Skocz do zawartości
IGNORED

Chord Clearway X czy Odyssey X?

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy później...

Może kogoś zainteresuje moje doświadczenie z Chord Odyssey X. Wypożyczyłem ten kabel na testy, właśnie słucham.
Obecnie mam QED XT40i i przy mojej beznadziejnej akustyce w salonie jest za dużo basu. Wszystko dudni, że nie da się słuchać. Kombinowałem z piankowymi zatyczkami do bass reflexu i to pomogło częściowo. Tzn. basu jest zdecydowanie mniej, ale wycinane są najniższe rejestry, a więc nie jest to bas słyszany w pełnym zakresie.
Srebro w Chordzie robi robotę. Bas jest słyszalny w pełnym paśmie, jest go w sam raz i nic nie dudni. Chord wprowadził dużą szczegółowość i przestrzeń. W szoku jestem, że kabel tak potrafi wszystko uporządkować. To nie są tylko kosmetyczne zmiany. Sprzęt gra zupełnie inaczej, jak by to był zupełnie inny sprzęt. Kosztowo wychodzi spoko w porównaniu z wymianą sprzętu na inny, bo za dużo basu. Aczkolwiek, 8 m kabla (2x 4 m) to 1280 zł. Dużo - mało, zależy. Będę sprzedawał QEDa, jeśli ktoś byłby zainteresowany, to zapraszam.
Tak więc, jeśli ktoś ma problemy z nadmiarem basu, polecam wypróbować Chord.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W dniu 18.08.2023 o 19:34, radark napisał:

Czy ktoś porównywał może te kable? Jakie są między nimi różnice?. Szukam czegoś bardziej w stronę neutralności, na pewno bez uwypuklania  basu.

Tylko Clearway wpisuje sie w brzmienie jakie potrzebujesz. Odyssey X gra dużym dołem

12 minut temu, Bukaj napisał:

Testował ktoś wszystkie te neutralne kable?

Canare, Clearway, Clearwater... 

Jak są neutralne to czemu różnią się brzemieniem? 

Canare będzie najbardziej neutralny (ja miałem 4S11G), potem Clearway.  Clearwater brzmi lekką V i dobrze się sprawdza przy monitorkach z niedoborem basu i przestrzeni - mi on najlepiej się sprawdził. Canare i Chord były dla mnie trochę bezpłciowe.

14 minut temu, Leszek67 napisał:

Canare będzie najbardziej neutralny (ja miałem 4S11G), potem Clearway.  Clearwater brzmi lekką V i dobrze się sprawdza przy monitorkach z niedoborem basu i przestrzeni - mi on najlepiej się sprawdził. Canare i Chord były dla mnie trochę bezpłciowe.

Czyli canare i clearway nie mają tej przestrzeni?

3 godziny temu, Bukaj napisał:

Testował ktoś wszystkie te neutralne kable?

Canare, Clearway, Clearwater... 

Jak są neutralne to czemu różnią się brzemieniem? 

Bo każdy z tych kabli przedstawia swoją wizję neutralności. Jak z silnikiem. Pojemność taka sama a różne odczucia z jazdy...😉

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• 2 miesiące później...

Dorzucę słowo o canare i zadam pytanie co dalej 🙂 U mnie akurat mam lekki niedobór basu ale pewnie jak dokończę akustykę to rozwiążę to odpowiednim ustawieniem kolumn.

Mam od jakiegoś czasu canare 4s11g. Porównywałem sobie ten kabel przełączając A/B vs. QED revelation więc kabel też nie w kij dmuchał.

Sprzęt: Rotel 1592, DAC USD rotela spięty chyba wireworld, PCM, PC win 10, martin logan 60xti.

Producent zdaje się, że wspomina, że wzmak rotel nie przejmuje się kablami i prąd sobie "przepcha"

Wnioski. Canare nie jest jakimś mistrzem świata. Ale jest dobry i tani.

Dźwięk:

Canare gra bardzo równo bez faworyzowania zakresów. Całość można odebrać jako kompetnetną. Skupię się na wadach. Scena nie jest przesadnie szeroka czy głęboka i QED czasem zaskoczy. Rozdzielczość też nie jest wszędzie mistrzowska i na QEDzie można wyłapać lepsze kontury i faktury w całym paśmie. I starałem się maksymalnie skupić na tym a nie wyłapywaniu ilości dzwięku

Wokale canare dociąża i głosy są akcentowane lekko niżej. Wyraźnie to słychać np w głosie Adelle. 

Basu jest więcej szczególnie niższego gdzie na QED sprawia to wrażenie lżejszego ale znów - gra rzeczy, które na canare lekko się zlewają.

QED w bezpośrednim porównaniu w tym naturalnie niezbyt gładkim setupie gra więcej górą. Wszystko jest bardziej konturowe, oddechy wokalistów wyraźniejsze. Czuć jednak, że jest w tym trochę więcej tachnologii a trochę mniej drutu. Co powiem.

Canare może być świetnym punktem wyjścia i w zasadzie referencją przyzwoitego/bardzo dobrego kabla.

Pytanie do was. Co ma być następne? 😆 Bo skoro oba mają zalety ale żaden nie jest idealny w moim zestawie - oba pójdą pewnie szybko na sell a ja będę wygrzewał kolejne 🙂

Canare gołe kable i mają już spokojnie setki godzin. QEDa mam już od dawna, gołe kable cynowane furutechem.

Czemu w tym temacie? bo zwróciłem uwagę na odysseya. Nieprzypadkowy brand. Spro miedzi ale srebrzonej. Może tędy droga.

• 1 miesiąc później...
W dniu 30.06.2024 o 11:51, fkzetor napisał:

Czemu w tym temacie? bo zwróciłem uwagę na odysseya. Nieprzypadkowy brand. Spro miedzi ale srebrzonej. Może tędy droga.

Mam Odysseya 2 konfekcja wtykami CMC. Świetny bas nie ma go za dużo, ale jest bardzo dobrze prowadzony, dynamika i przestrzeń niczego sobie. Mocno wypchnięta średnica i oszczędne wysokie. Niezły przewód pod warunkiem że nie mamy liniowych kolumn tylko takie z wycofaną średnicą.

• Pokaż nowe odpowiedzi