia ? Drogie jak diabli, nie będę przepłacał za coś z czego w 80% w tym urządzeniu nie skorzystam.

Teraz odniosę się do macierzy NAS. Dlaczego USB a nie NAS ? Koszt sumaryczny w roku poboru prądu ? No za darmo to samo nie działa. To jedno. Dwa, nawet RAID nie chroni przed utratą danych.

W moim przypadku, dysk USB ma 3 kopie łącznie na 2 innych dyskach, nigdy 3 nie są razem podczas kopii podłączane, tylko parami. Więc integralność danych i bezpieczeństwo TB danych są zachowane.

W serwerowniach widziałem już posypane macierze i wynalazki typu NAS, sam w pracy z takiego czegoś korzystam. Jako rozwiązanie typu Enterprise przy redundancji backupu jak najbardziej. Do domu...niekoniecznie.

Teraz konkluzja końcowa.

Tak są ludzie jak autor wątku, ja i inni co jeszcze z CD korzystają i winyli lub plików na USB w formacie Flac i nie potrzebują, nie chcą streamingu, bo tego do szczęścia nie potrzebują.

Wszystko czym producenci chcą dziś uszczęśliwić, to drogie urządzenia, systemy subskrypcji i zarabiania ciągle na tym.

Ja akurat się z tym nie zgadzam, stawiam na posiadanie własnej kolekcji i nie chcę być do niczego zmuszany. Pewnie tym wątkiem wywołam może III wojnę światową w świecie audiofilskim, ale cóż. Ja nie podążam za tym co oferuje na siłę dzisiejszy świat, własna filozofia...tak.

Reasumując, tacy jak my, szukający starszych rozwiązań, na zasadzie kup i korzystaj xxx lat są w czarnej d...e niestety. Świat skonstruowany jest tak aby drenować nasze kieszenie nie tylko drogimi urządzeniami, ale też subskrypcjami, płatnościami za apki i tym podobne.

Jak dla mnie to zmierzch, ale z własnej filozofii raczej i wygody dla siebie, nie mam ochoty zrezygnować.

Żeby nie było, nie jestem przeciwnikiem Tidali, etc. sam niebawem chyba wykupię abonament. W zasadzie chyba tylko do przeszukiwania i szukania nowych gatunków, wykonawców, szukania alternatywnych kawałków muzycznych.

Docelowo nadal ważna dla mnie płytoteka i gromadzenie swojego materiału a nie uzależnianie się od playlist, etc.

Jestem konserwatystą, stare sprawdzone rozwiązania dla mnie w moim wieku są już najlepsze.

Świat audio już nie jest dla starszych ludzi ;-(

Tak apropo.... nadal nie znalazłem tego co autor wątku, w zasadzie od paru lat wracam sobie z tematem i jest tylko gorzej.

Edytowane przez moshica
1 hour ago, moshica said:

Tak się składa, że mam ten sam problem / dylemat co kupić i jakie ogólnie są szanse na transport plików obecnie.

Jak widać zależnie od budżetu, widocznie proste funkcje są najbardziej elitarne i producenci najbardziej się cenią :D

Ostatni sam tak jak autor rozglądałem się i analizuję rynek, co można kupić jako transport plików na USB ?

W zasadzie nic, albo wspomnianego EverSolo, ale ktoś powyżej napisał, że z USB kicha. 

EverSolo ma DAC co dla mnie go dyskwalifikuje, kasa przy projektowaniu i produkcji poszła w coś co nie jest mi potrzebne. Bajeranckie ekraniki też mnie nie kręcą, więcej elektroniki która może odmówić posłuszeństwa.

Reasumując, tacy jak my, szukający starszych rozwiązań, na zasadzie kup i korzystaj xxx lat są w czarnej d...e niestety. Świat skonstruowany jest tak aby drenować nasze kieszenie nie tylko drogimi urządzeniami, ale też subskrypcjami, płatnościami za apki i tym podobne.

Dlatego nie przekonują mnie te wszelkie chińskie wynalazki. Szukam czegoś co działa sensownie, nawet prezentuje się sensownie, będzie miało długie wsparcie żeby potem przez lata nie musieć się martwić o źródło w swoim systemie. Dużo rozwiązań wygląda prowizorycznie i nie satysfakcjonuje mnie to.

Być może wybrzydzamy z @moshica ale chyba chodzi o to żeby być zadowolonym i chętnie odpalać muzykę a nie szukać tymczasowych rozwiązań i potem krzywo na to patrzeć z chęcią wymiany.

Tak apropo.... nadal nie znalazłem tego co autor wątku, w zasadzie od paru lat wracam sobie z tematem i jest tylko gorzej.

Nie traćmy nadziei!

15 minut temu, ferszcik napisał:

Dlatego nie przekonują mnie te wszelkie chińskie wynalazki.

Czyli musisz skreślić M1t, wszelkie Auralic, Lumina. Niestety lub stety marki chińskie są w awangardzie producentów elektroniki w tym segmencie 

19 minut temu, ferszcik napisał:

Szukam czegoś co (......)  będzie miało długie wsparcie żeby potem przez lata nie musieć się martwić o źródło w swoim systemie

No i właśnie te marki są wzorem wsparcia dla produktów. Z wyjątkiem Silent Angel bo to marka młoda i z tego powodu nie można jej oceniać pod tym kątem. Ale z Auralic i Lumina inni mogą brać przykład. 

Trzymając się tego kryterium warto wspomnieć o europejskich markach Naim i Linn. Kupując ich produkty ma się niejako gwarancję wieloletniego, użytkowania kupionych produktów. Dlatego ND5 XS 2 też warto wpisać na listę 

11 minutes ago, piotrek7 said:

Czyli musisz skreślić M1t, wszelkie Auralic, Lumina. Niestety lub stety marki chińskie są w awangardzie producentów elektroniki w tym segmencie 

No i właśnie te marki są wzorem wsparcia dla produktów. Z wyjątkiem Silent Angel bo to marka młoda i z tego powodu nie można jej oceniać pod tym kątem. Ale z Auralic i Lumina inni mogą brać przykład. 

Mówiąc "wynalazki" mam na myśli dziwne urządzenia o których żeby poczytać trzeba udać się w zakątki internetu, nie mają dedykowanych aplikacji i korzystają z jakiegoś dziwnego oprogramowania firm trzecich. 

Silent Angel i Auralic są na pewno ciekawe i będę chciał sprawdzić. Lumin niestety odpada przez brak wyszukiwania na USB co jest dla mnie po prostu śmieszne przy urządzeniu tej klasy. Ale widocznie producent miał inny plan.

5 minut temu, ferszcik napisał:

Lumin niestety odpada przez brak wyszukiwania na USB co jest dla mnie po prostu śmieszne przy urządzeniu tej klasy.

Raczej są nowocześni 😉 

Kto trzyma jeszcze muzę na dyskach 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, ferszcik napisał:

Silent Angel

Akurat tego sam mam. I jako streamer jest bardzo dobry. Jako odtwarzacz plików, no cóż. Pliki są dla mnie marginesem bo wolę płyty CD i streaming. Ale na pewno można o nim powiedzieć, że działa bardzo sprawnie. Nie ma najmniejszych problemów z katalogowaniem płyt, wyświetlaniem okładek czy tworzeniem w ramach bibliotek "ulubionych" i playlist . Ale uparcie twierdzę, że to jest bardzo dobry streamer wzbogacony o bardzo przyzwoity odtwarzacz plików. Choć ustępujący wyspecjalizowanym w tym zakresie urządzeniom. Niemniej warto go przetestować 

Ukryta Zawartość

Screenshot_2023-07-24-01-32-29-414_com.thunder_data.orbiter.thumb.jpg.a3196b800696f3089480cecd8947e71b.jpg

Tu masz przykład, co pokazuje aplikacja. Zarówno płytę z poszczególnymi utworami jak i informację o płycie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minutes ago, Piopio said:

Raczej są nowocześni 😉 

Kto trzyma jeszcze muzę na dyskach 😉 

Ci którzy mają kolekcję płyt w plikach, wiedzą czego słuchają i mają ulubione wydania. Streaming tego nie daje, to jedna wielka niewiadoma.

Takich osób jest więcej niż Ci się wydaje. 

Dużo streamerów dobrze działa z NASem. Gdybym miał NASa to sprawa by była trochę prostsza ale nie mam i zamiast kupowania i utrzymywania dwóch urządzeń chcę mieć jedno. Jak na razie nie jest to łatwe zadanie :)

Prosty , bez dac, bez strimingu, stworzony pod pliki 

Ukryta Zawartość

ewentualnie trochę nowszy obsługuje ROONA i Tidala

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Starzec2
  • Pokaż nowe odpowiedzi