Skocz do zawartości
IGNORED

Line Magnetic LM 805 IA - jakie kolumny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich. 
Składam swój pierwszy zestaw, wybrałem wzmacniacz Line Magnetic LM 805 IA teraz szukam kolumn do niego czy ktoś z klubowiczów posiada taki wzmacniacz i mogły podzielić się opinią jakie najlepiej wybrać jaka powinny mieć efektywność? Wszystkie uwagi mile widziane. 
Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/164407-line-magnetic-lm-805-ia-jakie-kolumny/
  • 5 miesięcy później...

Witam też posiadam line magnetic audio, ale model 845ia. To są naprawdę wspaniałe wzmaki. Co do kolumn polecałbym Ci brytyjskie living voice lub amerykańskie de Vore orangutan. Wybór jest naprawdę spory te wzmacniacze potrafią napędzić sporo głośników. Ja w tej chwili mam do niego pmc Fact 8 pięknie się zgrywają. 

Świetnie też myślę że to dobry wybór. Sporo o nich czytałem. Ja na tą chwilę modeluję dźwięk lampami. Zakupiłem zestaw WE Psvane, różnice są niewiarygodne. 

Przyjemnego słuchania. 

Póki co wydałem tyle kasy na sprzęt że nie mogę pozwolić sobie na modyfikację lampami. Przy kupnie wzmacniacza dostałem komplet lamp RCA 6SN7 GT oprócz tego mam oryginalne 6SN7 EH. Uważam że RCA są znacznie lepsze. Dźwięk nie jest taki ostry, a wydaje mi się że są bardziej detaliczne.  Dźwięk jest subtelniejszy.  W przyszłości chciałbym wymienić lampę oryginalną 6SL7 na 6SL7GT RCA Red Base oraz kupić zasilacz do DAC/Stremer Mytek BB. 
Niedawno złamałem jeszcze igłę w gramofonie, więc następny wydatek ehh.

życzę radości z muzyki pozdrawiam 

No cóż każde hobby jest kosztowne. Niestety wzmacniacz lampowy znacznie droższy(utrzymanie) od tranzystora, ale ja nie żałuję odpłaca niesamowitym dźwiękiem. 

Pozdrawiam 

5 minut temu, woodenear napisał:

Niestety wzmacniacz lampowy znacznie droższy(utrzymanie) od tranzystora, ale ja nie żałuję odpłaca niesamowitym dźwiękiem. 

Do czasu gdy tranzystor się zepsuje.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• 3 tygodnie później...

U mnie grają Diapason Astera. Polubiłem tę kombinację choć nie jest bez wad. Polubiłem do tego stopnia, że muszę uważać na to kiedy włączam stereo - zaczyna to poważnie grać po około godzinie, a potem jest już tylko ekstaza. Wczoraj była lewitacja w kolorach ciemnego orzechu, dębu i hebanu od 18.00 do 03.15 no i dziś niestety trzeba za to płacić..

W dniu 18.01.2024 o 17:38, woodenear napisał:

Świetnie też myślę że to dobry wybór. Sporo o nich czytałem. Ja na tą chwilę modeluję dźwięk lampami. Zakupiłem zestaw WE Psvane, różnice są niewiarygodne. 

Przyjemnego słuchania. 

W dniu 18.01.2024 o 19:07, stefanstef napisał:

Póki co wydałem tyle kasy na sprzęt że nie mogę pozwolić sobie na modyfikację lampami. Przy kupnie wzmacniacza dostałem komplet lamp RCA 6SN7 GT oprócz tego mam oryginalne 6SN7 EH. Uważam że RCA są znacznie lepsze. Dźwięk nie jest taki ostry, a wydaje mi się że są bardziej detaliczne.  Dźwięk jest subtelniejszy.  W przyszłości chciałbym wymienić lampę oryginalną 6SL7 na 6SL7GT RCA Red Base oraz kupić zasilacz do DAC/Stremer Mytek BB. 
Niedawno złamałem jeszcze igłę w gramofonie, więc następny wydatek ehh.

życzę radości z muzyki pozdrawiam 

Wymiana lamp na NOS-y w tym wzmacniaczu przynosi bardzo duże, zwykle pozytywne zmiany. RCA zwłaszcza z ciemnym szkłem są po prostu znakomite. Polecam też Mullard, Reytheon i Brimar w sekcji przedwzmacniacza. Lampy mocy i sterujące - Psvane Acme.

• 4 tygodnie później...
Zapewne te diapason dobrze się zgrały, wyglądają na świetnie zbudowane. 
Mistycznych przeżyć z muzyką! 
Jestem zadowolony choć pewnie można lepiej. Mają swój charakter, który przypadł mi do gustu. Zaczynam zastanawiać się nad modyfikacją pieca, a Astery raczej zostaną, chyba, że Art Loudspeaker zaimponuje mi bardziej. Co do pieca i lamp, zaimponowały mi ostatnio Psvane Black Treasure CV 181. Znakomity dźwięk pośród tych najlepszych NOS-ów.

Sent from my CPH2005 using Tapatalk

13 minut temu, pozdraf napisał:

Psvane Black Treasure CV 181. Znakomity dźwięk pośród tych najlepszych NOS-ów.

Napisz proszę coś więcej o brzmieniu tych lampek.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.