Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Diamond 25-28-30

Rekomendowane odpowiedzi

5 minutes ago, RobG1974 said:

Gato fm30, używki ale one drogo chodzą.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Nie znam ich, ale też też ciekawe. Gato Fm 15 kosztuje połowę, a u mnie z racji suba by pewnie podpasowały.

17 minutes ago, RobG1974 said:

Tylko szukaj wersji mk2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o wprawdzie tylko konkluzja, ale "FM-30 to jednoznacznie miękko i ciepło brzmiące kolumny. To jeden z tych rodzajów grania, które błyskawicznie wpada w uchu i działa kojąco na nasze zmysły i samopoczucie" - takie kolumny by mi pasowały.

Czy ja dobrze widzę, regulacje brzmienia na tylnym panelu? Nie wiedziałem, że tak można.

Mk1 i Mk2 dużo się różnią? (wszytko co znajduje jest bez żadnego mk czyli mk1)

EDIT: Na focala chyba założę oddzielny wątek, bo zginał gdzieś w konwersacji 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baron_bartek

W wersji mk2 poprawioną jest trochę ogólne zestrojenie inprzejrzystość w górnych rejestrach. Fm 15 miałem przez kilkanaście miesięcy. Bardzo fajnie grały nawet bez suba. Później wymieniłem na diapasony adamantesy. W zwrotnicy są trzy tryby ustawień, zmiany są słyszalne.

23 minutes ago, RobG1974 said:

W wersji mk2 poprawioną jest trochę ogólne zestrojenie inprzejrzystość w górnych rejestrach.

To nie aż taka duża zmiana, jakby się trafiła używka mk1 to się nada.

24 minutes ago, RobG1974 said:

Fm 15 miałem przez kilkanaście miesięcy. Bardzo fajnie grały nawet bez suba

FM30 trochę drogie, ale 15tki by były bardzo ok, szczególnie, że sub jest.

26 minutes ago, RobG1974 said:

wymieniłem na diapasony adamantesy

Troszke ponad mój budżet 😄

Zaletą ich jest, fm 15 że dość łatwo dobrać do nich wzmaka, zagrają i z musicalem i heglem i leemą.

A słuchałeś może Polk Audio LEGEND 100? - w dolnej granicy mojego budżetu, bardziej szczegółowe od Gato, ale jak mniemam męczące w odsłuchu (coś za coś.... 😕 )

Nie ma powodu, by były męczące mając tekstylną pierścieniówkę -

polecam posłuchanie. Mimo, że to najmniejsze z serii, to pewnie basu i tak

będzie za dużo - pamiętając o użyciu subwoofera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Te Gato fm15 BAAAARdzo mi się spodobały, natomiast nie chciałbym za bardzo poświęcać szczegółów (wiem, że ideału nie ma).

Natomiast Te Polki w testach porównawczych są bardziej uniwersalne - można je wyhaczyć na tyle tanio używane, że byłbym skłonny spróbować kupić używki, i ew sprzedać.

Dla tego pisałem, że gato fm15 to mk2. Jak chcesz coś lepszego to triangle signature theta.

Po cieplejszej stronie jeszcze Dynaudio special 40 lub dynaudio contour 1.4le.

Nom, ten Sonetto coraz ciekawie wygląda biorąc pod uwagę, że przesuwam się w budżecie do góry co nieco.

A jakbyś porównał soneto do gato? (i jeśli słuchałeś to kef r3-5-7)

Porównując sonetto 3 i gato fm15 wybrałbym sonetto 3. Ale w odniesieniu do sonetto 2 nie wiem czy nie wolałbym Gato fm15. Możesz szukać jeszcze ekac fs 407. Ale mi sonetto 3 bardziej podobały się od fs407 i bs403. Elac kolumny miałem w domu i porównując bs403 do fm15, gato miało mocniejszy dół pasma i były cieplejsze.

23 minuty temu, RobG1974 napisał:

Ale przy takich cenach wolałbym już sonus sonetto III, co 3 drogi to nie 2.

Niby tak a zarazem nie. Lepiej mieć przyzwoite paczki dwudrożne niż kiepskie trzydrożne.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Zapewne tak, ale przy sonetto czuć już pełny przekaz, na wszystkich pasmach. Oczywiście to moje zdanie i odczucia. Z fajnych monitorów, ale rzadko się pojawiające, mogłyby być tannoy definition dc8.

Odnośnie kefów to nie słuchałem najnowszej serii. Miałem ls50, r300 i q500. Ale r3 i r7 inaczej grają od poprzedniej serii. Cenowo są atrakcyjne, weszła teraz wersja meta i ceny poszybowały.

Dowiedziałęm się od was bardzo dużo. Pozwole sobie założyć wkrotce jakiś nowy wątek, gdzie podsumuje swoje wybory i czego się dowiedzialem zanim podejmnę ostateczny wybór (pewnie w dużej mierze użależniony od tego co się pojawi używanego na rynku)

Yato jest łagodniejsze i cieplejsze w brzmieniu. Gotowe na dłuższe odsłuchu 

Sonnetto grają dźwiękiem bardziej otwartym. Szerokim. Są dokładniejsze.

Ale nie ostre to nie takie granie 

Polki wraz z modelami wyżej idą w wyrównanie pasma i większą głębię. Moim zdaniem nie pokazują jednak melodyjności co konkurencja.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

A co z tytułowymi Pylonami? Przegrały z kretesem czy jak?

No tak

3 hours ago, Wito76 said:

A co z tytułowymi Pylonami? Przegrały z kretesem czy jak?

Z kretesem to przesada, kiedyś przy okazji z chęcią posłucham, natomiast widzę, że są lepsze opcje i mój główny zarzut, to że są nieco mniej szczegółowe niż konkurencja cenowa.... przeczytaj wątek w całości - tam to jest.

1 hour ago, Piotr Sonido said:

Yato jest łagodniejsze i cieplejsze w brzmieniu

Masz na myśli Gato?

Yato jest łagodniejsze i cieplejsze w brzmieniu. Gotowe na dłuższe odsłuchu 

Sonnetto grają dźwiękiem bardziej otwartym. Szerokim. Są dokładniejsze.

Ciężki wybór 😛

Do muzyki bardzie Gato, to kina sonetto.

Polki wraz z modelami wyżej idą w wyrównanie pasma i większą głębię. Moim zdaniem nie pokazują jednak melodyjności co konkurencja.

Nie są złe, ale mniej by mi w takim razie podpasowały niż powyższe.

A miałeś bezpśrednie porównanie z KEF R-3-5-7 z Gato,/Sonetto?

Generalnie to Bym to widział tak:

1) Kef R3 ew 5/7 (uniwersalne, szczegółowe nie męcząca góra, środnica, która sprawdzi się w kinie i myzyce)... i co dla mnie ważnie niewymagające jeśli chodzi o rozmieszczenie - no generalnie najmniej problematyczny wybór.

2) Gato fm-15 lub Sonneto (Zastanawiam się czy nie kupić obu jeśli zrezygnuje z Kefa Gato fm-15 to se kupię chyba jako drugi zestaw do niemęczącego odsłuchu, a soneto jak będę chciał posłuchać uważniej 😄 )

3) Tannoy precision 6.2/64 - też jako uniwersalne.

4) No i przewinęło się przez wątek sporo innych propozycji, jak Focal aria/Electra czy Dynaudio special 40

3 godziny temu, baron_bartek napisał:

Masz na myśli Gato?

Tak. Słownik w telefonie 🙂

dzięki!

4 godziny temu, baron_bartek napisał:

Do muzyki bardzie Gato, to kina sonetto.

Nie no aż tak bym nie sprowadzał sonnetto w dół. Do kina nie potrzeba takich kolumn. Sonnetto to zdecydowanie dobre kolumny do stereo. Bardziej żywe. Po prostu.

miałeś bezpśrednie porównanie z KEF R-3-5-7 z Gato,/Sonetto?

Kefy R to bliższe granie do Gato właśnie.

Kef jest jeszcze bardziej mięsisty.

Tannoy precision 6.2/64 - też jako uniwersalne.

Rewelacyjne paczki. Bliżej im do sonnetto. Ale to jednak inne granie.

31 minutes ago, Piotr Sonido said:

Kefy R to bliższe granie do Gato właśnie.

Kef jest jeszcze bardziej mięsisty.

No to powiedziałbym, że KEF Rx będzie mim wyborem, bo łatwiej znaleźć używkę

Jeśli mam Suba, to czy jest jakiś realny sens kupować większe Kefy niż R3?

(To ta sama kolmuna, tylko większa/mniejsza? Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że więcej głośników zdecydowanie się lepiej sprawdzi z moim torem do kina - słychać jak ten dźwięk się w filmach przemieszcza).

Gato Fm-15-30 to poprostu ciut wyższa klasa kolumny niż Kef Rx - dobrze rozumiem?

33 minutes ago, Piotr Sonido said:

Nie no aż tak bym nie sprowadzał sonnetto w dół. Do kina nie potrzeba takich kolumn. Sonnetto to zdecydowanie dobre kolumny do stereo. Bardziej żywe. Po prostu.

Nie, nie... ja też nie uniżałem soneto w żaden sposób - poprostu sugerowałęm, że lepiej się sprawdżą w kinie niż Gato.

35 minutes ago, Piotr Sonido said:
4 hours ago, baron_bartek said:

Tannoy precision 6.2/64 - też jako uniwersalne.

Rewelacyjne paczki. Bliżej im do sonnetto. Ale to jednak inne granie.

W jaki sposób inne?

19 godzin temu, baron_bartek napisał:

Jeśli mam Suba, to czy jest jakiś realny sens kupować większe Kefy niż R3?

Większe?

R3 mają większy bas niz R5:)

Gato Fm-15-30 to poprostu ciut wyższa klasa kolumny niż Kef Rx - dobrze rozumiem?

W jakim sensie wyższa? 

W sensie klasowym?

Jest droższa bo jest produkowana w dani także.

jaki sposób inne?

Tannoy ma lepszą średnicę i spójność dźwięku 

40 minutes ago, Piotr Sonido said:

R3 mają większy bas niz R5:)

Eeeee, to znaczy w warunkach które są lepsze dla podstawek? Czy też jak postawić na standzie R3-R5 to R3 zagra większym basem? Ja też jak miałem Castle Knight 2 to miały duuużo więcej basu niż 4ki.

R5/R7 ma więcej głośników i w kinie to jest fajne bo słychać jak ten dźwięk wędruje (przynajmniej mnie się to podoba). Ale moje główne pytanie by było takie, czy wszystkie Rx mają ten sam tor średnicy/wysoich - z tego co rozumiem to tak i nie ma sensu dla mnie przepłacać za wiecej niż R3 - co mi się podoba bo to poniżej budżetu i zostanie więcej na wzmacniacz.

44 minutes ago, Piotr Sonido said:

Tannoy ma lepszą średnicę i spójność dźwięku 

Leszą średnicę niż Kef Rx? Czytałem raczej że Kefy rządzą w przejrzystości średnicy.

To jest głupie pytanie trochę.... ale chciałem zrobić jak największy przeskok - o ile realnie lepsze są Kef R3/tannoy precision 6.2 od moich Kastle Knight 4? Na moje oko to są jakieś 2 klasy wyżej. Kiedy Sonetto to już 3 klasy wyżej (ale Kef mi bardziej podpasuje poprostu pode mnie).

Kef R3 jst do kupienia na tyle tanio (używka), że zakup nie powoduje u mnie żadnego stresu 🙂 Sonetto III już trochę bardziej 😄

Tu nie chodzi o to kto ma więcej głośników nie po tym poznaje się czy głośnik gra w większym czy lepszym basem.

R3 ma go więcej niż 5. Piątki są z kolei lepsze w średnich.

Tak głównie precision 6.4

To kolumna która co prawda wymaga dobrej elektroniki ale odwdzięczy się naprawdę bardzo solidnym brzmieniem powiedziałbym że lepszym niż nie jedna droższa konstrukcja.

6.4 gra swobodniej od kefa. Łagodniej. 

R3 ma go więcej niż 5. Piątki są z kolei lepsze w średnich.

Czyli jednak jest różnica w średnich/wysokich w modelach Rx - no to R5 by było dla mnie jednak lepsze niż R3 - basu to mi i tak brakować nie będzie. A R7 za tym idąc ma jeszcze lepszą średnicę? (lepszę to znaczy? Więcej niuansów?)

PS: Castle knight 4 też ma ładniejszą średnicę niż 2ki - to inne granie jest, mimo tej same nazwy,

Tak głównie precision 6.4

Jeśli tannoy ma lepszą średnicę niż Kef, to bym się skłaniał ku Tannoy, tylko dobrał nieco ciemniej grającą elektronikę, którą i tam mam do zmiany. Ja miałęm Tannoy m1,2,5, ale zakładam, że nie ma co porównywać w jakikolwiek sposób?

EDIT: generalnie jednak czytająć forum koncensus jest taki, że sonneto jest lepsze niż precision. Mi się wydaje, że to nie jest tak: każda kolumna komuś innemu podpasuje.

Edytowane przez baron_bartek

Modele Mercury czy późniejsze fusion czy nawet szeroka gamę revolution to było inne granie.

Precision łączyły w sobie domenę revolution i definition. 

Nie wiem czy lepsze. Sonus to jest znacznie droższa konstrukcja możesz oczekiwać wiecej. Dół jest lepiej nasycony. Masywniejszy. W tannoy trzeba o to zadbać wyjątkowo dobra elektorniką 

Taki kefa posłuchasz a precisiony? Bo pytanie czy wogole jest sens o tym rozmawiać?

• Pokaż nowe odpowiedzi