Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie anodowe Single Ended 300B - zwarcie.

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Kubic napisał:

Dodałem do katody 6SN7 dwójnik 1uF i potencjometr montażowy R100

Do pierwszej czy drugiej? W obu przypadkach oczywiście trzeba usunąć elektrolity o wyższej pojemności, natomiast żeby coś było słychać i widać przy drugiej triodzie to potencjometr 5k conajmniej by musiał być. Prrzy pierwszej też 100R to za mało.

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

Do pierwszej czy drugiej?

Do pierwszej. Zamysł wg @Grzegorz7 był taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Kubic napisał:

Do pierwszej. Zamysł wg @Grzegorz7 był taki:

Ukryta Zawartość

To powinno coś zmieniać.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

@Grzegorz7 dzisiaj poprawnie włączyłem regulowany dwójnik do katody o skarjnych wartościach 1uF + R1 lub R100.

Niestety ani moje uszy ani mikrofon pomiarowy nie są w stanie wychwycić zmiany w zakresie wysokich częstotliwości.

Dla pewności czy oryginalny kondensator 100uF w katodzie miał zostać?

Chyba będę musiał iść w korektor barwy lub equalizer. Szkoda.

Pytanie jak do brzmienia ma się dobranie punktu pracy lamp. Czy punkt pracy może zmienić tylko zniekształcenia harmoniczne i w ten sposób degradować brzmienie?

1 godzinę temu, Kubic napisał:

czy oryginalny kondensator 100uF w katodzie miał zostać?

Tak jak na schemacie, który pokazałeś ostatnio.

1 godzinę temu, Kubic napisał:

ani mikrofon pomiarowy nie są w stanie wychwycić zmiany w zakresie wysokich częstotliwości.

Nie mierz mikrofonem ZG. Podłącz układ pod wyjście wzmacniacza. Przez dzielnik, uważając na masy (popatrz w liczne vlogi na necie). Nie mierzy się charakterystyk wzmacniaczy za głośnikami tylko na ich wyjściu.

Tak czy inaczej zmiany muszą być.

10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Tak jak na schemacie, który pokazałeś ostatnio.

Tak zrobiłem.

Podłącz układ pod wyjście wzmacniacza. Przez dzielnik, uważając na masy (popatrz w liczne vlogi na necie)

Pewnie w najbliższym czasie taki dzielnik sobie złożę.

Tak czy inaczej zmiany muszą być.

No właśnie i trochę nie logiczne jest dla mnie to co obserwuję. Gdy w zwrotnicach kolumn przepinam zworkę +/-1 dB dla wysokich częstotliwości to mikrofon rejestruje dokładnie taką zmianę. Wiec nie wiem czemu nie widać modyfikacji wykonanych we wzmacniaczu.

23 minutes ago, Kubic said:

No właśnie i trochę nie logiczne jest dla mnie to co obserwuję. Gdy w zwrotnicach kolumn przepinam zworkę +/-1 dB dla wysokich częstotliwości to mikrofon rejestruje dokładnie taką zmianę. Wiec nie wiem czemu nie widać modyfikacji wykonanych we wzmacniaczu.

Czeski błąd pewno... czasami "kaczka" pomaga - wprawieni w używaniu tej metody umieją nawet wykorzystać w tym celu totalnego abnegata np żonę ;] Jak będziesz komuś pokazywał implementację tego moda to Twój mózg będzie działał w innym trybie i wtedy dość szybko ujawniają się błędy.

Czy aby układ RC działał jako filtr to jeden z elementów nie musi być podłączony do masy? W sensie jeden szeregowo a drugi równolegle do sygnału?

Żona chętnie została moją "kaczką", ale niestety nie pomogła. Mnie niestety też nie oświeciło, więc potrzebna pomoc fachowców 🙂

Aby zrobić miejsce na dodatkowy dwójnik wylutowałem z płytki "+" CE2 i jedną stronę rezystora R3 (czerwone punkty). Obie nóżki połączyłem w niebieskim punkcie (poza płytką drukowaną).

Do tego punku dolutowane równolegle kondensator 1uF i rezystor nastawny 100R. Drugie końce wlutowałem w płytkę (punk żółty).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo nie do suwaka podłączyłeś 😉 Co mówi omomierz? 

Albo nie do suwaka podłączyłeś 😉 Co mówi omomierz? Lub, jak pisałem, więcej niż 100R tam powinno być. 

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:

Albo nie do suwaka podłączyłeś 😉 Co mówi omomierz?

Omomierz mówi że jest dobrze 😉 Pin zewnętrzny i środkowy.

Tylko ostrożnie bo zmienia się pkt pracy lampy. Bezpieczniej byłoby to robić w obwodzie kondensatora blokującego; dokładnie taki dwójnik szeregowo z tym kondensatorem. 

Również jak masz ochotę można spróbować z drugą lampą. Ale odseparowałbym taki filtr od składowej stałej. 

Oczywiście inne wartości elementów.

28 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Bezpieczniej byłoby to robić w obwodzie kondensatora blokującego; dokładnie taki dwójnik szeregowo z tym kondensatorem.

Masz na myśli kondensator C1? Ale czy w ten sposób nie mamy możliwości tylko ograniczyć tony wysokie, zamiast ich podbicia?

Ten w katodzie; CE2..

Cała ta zabawa zmniejsza wzmocnienie całego pasma (R=100), a kondensator C=1uF ma właśnie zmniejszyć to tłumienie (zwiększyć wzmocnienie) od f=1/2piRC. 

Cudów tu nie ma. 

Całe wzmocnienie/osłabienie ma wynikać ze stosunku rezystancji w USZ w katodzie. Jednak opieram się na Twoim stwierdzeniu, że po odłączenia CE2 wzmocnienie zauważalnie spadło. Wówczas te wywody byłyby prawdziwe. 

Gdyby odłączenie CE2 nie dawało zauważalnych efektów byłoby z tym eksperymentem z dwójnikiem 100||1u tak jak Ci wychodzi. Zauważ, że w anodzie jest 68k ale wzmocnienie stopnia jest poniżej 20. 

Przeniósłbym dwójnik szeregowo do CE2.. Wówczas jakiekolwiek zmiany rezystora nie wpłyną na pkt pracy lampy. W skrajnym przypadku gdyby R=nieskończoność to zamiast CE2=100uF byłoby 1uF. Musi się to usłyszeć! Dla R=0 schemat zastępczy byłby taki jak pierwotnie. Żadnego wpływu na pkt pracy lampy.

13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Przeniósłbym dwójnik szeregowo do CE2.. Wówczas jakiekolwiek zmiany rezystora nie wpłyną na pkt pracy lampy. W skrajnym przypadku gdyby R=nieskończoność to zamiast CE2=100uF byłoby 1uF. Musi się to usłyszeć! Dla R=0 schemat zastępczy byłby taki jak pierwotnie. Żadnego wpływu na pkt pracy lampy.

Tak? Musze też to przemyśleć...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@przemak Wychodzi moja niewiedza:

1. Czy wystarczy, że zaznaczony fragmentem korektora wszczępię pomiędzy pre a lampe mocy?

2. Czy konieczne jest dodanie  lampy 12AX7 aby podbić wysokie lub niskie tony?

3. Do obliczenia częstotliwości środkowej dla wysokich tonów uwzględniam 100pF i 68k+ 250k?

4. Stosowanie korektora przed przedwzmacniaczem nie ma sensu bo zwiększy zniekształcenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Kubic napisał:

@przemak Wychodzi moja niewiedza:

1. Czy wystarczy, że zaznaczony fragmentem korektora wszczępię pomiędzy pre a lampe mocy?

2. Czy konieczne jest dodanie  lampy 12AX7 aby podbić wysokie lub niskie tony?

3. Do obliczenia częstotliwości środkowej dla wysokich tonów uwzględniam 100pF i 68k+ 250k?

4. Stosowanie korektora przed przedwzmacniaczem nie ma sensu bo zwiększy zniekształcenia?

Ukryta Zawartość

1. Nie, to jest układ aktywny i mostek musi pracować w pętli sprzężenia. Całość ma wzmocnienie 1.

2. Tak, albo operacyjnego albo tranzystorka 😉 Zasadniczo korektor pasywny musi mieć jakiś stopień wzmacniający, żeby mógł podbijać jakieś pasma. 

3. To jest korektor półkowy, nie ma częstotliwości środkowej. Zasadniczo konstrukcja i parametry są takie, żeby przy maksymalnym nachyleniu filtra pierwszego rzędu czyli 6dB/okt uzyskać maksymalne podbicie/osłabienie skrajów pasma przy niezmienionym wzmocnieniu dla 1kHz. W praktyce uzyskuje się znane +/-20dB.

4. Ten stopień ma wzmocnienie równe 1, więc w sumie wszystko jedno gdzie go wstawimy, o ile się nie będzie przesterowywał i będzie zasilany ze źródła o odpowiednio małej impedancji wyjściowej. W praktyce spokojnie może być zasilany z wyjścia CD czy innego współczesnego sprzętu i wtórnik na jego wejściu nie będzie potrzebny.

W układach lampowych częsciej stosowany był pasywny poprzednik tego układu, tzw. James

Ukryta Zawartość

i on ma tłumienie w środkowym paśmie w celu możliwości wzmacniania i osłabiania skrajów, w zależności od wartości elementów to tłumienie wynosi 12-20dB i o tyle musi zostać wzmocniony sygnał przed lub po korektorze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

1. Nie, to jest układ aktywny i mostek musi pracować w pętli sprzężenia. Całość ma wzmocnienie 1.

Zatem czy wstawiając go przed przedwzmacniacz 6sn7 to mostek ten mógłby wykorzystać sprzężenie zwrotne tej lampy?

Wiem Wiem, na siłę szukam rozwiązania bez dodatkowej lampy 🙂

2 minuty temu, Kubic napisał:

Zatem czy wstawiając go przed przedwzmacniacz 6sn7 to mostek ten mógłby wykorzystać sprzężenie zwrotne tej lampy?

Wiem Wiem, na siłę szukam rozwiązania bez dodatkowej lampy 🙂

Tak, ale wtedy stracisz wzmocnienie i to dość mocno. Pierwsza lampa będzie miała wzmocnienie 1. Być może wystarczy tylko ten drugi stopień wtedy, ale wątpię. Można niby kombinować z podzielonym rezystorem anodowym, ale to już chyba zbyt dużo.

nagrywamy.com

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ale wcześniej sprawdź ten nieszczęsny dwójnik. Trzeba wyjaśnić sytuację. 

Sprawdzę rozwiązanie z dwujnikiem szeregowo do CE2. Było by to rozwiązanie idealne. Niestety nie jest dla mnie zrozumiałe więc zdaję się na Waszą wiedzę 🙂

Zrób takie coś. Będziesz miał oddzielnie dół czyli pełne pasmo i oddzielnie górę. Kondensator 100n do dobrania.

IMG_20231030_190828.jpg.77cb08238fe5e8f837a7f2b224f0144e.jpg

nagrywamy.com

Zastosowałem dwójnik 100R i 1uF szerefowo do CE2 i ucho powiedziało, że wysokich tonów przybyło.

Niestety mikrofon powiedział, że głowa mnie oszukała 😉

Jaka różnica miała by wynikać z użycia 1kOhm i 0,1uF zamiast 100 Ohm i 1uF? Zwiększy się zprzężenie zwrotne sygnały "filrowanego" poniżej 1,5kHz?

• Pokaż nowe odpowiedzi