Skocz do zawartości
IGNORED

Czy też tak macie, że czasem jest już przesyt tego audio i ma się go po prostu dość?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

i głosnik wysokotonowy jedwabny.Już mi sie podoba.
Ciekawe ile kosztują.
Same głośniki to ponad 20 koła w detalu.

Tanio nie było 💲🙈💸

Ja tam z wzmacniacza Rega bylem zadowolony. Nie miala zadnych plastikow tylko ciezka plyte stalowa na wierzchu.

Lubilem i bardzo dobrze wspominam.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@rafa to już się nie wróci.

Ludzie psioczyli na plastikowe Marantz. To jeszcze nie widzieli chyba plastikowych brytoli 🤪

Edytowane przez Gargan
52 minuty temu, Gargan napisał:

Ludzie psioczyli na plastikowe Marantz

Oj, Marantz w tym nowym industrialnym designie, to jest ..... mmmm ☺️

5 minut temu, Mark75X napisał:

Oj, Marantz w tym nowym industrialnym designie, to jest ..... mmmm ☺️

Rega jest nawet bardziej industrialna.

Po 3 miesiącach użytkowania wygląda jak stara maszyna przemysłowa dojechana na 3 zmiany 24/7 przez ostatnie 10 lat 🤪

7 minut temu, Gargan napisał:

Po 3 miesiącach użytkowania wygląda jak stara maszyna przemysłowa dojechana na 3 zmiany 24/7 przez ostatnie 10 lat 🤪

To coś Ty z nią z nią robił, że jest tak "przechodzona" 🙂? Jakaś audio perwersja.

34 minuty temu, Gargan napisał:

Mi tam od małego wbijano do głowy że "jak dbasz tak masz" ...😋

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

28 minut temu, Gargan napisał:

Przecierałem ściereczką do monitora, kładłem na nim dysk przenośny SSD no i raz zjechały po nim kable głośnikowe w plastikowym oplocie 🤷

Za to pilot się błyszczy. Użyłem go tylko raz do tej pory, bo nie można przyciskiem na obudowie włączyć "Direct". Za to ta funkcja na pilocie jest w idiotycznym miejscu - zamiast wyciszyć, możesz niechcący dać pełną moc na kolumny.

"Srasz!"*

*Cytat ze Złomnika, recenzja Alfa Romeo.

Zgłosiłem i proszę o odrobinę kultury na przyszłość.

18 godzin temu, Gargan napisał:

To może być kwestia formatu w jakim jest muzyka. 

U mnie niska rozdzielczość objawia się drażniącymi wysokimi tonami - czasem zgrzyta jak kiepska kreda po tablicy.

Za to na prawdziwym DSD lub prawdziwym PCM High-Res wszystko jest dynamiczne, płynne i jak obiecuje producent chipsetu AKM (4499EX) - jedwabiste 🙂

Nawet metal mimo pazura nie urywa uszu. Można słuchać głośno bez zmęczenia 🙂

Właśnie słucham Grace Mahya w formacie DSD→PCM192x. Bardzo przyjemne granie. Trochę jak z tych DAC R2R które tak chwalą ludzie za miękkość i "intymny" dźwięk.

No tu masz rację.

Ja uwielbiam słuchać metalu na winylu na wkładce MC właśnie ze względu na piękny miękki dźwięk.

To samo np. RUSH czy Dream Theater na CD to klęska.

Zresztą nie tylko metal- od dawna znany temat Pata Metheny na CD tego się nie da słuchać. A słuchałem jego płyt na sprzętach za 500kzł i więcej. Dopiero na winylach urywa co trzeba.

6 minut temu, Gargan napisał:

Wiesz co? Jesteś idiotą i kablem a to był faktyczny cytat ze Złomnika.

Ale że kto jest idiotą i kablem ??? 🤔

15 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Ale że kto jest idiotą i kablem ??? 🤔

Ten co to chce mnie kultury uczyć. 

Edytowane przez Gargan
2 minuty temu, Gargan napisał:

Ten co to chce mnie kultury uczyć. 

Ujawnij "nauczyciela" ...

1 godzinę temu, Ma_cieQ napisał:

Ujawnij "nauczyciela" ...

Audroc taki szeryf się zrobił. 

Dobra, koniec tematu - szkoda klawiaturę strzępić.

W dniu 21.03.2025 o 17:24, Rafaello_666 napisał:

A przeżyj burzę w górach. Takiego 3d audio jeszcze nie wymyślili... 😁 Aczkolwiek, nie polecam.

I zejścia basu 🙂

W dniu 21.03.2025 o 18:17, Rafaello_666 napisał:

Wracając do tematu wątku... Po ponad roku intensywnych zmian, analiz i wydatków, zaczynam być trochę zmęczony. Z jednej strony, jest zadowolenie i cała półka nowych, ładnych i ładnie grających klocków. Z drugiej strony, ciągle łapię się na tym, że oglądam klocki droższe, być może lepsze, albo zaczynam się zastanawiać nad akustyką. Bywają też dylematy, jak w jednym z bardziej emocjonujących wątków - "kręcić, czy nie kręcić" 😉 (trochę kręcę).  Na szczęście, księgowa mi ostatnio powiedziała, że jestem już zadowolony i jest to nasza wspólna decyzja. Wydaje mi się, że osiągnąłem pewne nasycenie, graniczące z przesyceniem. Pewnie za jakiś czas wrócę do tematu, ale na jakiś czas pozwolę sobie pozwolę sobie śledzić trudne wybory innych, słuchając muzyki, co właśnie teraz czynię 😁

Też tak robiłem do momentu...... Aż znalazłem także inna pasje. Polecam.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

I zejścia basu 🙂

Też tak robiłem do momentu...... Aż znalazłem także inna pasje. Polecam.

Inne pasje posiadam, ale wiadomo, że najbardziej pochłania w danym momencie jedna. Ciężko jest poświęcić tyle samo uwagi wszystkim. Raczej to będzie tak wyglądać, że jak zacznę znowu latać z aparatem po górach, to przestanę myśleć o wzmacniaczach, a zacznę się nakręcać na obiektywy. I znowu... pachnie wydatkami. 

7 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Inne pasje posiadam, ale wiadomo, że najbardziej pochłania w danym momencie jedna. Ciężko jest poświęcić tyle samo uwagi wszystkim. Raczej to będzie tak wyglądać, że jak zacznę znowu latać z aparatem po górach, to przestanę myśleć o wzmacniaczach, a zacznę się nakręcać na obiektywy. I znowu... pachnie wydatkami. 

Mam dokładnie tak samo 🤣

5 godzin temu, Rafaello_666 napisał:

Dokładnie to tak działa. Ja mam tak że jak wracam do audio wtedy po chwili nazwijmy to przesiadki. To inaczej już na to patrzę. Z głową.

W dniu 23.03.2025 o 10:57, Gargan napisał:

Miałem do tej pory: 

Cambridge Audio - mocny przeciętniak z różnymi problemami natury estetycznej i softwarowej

Creek - faktycznie był dobry..., chociaż filtrowanie zakłóceń z sieci w nim nie istniało. Niestety teraz już zniknął z rynku. 

Cyrus - wynalazek z problemami jakościowymi

Arcam - jak się nie popsuje na gwarancji to nie jest Arcam, nowsze wersje od (tfu!) Samsunga są jeszcze gorsze, bo doszły problemy z software 

Exposuré - tego nawet nie mogę skomentować, bo popsuł się podczas pierwszego uruchomienia 🤦

Rega - MASAKRA!!!  Kto to projektował? 🙈 Kiedy myślałem, że front panel czy regulacja głośności to kompromitacja... To zaczął buczeć trafo kiedy jest wyłączony! Kuźnia! Wyłączony! Więc do czego jest przycisk "power"? Do ozdoby? 🤔

Anglicy robią jakieś dziwactwa bez sensu, które nie nadają się do codziennego użytku i mają mnóstwo swoich usterek lub głupot. 

Żaden chińczyk czy japoniec nigdy nie robił mi problemów. Angola nawet cyfrowo ciężko jest do czegoś innego podłączyć, bo np. Arcam CDS50 nie odtwarza płyt SACD, kiedy jest podłączony do DAC z pomocą SPDiF Coaxial... Ale SPDiF Optical działa bez problemu. Nosz w papę! 🤦

Takie są właśnie brytole. Wiecznie coś im dolega.

Wolisz europejską drogą tandetę? 

Teraz mam drogiego chinola i działa super - brzmi jak rasowy japoniec. 

Pilota ma byle jakiego, ale ten sterownik kosztuje 20 PLN a nie 1600 PLN za pilota do Cyrus, więc jakoś to przeżyję kiedy będę kupować następny.

Pilot od Rega nie jest lepszy a chyba ok. 400 PLN kosztuje.

W innych aspektach życia masz podobnie ?

De gustibus non est disputandum

Haha! Złote pytanie. Faktycznie czy taki jest na co dzień. Czy tylko tu się tak stroi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prezent na urodziny gotowy

Ukryta Zawartość

No i stało się. Jeszcze kilka dni temu napisałem w tym wątku że mam przesyt, że wyłączam kminienie i szukanie dziury w całym ...i co ...i ..uj bombki strzelił - właśnie zamówiłem na testy 2 "daki" 🤦🤣. Długo nie wytrzymałem jak na utajonego nałogowca przystało 😁. Z drugiej strony życie mam jedno i zbyt krótkie by odmawiać sobie przyjemności. Bo jak nie teraz to kiedy ?? 🤘

Edytowane przez Ma_cieQ

2 godziny temu, Ma_cieQ napisał:

właśnie zamówiłem na testy 2 "daki"

Co zamówiłeś?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No i stało się. Jeszcze kilka dni temu napisałem w tym wątku że mam przesyt, że wyłączam kminienie i szukanie dziury w całym ...i co ...i ..uj bombki strzelił - właśnie zamówiłem na testy 2 "daki" 🤦🤣. Długo nie wytrzymałem jak na utajonego nałogowca przystało 😁. Z drugiej strony życie mam jedno i zbyt krótkie by odmawiać sobie przyjemności. Bo jak nie teraz to kiedy ?? 🤘

Ja raz DAC a kupiłem za 51 złotych 🙂

7 minut temu, il Dottore napisał:

Co zamówiłeś?

Ferrum Wandla + Hypsos i Laiv Hormony + uddc

właśnie zamówiłem na testy 2 "daki"

Ja aż tak nie mam, ale "świerzbi" podobnie. To prawda. Tak, a więc zakupowy nałóg mam za to w kwestii CD 🙂

1 minutę temu, Mark75X napisał:

Ja aż tak nie mam, ale "świerzbi" podobnie. To prawda. Tak, a więc zakupowy nałóg mam za to w kwestii CD 🙂

U mnie to może nie tak sam sprzęt co jaką wybrać muzykę do słuchania, ostatnio zachwycam się japońskim wykonaniem Bacha 🙂

2 minuty temu, Mark75X napisał:

Tak, a więc zakupowy nałóg mam za to w kwestii CD

U mnie we wsi jest teraz Sony z lat 80-tych na TDA1541 do wyjęcia! Ponoć działający. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 minut temu, il Dottore napisał:

U mnie we wsi jest teraz Sony z lat 80-tych na TDA1541 do wyjęcia! Ponoć działający. 🙂

Ukryta Zawartość

Jak z wyjściem cyfrowym z końca lat 80-tych, to jest to raczej sort of technological feat.🙂 Tyle tylko, że jak CD player, to już nie transport. Oczywiście może "robić" za transport, ale sensu stricte to nie ten rodzaj sprzętu.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

Miałem prawie tak samo wyglądającego Kenwooda i to był jedyny odtwarzacz CD którego dźwięk mi pasował, niestety szybko padł w nim laser.

Ukryta Zawartość

Zacznijcie słuchać muzyki a nie sprzętu.
Polecam.

Ja się identyfikuję jako osoba zadowolona słuchowo posiadająca dostosowany do moich wymagań sprzęt spełniający moje oczekiwania.

Nie wiem,jaka to płeć jestem-prawdopodobnie - meloman.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Zacznijcie słuchać muzyki a nie sprzętu.
Polecam.

Ja się identyfikuję jako osoba zadowolona słuchowo posiadająca dostosowany do moich wymagań sprzęt spełniający moje oczekiwania.

Nie wiem,jaka to płeć jestem-prawdopodobnie - meloman.

Ale mój "nałóg" nie dotyczy słuchania muzyki ...jest wręcz przeciwnie - muza towarzyszy mi od samego rana do chwili stwierdzenia że czas kłaść się spać. Mój "nałóg" to przyjemność testowania w swoich 4 kątach nowych "klocków", drutów ...itp, a jeśli coś mi przypisuje to ten zaebisty przypływ pozytywnych emocji związanych z zakupem, wymianą, nowym ustawieniem, podłączeniem, "dizajnem", sprzedażą wymienianego klocka i oczywiście brzmieniem nowej "zabawki" 😁. Bo podchodzę do tego tak jak napisałem powyżej ...życie mamy jedno i zbyt krótkie by odmawiać sobie przyjemności i może się kiedyś okazać że jest już za późno 🤘

9 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Mój "nałóg" to przyjemność testowania w swoich 4 kątach nowych "klocków", drutów ...itp, a jeśli coś mi przypisuje to ten zaebisty przypływ pozytywnych emocji związanych z zakupem, wymianą, nowym ustawieniem, podłączeniem, "dizajnem", sprzedażą wymienianego klocka i oczywiście brzmieniem nowej "zabawki" 😁

Ja mam na odwrót: nowy element układanki w drodze, a mi z wk.wienia ręce się trzęsą, ze zamiast puścić ulubioną płytę, znów będzie trzeba przepinać, konfigurować... ja jestem miłośnikiem muzyki a nie RTV-AGD

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi