Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co bez sensu? 

Nikt się tak nie bawi? 

Nikt nie dopasowuje kabli osobno na bas, osobno na środek i osobno na wysokie?! 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Podwójne czy potrójne terminale to przecież raj dla kablofili. 

Można sobie łączyć pary różnie brzmiących kabli i tworzy nieskończone konfiguracje 😁

Ja mam podwójne w kolumnach podłogowych.
Nie zauważyłem różnicy w biwire czy normalnie (z opcja górne,dolne,na krzyż)
Prawdopodobnie mam za tani sprzęt.
Ale,
Mogę też podlączyć przez Taga TS-4,i wtedy mam wybór,które sekcje mają grać.
I czasami może sie to przydać,jak mamy upierdliwych sąsiadów.
Ja słucham cicho,średnio (myślę,że o tej porze (22:12) nie przekraczam na lamie 1-1,5 wata)-więc mi to niepotrzebne,ale jak sąsiadowi przeszkadzają basy,mozna załączyć tylko sekcję średniowysokotonową w nocy... 
Fajne,ale nie używam tego

To na górze to chiński "rozdzielacz" 
Mozna podłączyć dwa wzmacniacze i dwie pary kolumn,jest ochrona impedancji wzmacniacza lampowego.
Fajne do testów,aby w tym samym czasie posłuchac wzmacniaczy bez przepinania.
Ale jakość wykonania bardzo słaba,więc sprzedałem.

Kolega ma takie coś od Lucarto,też będę chyba zamawiał:
Wykonane profesjonalnie,przekazniki,ochrona impedancji,można podłączyć 3 wzmacniacze i chyba 3 pary kolumn,zresztą Lucarto robi to na zamówienie,więc można uzgodnić co i jak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TagaTS-4.thumb.jpg.51dec4a52b5e9cf75e1e02a22a1adbc3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ja słucham cicho,średnio (myślę,że o tej porze (22:12) nie przekraczam na lamie 1-1,5 wata)

Nie wiem jakie masz kolumny ale przy wykorzystaniu takiej mocy to już jest całkiem głośno, zwłaszcza jak na taką godzinę.

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Nie wiem jakie masz kolumny ale przy wykorzystaniu takiej mocy to już jest całkiem głośno, zwłaszcza jak na taką godzinę.

mam jeszcze zwykłe Taga harmony Platinum F100 v2 SE
"Podobno" maja 92 dB skuteczności,jak mówi producent.

Ukryta Zawartość

Nic specjalnego,ale wykończenie lakier fortepianowy mi się podoba.

No są,zamierzam je zamienić na Heresy,za dwa-trzy  miesiące,jak zdrowie pozwoli.

Z tym 1-1,5 wata to tak zupełnie orientacyjnie,bo nie mierzyłem,w każdym razie haiku rozkręcone na 9-tą jest ok (el34 SE origami ).
pewnie jest dużo mniej...

Taga-1.jpg

Taga-2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, Ajothe napisał:

Ale co bez sensu? 

Nikt się tak nie bawi? 

Tak mam bi wiring na dwóch różnych kablach, inne na bas i bardzo sobie chwalę. Mam też wiele innych rozwiązań voo doo, które dobrze działają.

Oczywiście nic tutaj nie zamierzam pisać, bo takich wątków są już setki i do niczego nie prowadzą.

12 minut temu, fafarskid napisał:

Tak mam bi wiring na dwóch różnych kablach, inne na bas i bardzo sobie chwalę.

Ja nie odczułem różnicy,ale przy tych samych-więc nie sprawdzałem też solid czy innych.
Kwestia tez jak to jest zbudowane we wzmacniaczu,bo jeśli do terminali (pojedyńczych) idą cienkie kabelki,a my się bawimy w drogie rozwiązanie po terminalach,no to,cóż,no nikt nie zabrania...

Mam też w zapasach taką końcówkę Kenwood Basic M-1-i tam producent zaleca użycie cieńszych kabli do zaczepów E-drive-któryś z użytkowników na forum,który jest fanem Kenwooda,to potwierdzał,że jest różnica.

35 minut temu, Ajothe napisał:

Ale co bez sensu? 

Nikt się tak nie bawi? 

Ja nie,bo mam bi,a nie tri
a w drugich kolumnach mam tylko jedne terminale
w trzecich też
Wiem,że wiele tracę,ale jakoś muszę z tym żyć😍
Jest ciężko,ale nie trace nadziei.
Czytam wpisy-i wiem,że w dążeniu do doskonałości systemu nie może przeszkodzić ani nauka ani wiedza,tylko finanse.
To dobrze,bo dla każdego jest szansa.
😇

Edytowane przez Pseudodrummer

Wracając do filmiku z pierwszej strony. Tych specjalistów nie zastanowiło, że mają zworki w terminalu kolumn? 

Trochę to takie mało profesjonalne. Nie mogli wybrać kolumn z pojedynczymi terminalami?

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Kolega ma takie coś od Lucarto,też będę chyba zamawiał:
Wykonane profesjonalnie,przekazniki,ochrona impedancji,można podłączyć 3 wzmacniacze i chyba 3 pary kolumn,zresztą Lucarto robi to na zamówienie,więc można uzgodnić co i jak.

Po pobieznej lekturze opisow ich okablowania watpie, bym cokolwiek chcial u nich nabyc.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Po pobieznej lekturze opisow ich okablowania watpie, bym cokolwiek chcial u nich nabyc.

A tego nie wiem,przybliżysz temat?
Obiły mi się o uszy złe opinie o niedbałym montażu,lutowaniu itp,ale o okablowaniu nic nie wiem.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

A tego nie wiem,przybliżysz temat?
Obiły mi się o uszy złe opinie o niedbałym montażu,lutowaniu itp,ale o okablowaniu nic nie wiem.

To juz musisz osobiscie

Ukryta Zawartość

Lektura zacna.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

To juz musisz osobiscie

Ukryta Zawartość

Lektura zacna.

ok,dziekuję

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

ok,dziekuję

Szczegolnej uwadze polecam okablowanie USB, ale i te zasilajace maja swoj urok 😉

50 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czytam wpisy-i wiem,że w dążeniu do doskonałości systemu nie może przeszkodzić ani nauka ani wiedza,tylko finanse.

Na początek zacznij słuchać i otwórz umysł na więcej wiedzy 😛 Trochę fachowych informacji znajdziesz w dziale DIY.

Wracając do kabelków- był taki ciekawy wątek jak jeden forumowicz chciał sobie polepszyć i wymienił wszystkie kable wewnątrz kolumny na porządne grube miedziane. Szybko wrócił do pierwotnie zamontowanych cienkich drucików. Niestety nie pamiętam tytułu wątku.

23 minuty temu, ProjectPi napisał:

Szczegolnej uwadze polecam okablowanie USB, ale i te zasilajace maja swoj urok 😉

"Wykonany  jest z ultraczystej miedzi OCC o długich ziarnach oraz zakończony w pełni niemagnetycznymi wtykami Viborg pokrytymi rodem.

No miedzi OCC chyba w swoich kablach nie mam,szczególnie tej z "ziarnami"
https://audeos.pl/pl/p/Kabel-z-miedzi-OCC-7N-26-AWG-Litz-Cryo-v2-Audeos/309

Swoją drogą,ciekawe,czy mozna by taki kabel/przewód od elektrowni do mnie pociągnąć,co by miał jeden kryształ.

mam taka zwykła OFC,wiem,że wiele tracę.

"Całkowicie zniwelowany efekt naskórkowości oraz ziarnistości dźwięku."
naskórkowość to chyba przy częstotliwościsch rzędu Mhz,ale nie wiem,jestem amatorem

Ukryta Zawartość

Ziarnistości dźwięku-jak żyję-nie dane mi było dostąpić.

"Dzięki specjalnej strukturze usuwa wszystkie zakłócenia w sieci oraz ogranicza wpływ niekorzystnych zakłóceń na system.Brak efektu utraty jakości odbioru muzyki. "

o,to ograniczy wydatek na dedykowane zasilanie liniowe oraz specjalne listwy i kondycjonery.

"Polecany w szczególności do najwyższej jakości systemów audio. "
Chciałem,ale tu muszę polegnąć.
Mój system nie jest najwyższej jakości.

No jedyne co ich broni to to,że 
image.thumb.png.c4c4c1c9143f2286d1a71ca21bc70ab8.png

Pasja i marzenie.
Bardzo się obawiałem,że w grę może wchodzić zysk,ale juz jestem spokojny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Na mnie wrazenie sprawilo to, ze w ramach danej rodziny każdy kabel to np.

"Kabel o niespotykanej przestrzeni, fenomenalnej rozdzielczości, grający pełnym nasyconym delikatnym dźwiękiem. Neutralność i muzykalność powodują, że ta seria sprawdza się w większości konfiguracji, zarówno lampowych jak i tranzystorowych."

bez wzgledu na pelniona funkcje.

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Na mnie wrazenie sprawilo to, ze w ramach danej rodziny każdy kabel to np.

"Kabel o niespotykanej przestrzeni, fenomenalnej rozdzielczości, grający pełnym nasyconym delikatnym dźwiękiem. Neutralność i muzykalność powodują, że ta seria sprawdza się w większości konfiguracji, zarówno lampowych jak i tranzystorowych."

bez wzgledu na pelniona funkcje.

To dobra wiadomość,że wszystkie kable,interkonekty niezależnie od funkcji,maja taka sama jakość.
A co do pełnionej funkcji,jedna wydaje się być nadrzędna-i wspólna dla wszystkich produktów-choć mogę się mylić

brak wiedzy o rozwiązaniach hi end

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To dobra wiadomość,że wszystkie kable,interkonekty niezależnie od funkcji,maja taka sama jakość.
A co do pełnionej funkcji,jedna wydaje się być nadrzędna-i wspólna dla wszystkich produktów-choć mogę się mylić

Dzieki Twojemu wyedytowanemu wpisowi moge ze spokojem napisac, ze funkcja ta to realizacja marzen i pasji 😉

Teraz, ProjectPi napisał:

Dzieki Twojemu wyedytowanemu wpisowi moge ze spokojem napisac, ze funkcja ta to realizacja marzen i pasji 😉

Oczywiście.
To bardzo niedobra myśleć inaczej.
Bardzo niedobra i niepotrzebna.

23 minuty temu, ProjectPi napisał:

Przepraszam.
Użyłem określenia "kable" .
To plebejskie,i nie licujące z powagą i tematem wątku.
Z góry przepraszam osoby,które poczuły się urażone.
Poprawiłem.
Tego dotyczyła edycja.
Jeszcze raz przepraszam.

Literówka

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Ja nie odczułem różnicy,ale przy tych samych-więc nie sprawdzałem też solid czy innych.
Kwestia tez jak to jest zbudowane we wzmacniaczu,bo jeśli do terminali (pojedyńczych) idą cienkie kabelki,a my się bawimy w drogie rozwiązanie po terminalach,no to,cóż,no nikt nie zabrania...

Ja stosuję podwójne okablowanie i wydaje mi się, że tak jest korzystniej. Nie będę się wymądrzał, bo nie jestem wykształcony technicznie, jednak takie okablowanie zaleca producent. Wynika to jakoby z konstrukcji zwrotnicy. Przy takim okablowaniu niby tę zwrotnicę "przesuwa" się na wyjścia wzmacniacza, cokolwiek by to miła znaczyć. Mówiłem o tym producentowi moich kabli i potwierdził, że coś takiego się dzieje. Hymm. No nic mam podówjne i działa najważniejsze. Muzyka gra.

6 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Pasja i marzenie.
Bardzo się obawiałem,że w grę może wchodzić zysk,ale juz jestem spokojny

No to chyba oczywiste. Gdyby tak nie było,  to taki "Lucarto Audio Songolo Kabel USB A-B 1m" nie kosztowałby 1200zł tylko 5000zł ;)

O, jehst kolega "sympatyczny".

@pantagruel jak tam moje "reinkarnacyjne" multikonto?

Śledztwo w toku, czy zaniechałeś?

...bo nie wiem, czego oczekiwać, przeprosin czy wyroku i usunięcia?

Jakby co, daj znać.

Edytowane przez iro III

Wracając do wewnętrznego okablowania - tu kolumn - warto się zapoznać,

Ukryta Zawartość

I zastosowane tu kable IMHO nie są wynikiem oszczędności

księgowych zatrudnionych w Lecontoure.

Co do wewnętrznego choćby we wzmacniaczu - wycinałem z taśm kable

połączeń sygnału zastępując je drutem 0,5 - trochę tego było, bo co

dziwne bardzo dwa czy trzy odcinki "firmowe" były zupełnie zbyteczne.

Przechodziły przez moduły "wiaduktowe" tylko jako przelot ( ułatwienie montażu )

bez żadnych elementów czynnych. 

Po tej podmianie mój Sony na MOS'ach był zupełnie innym wzmacniaczem ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 hours ago, nosjedz said:

Nie mam już kolumn z bi-wiring żeby to lepiej nagrać i pociąć materiał ale każda zmiana w podłączeniu była słyszalna

Jesli o mnie chodzi o jedyna zmiane wychwycilem w 2:00 - glownie dlatego, ze bardzo staralem sie. Przy czym filmik jest prawdopodobnie montowany z kilku, wiec to troche ogranicza wiarygodnosc. I nie mam na mysli celowego mylenia, a jedynie sam przebieg eksperymentu.

8 hours ago, pantagruel said:

Ja stosuję podwójne okablowanie i wydaje mi się, że tak jest korzystniej.

To ja bym spodziewal sie ewentualnej poprawy przy bi-ampingu bardziej niz przy bi-wiringu.

I dziwne, ze prawdziwi file nie boja sie interferencji miedzykablowej 😉

To były 4 filmiki nagrywane jeden po drugim na tych samych ustawieniach ale z uwagi na hałas w tle na jednym z nich ostatniego nie użyłem i finalnie użyłem tylko trzech. Tak na prawdę żeby to było miarodajne to każda próbka powinna być nagrana dwa razy żeby wykluczyć możliwość zakłamania w postaci różnic pomiędzy teoretycznie tymi samymi wzorcami. No i za mało pocięty materiał przez co trudniej ocenić bo założeniem było wychwycenie różnic tonalnych żeby nie polegać wyłącznie na własnej pamięci. Teraz z perspektywy czasu zrobił bym to lepiej...

14 godzin temu, nosjedz napisał:

Co prawda brakuje jednego filmu kable zamiast zworek z podłączeniem na dole ale.... dla mnie zmiany w dźwięku są słyszalne. Nie mam już kolumn z bi-wiring żeby to lepiej nagrać i pociąć materiał ale każda zmiana w podłączeniu była słyszalna (być może dlatego, że to bardzo tani system był 😉 )

wybacz ale dla mnie nie jest to film ukazujący zmiany w dźwięku a jedynie pocięty filmik.

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

No są,zamierzam je zamienić na Heresy,za dwa-trzy  miesiące,jak zdrowie pozwoli.

Trzymam kciuki, powodzenia.

W dniu 18.09.2023 o 09:19, GhostR1 napisał:

to nie ja "pogłębiam wiedzę" z palca wyssaną 😉 . Poza tym producenci w swoich kartach produktów nie piszą takich bzdur jakie się czyta, choćby tutaj. 

Dlatego pisałem że nie karty produktów tylko podręczniki.

Natomiast tak naprawdę jak producent czy ktoś na forum pisze ze dany kabel gra większą scena, a z innego dźwięk jest bardziej soczysty to tak jest. To nie są bzdury.

Po prostu najpierw trzeba pr,eczytac podręcznik z podstaw elektroniki, gdzie jest dokładnie opisany wpływ parametrów elektrycznych kabli na elektronikę toru audio. Nawet tzw. Wygżewanie się sprzętu i kabli jest opisane.

Natomiast potem tenże elektryczny i w pełni mierzalny wpływ wystarczy tylko ubrać w audiofilskie słowa i mamy wpływ kabli na brzmienie. 

Mam nadzieję że prosto wytłumaczyłem, jak coś to pytajcie, kto pyta nie błądzi.

5 minut temu, Audroc napisał:

Dlatego pisałem że nie karty produktów tylko podręczniki.

Natomiast tak naprawdę jak producent czy ktoś na forum pisze ze dany kabel gra większą scena, a z innego dźwięk jest bardziej soczysty to tak jest. To nie są bzdury.

Po prostu najpierw trzeba pr,eczytac podręcznik z podstaw elektroniki, gdzie jest dokładnie opisany wpływ parametrów elektrycznych kabli na elektronikę toru audio. Nawet tzw. Wygżewanie się sprzętu i kabli jest opisane.

Natomiast potem tenże elektryczny i w pełni mierzalny wpływ wystarczy tylko ubrać w audiofilskie słowa i mamy wpływ kabli na brzmienie. 

Mam nadzieję że prosto wytłumaczyłem, jak coś to pytajcie, kto pyta nie błądzi.

Skoro zachecasz, to poprosze o wyjasnienie jak takowy kabel wplywa na zakodowany do ciagu zer i jedynek dzwiek, czyniac go "bardziej soczystym" po konwersji DA.

• Pokaż nowe odpowiedzi