Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór sprzętu stereo :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem w trakcie szukania zestawu stereo do mojego pokoju (powierzchnia 18-20m2). Może dodam, że to muszą być kolumny podstawkowe :). Jestem już po kilku odsłuchach i właściwie mam kandydata aczkolwiek cały czas mam wątpliwości. Aktualnym zwyciężcą jest zestaw Marantz 7000n + Sonus Faber Luminy II byłem zachwycony ich brzmieniem detalami sceną, choć oczywiście odrobinę trochę brakuje mi niskich tonów (ciepła 🙂 ) czyli mówiąc kolokwialnie basów. Czy jest może jakiś wzmacniacz, któr poprawiłby w tym kierunku / zakresie brzmienie  ? Nie musi być to duża zmiana (nawet minimalnia zmiana będzie super -  dla mnie Luminy są prawie idealne). Zastanawiałem się nad subwooferem ale nie wiem czy to dobry kierunek jeżeli chodzi o muzykę (podobno jeżeli chodzi o filmy to tak).

Co odsłuchałem do tej pory z moimi komentarzami:

Rotel A12 + B&W 606 S2 AE,  Bluesound Edge + B&W 606 S2 AE, Bluesound Node + B&W 606 S2 AE, Hegel H95 + B&W 606 S2 AE - cały czas to nie to za ostro a przy niektórych wzmacniaczach i muzyce Rock - Metal totalny chaos jak by mi ktośc zrzucał non stop sztuće na podłogę przy uchu.

Yamaha S701 + Elac Carina BS 243.4, Rotel A14 + Elac Carina BS 243.4 - za ciepło zbyt duża strata szczegółów sceny itp itd.

Hegel H95 + Elac Carina BS 243.4 - całkiem już to nieżle brzmiało ale jednak cały czas czegoś brakowało.

Cambridge CXA61 + Revel Concerta 2 M16 - tragedia .....

Cambridge CXA61 + Sonus Faber Lumina 2 - grały jak by je ktoś tłamsił nie potrafiły rozwinąc "skrzydeł"

Marantz 7000n + Revel Concerta 2 M16 - już było lepiej ale jak usłyszałem Sonusy na tym sprzecie szczęka mi opadła (aczkolwiek ten minimalny brak basów ...ech 🙂 ).

I tak jak wspominałem wcześniej brakuje mi po prostu kropki nad i aby się zakochać 🙂 (Sonus Faber Lumina II). Czy warto iśc w kierunku subwoofera czy to ma sens lub czy macie może jakieś propozycje co do wzmaniacza .... bardzo był bym wdzięczny za konstruktywną odpowiedź.

Pozdrawiam, 

Zapomniałem dodać budżet 8-10 tyś. Raczej skłaniałbym się do tej mniejszej kwoty

Edytowane przez Pablo Martinez
https://www.audiostereo.pl/topic/164664-wyb%C3%B3r-sprz%C4%99tu-stereo/

Rozumiem ogrom uczucia, jakim obdarzyłeś SF, ale musisz mieć świadomość,

że to kolumny są najważniejsze w systemie i poszukiwanie wzmacniacza

może nie zmienić aż tyle, ile oczekujesz. Poza tym oczywiście kupuje się też

oczami i design swoje robi, ale takie porównanie 55 Hz u SF vs 39 Hz 😉 

To też monitory - Reserve R200 i spróbuj ich posłuchać. Też w budżecie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 minut temu, audioburak napisał:

Rozumiem ogrom uczucia, jakim obdarzyłeś SF, ale musisz mieć świadomość,

że to kolumny są najważniejsze w systemie i poszukiwanie wzmacniacza

może nie zmienić aż tyle, ile oczekujesz. Poza tym oczywiście kupuje się też

oczami i design swoje robi, ale takie porównanie 55 Hz u SF vs 39 Hz 😉 

To też monitory - Reserve R200 i spróbuj ich posłuchać. Też w budżecie.

Hahaha trochę masz racje ... 😄 i dziękuję za odpowiedź ale mam jedno pytanie lub po prostu zagwozdkę:

"Polk Reserve R200" znalazłem taki zapis:
Ogólna charakterystyka częstotliwościowa: 39Hz - 50kHz
Pasmo przenoszenia: 51Hz - 38kHz

Dla "Sonus Faber Lumina II" na tej samej stronie brak pozycji "Ogólna charakterystyka częstotliwościowa ...."
Pasmo przenoszenia: 55 Hz -24 000 Hz

Prawdopodobnie wszyscy przeklejają dane ze strony producentów 😄

Co to jest "Ogólna charakterystyka ..." i jak się do "Pasma przenoszenia". Podchodząc literalnie (jestem ignorantem w tym zakresie :D) wychodzi 55 do 51 (czy to dużo) ?
Wiem że teraz zgrzeszę ponieważ od miesiąca się bawię w wyszukiwanie przeglądanie analizowanie 🙂 ale Polk na porównaniach brzmienia na YT nie zrobił na mnie wrażenia. A tak już BTW to najwieksze wrażenie zrobiły na mnie KEF-y R3 któryuch nowych już nie kupię (oczywiście odsłuch YT 🙂 🙂 ).

Pozdrawiam,

Godzinę temu, Pablo Martinez napisał:

Aktualnym zwyciężcą jest zestaw Marantz 7000n + Sonus Faber Luminy II

Wybrałeś małe monitory o niskiej skuteczności do tego 4 omowe  To nie rokuje dobrze jeżeli chodzi o reprodukcję basu. Co gorsza 4 omy to z reguły konieczność zastosowania wydajnego wzmacniacza a Marantz 7000n taki nie jest. Do twojego metrażu wybrał bym nieduże kolumny podłogowe zamiast wspomagania się subem. 

7 minut temu, dlmtb napisał:

Wybrałeś małe monitory o niskiej skuteczności do tego 4 omowe  To nie rokuje dobrze jeżeli chodzi o reprodukcję basu. Co gorsza 4 omy to z reguły konieczność zastosowania wydajnego wzmacniacza a Marantz 7000n taki nie jest. Do twojego metrażu wybrał bym nieduże kolumny podłogowe zamiast wspomagania się subem. 

Dzięki,

To może zacznijmy od wzmacniacza jaki to by musiałby być ... może masz jakieś propozycje ?

Jest jeszcze możliwość zmiany na pokój około 12m2 ....

Ale po koleji jaki wzmacniacz lub czy według ciebie zmiana gabarytu pokoju trochę by pomogła.

Wielkie dzięki. 

26 minut temu, Pablo Martinez napisał:

Co to jest "Ogólna charakterystyka ..." i jak się do "Pasma przenoszenia".

"Pasmo przenoszenia" to ze spadkiem nie większym niż 3dB, a na "ogólną charakterystykę" nie patrz.

21 minut temu, dlmtb napisał:

Do twojego metrażu wybrał bym nieduże kolumny podłogowe zamiast wspomagania się subem. 

Ja wybrałbym monitory i sub, ale ponieważ trzeba wiedzieć jak go ustawić, to polecam małe podłogowe.

31 minut temu, Pablo Martinez napisał:

Podchodząc literalnie (jestem ignorantem w tym zakresie :D) wychodzi 55 do 51 (czy to dużo) ?

4Hz to niby nie wiele, ale to taka sama różnica jak pomiędzy 5500Hz a 5100Hz albo 22000Hz a 20400Hz. Czy to dużo? Jak będzie to odczuwalne zależy od przebiegu reszty pasma a nie tylko tej jednej wartości.

19 minut temu, Pablo Martinez napisał:

To może zacznijmy...

Zaczyna się od kolumn bo od nich zależy w 99% brzmienie, wzmacniacz dopasowuje się do znalezionych kolumn.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Oczywiście braki w dole pasma maleją razem ze zmniejszaniem metrażu.

Ciekawe też w ilu metrach słuchałeś "wybrańców" w zestawieniu ze swoimi

metrami kwadratowymi do dyspozycji.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

24 minuty temu, Pablo Martinez napisał:

To może zacznijmy od wzmacniacza jaki to by musiałby być ... może masz jakieś propozycje ?

Jeżeli podoba Ci się charakter brzmienie Marantza polecam PM14s1 SE. To ponad 90W na kanał przy 8 omah i mniej więcej dwie klasy wyżej niż 7000n. Oczywiście jest to wzmacniacz z kategorii używanych ale gwarantuję że przetrwa wiele obecnie nowych oferowanych w zbliżonej cenie. Osobiście miałem i wspominam go bardzo miło. Co do pokoju nie zmieniał bym na mniejszy. W małych pomieszczeniach ciężko jest uzyskać odpowiednią potęgę/skalę brzmienia. 

7 minut temu, audioburak napisał:

Oczywiście braki w dole pasma maleją razem ze zmniejszaniem metrażu.

Ciekawe też w ilu metrach słuchałeś "wybrańców" w zestawieniu ze swoimi

metrami kwadratowymi do dyspozycji.

B&W, Elac - w mniej lub więcej profesjonalnym pokoju odsłuchowym (raczej więcej 🙂 ).

Sonus, Revel (o tym pisałem), Focal Vestia N1 (o tym nie pisałem), i jakieś budżetowe JBL nie pamiętam modelu (też o tym nie wspominałem) - pokój dość wąski z może maks 4m na jakieś 8m (może nawet więcej) czyli dość długi. To nie był profesjonalny pokój do odsłuchu a właściwie miejsce sprzedaży z krzesełkiem i kolumnami w odległości około 2m od Ciebie.

W domu mam dwie lokalizacje albo pokój "głowny" z telewizorem etc 20m2 lub gabinet około 10m2.

W przypadaku wybrania 10m2 to liczę się z zakupem soundbar-a :).

Pozdrawiam 

12 minut temu, dlmtb napisał:

Jeżeli podoba Ci się charakter brzmienie Marantza polecam PM14s1 SE. To ponad 90W na kanał przy 8 omah i mniej więcej dwie klasy wyżej niż 7000n. Oczywiście jest to wzmacniacz z kategorii używanych ale gwarantuję że przetrwa wiele obecnie nowych oferowanych w zbliżonej cenie. Osobiście miałem i wspominam go bardzo miło. Co do pokoju nie zmieniał bym na mniejszy. W małych pomieszczeniach ciężko jest uzyskać odpowiednią potęgę/skalę brzmienia. 

A jaki ewentualnie streamer do niego ? Musiałbym czymś zniwelować brak obsługi sieciowej. Masz jakieś swoje typy ?

Dzięki wielkie,

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Pablo Martinez napisał:

Cześć,

Jestem w trakcie szukania zestawu stereo do mojego pokoju (powierzchnia 18-20m2). Może dodam, że to muszą być kolumny podstawkowe :). Jestem już po kilku odsłuchach i właściwie mam kandydata aczkolwiek cały czas mam wątpliwości. Aktualnym zwyciężcą jest zestaw Marantz 7000n + Sonus Faber Luminy II byłem zachwycony ich brzmieniem detalami sceną, choć oczywiście odrobinę trochę brakuje mi niskich tonów (ciepła 🙂 ) czyli mówiąc kolokwialnie basów. Czy jest może jakiś wzmacniacz, któr poprawiłby w tym kierunku / zakresie brzmienie  ? Nie musi być to duża zmiana (nawet minimalnia zmiana będzie super -  dla mnie Luminy są prawie idealne). Zastanawiałem się nad subwooferem ale nie wiem czy to dobry kierunek jeżeli chodzi o muzykę (podobno jeżeli chodzi o filmy to tak).

Co odsłuchałem do tej pory z moimi komentarzami:

Rotel A12 + B&W 606 S2 AE,  Bluesound Edge + B&W 606 S2 AE, Bluesound Node + B&W 606 S2 AE, Hegel H95 + B&W 606 S2 AE - cały czas to nie to za ostro a przy niektórych wzmacniaczach i muzyce Rock - Metal totalny chaos jak by mi ktośc zrzucał non stop sztuće na podłogę przy uchu.

Yamaha S701 + Elac Carina BS 243.4, Rotel A14 + Elac Carina BS 243.4 - za ciepło zbyt duża strata szczegółów sceny itp itd.

Hegel H95 + Elac Carina BS 243.4 - całkiem już to nieżle brzmiało ale jednak cały czas czegoś brakowało.

Cambridge CXA61 + Revel Concerta 2 M16 - tragedia .....

Cambridge CXA61 + Sonus Faber Lumina 2 - grały jak by je ktoś tłamsił nie potrafiły rozwinąc "skrzydeł"

Marantz 7000n + Revel Concerta 2 M16 - już było lepiej ale jak usłyszałem Sonusy na tym sprzecie szczęka mi opadła (aczkolwiek ten minimalny brak basów ...ech 🙂 ).

I tak jak wspominałem wcześniej brakuje mi po prostu kropki nad i aby się zakochać 🙂 (Sonus Faber Lumina II). Czy warto iśc w kierunku subwoofera czy to ma sens lub czy macie może jakieś propozycje co do wzmaniacza .... bardzo był bym wdzięczny za konstruktywną odpowiedź.

Pozdrawiam, 

Zapomniałem dodać budżet 8-10 tyś. Raczej skłaniałbym się do tej mniejszej kwoty

Cały ten sprzęt Słuchałeś na YouTube? 

25 minut temu, dlmtb napisał:

Czy ewentualnie CYRUS ONE CAST ?? Tak wiem kombinuje ale muszę lub staram zmieścić się w budżecie 10k :).

Pozdro,

6 minut temu, Kw202 napisał:

Na żywo w pokoju odsłuchowym lub u sprzedawcy na żywo:

Rotel A12 + B&W 606 S2 AE,  Bluesound Edge + B&W 606 S2 AE, Bluesound Node + B&W 606 S2 AE, Hegel H95 + B&W 606 S2 AE 

Yamaha S701 + Elac Carina BS 243.4, Rotel A14 + Elac Carina BS 243.4

Hegel H95 + Elac Carina BS 243.4 

Cambridge CXA61 + Revel Concerta 2 M16 

Cambridge CXA61 + Sonus Faber Lumina 2 

Marantz 7000n + Revel Concerta 2 M16 

Marantz 7000n + Sonus Faber Lumina 2

Na YouTube:

Polk Reserve R200 i KEF R3.

😄 🙂 

Godzinę temu, Pablo Martinez napisał:

A jaki ewentualnie streamer do niego ? Musiałbym czymś zniwelować brak obsługi sieciowej. Masz jakieś swoje typy ?

Kwestia budżetu. Z kategorii tani i dobry to Bluesound NODE 2i lub trochę drożej jego następca Bluesound NODE X.  Jeżeli coś z wyższej półki to Cambridge Audio Azur 851N lub NAD C658. Ja ma ten drugi. Jego zaletą jest to ze oprócz klasycznych funkcji streamera i jednego z najlepszych systemów strumieniowania BluOS ma funkcję przedwzmacniacza, czyli jak kiedyś będziesz chciał to możesz zamiast integry użyć końcówki mocy a C658 wykorzystać jako przedwzmacniacz. Z resztą to chyba najbardziej rozbudowany funkcyjnie streemear na rynku. Między innymi ma system Dirac Live Room Correction czyli korekcji niepożądany efektów pomieszczenia. Po więcej odsyłam do opisu urządzenia. 

Edytowane przez dlmtb
18 minut temu, dlmtb napisał:

Kwestia budżetu. Z kategorii tani i dobry...

A jeszcze tańszy i pozytywnie oceniany warto poczytać o Wiim Mini (jakoś tak to się nazywa).

Albo "powrót do przyszłości" 😉 i 7000N z lepszymi w basie kolumnami ...

Spróbuj posłuchać z musical m5si jak się spodoba to do tego kup sobie daca np denafeipsa Aresa II lub smsl d1se i wiim pro. Powinien ten zestaw dużo lepiej zagrać od Marantza. Basu zapewne nie stworzysz bo to są monitory, ale Rel t5 mógłby pomóc.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Jak się spodoba m5si to o cenie porozmawiaj z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wielgus

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zgodzę się z wypowiedziami wyżej, tu przyda się odsłuch w domowych warunkach. Efekty mogą być drastycznie inne. Jesli jednak i tak będziesz szukał cieplejszego grania, to warto zainteresować się Octavio Ampem, Vincentem SV500. Z kolumn to np. Buchardt S300, też zaoferują więcej dołu 🙂 Do 10m2 jednak na pewno będą zbyt duże. 

W razie czego zapraszamy do kontaktu, organizujemy wypożyczenia też na dystans. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@Pablo Martinez jak granie danej firmy/modelu się podoba, to po prostu trzeba iść za swoim gustem, a nie słuchać internetowych ekspertów ;). Nie szukałbym gdzie indziej (w sensie: innych kolumn) tylko albo wziął podłogówki zamiast podstawkowców, albo dokupił dobrze grający w stereo subwoofer. Mogę polecić B&W ASW608, bo bardzo dobrze kontroluje bas, jest saybki, doskonale oddaje atak i faktury basu (w przeciwieństwie chwalonego wszędzie z niezrozumiałych dla mnie powodów SVS SB-1000 PRO). TopHiFi mają go chyba jeszcze w ofercie, więc możesz wypożyczyć. Podłączysz do zacisków wysokopoziomowych albo dedykowanymi kablami, jeśli wzmak ma wyjście subwooferowe.

A jeśli chcesz bardzo spróbować innego wzmacniacza, który da więcej dobrego jakościowego dołu, to posłuchaj Denon PMA-2500ne. Używane pojawiają się za 50-60% ceny metkowej.

Edytowane przez Guzeppe

Sprawdź sobie jescze monitor audio albo Silver 100 albo starsze wyższe goldy. Jeśli bierzesz pod uwagę używane.

Świetnie brzmienie uzyskasz także z monitorów chario albo opera. 

Warto te też sprawdzić chodź nie będzie to łatwe. 

• 2 tygodnie później...

Zakup padł na Marantz 7000n + Sonus Faber Lumina II i jestem ekstremalnie zadowolony 🙂

Wiem że teraz zajadę noobem ...... zresztą nieważne .... po przełączeniu się na Tidala (z Spotify) nagle w moim pokoju zamieszkał bas przestrzeń scena i inne tego typu ... :). Szczególnie po podłączeniu staruszka od brata Marantz CD-52 MKII :).

Mam ostatnie pytanie niestety kolumny na meblach powodują mały rezonans ... czy coś jako podkładki polecalibyście ... jeszcze raz dziękuję za konstruktywne odpowiedzi 

Pozdrawiam 

PS....

A i jeszcze są kolce z podkładkami na meble .... 🙂

Dziękuję za każdą radę 🙂

23 minuty temu, Pablo Martinez napisał:

A i jeszcze są kolce z podkładkami na meble ....

Nie!

23 minuty temu, Pablo Martinez napisał:

Mam ostatnie pytanie niestety kolumny na meblach powodują mały rezonans ... czy coś jako podkładki polecalibyście ...

Cztery malutkie (po kilka mm) kuleczki Bluetac w rogach załatwią sprawę: podłóż, dociśnij - nie podnoś bo uszkodzisz kolumnę lub mebel, trzeba to robić z wyczuciem.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 20.08.2023 o 19:22, Pablo Martinez napisał:

Prawdopodobnie wszyscy przeklejają dane ze strony producentów 😄

To całkiem naturalne. Dystrybutor posiłkuje się porównywalnymi pomiarami.

Mało kto zainwestuje w robienie wykresu wodospadowego.

W dniu 20.08.2023 o 20:27, Kw202 napisał:

Ojej.

To nigdy nie byłoby miarodajne.

Bo:

Tej kto nagrywa nagrywa też pomieszczenie a faktycznie nabywca ma inne.

W dniu 20.08.2023 o 17:56, Pablo Martinez napisał:

Zastanawiałem się nad subwooferem ale nie wiem czy to dobry kierunek jeżeli chodzi o muzykę (podobno jeżeli chodzi o filmy to tak).

Przy filmach i nie tylko. The Prodigy lub Jamiroquai zyskują przy subach wiele. (To tylko wtręt)

Sam to akurat na słuchawkach słucham (czasami), ale za to takich jakby z subem czyli Ultrasone Pro900, a częściej na Pioneer HRM7.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie!

Cztery malutkie (po kilka mm) kuleczki Bluetac w rogach załatwią sprawę: podłóż, dociśnij - nie podnoś bo uszkodzisz kolumnę lub mebel, trzeba to robić z wyczuciem.

Super wynalazek, załatwia mnóstwo problemów.

De gustibus non est disputandum

4 minuty temu, Yankes napisał:

Super wynalazek, załatwia mnóstwo problemów.

Moje monitorki nie spadły ze standów nawet, gdy dzieciaki przewróciły całość - polecam.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Moje monitorki nie spadły ze standów nawet, gdy dzieciaki przewróciły całość - polecam.

Kiedyś nieumiejętnie próbowałem odkleić ...poszło z fornirem.

De gustibus non est disputandum

Gość

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi