Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny do 10000 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od kilku tygodni szukam na naszych polskich serwisach ogłoszeniowych kolumn, które mogłyby zastąpić moje Monitor Audio Silver 500 6G.
Budżet jest zawężony dlatego poszukiwania dotyczą kolumn używanych.
Znalazłem kilka ciekawych propozycji, ale nie wiem czy te zakupy wniosą dużo więcej do mojego systemu,
dlatego chciałbym jeszcze zasięgnąć opinii forumowiczów.
Na oku mam:
- KEF R900
- Canton Ergo 690
- Pylon Jasper 18
- Sonus Faber Concerto Domus
- Sonus Faber Grand Piano Home
- Sonus Faber Toy Tower
- Vienna Acoustics Mozart (nie Grand)
Kolumny napędzać będzie Hegel H100, źródła dźwięku to Gustard R26 (Tidal przez Roon) oraz gramofon GPro-Ject Debut Carbon.
Pomieszczenie 30 m2.

Liczę na Wasze opinie lub inne propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/164960-u%C5%BCywane-kolumny-do-10000-z%C5%82/

KEF skreśl jeśli nie masz dobrej akustyki choć głośniki same w sobie są bardzo dobre. Sonusy są fajne ale dużo zależy od ich stanu. Zobacz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest kilka perełek. Thiel, ProAc

Trochę droższe tu

Ukryta Zawartość

ale z ceny pewnie udałoby się zejść. Choćby Spendor. 

A jak Hegel, to obowiązkowo do sprawdzenia jakieś Amphiony 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Varkasm napisał:

Liczę na Wasze opinie lub inne propozycje.

W założonym budżecie jednym z ciekawszych wyborów są moim zdaniem Dynaudio Special 40

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

4 minuty temu, Tal napisał:

W założonym budżecie jednym z ciekawszych wyborów jest moim zdaniem Dynaudio Special 40

Nie będą za małe do 30 m2?
Mam trochę skopaną akustykę (sam salon 30m2 jest połączony z kuchnią (20 m2).
Jak siedzę na kanapie na przeciwko głośników to praktycznie cała lewa strona jest otwarta. 
Wygląda to mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te monitory spokojnie dadzą radę w 30m² z tym jednak zastrzeżeniem że wymagają odpowiednio wydajnego wzmacniacza a najlepiej końcówki mocy by zagrały na miarę swoich możliwości czyli z wykopem, niskim zejściem i dynamiką jak przystało na Dynaudio.

Jedna kolumna (po prawej) jest w roku pokoju obok niej stoi stolik RTV (nie narysowałem jej), a druga stoi przy kominku także po prawej ma zabudowę kominka, a na lewo od niej kilka metrów wolnej przestrzeni.

Spróbuj KEF R3 Meta. Lepsze od wszystkich proponowanych przez Ciebie kolumn. 

Może dadzą radę w 30 m2.

W przyszłości możesz dokupić sub KEF KC62. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Varkasm napisał:

Jedna kolumna (po prawej) jest w roku pokoju obok niej stoi stolik RTV (nie narysowałem jej), a druga stoi przy kominku także po prawej ma zabudowę kominka, a na lewo od niej kilka metrów wolnej przestrzeni.

Z tego co piszesz wynika że prawa kolumna jest w gorszym położeniu jednak nie jest chyba aż tak źle bo jeśli zapewnisz wokół minimum około 50cm miejsca to już będzie dobrze a jeśli więcej to jeszcze lepiej.

Ja bym mimo wszystko policzył to jako 50m2. Tu R3 Meta, czy R7 od KEFa to będzie mało. Moim zdaniem jeśli obecne Silvery Ci pasują, to wszystko inne może być po prostu skokiem w bok, a nie do przodu. Ewentualnie zyskasz sporo w jednym aspekcie, ale znowu stracisz w drugim. 

Co dokładnie chciałbyś zmienić w brzmieniu swojego zestawu? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Tu R3 Meta, czy R7 od KEFa to będzie mało.

Można potem dodać sub. 

Godzinę temu, Q21 napisał:

Moim zdaniem jeśli obecne Silvery Ci pasują, to wszystko inne może być po prostu skokiem w bok, a nie do przodu.

W przypadku KEF R3 Meta to będzie wielki skok w nową jakość. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Ja bym mimo wszystko policzył to jako 50m2. Tu R3 Meta, czy R7 od KEFa to będzie mało. Moim zdaniem jeśli obecne Silvery Ci pasują, to wszystko inne może być po prostu skokiem w bok, a nie do przodu. Ewentualnie zyskasz sporo w jednym aspekcie, ale znowu stracisz w drugim. 

Co dokładnie chciałbyś zmienić w brzmieniu swojego zestawu? 

To dobre pytanie. Bo prawdę mówiąc one nie grają źle. Teraz po wymianie wzmacniacza i podpięciu Gustarda jako źródła, znowu pokazały coś nowego. Wydaje mi się, że tak na prawdę to chciałbym po prostu sprawdzić coś innego niż Silvery, żeby mieć porównanie i wtedy pozbyć się jednych albo drugich. 
Chciałbym podłączyć coś co sprawi, że od razu zobaczę różnicę i powiem WOW jest moc.
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że w tej cenie mogę czegoś takiego nie doświadczyć ale nie zaszkodziło spróbować.

Edytowane przez Varkasm
31 minut temu, Varkasm napisał:

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że w tej cenie mogę czegoś takiego nie doświadczyć ale nie zaszkodziło spróbować.

Spróbuj KEF RX Meta.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Można potem dodać sub. 

W przypadku KEF R3 Meta to będzie wielki skok w nową jakość. 

No tak, z subem to tak. Pytanie, czy założyciel posta jest nim zainteresowany. 

25 minut temu, Varkasm napisał:

To dobre pytanie. Bo prawdę mówiąc one nie grają źle. Teraz po wymianie wzmacniacza i podpięciu Gustarda jako źródła, znowu pokazały coś nowego. Wydaje mi się, że tak na prawdę to chciałbym po prostu sprawdzić coś innego niż Silvery, żeby mieć porównanie i wtedy pozbyć się jednych albo drugich. 
Chciałbym podłączyć coś co sprawi, że od razu zobaczę różnicę i powiem WOW jest moc.

W takim razie spróbowałbym Vienny i Sonusów, to skok w całkiem inną stronę z graniem 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Bardzo mocno bym się zastanowił nad tą ofertą.

Ukryta Zawartość

Nie będę odkrywczy, jeśli napiszę, że powinieneś opierać się na odsłuchach(ZWŁASZCZA W PRZYPADKU RODZIMEGO SPRZĘTU, GDZIE OPINIE SĄ SKRAJNIE RÓŻNE! ). Przykładowo ostatnie KEF'y(bez względu na serię) to inna szkoła grania niż Sonusy czy Vienny. Osobiście przymierzam się do zakupu kolumn KEF, natomiast jeszcze nie wiem jaki model. Różnica jest taka, że u siebie z Heglem bym nie chciał. Jest tyle rzeczy wpływających na końcowy efekt (upodobania, akustyka, sprzęt towarzyszący), że temat mógłby nie mieć końca. Summa summarum jeśli chcesz tak jak do tej pory, ale lepiej, to poszedłbym w wyższy model MA, bo przewalisz setki kilogramów sprzętu, obrócisz tysiącami PLN, a rozwiązanie może być blisko. Choć z punktu widzenia audio-świra doświadczenie, które ostatecznie zyskasz jest tego warte 🙂

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Godzinę temu, Czlowiek97 napisał:

Nie będę odkrywczy, jeśli napiszę, że powinieneś opierać się na odsłuchach(ZWŁASZCZA W PRZYPADKU RODZIMEGO SPRZĘTU, GDZIE OPINIE SĄ SKRAJNIE RÓŻNE! ). Przykładowo ostatnie KEF'y(bez względu na serię) to inna szkoła grania niż Sonusy czy Vienny. Osobiście przymierzam się do zakupu kolumn KEF, natomiast jeszcze nie wiem jaki model. Różnica jest taka, że u siebie z Heglem bym nie chciał. Jest tyle rzeczy wpływających na końcowy efekt (upodobania, akustyka, sprzęt towarzyszący), że temat mógłby nie mieć końca. Summa summarum jeśli chcesz tak jak do tej pory, ale lepiej, to poszedłbym w wyższy model MA, bo przewalisz setki kilogramów sprzętu, obrócisz tysiącami PLN, a rozwiązanie może być blisko. Choć z punktu widzenia audio-świra doświadczenie, które ostatecznie zyskasz jest tego warte 🙂

To jest dobry kierunek. Gold 300 już od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie. 

Może AudioVector QR5, KEF R7, ELAC Vela lub Dali Rubicon 6?.

W dniu 29.09.2023 o 15:02, Krzychu72 napisał:

Ukryta Zawartość

Bardzo mocno bym się zastanowił nad tą ofertą.

Dość ciekawe (od strony designerskiej). Nie znam tej polskiej firmy. Swoją drogą ciekawe, że po miesiącu się znudziły i są sprzedawane z dużym upustem (??).

Ukryta Zawartość

A co chcesz zmienić w obecnym brzmieniu? Czego Ci brakuje? 

Z twojej listy te r900 moim zdaniem ale to inne granie od serii Silver. 

Więc pytanie w ktora stronę chcesz iść 

Edytowane przez Piotr Sonido
25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A co chcesz zmienić w obecnym brzmieniu? Czego Ci brakuje? 

Z twojej listy te r900 moim zdaniem ale to inne granie od serii Silver. 

Więc pytanie w ktora stronę chcesz iść 

Lepszej "muzykalności", mięciutkiego basu z jednoczesnym czystym, detalicznym zakresem średnio-wysokotonowym. 

11 minut temu, Varkasm napisał:

Lepszej "muzykalności", mięciutkiego basu z jednoczesnym czystym, detalicznym zakresem średnio-wysokotonowym. 

No to chyba nie kef.

To pomyśl o klipschach z wyższych linii. 

Może tannoy definition. 

Heco new statement

Albo wróć do wcześniejszych propozycji. Elac Vela 407 nowe przekraczają,

ale wersja czarna jest w okolicach krawędzi budżetu. Fakt, że drewniana:

Ukryta Zawartość

wygląda ( jak dla mnie ) dużo lepiej - jak w teście:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przy 30m otwartych na kolejne 20 to raczej widzę tu R7... a nie monitorki... nowa seria Kef generalnie gra lepiej niż stara, więc wolałbym R7 niz R900.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A co myślicie o Sonetto III? Są na OLX po 9000 zł., a w Q21 jest oferta odkupu używanych. Moje MA były kupione w Q21, mam je w idealnym stanie to może odkupili by ode mnie za 100% ceny z faktury 😉

Chyba jednak pójdę tym tropem i sprawdzę Elac Vela FS407 i Sonusa Sonetto III albo V.
Dzięki wszystkim za propozycje były bardzo przydatne.

Zapraszamy do kontaktu w takim razie 🙂 

21 minut temu, Varkasm napisał:

Chyba jednak pójdę tym tropem i sprawdzę Elac Vela FS407 i Sonusa Sonetto III albo V.
Dzięki wszystkim za propozycje były bardzo przydatne.

Daj sobie spokój z tymi metkowcami, bierz te od Kisiela co ci kolega wcześniej pisał a będziesz zadowolony.

Ja bym (przynajmniej) zaryzykował trochę i odsłuchał u sprzedawcy polskie kolumny Akustyk. Nie wiem ile dzieli Ciebie kilometrów od sprzedawcy, ale chyba warto je sprawdzić ze swoim piecem.

• Pokaż nowe odpowiedzi