Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, rafa napisał:

W rzeczywistości temat jest traktowany zwyczajnie bez ekscytacji. To tylko specyfika takich forów gdzie temat najbardziej podsycają pseudo naukowcy 😉 z wielkim EGO

W sumie racja W Anglii te tematy są traktowane jak zupełnie klasyczne każdy inne i nie rozwodzą się na 1003 strony.

1 minutę temu, RobG1974 napisał:

Wchodzimy na zacofanie i nasze ograniczenia wynikające z poznania i nauki, która w naszych czasach była nam przedstawiana, a nie jest końcową tłumaczącą wszystkie zagadnienia.

Chyba nie twierdzisz że dziś znamy wiedze ostateczną na otaczający nas świat? 😬

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

O kurczę...wchodzimy na grząski grunt.
Wchodzimy na zacofanie i nasze ograniczenia wynikające z poznania i nauki, która w naszych czasach była nam przedstawiana, a nie jest końcową tłumaczącą wszystkie zagadnienia.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

1 minutę temu, rafa napisał:

Nigdy takowej wiedzy nie zdobędziemy.

De gustibus non est disputandum

Chyba nie twierdzisz że dziś znamy wiedze ostateczną na otaczający nas świat? 
W żadnym przypadku, jeszcze dużo nam brakuje.

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie dyskusja na temat kabli nie powinna mieć miejsca. Dobrze że są i można je kupić. Natomiast powinniśmy się cieszyć z tego co słyszymy/słuchamy, móc prowadzić wymiany zdań na temat muzyki czy umawiać się na jakieś spotkania i czerpać przyjemność poznania nowych ludzi, nowego sprzętu itd… a nie wieczne docinki, mądrości itp. itd. 

1 minutę temu, Stary200 napisał:

Dla mnie dyskusja na temat kabli nie powinna mieć miejsca. Dobrze że są i można je kupić. Natomiast powinniśmy się cieszyć z tego co słyszymy/słuchamy, móc prowadzić wymiany zdań na temat muzyki czy umawiać się na jakieś spotkania i czerpać przyjemność poznania nowych ludzi, nowego sprzętu itd… a nie wieczne docinki, mądrości itp. itd. 

Natury człowieka nie zmienisz.

De gustibus non est disputandum

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, rafa napisał:

Racja Rafał, takiej wiedzy nie mieliśmy, nie mamy i nie będziemy mieć. Nasze Życie, jest tylko wyznaczoną trasą z większą lub mniejszą ilością przystanków..

P.S. Radzę Wszystkim, cieszyć się z tej podróży, a nie szukać "dziur w ulicy".

Edytowane przez Cezary_58669
Nigdy takowej wiedzy nie zdobędziemy.
My nie, następne pokolenia będą bliższe o ile czegoś nie skiepścimy i się sami nie unicestwimy, bo jak widać ego większości nie pozwala przyjmować argumentów drugiej strony nawet w tak błachej kwestii.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Przecież ten filmik z 12 próbkami różnych drogich kabli jest genialny i świetnie słychać brak znaczących różnic między nimi 😁

A skąd wiesz że dźwięk jest z tych 12 kabli 🤣

Teraz, tedi02 napisał:

A skąd wiesz że dźwięk jest z tych 12 kabli 🤣

Nie wiem, mogli się machnąć i wszystko poszło ze stockowego za 15zł 😋

Generalnie jak już pisałem mi to kompletnie jest obojętnie jak ktoś w to wierzy, słyszy wszelkie kable i wydaje na to gruby hajs, ale jak ktoś usiłuje to udowodnić, że bez tych drogich kabli słuchać się nie da to, albo dźwięk jest ograniczony to tego nie biorę na poważnie.

Jeśli kogoś taki sport bawi i ma z tego radość to super 😁

Sam czasami przepinam i testuje 😋

13 minut temu, Stary200 napisał:

Dla mnie dyskusja na temat kabli nie powinna mieć miejsca.

Czyli jeszcze chcesz mówić ludziom jakie tematy na forach audio mają zakładać.. hmm grubo

Dla mnie takie zdanie jak twoje nie powinno mieć miejsca.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Sam czasami przepinam i testuje

Ty nie igraj z ogniem 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

13 minut temu, RobG1974 napisał:

My nie, następne pokolenia będą bliższe o ile czegoś nie skiepścimy i się sami nie unicestwimy, bo jak widać ego większości nie pozwala przyjmować argumentów drugiej strony nawet w tak błachej kwestii.

Następcę pokolenia beda miały głęboko w D fora internetowe. 

To relikt dziadków 😛

Nie ma forum nie ma kłótni o kablach. Chociaż z drugiej strony na grupach też się dzieje 😛

11 minut temu, Stary200 napisał:

Bo za chwile takim tokiem myślenia ( kupno kabla za 60% ceny wzmacniacza ) bedziemy rozkręcać owe wzmacniacze w celu wymiany kondensatorów, tranzystorów itd gdzie w końcowej fazie zostanie tylko sama obudowa i logo producenta! Trochę logiki Panowie!

Wcale bym się nie zdziwił, jeśli w bliskiej przyszłości taki kierunek obiorą producenci sprzętu audio. Nie znam dokładnych danych, ani potwierdzonych informacji na ten temat, ale podobnie, jak twierdzi wielu, oszukuje nas branża motoryzacyjna. Dochody ze sprzedaży aut, to 20 albo 30% zysku. Reszta to dochody z serwisowania ich. Kontrolowane zużycie jak przekręt Apple z obniżaniem wydajności starszych iPhonów. Już teraz, wszystko, do czego można dobrać się nie rozbierając obudowy, audiofile wymieniają. Kabel, zworką, bezpiecznik. Firmy bacznie się temu przyglądają. Dlaczego miałyby nie zacząć kombinować z możliwościami tuningu własnych produktów w zmowie z firmami audio gadżetów.

43 minutes ago, Piotr Sonido said:

1. Możliwość pokazania się. Wymadrzania

2. Zebrania lajków. To tematy w których najłatwiej dostać plusiki 😛

3. Traktowanie tego typu tematów jako krucjate. 

Dodalbym na samej górze:

1.Ostrzeżenie przed oszustami

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Dodalbym na samej górze:

1.Ostrzeżenie przed oszustami

No ale gdzie oni są?

Tyle jest nawet tutaj na tym forum tematów o kablach 

Kto nim jest? 

42 minutes ago, Stary200 said:

Dla mnie dyskusja na temat kabli nie powinna mieć miejsca. 

Oczywiście. Wpływ kabli na brzmienie to zwykłe oszustwo (z małymi wyjątkami). 

Ale zawsze znajdzie się niestety ktoś, kto chce to wykorzystać i oszukuje.

4 minutes ago, Piotr Sonido said:

No ale gdzie oni są?

Tyle jest nawet tutaj na tym forum tematów o kablach 

Kto nim jest? 

Każda firma, która sprzedaje kable i wypisuje bajki na temat ich wpływu. Są wśród nich spece od manipulacji - jak np. założyciel firmy shunyata. A z naszego rodzimego podwórka - bazodrut, wile, Asura i wielu innych.

Edytowane przez bum1234
9 minut temu, rafa napisał:

Ty nie igraj z ogniem 😉

Tu masz rację. Człowiek widzi to co chce zobaczyć. Słyszy to co chce usłyszeć. Za chwilę będzie miał pół strychu kabli, a mógł coś lepszego ze sprzętu za tę kasę kupić. Ostrzeganie kompanów przed mrzonkami jest pochwały godne 👍🏻

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

A widzisz ja mam swoje zdanie na temat wszelkiego rodzaju kable a takie rankingi mam w głębokim poważaniu.😁

Oczywiście głosu nie oddałem.

A ja głos oddałem, bo uważam że to było ciekawe badanie. Też mam swoje zdanie i też nie zmieniłbym go pod wpływem wyniku, ale nie o zmianę zdania tu chodziło, tylko o próbę poznania proporcji tego jak użytkownicy oceniają wpływ kabli.

Wzięło w nim udział 229-ciu użytkowników tego forum. To sporo, dlatego wyniki uważam za miarodajnie odzwierciadlające ogólne zdanie o wpływie kabli na brzmienie systemu. Warto było to zdanie poznać.

Godzinę temu, Stary200 napisał:

kabel dostarczany do wzmacniacza o przekroju 2x1mm2 lub 2x1,5mm za 5 zł jest lepszy

Kupujesz wymarzony wzmacniacz konkretnej firmy doceniając kunszt inżynierów, którzy go zaprojektowali aby grał jak najlepiej ale jednocześnie lepiej od nich wiesz jakiego kabla potrzeba? Czyli jednak się nie znają bo dali kabel za 5 zł? A może uznali, że taki wystarczy?

52 minuty temu, rafa napisał:

Ja kocham ten "argument"...nauka jeszcze nie dorosła, nie odkryła praw i "zjawisk" rządzących wpływem łączówek w domowym audio na jego brzmienie.

Na wypadek gdybyś nie wiedział.

Te "prawa i zjawiska" są tak prymitywnie proste, że nigdy specjalnie się nad takim banałem  nawet nie była zmuszona pochylić.

Gdzieś "po drodze i przy okazji" już wszystko na ten temat zbadano, potwierdzono, opisano.

5 minut temu, spokojnie napisał:

A ja głos oddałem, bo uważam że to było ciekawe badanie. Też mam swoje zdanie i też nie zmieniłbym go pod wpływem wyniku, ale nie o zmianę zdania tu chodziło, tylko o próbę poznania proporcji tego jak użytkownicy oceniają wpływ kabli.

Wzięło w nim udział 229-ciu użytkowników tego forum. To sporo, dlatego wyniki uważam za miarodajnie odzwierciadlające ogólne zdanie o wpływie kabli na brzmienie systemu. Warto było to zdanie poznać.

Spokojnie, ale to była ankieta o wpływie kabli na … ogólnie. Subiektywnie wrażenie. Nikt było pytania, jeśli tak, to wpływają na co. Odpowiedział byś, że poszerza głębię i tworzy dodatkowe plany, tło czy inne tam? 

43 minuty temu, marek666 napisał:

Kupujesz wymarzony wzmacniacz konkretnej firmy doceniając kunszt inżynierów, którzy go zaprojektowali aby grał jak najlepiej ale jednocześnie lepiej od nich wiesz jakiego kabla potrzeba? Czyli jednak się nie znają bo dali kabel za 5 zł? A może uznali, że taki wystarczy?

Kabel to powinien być bezpośrednio lutowany, a nie przez dodatkowy wtyk, każde dodatkowe połączenie to kardynalny błąd 😁

Teraz, Kostucha napisał:

Spokojnie, ale to była ankieta o wpływie kabli na … ogólnie. Subiektywnie wrażenie. Nikt było pytania, jeśli tak, to wpływają na co. Odpowiedział byś, że poszerza głębię i tworzy dodatkowe plany, tło czy inne tam? 

Pytania w ankiecie są jakie są, nie ja je układałem. Sam zadałbym inne, ale to już historia i nie ma się co zastanawiać co by było gdyby było.

Ważne jest że to badanie uporządkowało obraz opinii użytkowników. Pokazało - w sporym przybliżeniu oczywiście, bo nie było to badanie naukowe tylko luźna ankieta - co ludzie sądzą.

Ankieta odzwierciedla subiektywne opinie poszczególnych uczestników, bo taka jest natura tej ankiety - pytanie o subiektywne zdanie każdego. Choćby pytanie o udział procentowy - jest przecież niemierzalny w rzeczywistości, więc siłą rzeczy odpowiedź nie jest precyzyjna tylko uznaniowa. Tak samo określenie słowne wpływu - duży, średni... a ile to jest duży, a ile średni? Jasne że ta ankieta odzwierciedla subiektywne wrażenia, ale innej nie ma.

Nie wiem jak to sobie wyobrażasz inaczej, tak żeby było obiektywnie, ale jeśli umiesz skonstruować taką ankietę, to do dzieła. Wezmę w niej udział.

Ankietaankietą, na szczęście fizyka nie zmienia się pod wpływem jakiegoś głosowania.

Taka ankietamoże jedynie dać, wycinkowy wtym konkretnym przypadku obraz poziomu wiedzy jej uczstników.

Testowanie kabli przez szybkie przepinanie nie do końca jest wiarygodne.  Żeby ocenić wplyw przewodu trzeba naprawdę dużo czasu . Często wielkie wow  po czasie zaczyna męczyć i tez czasami "taki sobie" okazuje sie strzałem. 

3 hours ago, Yankes said:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na naszym forum dość powszechna jest zasada: nie wiem, ale się wypowiem.

11 minutes ago, lemo said:

Testowanie kabli przez szybkie przepinanie nie do końca jest wiarygodne.  Żeby ocenić wplyw przewodu trzeba naprawdę dużo czasu . Często wielkie wow  po czasie zaczyna męczyć i tez czasami "taki sobie" okazuje sie strzałem. 

Coś tu nie gra. Jeśli zmiany są duże to słychać je od razu, tak jak przy kolumnach lub słuchawkach. Jeśli potrzeba "naprawdę dużo czasu" to oznacza to, że albo te zmiany są tak małe, że nieistotne lub czas ten jest niezbędny by je sobie wydumać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bum1234

Mnie zastanawia anty-kablarska nagonka.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Pokaż nowe odpowiedzi