Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup nowego amplitunera budżet 10k

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.08.2023 o 18:00, Tofik01 napisał:

Jakie Bowersy , Heco ?

Heco wyższe modele od Aurory. Zależy czy mówisz o nowych czy używanych. Czekamy , revolution, aleva i tak dalej.

Z Borysa lepiej celować w serie siódmą bo 6 jest dość krzycząca ale to już indywidualne preferencje

W dniu 25.08.2023 o 21:37, Tofik01 napisał:

Czy taki B&W M1 mkII będzie pasował do Denon 6500/8500 ?

Przepraszam za zaśmiecanie:)

Aha bo ty myślisz o takich małych mikrosatelitach?

To w tym temacie skieruj swoją uwagę na monitor audio. 

54 minutes ago, Piotr Sonido said:

Czekamy , revolution, aleva i tak dalej.

Pozwolę sobie poprawic chodziło zapewne o Celany 😉 piszę to jako zadowolony własciciel Celanów XT701 😊

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

5 minut temu, brewka87 napisał:

Pozwolę sobie poprawic chodziło zapewne o Celany 😉 piszę to jako zadowolony własciciel Celanów XT701 😊

Oczywiście. Sorki słownik poprawił!

Celany! 

Byłem dzisiaj i na żywo oglądałem marantza cinema 40 podłączony był pod kolumny focal aria 926 i Polk Reserved r500. Z kolumnami focal aria zagrał bajecznie czysto jasno przejrzyście z kolei z Polkami tak jakby delikatny kocyk  był założony. Oczywiście mocna różnica w cenie między kolumnami. Około połowy września będę miał amplituner do odbioru poprosiłem o odsłuch z kolumnami Polk r700 i klipsch RP-8000F2. Z kolei kolumny klipsch podłączone były pod Denona. I naprawdę zrobiły na mnie wrażenie puszczony był Avatar.Atmos bajka. Aha i amplituner wybrałem w kolorze czarnym srebrny jakoś mnie nie przekonał mimo to że poprzedni amplituner jest srebrny. Co sądzicie o połączeniu takim Marantz kontra klipsch i Polk?

1 godzinę temu, boby napisał:

na żywo oglądałem marantza cinema 40 podłączony był pod kolumny focal aria 926 i Polk Reserved r500. Z kolumnami focal aria zagrał bajecznie

1 godzinę temu, boby napisał:

Co sądzicie o połączeniu takim Marantz kontra klipsch i Polk?

Sam słyszałeś 😉

Edytowane przez burz

Skoro aż tak Ci się spodobało, to nic tylko wziąć do siebie na odsłuch, by podjąć ostateczną decyzję 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dalej podtrzymuje zdanie że w kinie ale także w stereo Denon AVC X6700H zagra zdecydowanie lepiej od Marantza Cinema 40 jak i lepiej od SR8012.

I

5 godzin temu, JVC 4K napisał:

Dalej podtrzymuje zdanie że w kinie ale także w stereo Denon AVC X6700H zagra zdecydowanie lepiej od Marantza Cinema 40 jak i lepiej od SR8012.

I mówisz to oczywiście po testach tych sprzętów?

Gdzie to było w jakimś salonie czy u siebie? Jakie kolumny podłączone? Okablowanie identyczne? Bywa że akustyka pomieszczenia bardziej wpływa na dźwieku niż niuanse w podzespołach wzmacniaczy.

W salonie coś brzmi wspaniale a w domku jakby czegoś brakuje...

Żartuję oczywiście- bo wiem że nie testowałeś tych sprzętów, opierasz się na forach internetowych i subiektywnych odczuciach użytkowników lub też takich co ten sprzet widzieli ale nie słyszeli...

Jak na takiego znawce ferujesz zdecydowane wyroki, np. Denon najlepszy i już!! Dali to najlepsze kolumny!! -bo mam i wiem jak brzmią!! O projektorach nie wspomne bo wiadomo że kto nie ma lasera JVC ten nie ma prawdziwego kina :)) 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Godzinę temu, donsalieri napisał:

I

I mówisz to oczywiście po testach tych sprzętów?

Gdzie to było w jakimś salonie czy u siebie? Jakie kolumny podłączone? Okablowanie identyczne? Bywa że akustyka pomieszczenia bardziej wpływa na dźwieku niż niuanse w podzespołach wzmacniaczy.

W salonie coś brzmi wspaniale a w domku jakby czegoś brakuje...

Żartuję oczywiście- bo wiem że nie testowałeś tych sprzętów, opierasz się na forach internetowych i subiektywnych odczuciach użytkowników lub też takich co ten sprzet widzieli ale nie słyszeli...

Jak na takiego znawce ferujesz zdecydowane wyroki, np. Denon najlepszy i już!! Dali to najlepsze kolumny!! -bo mam i wiem jak brzmią!! O projektorach nie wspomne bo wiadomo że kto nie ma lasera JVC ten nie ma prawdziwego kina :)) 

I jeszcze subwoofery najlepsze to SVS.

A JVC to może być i lampowy on też ma dobry obraz na tyle lepszy od wszystkich innych firm aby nazwać go bezkonkurencyjnym, zresztą na tym forum większość ma JVC tylko że X a nie N.

Kolego twierdzisz że taki denon dobry jest tak zaciekawiła mnie jedna rzecz chodzi o salon Denona w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku że na stanie mieli tylko dwa denony a reszta to był Marantz zarówno amplitunery jak i wzmacniacze sam sprzedawca powiedział że marantz jest bardziej muzykalny od Denona jakby miał wybierać to by wybrał marantza. Oczywiście mój wybór nie był kierowany sugestią sprzedawcy.

6 minut temu, boby napisał:

Kolego twierdzisz że taki denon dobry jest tak zaciekawiła mnie jedna rzecz chodzi o salon Denona w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku że na stanie mieli tylko dwa denony a reszta to był Marantz zarówno amplitunery jak i wzmacniacze sam sprzedawca powiedział że marantz jest bardziej muzykalny od Denona jakby miał wybierać to by wybrał marantza. Oczywiście mój wybór nie był kierowany sugestią sprzedawcy.

Ale na Denonie też można posłuchać muzyki w stereo, zaś Marantz się w ogóle nie nadaje do kina brakuje mu tej dynamiki, tego walnięcia na basie które akurat Denon ma.

I pisanie że na Denonie muzyki nie posłuchasz to nie prawda ponieważ da się tej muzyki posłuchać.

16 minut temu, JVC 4K napisał:

Ale na Denonie też można posłuchać muzyki w stereo, zaś Marantz się w ogóle nie nadaje do kina brakuje mu tej dynamiki, tego walnięcia na basie które akurat Denon ma.

I pisanie że na Denonie muzyki nie posłuchasz to nie prawda ponieważ da się tej muzyki posłuchać.

Ja nie powiedziałem że na denonie nie da się posłuchać muzyki ja mam teraz marantza 6013 i bardzo dobrze mi się ogląda filmy na nim a zmieniam amplituner z pewnych względów

44 minuty temu, JVC 4K napisał:

zaś Marantz się w ogóle nie nadaje do kina

Bardzo mocno powiedziane. Oczywiście przez posiadacza Denona.

4 godziny temu, burz napisał:

Bardzo mocno powiedziane. Oczywiście przez posiadacza Denona.

A w ślepym teście w tych samych warunkach pewnie by nie rozpoznał, który gra w danej chwili. Takie to są ogromne różnice...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

39 minut temu, qbakos napisał:

A w ślepym teście w tych samych warunkach pewnie by nie rozpoznał, który gra w danej chwili. Takie to są ogromne różnice...

Ale na coś się musiałem zdecydować jak kupowałem i padło na Denona bo znana marka a Marantz taki niszowy zresztą u nich nie ma odpowiednika 8500H/A1H.

SR8012 czy Cinema 40 to inna liga zdecydowanie niższa od wyżej wymienionych modeli, wystarczy popatrzeć na ceny i który jest droższy oczywiście że Denon.

9 godzin temu, qbakos napisał:

właśnie miałem pisać, że to wszystko jeden ch. 😉 w gruncie rzeczy. Kwestia co się komu wizualnie bardziej podoba, aktualnej ceny (promocji) oraz dodatkowych ficzerów, które i tak nie mają wpływu na cały rdzeń czyli odtwarzanie dźwięku. Szkoda, że kolega porzucił dzielony system bo wtedy rzeczywiście było by się nad czym zastanawiać.

Zawsze może dołożyć końcówki, najpierw na fronty, albo od razu komplet 😉 A maraś robi wtedy za wszystkomający przyzwoity procesor.

Edytowane przez burz

Końcówka mocy to będzie ostatnim moim zakupem teraz skupię się na po zakupie amplitunera na wymianę kolumn frontowych na takie na których będę mógł położyć głośniki atmos oczywiście chodzi mi o podłączenie

Nie dotykaj niczego co nie ma Diraca na pokładzie, i nie daj sobie wmówić, że Audyssey zagra lepiej. Nad, Anthem, Onkyo.

Najkorzystniejszy układ to tańszy ampli, ale z Dirac i wzmacniacz zintegrowany, nie końcówka mocy. 

Edytowane przez essewissa
W dniu 1.09.2023 o 12:56, essewissa napisał:

Nie dotykaj niczego co nie ma Diraca na pokładzie, i nie daj sobie wmówić, że Audyssey zagra lepiej. Nad, Anthem, Onkyo.

Najkorzystniejszy układ to tańszy ampli, ale z Dirac i wzmacniacz zintegrowany, nie końcówka mocy. 

Aby zrobić kalibrację na Diracu potrzebny jest laptop i specjalne oprogramowanie, przy Audyssey podłączasz mikrofon do amplitunera i wszystko robi się na ekranie TV krok po kroku. Nie każdy ma laptopa znam osoby co mają mocarne komputery ale stacjonarne PC ale nie posiadają laptopa bo nie jest im do szczęścia potrzebny a bez niego Dirac się nie uda.

38 minut temu, Tofik01 napisał:

Dirac załatwi sprawę akustyki ?

Lepiej kupić to ,,CUDO,,  czy zrobić akustykę w pokoju i używać Audysey ?

Najlepiej to nic nie pisać niż p….. kocopoły. 

42 minutes ago, Tofik01 said:

Dirac załatwi sprawę akustyki ?

Lepiej kupić to ,,CUDO,,  czy zrobić akustykę w pokoju i używać Audysey ?

Jesli jest taka mozliwosc to najlepiej zrobic ile się da w zakresie akustyki pomieszczenia, a dopiero pozniej "doszlifowac" za pomocą Audyssey lub Diraca. Programowa korekcja powinna byc na samym koncu..

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 godzinę temu, essewissa napisał:

Najlepiej to nic nie pisać niż p….. kocopoły. 

Twoim zadaniem Dirac w stodole (ostatnio moda na takie budownictwo) zrobi z niej filharmonie ?

W dniu 31.08.2023 o 00:49, JVC 4K napisał:

Ale na coś się musiałem zdecydować jak kupowałem i padło na Denona bo znana marka a Marantz taki niszowy zresztą u nich nie ma odpowiednika 8500H/A1H.

SR8012 czy Cinema 40 to inna liga zdecydowanie niższa od wyżej wymienionych modeli, wystarczy popatrzeć na ceny i który jest droższy oczywiście że Denon.

Bardzo się mylisz, zobacz Marantz AV 10 wraz z AMP 10 - referencyjny sprzęt. Marantz zawsze był wyżej pozycjonowany od Denona.

• Pokaż nowe odpowiedzi