Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup nowego amplitunera budżet 10k

Rekomendowane odpowiedzi

ach ten demon, mocarz... 😉

(audiocompl)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35

Ale to samo tyczy się każdej innej marki amplitunerów a wśród całej konkurencji Denon ma tej mocy stosunkowo najwięcej przy olbrzymiej ilości końcówek mocy.

5 hours ago, kinomaniak 2 said:

W takim razie,już jest koniec Sierpnia.

Idź do salonu.

Poproś aby podpieli  ci jakieś kolumny którymi jesteś zainteresowany do Amplitunera Marantz,a potem Denon,lub Yamaha,czy coś innego, i wtedy możesz podjąć decyzję. Czy warto wymieniać amplituner,czy nie lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego.

Moim zdaniem na koncowy efekt to i tak najwiekszy wplyw maja jednak glosniki.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Kolega zrezygnował z używanego Denon 6700 H na rzecz nowego Marantz 40 ? 

Przecież , to klasa niżej 

To już chyba lepiej zostać przy starym sprzecie

Dirac Live jest w nowym Maranzie, to duża zmiana - jak ktoś korzystał to wie o czym pisze. Dodatkowo, dla poprawy efektu można kupić końcówki mocy, które zawsze polepsza jakość niż gra na tylu kanałach z amplitunera.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Godzinę temu, kivlov napisał:

Dirac Live jest w nowym Maranzie, to duża zmiana - jak ktoś korzystał to wie o czym pisze. Dodatkowo, dla poprawy efektu można kupić końcówki mocy, które zawsze polepsza jakość niż gra na tylu kanałach z amplitunera.

Audyssey jest lepszym wyborem od Dirac, przyklad przy pierwszym uruchomieniu i kalibracji przy Audyssey wystarczy podłączyć mikrofon do wzmacniacza i już się samo robi, przy Diracu bez laptopa się nie obejdzie.

A jeżeli chodzi o końcówki mocy z amplitunera to przede wszystkim i to jest najważniejsze wszystko zależy od podłączonych kolumn i głośników.

Jeżeli zastosujemy wydajne i wysoko skuteczne kolumny to napędzimy je nawet najtańszym i najsłabszym wzmakiem, a jeżeli nabędziemy kolumny i głośniki które mają niską skuteczność i mają spore zapotrzebowanie na prąd to wtedy będzie trzeba zastosować wzmacniacz który jest odpowiedniej mocy i który sobie z nimi poradzi.

Dla przykładu w innym poście w innym temacie sklep S4Home pisał że ten wzmak który posiadam z łatwością napędza te kolumny które mam, i że szanse są zerowe na to że ten Denon źle napędzi lub w ogóle nie napędza tych Dali.

Więc ja mam dobrze dobrany wzmak w stosunku do posiadanych kolumn i głośników.

Ja sam rozważałem przez chwilę nawet zakup koncówki mocy Emotiva vs Musical Fidelity ale zrezygnowałem z takiego pomysłu, po chwili namysłu przecież ja posiadam Opticony a nie Epicony więc jeżeli to nie są flagowe kolumny to nie ma zapotrzebowania na dodatkowe końcówki, przecież z napędzeniem Opticonów są dosyć skuteczne i wydajne poradzi sobie większość amplitunerów na rynku.

Edytowane przez JVC 4K
16 godzin temu, brewka87 napisał:

Moim zdaniem na koncowy efekt to i tak najwiekszy wplyw maja jednak glosniki.

Pewnie tak ale nie od razu Rzym zbudowali wszystko po kolei

Odpowiednika Denona 8500 nie ma ani w Marantzu, Onkyo, Yamahe ani Pioneerze, Anthemie czy Arcamie, więc raczej nigdy nie będę się go pozbywał.
Jest lepszy.
Marantz procesor.
Denon nie ma procesora

Kolega chce poprawić tylko stereo poprzez 2 kanałową końcówką mocy , wzmacniacz .

Denon ma bardzo dobre pre-out .

Wyjdzie taniej . I chyba lepiej za zaoszczędzone $ kupić lepsze głośniki i jak najlepszy sub 

W dniu 20.08.2023 o 11:41, Tofik01 napisał:

Wyjdzie taniej . I chyba lepiej za zaoszczędzone $ kupić lepsze głośniki i jak najlepszy sub 

Kolego co do głośników to mam okazję kupić Polk Reserve R 700 w bardzo dobrej cenie jakby to się zgrało z marantz ewentualnie z denonem?

To dobre połączenie, Polki to hamerykańskie brzmienie dość mocne 🙂 

Jeśli cena dobra (jaka?) to bierz 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Nie bierz tych amerykanskich kolumn weź dunskie Dali Opticon i przekonasz się co to znaczy wstęga + przetwornik ciśnieniowy zamiast kopułkowego wysokotonowca.

1 godzinę temu, boby napisał:

Cena 7000 za kolumny

Jak nówki to śmiało bierz.

Ale wiesz o tym że najlepiej posłuchać przed zakupem, z tym że to wiążę sie z jeżdzeniem po salonach itp. czasem daleko. Jeszcze jest możliwość zakupu przez internet i odesłania jak ci nie podejdą, lub tez dogadać się ze sprzedawcą w sklepie stacjonarnym żeby w ciągu tygodnia można było oddać do sklepu. 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Do tych głośników potrzebujesz oprócz Marantz/Denon mocną j końcówkę  mocy .

4 ohm i 86 dB , lubią prąd 

Jaki masz metraż ?

Godzinę temu, Tofik01 napisał:

Do tych głośników potrzebujesz oprócz Marantz/Denon mocną j końcówkę  mocy .

4 ohm i 86 dB , lubią prąd 

Jaki masz metraż ?

Co ty piszesz sam Denon tylko najwyższy i zmienić w ustawieniach ampla z 8ohm na 4ohm i nie trzeba żadnej końcówki zresztą Denon 8500 jest w stanie napędzić bardziej wymagajace kolumny od Opticon 6.

Pokój 24m2 system 7.1.4 całość na Opticonach napędzana samym 8500.

Edytowane przez JVC 4K

Tu chodzi o ilość końcówek ? 

Bo Arcam avr10 lepiej napędzi te kolumny od topowego Denona. 

No chyba że chodzi o funkcjonalność i ilość kanałów.

Dali z denonem grają średnio. To takie generalnie znany mit łączenia tych produktów. Chociaż akurat opticony o tak w miarę udane połączenie. Bo dół jest przez amplituner obciety. 

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tu chodzi o ilość końcówek ? 

Bo Arcam avr10 lepiej napędzi te kolumny od topowego Denona. 

No chyba że chodzi o funkcjonalność i ilość kanałów.

Dali z denonem grają średnio. To takie generalnie znany mit łączenia tych produktów. Chociaż akurat opticony o tak w miarę udane połączenie. Bo dół jest przez amplituner obciety. 

Amplitunery Arcam nawet najwyższy AVR31 ma tylko 7 kanałów więc BEZ UŻYCIA ZEWNĘTRZNYCH WZMACNIACZY MOCY, zrobisz tylko 7.1 albo podstawowego Atmosa 5.1.2 i tyle.

A 8500 ma 13 kanałów więc zrobisz na nim system 7.1.6 albo 9.1.4 bez dokładania do szafki kolejnego wielkiego i ciężkiego urządzenia.

Chyba rozumiesz czym się kierowałem.

A Opticony nie są aż tak wymagające od strony elektroniki znam znacznie trudniejsze do wysterowania kolumny, właściwie wszystkie "Japońskie" Amplitunery ze średniej półki sobie z nimi poradzą, i nie trzeba dawać do nich AVR30.

16 godzin temu, JVC 4K napisał:

Amplitunery Arcam nawet najwyższy AVR31 ma tylko 7 kanałów więc BEZ UŻYCIA ZEWNĘTRZNYCH WZMACNIACZY MOCY, zrobisz tylko 7.1 albo podstawowego Atmosa 5.1.2 i tyle.

A 8500 ma 13 kanałów więc zrobisz na nim system 7.1.6 albo 9.1.4 bez dokładania do szafki kolejnego wielkiego i ciężkiego urządzenia.

Chyba rozumiesz czym się kierowałem.

A Opticony nie są aż tak wymagające od strony elektroniki znam znacznie trudniejsze do wysterowania kolumny, właściwie wszystkie "Japońskie" Amplitunery ze średniej półki sobie z nimi poradzą, i nie trzeba dawać do nich AVR30.

No no absolutnie rozumiem dlatego pytałem czy chodziło o ilość kanałów. Jeśli tak to rozumiem.

Tylko pytałem bo nie śledziłem wątku od początku 

Nie chodzi o to czy opticony są wymagające czy nie. Chodzi o to że dali średnio brzmią z denonem.

Mi akurat Denon z Dali dobrze grał, jeszcze Denon dobrze się zgrywa z Sonus Faber.

Z B&W, MA i Focalem to nieporozumienie, a Heco nie słuchałem.

Nie widze sensu tak sie przekomarzac o to jaki ampli z jakimi kolumnami lepiej sie "zgrywa". Kazdy przeciez moze miec inne preferencje brzmieniowe. To co dla jednego będzie "takie sobie" dla drugiego moze być strzałem w dziesiątkę.

5 hours ago, max720 said:

To jaka jest najlepsza pierwsza 3 lub 5 , która brzmi najlepiej z Denon 8500 ?

Myslisz, ze da się obiektywnie ułozyc taką listę? 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No no absolutnie rozumiem dlatego pytałem czy chodziło o ilość kanałów. Jeśli tak to rozumiem.

Tylko pytałem bo nie śledziłem wątku od początku 

Nie chodzi o to czy opticony są wymagające czy nie. Chodzi o to że dali średnio brzmią z denonem.

Nie wiem może się mylę ale wydaje mi się i to jest moje subiektywne zdanie i nie każdy się musi zgadzać z tym zdaniem że amplituner który SAM jest w stanie obsłużyć 13 głośników(8500HA) czy nawet 15 głośników (A1H), jest lepszym urządzeniem od takiego amplitunera który SAM jest w stanie obsłużyć tylko 7 głośników(Arcam).

Pomijam w tej chwili jakość dźwięku, barwę czy mocy w W na głośnikach, mówię o obsłudze z jednego urządzenia ogromnej liczy kolumn.

Zresztą słuchałem Arcama u znajomego i nawet porównywałem go do Denona i według mnie to Japoński amplituner gra lepiej od Arcama.

To nie ma znaczenia, najważniejsze że w przeciwieństwie do Arcama jest w stanie obsłużyć tyle głośników sam, a arcam z pomocą innych urządzeń niestety bida z nędzą ten arcam.

Przy obciążeniu 7 kanałów nawet w arcamie moc spadnie mocno w dół. a 65W przy 4 ohm na Opticony to aż nadto.

No dlatego mówię każdy ceni co innego. 

Jeśli zależy ci na barwie dźwięku sposobie wysterowania kolumn przejrzystości i sile przekazu To wybierasz arcama i zapewne mniejszą ilość kanałów bo faktycznie rozszerzając do 15 kanałów wyjdzie naprawdę spora kwota.

Stawiasz na ilość kanałów dźwięk ze wszad wybierasz Japończyki. Denona, Yamahę i Onkyo.

To faktycznie zastanowiłbym się nad rz 70 jeszcze. 

Bo ja słuchałem kiedyś tego 8 500 i powiem szczerze nie do końca rozumiem jego cenę. Jeśli denon to osobiście wziął bym model niższy a rozbudowywał kino końcówkami. 

Wyszło by to lepiej.

Jeśli denon to faktycznie bowers, heco, monitor audio. 

Z focalem się grzeje bo te wchodzą nisko na impedancję.

Z dali z kolei robi się buła na średnicy i dole. Oczywiście jest to kwestia indywidualnych preferencji ale generalnie takie doświadczenie i niechęć do tego typu zestawów ma wiele osób.

• Pokaż nowe odpowiedzi