Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy wzmacniacz lampowy do kolumn DiY

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam kolumny wykonane przez mojego przyjaciela, które grają bardzo ładnie z amplitunerem Arcam AVR-11, ale chciałbym dołożyć wzmacniacz stereo pracujący jako końcówka mocy.

Kolumny mają następujące przetworniki: 2x Visaton TIW 200XS, 2x Seas Excel E0015-08S i wstęgowy Fountek NeoPro 5i. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jest szansa, że jakaś lampa do 10 kPLN ładnie zagra z tymi kolumnami? 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Kolumny te efektywnością nie grzeszą nie wiadomo jak wygląda sprawa impedancji. Pewnie jakiś wzmacniacz w push-pullu o mocy 30W lub więcej mógł by je napędzić. Dużo zależy od wielkości pomieszczenia. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Teraz, Seyv napisał:

Kolumny te efektywnością nie grzeszą nie wiadomo jak wygląda sprawa impedancji. Pewnie jakiś wzmacniacz w push-pullu o mocy 30W lub więcej mógł by je napędzić. Dużo zależy od wielkości pomieszczenia. 

Impedancja to 4 Ohmy. Powierzchnia pokoju około 25 m2, wysokość ok. 3 m. Kolumny stoją w odległości około 2 metrów od siebie, tyłami ok 0,5 metra od dłuższej ściany, około 3,5 metra od słuchacza. 

Jakiś konkretny typ wart rozważenia? Zupełnie nie mam doświadczenia i nikłą wiedzę. Przeszedłem przez klika wątków na forum, ale obawiam się, że ze względu na specyfikę tych głośników, nie wszystkie zawarte w postach sugestie obowiazują.

Wysłałem info na PW. Jakbyś mieszkał gdzieś w rozsądnej odległości, to mógłbym podjechać, najlepiej po prostu coś posłuchać u siebie.

A może preamp lampowy w połączeniu z końcówką w klasie AB lub w Klasie D? Gram u siebie w konfiguracji preamp lampowy + końcówka w D klasie i brzmienie jest zaskakująco dobre . Ładna , przyjemna barwa , świetna dynamika i kontrola niezależnie od głośności. Warto posłuchać posłuchać takiego zestawienia.

43 minuty temu, Qban napisał:

A może preamp lampowy w połączeniu z końcówką w klasie AB lub w Klasie D? Gram u siebie w konfiguracji preamp lampowy + końcówka w D klasie i brzmienie jest zaskakująco dobre . Ładna , przyjemna barwa , świetna dynamika i kontrola niezależnie od głośności. Warto posłuchać posłuchać takiego zestawienia.

Mam Arcama i nie bardzo chcę zmieniać koncepcję. 

Łączenie  amplitunera z końcówką lampową to taki raczej półśrodek. Sekcja preampu w amplitunerze przypuszczam, że jest "średnia" 
Nie namawiam na zmianę koncepcji, namawiam na rozważenie i przesłuchanie różnych opcji bo może okazać się ,że brzmieniowo będzie znacznie lepiej a przy okazji taniej niż obecna koncepcja.

• Moderatorzy
Godzinę temu, apolkowski napisał:

Mam Arcama i nie bardzo chcę zmieniać koncepcję

Sprawdź co jesteś w stanie odsłuchać u siebie lokalnie. Czy coś ktoś niedaleko sprzedaje, wypożyczy tak byś mógł posłuchać ze swoimi kolumnami. Wzmacniacze lampowe (nie wszystkie ale wiele) mają to do siebie, że z jednymi kolumnami zagrają wybitnie a z innymi lipnie. Amplitunery do napędu kolumn z stereo średnio się nadają. Jeśli nie miałeś okazji posłuchać wzmacniaczy stereo z tymi kolumnami od tego bym zaczął - niekoniecznie lampowy. 

12 godzin temu, Seyv napisał:

Sprawdź co jesteś w stanie odsłuchać u siebie lokalnie. Czy coś ktoś niedaleko sprzedaje, wypożyczy tak byś mógł posłuchać ze swoimi kolumnami. Wzmacniacze lampowe (nie wszystkie ale wiele) mają to do siebie, że z jednymi kolumnami zagrają wybitnie a z innymi lipnie. Amplitunery do napędu kolumn z stereo średnio się nadają. Jeśli nie miałeś okazji posłuchać wzmacniaczy stereo z tymi kolumnami od tego bym zaczął - niekoniecznie lampowy. 

Arcama wybrałem ze względu na dobre opinie o dźwięku stereo przy jednoczesnej funkcjonalności urządzenia wielokanałowego. Mam Densena Beat 100, w którym niestety od pewnego czasu słychać delikatne buczenie 50 Hz niezależnie od poziomu potencjometru. Wczoraj go podłączyłem ponownie i nie słyszałem jakiejś przepaści między nim i Arcamem jeśli chodzi o jakość dźwięku. 

Chciałbym zachować Arcama jako źródło Roon/Tidal i Apple Music/Airplay, a do wzmacniacza lampowego mieć dodatkowo podłączony napęd CD.

W Olsztynie jest kilka firm sprzedających sprzęt stereo, ale chciałem mieć zrobioną jakąś preselekcję zanim zaczne z nimi rozmawiać. 

W dniu 28.08.2023 o 17:39, Qban napisał:

Gram u siebie w konfiguracji preamp lampowy + końcówka w D klasie i brzmienie jest zaskakująco dobre

Dlaczego zaskakująco?

Byłoby zaskakująco, gdyby takie zestawienie zagrało źle. Pozdrawiam. 🙂

• Moderatorzy

Przejrzyj push-pulle na lampach KT88 lub EL34. 

• Redaktorzy
W dniu 29.08.2023 o 08:43, apolkowski napisał:

Mam Densena Beat 100, w którym niestety od pewnego czasu słychać delikatne buczenie 50 Hz niezależnie od poziomu potencjometru. Wczoraj go podłączyłem ponownie i nie słyszałem jakiejś przepaści między nim i Arcamem jeśli chodzi o jakość dźwięku. 

Mam ten wzmacniacz na stoliku. Ze srebrnymi gałkami. Wersja "Albinos". Robi za rezerwę.

Godzinę temu, apolkowski napisał:

Jakieś sugestie który z dostępnych wzmacniaczy w cenie do 10kPLN warto spróbować?

Tak. LAR IA 30MKII. Albo mocniejszy 50/50.

24 minuty temu, Seyv napisał:

Przejrzyj push-pulle na lampach KT88 lub EL34. 

Zgadza się.

Z moimi Yamahami NS-1000M różnica pomiędzy Densenem Beat B100 i LAR IA 30 MKII jest głównie na motoryce basu i niskiej średnicy oraz przejrzystości i bogactwie średnicy. 30W push pull daje mi potężne uderzenie i wypełnienie. Miałem już trochę hybryd i tranzystorów.

Tyle że ja mam specyficzne zespoły głośnikowe. Nie każdy je pokocha.

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Bardzo ciekawe i atrakcyjne brzmieniowo wzmacniacze hybrydowe. Napędzą kolumny lepiej niż nie jedna droga lampa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta firma ostatnimi czasy "trochę" podupadła (Haiku), robi dalej to samo, nic nowego. I zasięg jakby mniejszy. Firmę z Włoch odradzam, to przerost formy nad treścią. Skupiają się głównie na "futurystycznym" wyglądzie by przyciągnąć klienta a ceny wzmacniaczy niekiedy sięgają cen samochodu raczej używanego, ale mimo to, co nieco za dużo.

Edytowane przez ampman
1 godzinę temu, ampman napisał:

Ta firma ostatnimi czasy "trochę" podupadła (Haiku), robi dalej to samo, nic nowego. I zasięg jakby mniejszy. Firmę z Włoch odradzam, to przerost formy nad treścią. Skupiają się głównie na "futurystycznym" wyglądzie by przyciągnąć klienta a ceny wzmacniaczy niekiedy sięgają cen samochodu raczej używanego, ale mimo to, co nieco za dużo.

Firma jak firma każda ma jakieś wpadki. Tych wzmacniaczy warto posłuchać. Dźwiękowo zgadzają się z preferencjami i oczekiwaniami poszukującego. Na pewno lepiej zagrają z jego kolumnami niż lampa pp na el34.