Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do Marantz PM8006 + ND8006 + Audio Physic Classic 22/25

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni !

Do zestawu jak w temacie : Marantz ND8006 + PM8006 + kolumny Audio Physic Classic 22/25 szukam kabli głośnikowych. Przede wszystkim jazz, rock, trochę muzyki poważnej . Mam wstępną propozycję w postaci QED-a Genesis Silver Spiral. Niestety nie mam możliwości posłuchania całości tego zestawu. Zastanawia mnie jedynie, czy jako całość nie będzie to za jasny zestaw.
Każda propozycja mile widziana 😊.

Pozdrawiam
Tomasz 

Edytowane przez Woszkowaty

Chord Clearway X golec ze  szpuli i temat zamknięty.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

@cortes dziękuję za propozycję, poczytam, poszperam. Jedynie ze strony elektrycznej 2mm2 trochę mnie nie przekonują, aczkolwiek być może to wystarczy.

Szanowni !

Do zestawu jak w temacie : Marantz ND8006 + PM8006 + kolumny Audio Physic Classic 22/25 szukam kabli głośnikowych. Przede wszystkim jazz, rock, trochę muzyki poważnej . Mam wstępną propozycję w postaci QED-a Genesis Silver Spiral.

Kable wartosci polowy zrodla?

Co to sie porobilo

Jest taka firma Bose ( USA ) - do 7m uważa za wystarczające 0,75 mm2.

Używałem nawet poniżej 0,1 mm2 bez "skutków ubocznych" 😉 

A długi czas 0,2 mm2 ale solid.

Można i Silver Spiral w tej cenie, bo kto bogatemu zabroni 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok, czyli pierwszy wniosek mamy taki, że Silver Spiral odbiega cenowo od reszty systemu, natomiast - póki co - mam jedną propozycję jako alternatywę Chord Clearway X.

Napiszcie proszę co jeszcze proponujecie.

[mention=55766]cortes[/mention] Jedynie ze strony elektrycznej 2mm2 trochę mnie nie przekonują, aczkolwiek być może to wystarczy.

Dlaczego?

Przy „normalnych“ dlugosciach i mocach, nawet 1mm2 to juz jest „overkill“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5161.thumb.jpg.50bd9ee1827af95bb7aca155d8cd5772.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, czyli pierwszy wniosek mamy taki, że Silver Spiral odbiega cenowo od reszty systemu, natomiast - póki co - mam jedną propozycję jako alternatywę : Chord Clearway X.
Napiszcie proszę co jeszcze proponujecie.

Moja propozycja (z rozsadku)

Ukryta Zawartość

IMG_9987.thumb.jpg.56262226477a82c4f4e183891d3e4a15.jpg

A zaoszczedzone pieniazki wsadz w cos bardziej rozsadnego, co ma wiekszy wplyw na poprawe brzmienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cardas 101 niedrogi A świetny. 

Polecam posłuchać i siebie (każdego ). Akurat Cardas 101 jest dostępny z konfekcją i bez. Zawsze po odsluchu  możesz  zwrocic i polowac na używany. 

Postaram się ( w miarę możliwości ) wypożyczyć kabelki, które zaproponowaliście :

Chord Clearway X

Cordial CLS 215

Cardas 101.

Zerknąłem na szybko na Cordiala, którego zaproponował @xajas - jest typowo miedziany - zastanawiam się jak będzie z górą pasma. Srebro w górze byłoby bardziej wskazane, jak myślę.

43 minuty temu, xajas napisał:

A zaoszczedzone pieniazki wsadz w cos bardziej rozsadnego, co ma wiekszy wplyw na poprawe brzmienia

Masz na myśli kable zasilające + listwę ? 

2 minutes ago, Woszkowaty said:

Myślę, że największy wpływ na brzmienie ma akustyka, zestawy głośnikowe, źródło i wzmacniacz.

Ale tak tylko strzelam 🙂

W zadnym wypadku! Te fabryczne/standard wystarczy! To jeszcze bardziej bezsensowny wydatek, niz drogie kable glosnikowe.

W typowych sytuacjach myslal bym o subwooferze, ale nie jestem pewny czy twoje AP go potrzebuja.

Ale innym pomyslem, bylby by ladny iPad 2022 z wyjsciem USB-C, ktory mozesz podlaczyc do twojego fajnego streamera albo przez USB (wtedy odtwarza HiRez) albo bezkablowo przez AirPlay i odtwarzac Apple Music!
To jest genialna kombinacja!

Albo dla odmiany dobre sluchawki typu DT1770 albo DT1990 (w zaleznosci od tego, czy wolisz zamkniete albo otwarte)
4 minuty temu, ferszcik napisał:

Myślę, że największy wpływ na brzmienie ma akustyka, zestawy głośnikowe, źródło i wzmacniacz.

Ale tak tylko strzelam 🙂

Jasne, natomiast trzeba mieć na uwadze, że Marantza i Audio Physic raczej szybko nie sprzedam - po pierwsze : jest to świeży zakup, z którego jestem zadowolony. Po drugie : szukam rozwiązań, co w tym zestawie można ulepszyć, co zmienić, żeby wyciągnąć maxa. Na akustykę jakiś tam wpływ jeszcze mam ( to zawsze jest większy/mniejszy kompromis z żoną ) aczkolwiek akustyka sama w sobie nie jest zła.

Zaproponuj proszę coś konkretnie. 

7 minut temu, xajas napisał:

W zadnym wypadku! Te fabryczne/standard wystarczy! To jeszcze bardziej bezsensowny wydatek, niz drogie kable glosnikowe.

W typowych sytuacjach myslal bym o subwooferze, ale nie jestem pewny czy twoje AP go potrzebuja.

Ale innym pomyslem, bylby by ladny iPad 2022 z wyjsciem USB-C, ktory mozesz podlaczyc do twojego fajnego streamera przez USB albo bezkablowo przez AirPlay i odtwarzac Apple Music (przez USB nawet in HighRez)

Albo dla odmiany dobre sluchawki typu DT1770 albo DT1990 (w zaleznosci czy wolisz zamkniete albo otwarte)

I to jest już jakaś konkretna propozycja. 

Ad.1 Subwoofera nie potrzebuję. Mam już zestaw do KD w innym pomieszczeniu, oparty na Marantzie i kolumnach 5.1 Dali Lektor. Audio Physic typowo do stereo, mają (jak dla mnie odpowiedni bas).

Ad.2 Streamer będzie odtwarzał m.in. Spotify ( aczkolwiek mam też sporo, bo kilkaset płyt CD ). Do tej pory jestem fanem Samsunga i Androida - raczej nie będę wchodził w Apple.

Ad.3 Z słuchawek korzystam bardzo rzadko, mam starsze otwarte Sennheisery HD 555.

Dziękuję za konkretne propozycje 😊

7 minut temu, Woszkowaty napisał:

Jasne, natomiast trzeba mieć na uwadze, że Marantza i Audio Physic raczej szybko nie sprzedam - po pierwsze : jest to świeży zakup, z którego jestem zadowolony. Po drugie : szukam rozwiązań, co w tym zestawie można ulepszyć, co zmienić, żeby wyciągnąć maxa. Na akustykę jakiś tam wpływ jeszcze mam ( to zawsze jest większy/mniejszy kompromis z żoną ) aczkolwiek akustyka sama w sobie nie jest zła.

Zaproponuj proszę coś konkretnie. 

A może inne podejście do tematu, bo na razie nie wiesz czy jesteś złotouchym audiofanem czy tylko audiofanem :)...

Śmignij do salonu audio i tam sprawdź kilka opcji na miejscu - będziesz wiedział w której grupie jesteś. Potem zaproś/wypozycz ze 2 kable za kaucją do domu i z tydzień posłuchaj jednego i tydzień drugiego. Absolutnie nie sugeruj sie materiałem kabla - że srebro tu juz będzie mega rozbłysk itp.. - tak to nie działa.

3 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

A może inne podejście do tematu, bo na razie nie wiesz czy jesteś złotouchym audiofanem czy tylko audiofanem :)...

Śmignij do salonu audio i tam sprawdź kilka opcji na miejscu - będziesz wiedział w której grupie jesteś. Potem zaproś/wypozycz ze 2 kable za kaucją do domu i z tydzień posłuchaj jednego i tydzień drugiego. Absolutnie nie sugeruj sie materiałem kabla - że srebro tu juz będzie mega rozbłysk itp.. - tak to nie działa.

Zakładam zdecydowanie audiofana 😉 z reguły nie słyszę, jak żona prosi mnie o pieniądze, a co dopiero mówić o sybilantach 😉

A tak na serio - podczas jednego z odsłuchów w salonie zmienialiśmy kable, były to m.in. kable Real Cable, był też QED, jak i drogi dosyć Furutech. Zmienialiśmy też kolumny, obok AP były m.in. Focale Aria 948, były też Sonus Faber . 

Dla mnie najlepiej wypadła kombinacja AP + Marantz + QED ( model niższy niż Genesis Silver , jak dobrze pamiętam było to XT40 ). Muzyka była w takim zestawieniu w mojej ocenie najlepiej przeniesiona, nie męczyła, bardzo przyjemnie się ją odbierało. Idąc tym tropem poszukałem jeszcze lepszych QED-ów.

Natomiast pytam ludzi bardziej osłuchanych, którzy napiszą : w Twoim zestawie, jak chcesz słuchać Sade, Milesa Davisa i Chrisa Bottiego - weź pod uwagę te i te kabelki. 

Kabelki - oczywiście - jak się tylko uda - wypożyczę i posłucham 😊.

Ad.2 Streamer będzie odtwarzał m.in. Spotify ( aczkolwiek mam też sporo, bo kilkaset płyt CD ). Do tej pory jestem fanem Samsunga i Androida - raczej nie będę wchodził w Apple.
Ad.3 Z słuchawek korzystam bardzo rzadko, mam starsze otwarte Sennheisery HD 555.
Dziękuję za konkretne propozycje 

Ja przez 40 lat ignorowalem sluchawki, az uslyszalem wlasciwe

Rozumiem przywiazanie do Androida i Samsunga (np. jako smartphone), ale iPad i Apple Music, to zupelnie inny swiat!

W dzisiejszych czasach dostepu do muzyki w sieci te kilkaset plyt to

Tak, ja tez mam dobrych „kilka metrow biezacych CD“, a na dysku HD XXX.XXX plikow, ale de facto slucham 99% Apple Music, bo obojetnie w ktorym pomieszczeniu i ktorego systemu slucham (w domu, w ogrodzie, w aucie, na urlopie,…), wszedzie mam dostep do tej samej muzyki (80 milionow plyt) zawsze z tymi samymi playlistami, zawsze w top jakosci i zawsze do najnowszych CD,…

No i to jest najmnieszy mobilny „high-end“ system , ktory zawsze i wszedzie mam ze soba

Ukryta Zawartość

PS.

Inni kupuja za ta kase kabelki

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Woszkowaty napisał:

Zakładam zdecydowanie audiofana 😉 z reguły nie słyszę, jak żona prosi mnie o pieniądze, a co dopiero mówić o sybilantach 😉

A tak na serio - podczas jednego z odsłuchów w salonie zmienialiśmy kable, były to m.in. kable Real Cable, był też QED, jak i drogi dosyć Furutech. Zmienialiśmy też kolumny, obok AP były m.in. Focale Aria 948, były też Sonus Faber . 

Dla mnie najlepiej wypadła kombinacja AP + Marantz + QED ( model niższy niż Genesis Silver , jak dobrze pamiętam było to XT40 ). Muzyka była w takim zestawieniu w mojej ocenie najlepiej przeniesiona, nie męczyła, bardzo przyjemnie się ją odbierało. Idąc tym tropem poszukałem jeszcze lepszych QED-ów.

Natomiast pytam ludzi bardziej osłuchanych, którzy napiszą : w Twoim zestawie, jak chcesz słuchać Sade, Milesa Davisa i Chrisa Bottiego - weź pod uwagę te i te kabelki. 

Kabelki - oczywiście - jak się tylko uda - wypożyczę i posłucham 😊.

Inaczej nie znaczy lepiej, to raz. Dwa lepiej dla kogoś innego nie znaczy lepiej dla ciebie. Podobał Ci się XT40 to go weź, a ewentualnie dopozycz coś ze sklepu za wyzsza gotówke.

Chord Clearway X to znakomity przewód, jeden z najlepszych w swojej cenie. Przy rocku jednak może się okazać troszkę zbyt mało rozdzielczy. Stawia na muzykalność i barwę. Bardziej dynamiczny i szczegółowy jest model Odyssey X. Jeśli oryginalna konfekcja, fajną opcją może być również Tellurium Q model Black II. Może Nordost... Zawsze można wypożyczyć i przesłuchać we własnym systemie 🙂

Pozdrawiamy, Q21.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Inaczej nie znaczy lepiej, to raz. Dwa lepiej dla kogoś innego nie znaczy lepiej dla ciebie. Podobał Ci się XT40 to go weź, a ewentualnie dopozycz coś ze sklepu za wyzsza gotówke.

W pełni się zgadzam. Dla mnie właśnie QED przekazał najlepszą muzykę, natomiast udało mi się posłuchać raptem 3 kabli, a wiem, że jest ich milion pięćset. Dlatego, nie chcąc wypożyczać x ilości kabli - szukam coś zbliżonego do QED-a 🙂. Ale pożyczę kilka innych ( w miarę możliwości ), żeby się z QED-em upewnić. 😊

16 minut temu, xajas napisał:

Ja przez 40 lat ignorowalem sluchawki, az uslyszalem wlasciwe

Ukryta Zawartość

Rozumiem przywiazanie do Androida i Samsunga (np. jako smartphone), ale iPad i Apple Music, to zupelnie inny swiat!

Kilkaset plyt CD to w dzisiejszych czasach dostepu do muzyki w sieci to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na dysku posiadam XXX.XXX plikow, a de facto slucham 99% Apple Music, bo obojetnie w ktorym pomieszczeniu i ktorego systemu slucham (w domu, w ogrodzie, w aucie, na urlopie,…), wszedzie mam dostep do tej samej muzyki (80 milionow plyt) zawsze z tymi samymi playlistami, zawsze w top jakosci i zawsze do najnowszych CD,…

No i to jest najmnieszy mobilny „high-end“ system emoji41.png, ktory zawsze i wszedzie mam ze soba

IMG_1805.thumb.jpg.5a9da190a605e5da24344de595fe64a2.jpg

PS.

Inni kupuja za ta kase kabelki emoji6.png

Gratuluję systemu 👌 Przemyślę Apple 🤔 ale na 99% zostanę przy Androidzie, chyba za dużo tych wszystkich aplikacji i zmian. Na Spotify mam już sporo playlist i zmieniać teraz to wszystko 😐...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A skoro już:

Każda propozycja mile widziana  to od pewnego czasu gram Sade, Davisa,

Freddy Cole'a czy Dianę Krall nie zapominając o Haendlu i Mozarcie,

ale także zarówno 😉 o Joanne Shaw Taylor czy Stevie Ray Vaughanie na: 

Ukryta Zawartość

Kosztuje pewnie tyle co metr pierwszego pomysła 😉 

Jest i miedź i srebro a przy tym szkoda, że go nie widać ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, Q21 napisał:

Chord Clearway X to znakomity przewód, jeden z najlepszych w swojej cenie. Przy rocku jednak może się okazać troszkę zbyt mało rozdzielczy. Stawia na muzykalność i barwę. Bardziej dynamiczny i szczegółowy jest model Odyssey X. Jeśli oryginalna konfekcja, fajną opcją może być również Tellurium Q model Black II. Może Nordost... Zawsze można wypożyczyć i przesłuchać we własnym systemie 🙂

Pozdrawiamy, Q21.

Kupowałem u Was kable, m.in. RCA QED-a ( jakoś jestem chyba skazany na niego 😃 ). Profi obsługa 👌, zakup w sieci.

W moim zestawie chcę postawić właśnie na szczegóły, dlatego dopisuję Odyssey X do listy.

Na jakich zasadach działa wypożyczenie, z wysyłką do Odbiorcy ?

Polecam sprawdzenie kabli innego typu - solid. O ile jakiś salon obok

posiada choćby Nordosta White Lightning - może drogi ale to inne

doświadczenie.

3 minuty temu, audioburak napisał:

A skoro już:

Każda propozycja mile widziana  to od pewnego czasu gram Sade, Davisa,

Freddy Cole'a czy Dianę Krall nie zapominając o Haendlu i Mozarcie,

ale także zarówno 😉 o Joanne Shaw Taylor czy Stevie Ray Vaughanie na: 

Ukryta Zawartość

Kosztuje pewnie tyle co metr pierwszego pomysła 😉 

Jest i miedź i srebro a przy tym szkoda, że go nie widać ...

Z ceną trafiłeś prawie dokładnie 😉. Zakładam, że :

1. nie jest to oryginalny Nordost - zrobiony na wzór Nordosta ;

2. kabelek, który robi ta sama fabryka, która robi dla Nordosta, ale bez nadruku Nordost - wtedy byłoby ok

NIe mam wiedzy, czy Nordost produkuje w EU czy też PRC. 

1 minutę temu, audioburak napisał:

Polecam sprawdzenie kabli innego typu - solid. O ile jakiś salon obok

posiada choćby Nordosta White Lightning - może drogi ale to inne

doświadczenie.

No Panie, ten jest droższy od Genesis Silver ! Toć by mnie tu wszyscy zastrzelili za takie coś do skromnego AP + Marantza ! 😉

Jak się tylko da wypożyczyć - to chętnie - nawet dla własnego osłuchania !

Ukryta Zawartość

A skoro już:
Każda propozycja mile widziana  to od pewnego czasu gram na: 

Ukryta Zawartość

O o o o, dokladnie taki szukalem i potrzebuje do kuchni

IMG_8338.thumb.jpg.36fdd456f583c11305f01585320eef00.jpg
IMG_8339.thumb.jpg.1d54672f59168263d5b80e9af556b780.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Woszkowaty napisał:

Kupowałem u Was kable, m.in. RCA QED-a ( jakoś jestem chyba skazany na niego 😃 ). Profi obsługa 👌, zakup w sieci.

W moim zestawie chcę postawić właśnie na szczegóły, dlatego dopisuję Odyssey X do listy.

Na jakich zasadach działa wypożyczenie, z wysyłką do Odbiorcy ?

Napisz do nas na PW i przedstawimy szczegóły 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Teraz, Q21 napisał:

Napisz do nas na PW i przedstawimy szczegóły 🙂 

Ok, na spokojnie wieczorem napiszę 👍

• Moderatorzy

Lubisz QED, to tutaj masz dobrą propozycję do Twojego zestawu:

Ukryta Zawartość

Wadą jest jego spora sztywność.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi