Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kina domowego na stereo. Co zamiast Arcama?

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem. Od jakiegoś czasu chodzi za mną zmiana kina na stereo. 

Aktualnie na stanie jest Arcam AVR390 z Klipschami 280 (niedługo zmiana na 8000II). Wiadomo jak to gra, mocno z kopem i ogromną ilością szczegółów i wysokich tonów, bez opitalnia się, skrajami pasma. 

Myślę nad ROTELem 1572. Na stanie w zestawie mam jeszcze ROTEL CD11 Tribute i w sumie wizualnie to by ładnie wyglądało. 

Podpowiecie mi jakie wzmacniacze stereo grają jeszcze w podobnej charakterystyce do Arcama? 

Muzyki słucham każdej, oprócz techno/trance/disco i tych klimatów. Głównie rock, metal, jazz, hip-hip. 

Edytowane przez Mieciu

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

14 minut temu, Mieciu napisał:

Podpowiecie mi jakie wzmacniacze stereo grają jeszcze w podobnej charakterystyce do Arcama? 

Choćby Arcam. To marka specjalizująca się w stereo 

No tak. Ale wiesz, wybór jest, więc dopytać trzeba ;-)

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Oczywiście . Ale jak dla mnie Arcam jest ciekawszym wyborem niż Rotel 

Albo Hegel 190 którego dostaniesz w zbliżonej cenie . Albo Parasound Hint w promocji u dystrybutora

Edytowane przez piotrek7
Godzinę temu, Mieciu napisał:

Czołem. Od jakiegoś czasu chodzi za mną zmiana kina na stereo.

Brawo Ty 👍👌Słuszna decyzja 👌

Nie musisz zamieniać kina domowego na stereo , wystarczy że połączysz odpowiednio swój amplituner AV ze wzmacniaczem zintegrowanym stereo.   

Jestem minimalistą. Wolę jeden sprzęt na półce. 

59 minut temu, piotrek7 napisał:

Oczywiście . Ale jak dla mnie Arcam jest ciekawszym wyborem niż Rotel 

Albo Hegel 190 którego dostaniesz w zbliżonej cenie . Albo Parasound Hint w promocji u dystrybutora

Czemu Arcam jest ciekawszy niż Rotel?

Hegel i parasound raczej poza zasięgiem cenowym. 

9 godzin temu, Mieciu napisał:

Czemu Arcam jest ciekawszy niż Rotel

Moja w pełni subiektywna ocena. Brzmienie Arcama jest po prostu fajne

9 godzin temu, Mieciu napisał:

Hegel i parasound raczej poza zasięgiem cenowym. 

Zasugerowałem się ceną Rotela 1592. Ty piszesz o 1572. To jest faktycznie różnica. Choć gdyby dobrze poszukać, być może znalazłby się używany Hegel w akceptowalnej cenie 

Zgodzę się, przejście na Arcama z linii SA to najnaturalniejsze przejście. Sam te Klipsche najbardziej lubię z jakąś lampą/hybrydą. Zarówno Taga, jak i Vincent są tu fajnymi opcjami. Nie bałbym się też Silver Luny od Fezza. W razie czego zapraszamy do kontaktu 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Naszło mnie jeszcze pytanie. Jak ja HDMI mam pod to wszystko podłączyć? Mam tego trzy sztuki. 

36 minut temu, Q21 napisał:

Zgodzę się, przejście na Arcama z linii SA to najnaturalniejsze przejście. Sam te Klipsche najbardziej lubię z jakąś lampą/hybrydą. Zarówno Taga, jak i Vincent są tu fajnymi opcjami. Nie bałbym się też Silver Luny od Fezza. W razie czego zapraszamy do kontaktu 😉 

No to teraz mam co czytać. Dzięki 🙄😁

Arcam SA 30. Dobry wybór świetna kalibracja. Będziesz chciał mieć wysokie to będą. Nie to profesjonalnie je złagodzić z zachowaniem charakteru klipsch.

Roksan attessa jako ciepły wzmak z dobra siecią też jest dobrym kompanem.

Albo denon pma1700ne i musical fidelity m6si.

Czemu chcesz wymienić 280 na 8000 wersji drugiej? 

Taka wymiana ma naprawdę mało sensu.