Skocz do zawartości
IGNORED

Czy też tak macie, że czasem jest już przesyt tego audio i ma się go po prostu dość?

Rekomendowane odpowiedzi

W

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja mam na odwrót: nowy element układanki w drodze, a mi z wk.wienia ręce się trzęsą, ze zamiast puścić ulubioną płytę, znów będzie trzeba przepinać, konfigurować... ja jestem miłośnikiem muzyki a nie RTV-AGD

W takim wypadku do słuchania muzyki wystarczy komórka i głośnik JBL ...zero kombinacji, przepinania itd 😋. Włączyć BT, sparować i gra muzyczka jak ta lala 😁 

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

40 minut temu, Ma_cieQ napisał:

W takim wypadku do słuchania muzyki wystarczy komórka i głośnik JBL ...

A co ma piernik do wiatraka? Gdyby wystarczyło, to bym nie musiał zmieniać.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ja mam na odwrót: nowy element układanki w drodze, a mi z wk.wienia ręce się trzęsą, ze zamiast puścić ulubioną płytę, znów będzie trzeba przepinać, konfigurować... ja jestem miłośnikiem muzyki a nie RTV-AGD

mogłeś pomyśleć o tym wcześniej zanim zdecydowałeś się kupić zestaw wieloelemetowy

źródło, dac, pre, monibloki, kondycjoner i co tam jeszcze nakupowałeś 🤔

15 minut temu, Zbi_Rek napisał:

mogłeś pomyśleć o tym wcześniej zanim zdecydowałeś się kupić zestaw wieloelemetowy

źródło, dac, pre, monibloki, kondycjoner i co tam jeszcze nakupowałeś 🤔

Noc dodać nic ująć ...

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Niestety też tak mam. Denerwuję się, zmienisz jedno, trzeba zmienić dwa następne elementy bo zaczyna coś nie pasować. Na szczęście mam pokrętła i daje to dużą ulgę. Podziwiam i jestem pełen szacunku dla silnej woli osób, co posiadają sprzęt bez regulacji.

10 minut temu, paww napisał:

Podziwiam i jestem pełen szacunku dla silnej woli osób, co posiadają sprzęt bez regulacji.

Dobry zestawiony system nie potrzebuje regulacji. Oczywiście w z jakąś tam minimalną adaptacją akustyczną. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Dobry zestawiony system nie potrzebuje regulacji. Oczywiście w z jakąś tam minimalną adaptacją akustyczną. 

Dlatego należy się wielki szacunek dla osób, które mimo takiej złożoności jaka jest w audio trafili idealnie w swój gust. Nie jest to łatwe.

2 minuty temu, paww napisał:

Dlatego należy się wielki szacunek dla osób, które mimo takiej złożoności jaka jest w audio trafili idealnie w swój gust. Nie jest to łatwe.

Lata prób i błędów 😉 No i koniecznie izolacja galwaniczna USB 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Lata prób i błędów 😉 No i koniecznie izolacja galwaniczna USB 😉 

Koniecznie 🙂

💪jest i siła przy piątku. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Dobry zestawiony system nie potrzebuje regulacji.

Musisz zacząć lansować tą tezę w studiach nagraniowych w celu poprawy jakości technicznej ich produkcji 😉.
Co to znaczy "dobry zestawiony system"?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Dla mnie to taki, który gra realistycznie. Wokale i instrumenty akustyczne brzmią naturalnie. 

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Musisz zacząć lansować tą tezę w studiach nagraniowych w celu poprawy jakości technicznej ich produkcji 😉.

Dla ciebie czy dla innych? Dla ciebie jak ma dobre ? To znowu słowo klucz parametry. Jakie to dobre? Liniowe? Kto powiedział że to dobre :):)

1 minutę temu, Piopio napisał:

Dla mnie to taki, który gra realistycznie. Wokale i instrumenty akustyczne brzmią naturalnie. 

No ale masz fyne? To jak? Jedno się kłóci z drugim

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

No ale masz fyne? To jak? Jedno się kłóci z drugim

Mam też drugi system 😉 Ten z Fyne koryguję DIRACiem 😉 

Edytowane przez Piopio

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Dla ciebie jak ma dobre ? To znowu słowo klucz parametry.

Tak, dla mnie parametry mają być dobre, ale wiem że inni nie potrzebują dobrych parametrów i są szczęśliwi. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Mam też drugi system 😉 Ten z Fyne koryguję DIRACiem 😉 

A jaki masz ten liniowy?

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Tak, dla mnie parametry mają być dobre, ale wiem że inni nie potrzebują dobrych parametrów i są szczęśliwi. 

No właśnie dlatego pytam jakie to są dobre parametry?

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jakie to dobre? Liniowe? Kto powiedział że to dobre

U mnie akurat liniowe sią sprawdzają. Tak to jest przeważnie w systemach aktywnych o większej niż dwie drogi, np. trzy drożnych, ale nie twierdzę że zawsze korzystam z ustawień liniowych. Tylko że u mnie najczęściej wystarczą korekty poziomów poszczególnych dróg ZG. Rzadko to jest potrzebne, ale czasem stosuję, już o tym pisałem co czasem koryguję i w jakim zakresie i na jakich materiałach muzycznych.

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie dlatego pytam jakie to są dobre parametry?

Ca o rząd lub więcej lepsze niż przewiduje norma DIN45500 z dodatkiem współczesnych pomiarów, które można obejrzeć na ASR lub innych portalach prezentujących niestandardowe pomiary takie jak np. test wielotonowy itd.

23 minuty temu, Piopio napisał:

Rozumiem że jest jeden jedyny przyjęty wzorzec brzmienia instrumentów który wyznacza że akurat to brzmienie instrumentu jest naturalne 🧐

16 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Rozumiem że jest jeden jedyny przyjęty wzorzec brzmienia instrumentów który wyznacza że akurat to brzmienie instrumentu jest naturalne 🧐

Tak. Brzmienie na żywo. 

8 minut temu, Piopio napisał:

Tak. Brzmienie na żywo. 

I rozumiem że osiągasz w swoich 4 ścianach taki wzorzec ...tzn brzmienie jakie masz w domowych pieleszach jest wręcz identyczne do brzmienia instrumentów akustycznych na żywo ??? 🧐

3 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

I rozumiem że osiągasz w swoich 4 ścianach taki wzorzec ...tzn brzmienie jakie masz w domowych pieleszach jest wręcz identyczne do brzmienia instrumentów akustycznych na żywo ??? 🧐

Staram się zbliżyć na tyle ile się da. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Staram się zbliżyć na tyle ile się da. 

To powiedzmy mamy koncert na 5 gitar akustycznych i każda z nich brzmi inaczej ...która z nich będzie nosić miano wzorca ??? 🤔🧐

3 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

To powiedzmy mamy koncert na 5 gitar akustycznych i każda z nich brzmi inaczej ...która z nich będzie nosić miano wzorca ??? 🤔🧐

Przekombinowujesz. Każda będzie brzmieć po swojemu. Ważne, żeby brzmiały realistycznie 😉 

8 minut temu, Piopio napisał:

Przekombinowujesz. Każda będzie brzmieć po swojemu. Ważne, żeby brzmiały realistycznie 😉 

Na jak "przekombinowujesz" 🤔 ...skoro uważasz że jest wzorzec brzmienia instrumentów akustycznych to chciałbym zaczerpnąć z Twojej wiedzy na jakim brzmieniu należy się skupić by nie błądzić. Odpowiedź "każda będzie brzmieć po swojemu" jest owszem prawdziwa bo wszystkie będą brzmiały realistycznie ale dalej nie ma wskazania owego "mitycznego" wzorca brzmienia ...🧐

Edytowane przez Ma_cieQ

59 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A jaki masz ten liniowy?

PC ROON -> USB + izolacja galwaniczna USB -> DAC FiiO R11 R2R + FiiO PL50 (zamiennie SMSL VMV D1SE) -> PRE KLON CARRY SLP-90 (4 x 12AU7) -> KLON MUSICAL FIDELITY A1 (klasa A) -> PYLON AUDIO JADE 20. Okablowanie srebrne z Ali + różne zasilające 

Jako źródło robi też gramofon Reloop Turn 5 + AT-VM540ML + PRE MUSICAL FIDELITY V90-LPS zasilane z baterii. 

1 minutę temu, Ma_cieQ napisał:

Na jak "przekombinowujesz" 🤔 ...skoro uważasz że jest wzorzec brzmienia instrumentów akustycznych to chciałbym zaczerpnąć z Twojej wiedzy na jakim brzmieniu należy się skupić by nie błądzić. Odpowiedź "każda będzie brzmieć po swojemu" jest owszem prawdziwa ale dalej nie wskazuje owego "mitycznego" wzorca brzmienia ...🧐

Chodzę na koncerty do filharmonii. To dla mnie jest wzorzec brzmienia. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

PC ROON -> USB + izolacja galwaniczna USB -> DAC FiiO R11 R2R + FiiO PL50 (zamiennie SMSL VMV D1SE) -> PRE KLON CARRY SLP-90 (4 x 12AU7) -> KLON MUSICAL FIDELITY A1 (klasa A) -> PYLON AUDIO JADE 20. Okablowanie srebrne z Ali + różne zasilające 

Jako źródło robi też gramofon Reloop Turn 5 + AT-VM540ML + PRE MUSICAL FIDELITY V90-LPS zasilane z baterii. 

Chodzę na koncerty do filharmonii. To dla mnie jest wzorzec brzmienia. 

Sorry i bez urazy ...ale nie masz większego pojęcia o zróżnicowanym brzmieniu instrumentów akustycznych z tej samej grupy. Tak więc ustalenie przez Ciebie wzorca na podstawie "chodzę na koncerty do filharmonii" i wiem co i jak ma brzmieć można wsadzić sobie pomiędzy bajki Andersena. Prosty przykład koncertu 5 gitar akustycznych obala ów wyimaginowany wzorzec. 

40 minut temu, Ma_cieQ napisał:

W domu nigdy nie będzie tak jak na żywo bo nakładają się dwie akustyki, tej z sali w której była robiona rejestracja i ta z naszego pomieszczenia. W nagraniach obrabianych w studiu jest jeszcze inaczej, zalecam materiały z dekonstrukcji na portalu 0dB.pl, można się dobrze doszkolić.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

W domu nigdy nie będzie tak jak na żywo bo nakładają się dwie akustyki, tej z sali w której była robiona rejestracja i ta z naszego pomieszczenia. W nagraniach obrabianych w studiu jest jeszcze inaczej, zalecam materiały z dekonstrukcji na portalu 0dB.pl, można się dobrze doszkolić.

Wiem i dzięki za podrzucenie materiałów 👌🤘...a ja tylko próbowałem ustalić czym charakteryzuje się ów wzorzec brzmienia Pio 😁

Edytowane przez Ma_cieQ

27 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Prosty przykład koncertu 5 gitar akustycznych obala ów wyimaginowany wzorzec. 

Kompletnie się nie rozumiemy.

A wokal ? Chyba wiesz jak brzmi głoś ludzki na żywo ?

4 godziny temu, Piopio napisał:

A wszystkie nagrania są tak samo zrealizowane i brzmią na takim systemie tak samo dobrze,
Wszyscy są szczęśliwi
A baba jaga mieszka w domku z piernika za Siódma Górą...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi