Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable głośnikowe do Luxman LV-112 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem od jakiegoś czasu szczęśliwym posiadaczem wzmaka Luxman LV-112. Kolumny mam Mirage M-90 a cd to jakaś Yamaha. Interkonektory to moge podłączyć albo Albedo serii Blue albo ewentualnie Ricable Primus. Kable głośnikowe to jakieś Straight Wire. Ogólnie jestem zadowolony przynajmniej jest lepiej niż w Yamaha Ax-596. Chciałbym wymienić kable głośnikowe. I chciałbym aby te nowe ocieplały dzwięk i wygładzały kontury. Potrzebuje jakieś 10 metrów(na oba kanały) przewodu i moge wydać w sumie za kable głośnikowe jakieś 600 zł. Byłbym bardzo rad na jakieś sugestie i porady.

Przeglądam allegro i przeglądam i może Van den Hul ??? 

np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

???

Ukryta Zawartość

Sorki że dopiero teraz odpowiadam ale sprawy rodzinne.

Kable oczywiście 2 x 5 metrów. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale kupiłem Van den Hul CS-122 Hybrid. 

9 minut temu, muda44 napisał:

Tellurium Blue II ale drożej wyjdzie.

Mam Black II ale nie używam odkąd zobaczyłem to zdjęcie😉

Ukryta Zawartość

Przedtem zakładałem, że w tej taśmie siedzi jakaś wymyślna geometria, a to zwykłe kabelki w płaskiej otulinie żeby oryginalnie wyglądało, jedyne co pozostało z oryginalności to miedź telurowa jeśli to cokolwiek znaczy.

Co do brzmienia to po prostu "grają" tak jak wiele innych, szału nie ma i tragedii też.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01
Teraz, audiofan01 napisał:

Mam Black II ale nie używam odkąd zobaczyłem to zdjęcie😉

Ukryta Zawartość

Coś nie tak z nimi?

Używałem Blue 2, to naprawdę fajne, tanie kabelki a używam Silver 2 gdzie bywały kable kilka, kilkanaście razy droższe.

Ukryta Zawartość

Dziś podłączyłem te kable van de hul ale nie pod tego Luxmana(popsuł się... po dwóch tygodniach użytkowania...) tylko do Rotel A-9 (albo A-10 nie pamiętam...) ,interkonekt pod cd dałem Ricable Primus a sam cd to jakaś wyższa Yamaha. Do tej pory kable głośnikowe jakie miałem to były Straight Wire które grały ostro. Natomiast na tym sprzęcie ten van de hul gra z kulturą, lekko ociepla, są gładkie kontury. No w każdym razie inaczej niż te Straight Wire. Jeszcze dodam że kolumny to Mirage M-90i. Także ogólnie jestem zadowolony.

Jest tylko jedno ale. Zauważyłem że na tych kablach nie ma oznaczenia dla żyły + i -. Tzn. powinna być jedna żyła oznaczona albo na czerwono albo no nie wiem. Podłączyłem praktycznie na ślepo te kable. Nie wiem czy + z + ,a   - z - . Na ślepo. Tzn. gra ale czy coś nie walnie? Czyli nie uszkodzi się?? Nie znam się.

Zamiana niczego nie psuje, a jedynie w przypadku pomyłki ucieka bas,

bo L i P zagrają w przeciwnej fazie. Powinno się zaznaczyć jakimś pisakiem

typu permanent na końcówkach i już. Kolor do wyboru 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

36 minut temu, wieloryb napisał:

Jest tylko jedno ale. Zauważyłem że na tych kablach nie ma oznaczenia dla żyły + i -. Tzn. powinna być jedna żyła oznaczona albo na czerwono albo no nie wiem. Podłączyłem praktycznie na ślepo te kable. Nie wiem czy + z + ,a   - z - . Na ślepo. Tzn. gra ale czy coś nie walnie? Czyli nie uszkodzi się?? Nie znam się.

Mam cs-122 Hybrid izolacja taka żółtawa. I jedna żyła jest okrągła a druga kanciata aby laik nie pomylił plusa z minusem.

Dodam jeszcze a propo tego popsutego Luxmana. Kupiłem go na allegro, u mnie pograł ze dwa tygodnie i odmówił posłuszeństwa. Dwa dni temu poszedł do naprawy i technik jak go otworzył sam mi pokazał że ten wzmak był po zalaniu wodą i to w takim newralgicznym miejscu jak zasilacz. Już nic więcej ni kupie z używanej elektroniki na allegro bo tak oszukują.

Kupno używanego to zawsze loteria.  Też kupuję używane  i  w dużej większości i tak oddałem do przeglądu/naprawy. Nowy wzmacniacz z salonu grzał mi się mocno podczas cichego słuchania. Myślałem że ten typ tak ma. Zmieniłem kabel zasilający i wzmacniacz ledwo letni. A na tym co dostałem przy zakupie grzeje się jak cholera . Wadliwy nowy kabel.

Tak samo kupiłem kolumny używki przez salon audio . No i okazało się że dwa głośniki z sześciu były spalone.

Te wzmacniacze używane co serwisowałem to Rotel ,  Nad, Nakamichi ,  Denon , Yamaha. Jeśli kupujesz używane audio dla siebie i chcesz by dobrze działało to trzeba się liczyć z jakimś serwisem.

Nowy kabel głośnikowy  Cardas  fabrycznie lutowane widełki i na jednym wtyku  gubił sygnał -zimny lut.

Nowe wtyki głośnikowe Audioquest i problem z dokręceniem przewodów -podobno wada fabryczna w precyzji wykonania.

Nowe wtyki Kacsa rodowane- włożyłem dwa razy w gniazdo i powłoka ''rodu'' odpadła z styku.

Jak się człowiek odpowiednio długo pobawi w audio to się takich kwiatków uzbiera.

• 2 tygodnie później...

Sprawa z Luxmanem LV-112 wydawała się beznadziejna a jednak znalazł się technik który cudem trafił na nowy zasilacz (to się chyba trafo nazywa???) i wymienił i wzmacniacz ożył. Dodatkowo technik naprawił tak że Luxman nie gubi już prawego kanału. Także super.