Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie o Taga Harmony Platinum f-100 V1 do v4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, prosiłbym o opinie tych modeli kolumn, widzę że za granicą ogólnie Taga Harmony to popularna firma, u nas mimo że to polska firma zainteresowanie nie jest zbyt duże , aktualnie posiadam budżetowe kolumny frontowe Taga 506v2 aż ze zdziwieniem i zadowoleniem zacząłem ich słuchać, gdy podłączyłem je pod ca axr 100, lecz przymierzam się już do zakupu kolumn z wyższej półki , mianowicie interesują mnie między innymi tagi Platinum najbardziej wersja v4 bardzo proszę  o opinie na ich temat.

7 minut temu, Amator dźwięku napisał:

za granicą ogólnie Taga Harmony to popularna firma,

Za jaką granicą??????

8 minut temu, Amator dźwięku napisał:

mimo że to polska firma

Firma, która zajmuje się naklejaniem swoich naklejek na produkty sprowadzone z Chin. Na pewno tak jest z elektroniką i kablami. Z głośnikami zdaje się tak samo. Takie same produkty jak "Taga" znajdziesz na Ali pod innymi nazwami 

10 minut temu, Amator dźwięku napisał:

lecz przymierzam się już do zakupu kolumn z wyższej półki

To poszukaj czegoś z oferty poważniejszych firm. Także polskich. Choćby Akustyka, Pylona, AA

15 godzin temu, Amator dźwięku napisał:

Witam serdecznie, prosiłbym o opinie tych modeli kolumn, widzę że za granicą ogólnie Taga Harmony to popularna firma, u nas mimo że to polska firma zainteresowanie nie jest zbyt duże , aktualnie posiadam budżetowe kolumny frontowe Taga 506v2 aż ze zdziwieniem i zadowoleniem zacząłem ich słuchać, gdy podłączyłem je pod ca axr 100, lecz przymierzam się już do zakupu kolumn z wyższej półki , mianowicie interesują mnie między innymi tagi Platinum najbardziej wersja v4 bardzo proszę  o opinie na ich temat.

Jak masz możliwość to podjedź gdzieś i odsłuchaj. Taga to polska marka lecz produkcja w Chinach. Czy za granicą bardziej znana niż u nas? Hmm...sprzedaż w mniejszych ilościach choćby we Francji to nie oznaka większej popularności 😉 

Określ swój budżet i zacznij poszukiwania.

8 godzin temu, GhostR1 napisał:

Jak masz możliwość to podjedź gdzieś i odsłuchaj. Taga to polska marka lecz produkcja w Chinach. Czy za granicą bardziej znana niż u nas? Hmm...sprzedaż w mniejszych ilościach choćby we Francji to nie oznaka większej popularności 😉 

Określ swój budżet i zacznij poszukiwania.

Do 6000zł

23 godziny temu, piotrek7 napisał:

Za jaką granicą??????

Firma, która zajmuje się naklejaniem swoich naklejek na produkty sprowadzone z Chin. Na pewno tak jest z elektroniką i kablami. Z głośnikami zdaje się tak samo. Takie same produkty jak "Taga" znajdziesz na Ali pod innymi nazwami 

To poszukaj czegoś z oferty poważniejszych firm. Także polskich. Choćby Akustyka, Pylona, AA

Daj linka na to Ali . Teraz to wszystko w Chinach robione. Sluchałeś kiedyś kolumn Taga ? 

Pylon Opal 30, Polk Audio ES60, Heco Aurora 700, Avance Beta 760, może coś z Klipscha... jest w czym wybierać.

Taga Platinum, tak, to wyższa półka ale cenowa. Co do jakości w tej cenie to już inna bajka.

Masz określony budżet to podjedź do jakiegoś salonu audio i odsłuchaj kilka modeli w tej cenie. Nie warto się zamykać tylko na jedną markę.

Taga to mocno niedoceniona marka na tym forum. Nie przejmuj się malkontentami, nigdy ich nie słuchali. 

Ja ci nie napiszę jak grają, bo chcę żebyś wybrał sam. Świadomie.

5 minut temu, D4ncer napisał:

Taga to mocno niedoceniona marka na tym forum. Nie przejmuj się malkontentami, nigdy ich nie słuchali. 

Ja ci nie napiszę jak grają, bo chcę żebyś wybrał sam. Świadomie.

No właśnie mam takie dziwne wrażenie jak czytam te komentarze, że albo rozmawiam z trolami albo poprostu niektórzy chcą się wypowiedzieć byle tylko coś powiedzieć, Mam niski model Taga 506v2 + Ca axr100d i gra to dużo lepiej niż monitor audio bronze6 + Yamaha rn803d.

Serio, posłuchaj czegoś innego...kilkanaście lat siedzę w audio i uwierz, można lepiej w podobnej cenie. Nie skreślam tagi ale widzę jak klienci reagują jak konfrontują je z innymi markami na odsłuchach.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, Amator dźwięku napisał:

No właśnie mam takie dziwne wrażenie jak czytam te komentarze, że albo rozmawiam z trolami albo poprostu niektórzy chcą się wypowiedzieć byle tylko coś powiedzieć,

A może nie z trolami tylko osobami mającymi o wiele większe pojęcie o audio niż ty? Czego najlepszym dowodem jest wypisywanie takich "kwiatków" jak ten o rzekomej popularności Tagi poza granicami (Polski czy może Chin)? Zamiast zarzucać komuś trolowanie i złą wolę, kto ma inne zdanie niż ty, zastanów się czy to przypadkiem ty nie patrzysz na świat przez pryzmat swej niewiedzy i złudzeń zwanych pobożnymi życzeniami 

22 godziny temu, piotrek7 napisał:

A może nie z trolami tylko osobami mającymi o wiele większe pojęcie o audio niż ty? Czego najlepszym dowodem jest wypisywanie takich "kwiatków" jak ten o rzekomej popularności Tagi poza granicami (Polski czy może Chin)? Zamiast zarzucać komuś trolowanie i złą wolę, kto ma inne zdanie niż ty, zastanów się czy to przypadkiem ty nie patrzysz na świat przez pryzmat swej niewiedzy i złudzeń zwanych pobożnymi życzeniami 

Indie 

• 8 miesięcy później...

Ja mam Taga Harmony Platinum v2 SE.
Jestem zadowolony,jakoś w tej cenie nie słyszałem lepszych kolumn.
jakość wykonania perfencyjna,lakier fortepianowy czarny.

Tyle,że juz nie do kupienia,to była krótka seria.
26 kg sztuka,i dobra specyfikacja.

Platinum F100 v 1,2,3,4 to budżetówki przy tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Taga-2.thumb.jpg.ac5a1e474b523642544254c9f44a4af1.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

@Amator dźwięku Kolego masz budżet z którym możesz zaszaleć w używkach a chcesz go wydac na Tage? Rozumiem ze lubisz marke i podoba Ci sie granie budzetowej serii 506. Ja kiedys słuchalem 606 i takie np Teufle Ultimy 40 za 1300zl nowe pozamiataly te Tagi. Rozumiem zakup tanich kolumn tej polsko - chinskiej marki ale za 6tys można kupić uzywane kozackie kolumny firm które zjadły zęby na produkcji kolumn. Zastanów się.

Edytowane przez hary1357
W dniu 24.07.2023 o 20:35, Amator dźwięku napisał:

Sluchałeś kiedyś kolumn Taga ?

Po zarejestrowaniu się na forum, gdzie wtedy jako entry do kina promowany był zestaw bazujący na frontach taga 606, zakupiłem wersję SE. Straszna padaka imo... Pozbyłem się migiem. 

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ja mam Taga Harmony Platinum v2 SE.
Jestem zadowolony,jakoś w tej cenie nie słyszałem lepszych kolumn.
jakość wykonania perfencyjna,lakier fortepianowy czarny.

Tyle,że juz nie do kupienia,to była krótka seria.
26 kg sztuka,i dobra specyfikacja.

Platinum F100 v 1,2,3,4 to budżetówki przy tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Taga-2.thumb.jpg.ac5a1e474b523642544254c9f44a4af1.jpg

Kurcze pieczone, orzeszku włoski... Znowu odkop... Przepraszam, że nie zwróciłem uwagi. 

Ludzie czasem patrzą gdzie piszą, czy tylko piszą, aby pisać? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

2 godziny temu, J4Z napisał:

Kurcze pieczone, orzeszku włoski... Znowu odkop... Przepraszam, że nie zwróciłem uwagi. 

Ludzie piszą tylko po to,abys mógł odpowiedzieć,Milordzie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, J4Z napisał:

A to dziękuję. Rączek całować nie trzeba. 

A jakie miałes tagi w wersji se?
Takie jak ja?
Co byś polecał w zamian,bo krąży mi po głowie myśl aby przejść wyżej ciut?

Ja Tobie polecę: weź swój wzmak pod pachę i leć na odsłuchy. I nie zamyka się w budżecie jakim ustaliłeś. Póki będziesz słyszał różnicę to szukaj dalej. 
Będąc na kupnie zestawu przeczytałem cały internet i skupiłem się na budżecie. Co najlepszego za dane pieniążki. Poszedłem do sklepu i posłuchaliśmy oberonów 5 i 7 na denonie PMA 900 (jego brałem pod uwagę jako potencjalny zakup). Utwory oczywiście znane znane i mogę stwierdzić, że 5 bym nie wziął słysząc różnicę z 7. Kolumny kupujesz na lata a różnica w tym przypadku 1500 nie była warta tej różnicy. Sam przyzwyczajony do zensorów 7 chciałem usłyszeć co nowego Dali zrobiło. 
Po stwierdzeniu, że ... nie urywa miły sprzedawca podpiął Focale Thieva 3. Po minucie wiedziałem, że oberony odpadają. Budżet oczywiście poza zakresem ale jak dla mnie to nie warto iść w coś co wiesz, że za rogiem stoi ideał. 

Jak kupowałem lata temu zensory też pojechałem po tagi 606 (z polecenia, budżet 1100 za parę) ze swoim wzmacniaczem i płytami... no grały. Podpięliśmy jakieś heco - dudniły, podpięliśmy zensory 7 i to było to. Widząc co się dzieje i jaka jest przyjemność odsłuchu podpięliśmy Ikony (czyli kolejna półka wyżej, wówczas kosztowały jakieś 5,5k) i już ja nie słyszałem różnicy. To był moment kiedy zamówiłem zensory - przekraczając budżet 3-4 razy i do dziś mam z nich radość, choc zmieniłem wzmacniacz, który znów poprawił jakość dźwięku. Tobie też tak polecam 🙂

Zauważ, że na rynku masz tego towaru dużo za dużo. Umów się na pół dnia z listą kolumn i swoim wzmakiem i wybierzesz to co Ci leży najlepiej. Wiadomo, jakaś lista sprzętu musi być ale 5-7 par dla dobrego sklepu to nie kłopot.

Ps. Ja wiem, że jak dojrzeje to pierwsze co pomyślę, to łyknąć focale 🙂.

Żeby była jasność, ja nie polecam konkretnych kolumn tylko metodykę wyboru, to jedyna słuszna droga. Może dla tych co zaczynają swoją przygodę z audio można iść w ciemno bo wszystko zagra lepiej niż głośniczek z telefonu.

• 1 miesiąc później...
W dniu 4.04.2024 o 11:01, J4Z napisał:

Po zarejestrowaniu się na forum, gdzie wtedy jako entry do kina promowany był zestaw bazujący na frontach taga 606, zakupiłem wersję SE. Straszna padaka imo... Pozbyłem się migiem. 

Bardzo dobrze niech piszą , niech inni czerpią z wiedzy innych

Akurat te,co mam czyli
Platinum F-100 V2 SE
to zupełnie inna seria od 
Platinum F-100 V1-4
Inne głośniki ,inna buda,inne wykończenia,inne kolumny.

Ukryta Zawartość

Taga-2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość