Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzet studyjny "pro audio" na salonach.

Rekomendowane odpowiedzi

poszedłem do domku odsłuchowego, bo zapomniałem typu Wharfedale Pro

Są to zestawy Impact 215:

moc RMS - 700W

moc szczytowa - 2800W

maksymalny SPL - 135dB

pasmo przenoszenia - 40Hz - 20kHz

przetworniki - 2 x 15" LF, 1,75" HF tytanowy

konfiguracja - Quasic 3 drożny

rozproszenie - 90 x 60

impedancja - 4 Ohm

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

3 godziny temu, piramidon napisał:

poszedłem do domku odsłuchowego, bo zapomniałem typu Wharfedale Pro

Są to zestawy Impact 215:

moc RMS - 700W

moc szczytowa - 2800W

maksymalny SPL - 135dB

pasmo przenoszenia - 40Hz - 20kHz

przetworniki - 2 x 15" LF, 1,75" HF tytanowy

konfiguracja - Quasic 3 drożny

rozproszenie - 90 x 60

impedancja - 4 Ohm

O to to.Dzieki.

Ja przez ostatnie pare lat gralem na sprzetach pro i to byla bardzo udana droga

Zaczelo sie od swietnego wzmacniacza Lab gruppen ktory zburzyl moje przekonania o hifi. Gral doskonale w swojej cenie. Pozniej przyszedl czas kolumn aktywnych. Kupilem monitory Prometheus Acoustics ktore do dzis uwazam za najlepsze bez wzgledu na cene. Graly lepiej niz Kii3 za kilkadziesiat tys zl. Pozniej wrocilem do tanich sprzetow i osluchalem sporo podstawowych modeli monitorow studyjnych. Graly bardzo dobrze. Fakt ze plasko i sterylnie ale wystarczylo dodac im kolorowo grajace zrodlo i bylo to swietne granie. Skonczylem na Avantone Gauss 7. Były super ale zona mnie z nimi pogonila z salonu 🙂

teraz mam dluzsza przerwe od hifi ale przymierzam sie powoli do zabawy od zera. 

generalnie bardzo polecam te droge

Gramofony pro są drogie?

Technics SL1200 ma chyba ceny narzucone przez modę, sentyment, nostalgię, (...) na niego.

Regulacja do beatmatchingu jest logiczna, wsteczny bieg też. Ale za co te 6-10 tysięcy płacić?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 8.09.2023 o 12:35, Lech36 napisał:

Czyli nie zależ to od jakichś parametrów technicznych tylko od ceny podpartej oczywiści odpowiednio masywną obudową starannie wykończoną a ro powoduje odpowiednią cenę.

Jeśli komuś taka klasyfikacja leży to ja jestem z nią ok. Ja sprzętu nie klasyfikuje.

W dniu 8.09.2023 o 12:15, piramidon napisał:

Dla mnie jest to najlepszy stosunek jakość/cena na sprzęt używany zgodnie z przeznaczeniem: ciężka muzyka koncertowa: organy, Rammstein, Evanescence, Zimmer, gitarzyści wzmacniani elektrycznie, big bandy jazzowe. Ale Miles Davis w "Sjeście" ( czyli blachy) - też

Nie gra to nadwyraz jasno? Pytam bo nie znam.

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli komuś taka klasyfikacja leży to ja jestem z nią ok. Ja sprzętu nie klasyfikuje.

Też sprzętu nie klasyfikuję, ale oglądania klasyfikacji robionych w pismach o tematyce audio praktycznie trudno jest uniknąć, trzeba mieć odpowiednie podejście do takich klasyfikacji inaczej można popełniać błędy i ciągle szukać (gonić) 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Teraz, Lech36 napisał:

Też sprzętu nie klasyfikuję, ale oglądania klasyfikacji robionych w pismach o tematyce audio praktycznie trudno jest uniknąć, trzeba mieć odpowiednie podejście do takich klasyfikacji inaczej można popełniać błędy i ciągle szukać (gonić) 😉.

Mało tego zauważyłem że są czasopisma które droższy sprzęt klasyfikują jako "hi-end"

I wówczas nie dają im już swoich gwiazdek kropeczek czy innych statystyk.

W skrócie takie czasopismo uważa że po przekroczeniu pewnej kwoty wszystko musi być już super. 

A w drugą stronę też nie spotkałem się aby to działało na przykład na 5 możliwych kropek czy gwiazdek czy serduszek zdarza się że pewna charakterystyka oceniana jest na sześć, ale nie dostanie dopisku hi-end bo jest za tanie.

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A w drugą stronę też nie spotkałem się aby to działało na przykład na 5 możliwych kropek czy gwiazdek czy serduszek zdarza się że pewna charakterystyka oceniana jest na sześć, ale nie dostanie dopisku hi-end bo jest za tanie.

Hi-end musi być drogi inaczej nie będzie hi-endem. To tak jak z tym odtwarzaczem f-my Pioneer kiedyś opisywanym, elektronika z tego odtwarzacza zamontowania w odtwarzaczu znanej audiofilskiej drogiej firmy, odpowiednio ubrana w masywną obudowę, nagle nadała się do klasyfikacji hi-end, na Pioneera nikt nie zwracał uwagi bo był tani. Ciekawe czy w ślepym teście ktoś by je rozpoznał 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Hi-end musi być drogi inaczej nie będzie hi-endem. To tak jak z tym odtwarzaczem f-my Pioneer kiedyś opisywanym, elektronika z tego odtwarzacza zamontowania w odtwarzaczu znanej audiofilskiej drogiej firmy, odpowiednio ubrana w masywną obudowę, nagle nadała się do klasyfikacji hi-end, na Pioneera nikt nie zwracał uwagi bo był tani. Ciekawe czy w ślepym teście ktoś by je rozpoznał 😉.

A no to tak to takich przykładów jest wiele. 

Denon, Onkyo, Yamaha nie robiły swoich odtwarzaczy BD. Korzystały z gotowych rozwiązań. 

No ciekawa ta branżą. Ale z drugiej strony każda ma jakieś swoje, coś tylko my nie wiemy. 

54 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Denon, Onkyo, Yamaha nie robiły swoich odtwarzaczy BD. Korzystały z gotowych rozwiązań. 

Bo tak jest najtaniej, firmy z br. motoryzacyjnej też tak działają z innych branż zresztą też.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Bo tak jest najtaniej, firmy z br. motoryzacyjnej też tak działają z innych branż zresztą też.

Tak wiem. Zlecają produkcję silników i pozostałych komponentów.

Branża audio firmy z nią związane widzę że wycofały się już z odtwarzaczy BD.

Co jest trochę martwiące.

Streaming przejmuje większość rynku A jednak tak kluczowa kwestia jak dźwięk HD jest na przykład na mnie bardzo istotna.

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Branża audio firmy z nią związane widzę że wycofały się już z odtwarzaczy BD.

Dlatego jakiś czas temu zaopatrzyłem się w kompletne napędy i dodatkowe lasery do moich obu odtwarzaczy. Niemniej płyty BD trochę mnie ostatnio zniechęciły bo w moim zbiorze tych płyt jest już kilka które nie były używane a same zutylizowały się i przestały działać, płyty oficjalne ze legalnej produkcji. Prawdopodobnie pewniejsze jest trzymanie zbiorów w plikach, może zapis wytrzyma dłużej, ale trzeba mieć kopie ISO i sprzęt do czytania takich kopii. Niby nie jest to problem, ale zawsze jakaś mniej lub bardziej kosztowna komplikacja. Z normalnych odtwarzaczy BD to chyba tylko Oppo takie robiło aż do modelu 95 który fabrycznie miał jeszcze zainstalowaną możliwość czytania plików ISO, ale któraś z aktualizacji oprogramowania zlikwidowała taką możliwość. Teraz na rynku przez jakiś czas była obecna wersja Oppo bez napędu czytająca z plików format ISO, ale nie wiem czy producent podtrzymuje to rozwiązanie.   

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Teraz na rynku przez jakiś czas była obecna wersja Oppo bez napędu czytająca z plików format ISO, ale nie wiem czy producent podtrzymuje to rozwiązanie.   

Trzeba wgrać odpowiednie firmware i wszystko działa jak działało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie gra to nadwyraz jasno? Pytam bo nie znam.

W zależności od wieku! ;) 

Syn kolegi stwierdził, że dla niego jest za dużo wysokich, dla mnie - nie.

Byłem w Pradze na koncercie zespołu Rammstein w strefie "Early Entrance " przy scenie. Młodsi narzekali na świdrowanie w uszach. Ja- nie.

Z wiekiem każdy inaczej słyszy inaczej.

Wszystkie badania organoleptyczne obarczone są błędem subiektywizmu.

To trzeba odczuć osobiście. I to po kilka razy...mamy różne dni... 

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

7 godzin temu, NRK napisał:

Trzeba wgrać odpowiednie firmware i wszystko działa jak działało.

Ukryta Zawartość

Sprawdzałeś to oprogramowanie?

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

są czasopisma które droższy sprzęt klasyfikują jako "hi-end"

I wówczas nie dają im już swoich gwiazdek kropeczek czy innych statystyk.

W skrócie takie czasopismo uważa że po przekroczeniu pewnej kwoty wszystko musi być już super. 

Czyli nie jest wart gwiazdek i porównań.(Wcale nie super).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Sprawdzałeś to oprogramowanie?

Oczywiście, wygrywałem je do modelu 205 i 203. Model 205 sprzedałem a 203 stoi sobie na półce.

11 godzin temu, piramidon napisał:

W zależności od wieku! 😉

Syn kolegi stwierdził, że dla niego jest za dużo wysokich, dla mnie - nie.

Byłem w Pradze na koncercie zespołu Rammstein w strefie "Early Entrance " przy scenie. Młodsi narzekali na świdrowanie w uszach. Ja- nie.

Z wiekiem każdy inaczej słyszy inaczej.

Wszystkie badania organoleptyczne obarczone są błędem subiektywizmu.

To trzeba odczuć osobiście. I to po kilka razy...mamy różne dni... 

Ok rozumiem. No właśnie ja jestem uczulony na zbyt dużo góry. Lubię detale ale u mnie ta granica jest bardzo wąska.

18 godzin temu, Lech36 napisał:

Dlatego jakiś czas temu zaopatrzyłem się w kompletne napędy i dodatkowe lasery do moich obu odtwarzaczy. Niemniej płyty BD trochę mnie ostatnio zniechęciły bo w moim zbiorze tych płyt jest już kilka które nie były używane a same zutylizowały się i przestały działać, płyty oficjalne ze legalnej produkcji. Prawdopodobnie pewniejsze jest trzymanie zbiorów w plikach, może zapis wytrzyma dłużej, ale trzeba mieć kopie ISO i sprzęt do czytania takich kopii. Niby nie jest to problem, ale zawsze jakaś mniej lub bardziej kosztowna komplikacja. Z normalnych odtwarzaczy BD to chyba tylko Oppo takie robiło aż do modelu 95 który fabrycznie miał jeszcze zainstalowaną możliwość czytania plików ISO, ale któraś z aktualizacji oprogramowania zlikwidowała taką możliwość. Teraz na rynku przez jakiś czas była obecna wersja Oppo bez napędu czytająca z plików format ISO, ale nie wiem czy producent podtrzymuje to rozwiązanie.   

Tak krótko i już nie działają. Kurde to kiepsko. 

3 godziny temu, xetras napisał:

Czyli nie jest wart gwiazdek i porównań.(Wcale nie super).

Nie super ale hi end 🙂

2 godziny temu, NRK napisał:

Oczywiście, wygrywałem je do modelu 205 i 203. Model 205 sprzedałem a 203 stoi sobie na półce.

Czy zachowuje to oprogramowanie system odtwarzania "Gapless", która to opcja jest możliwa do uruchomienia w przypadku np. 105, pewnie dla 205 też? Dla mnie funkcja "Gapless" jest ważniejsza od tych innych wymienionych na stronie producenta tego nowego oprogramowania. W 95 tej funkcji nie ma i jest to okropnie wkurzające, choć też już to rozwiązałem dokupując streamer Denona DNP800, który czyta pliki w trybie "Gapless" a 95 służy głównie do odtwarzania płyt wszelakiego rodzaju i czasem plików, które nie wymagają tej w/w funkcji.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Tak krótko i już nie działają. Kurde to kiepsko. 

Też doznałem szoku jak to stwierdziłem, ale nie wszystkich moich płyt BD to dotyczy. Te najstarsze działają bez zarzutu. Może jakieś firmy wydawnicze partolą coś w produkcji albo używają niewłaściwych materiałów, trudno powiedzieć co może być przyczyną dosyć krótkiego życia niektórych oryginalnych płyt BD. Warunki przechowania są u mnie wzorcowe, wina musi leżeć na etapie produkcji i użytych w niej materiałów.   

15 minut temu, Lech36 napisał:

Czy zachowuje to oprogramowanie system odtwarzania "Gapless", która to opcja jest możliwa do uruchomienia w przypadku np. 105, pewnie dla 205 też? Dla mnie funkcja "Gapless" jest ważniejsza od tych innych wymienionych na stronie producenta tego nowego oprogramowania.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy ona działa. Jest chyba opcja włączenia tego w Menu, ale czy to działa to nie mam pojęcia.

Nie używam Oppo do słuchania muzyki.

1 minutę temu, NRK napisał:

Jest chyba opcja włączenia tego w Menu,

W pewnym sensie, ostatnio też tej funkcji nie używałem, ale chyba uruchamia się to przytrzymując np. na tablecie w aplikacji "Media Control" w spisie zawartości płyty pierwszy tytuł z tej listy nagrań. 

Ja używam interfejsu zamiast daca.

Teraz mam Clarett+ 2pre, wcześniej miałem też Claretta 2 ale bez plusa (a właściwie dalej go mam tylko póki co idzie na testy do kolegi).

W moim systemie (a właściwie we dwóch systemach - jeden klasyczny, drugi monitory studyjne Adam A7x) grając po USB Clarett nie dał szans Rme Adi 2fs Dac. Wszystko było lepsze na Clarecie - czystość, separacja, głębia i zróżnicowanie basu, zdecydowanie bardziej obecna średnica, dynamika itp itd. Różnica była na tyle spektakularna że zrezygnowałem z DSP w RME (a wcześniej się zarzekałem że Rme ma u mnie dożywocie).

Teraz mam od niedawna wersje z plusem i jest jeszcze lepsza niż stara, z dobrym zasilaczem liniowym PD Creative gra to już naprawdę przyzwoicie.

Po drodze przewinęły się u mniej jeszcze Qutest, a ostatnio z forum Cayin i6dac  i póki co tylko Cayin zagrał lepiej od zwykłego Claretta, plusa jeszcze wtedy nie miałem, ale brzmieniowo + właśnie idzie właśnie w tym kierunku co Cayin, więc moga grać podobnie.

Plusy to wyjścia zarówno symetryczne jak i niesymetryczne, ale na kablu jack - trzeba użyć przejściówki lub przelutować RCA - tak zrobiłem. Ma też  świetny preamp analogowy na drabince, oraz volume cyfrowe w sofcie. Można więc ustawić headroom oraz dograć idealnie analogową głośność pod czułość wzmacniacza lub wręcz sterować końcówką.

Z minusów brak pilota i regulacja wielu istotnych funkcji tylko przez apkę Focusrite.

Najlepsze, że za 1700pln dostajemy urządzenie które nie tylko jest świetnym dac i pre, ale też głównie AD ( w drugą stronę), do tego jest dodany ciekawy soft... 

Do tego w tym czerwonym kolorze całkiem ciekawie wygląda (podobnie jak SPL pokazany przez @xajas )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, NRK napisał:

Ta apka nie działa na moim telefonie. 

Wersja Androida jej nie pasuje.

Zgadza się, to jest problem, ale na Androidzie 11 który jest w moim telefonie aplikacja "Media Control" dla Oppo 105 działa, na Androidzie 4 też działa, gorzej jest z tą aplikacją dla Oppo 95, działa na pewno tylko do Androida 4 i chyba 5, później firma olała nabywców dosyć drogiego w tamtym czasie sprzętu. Cóż takie czasy. Tanie firmy jak np, Hama potrafią podobną aplikację do obsługi swojego sprzętu długi czas aktualizować a stosunkowo drogie Oppo nie.

Jak dalej tak będą robić z płytami BD to coraz mniej ludzi będzie to kupować. Nie dość że już wiele firm olewa wydawanie kolejnych nowości na krążku z dźwiękiem HD to jescze ludzie się odwrócą bo nie można zbierać kolekcji. 

Ehhh

Pamiętam 20 ? Lat temu jak się pojawił pierwszy amplituner ze wsparciem dekoderów HD. Był to Onkyo 605. Za chwilę okaże się że po 20 latach odchodzimy od tego. 

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

stosunkowo drogie Oppo nie.

Nie oni pierwsi i nie ostatni. Takie Audiobyte też olało aplikację. W ich przypadku to już perwera bo od jakiegoś czasu nie wydawali pilota do Black Dragona.

44 minuty temu, NRK napisał:

Nie oni pierwsi i nie ostatni. Takie Audiobyte też olało aplikację. W ich przypadku to już perwera bo od jakiegoś czasu nie wydawali pilota do Black Dragona.

Tak się zastanawiam czy instalacja tego alternatywnego oprogramowania nie spowodowała braku możliwości obsługi tego BD przez aplikację? Trzeba jednak uważać bo widać że często firmy coś dając z drugiej strony coś odbierają. Chyba raczej pozostanę z tymi niedogodnościami które oferuje fabryczne oprogramowanie tych odtwarzaczy. W końcu udało się u mnie zlikwidować wpływ tych uchybów (brak trybu Gapless) przez dodanie streamera który ten tryb ma a jako BD Oppo 95 jest naprawdę imponujące pomimo że nie jest 4k. Niemniej odtwarzacze BD wieloformatowe chyba powoli będą przechodzić do historii.

Teraz, Lech36 napisał:

Tak się zastanawiam czy instalacja tego alternatywnego oprogramowania nie spowodowała braku możliwości obsługi tego BD przez aplikację?

Nie.

Już wcześniej przestała mi ona działać. Na iPadzie mi jeszcze działa, ale na android już można powiedzieć, że nie.

Udaje mi się ją uruchomić,ale za każdym razem muszę wpisać ręcznie IP oppo, bo nie może go znaleźć w sieci pomimo tego, że potrzymanie sieci jest włączone i na przykład Roon Core go widzi. Apka już nie, jak już zobaczy, to znów raz na jakiś czas udaje mi się zobaczyć Synology.

Widać wyraźnie, że przydałaby się nowa wersja.

Oczywiście na starym androidzie działa wszystko jak należy. Apka od Audiobyte również.

• Pokaż nowe odpowiedzi