Skocz do zawartości
IGNORED

Dwu metrowy kabel HDMI do 1000 zł, jaki…?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Jak w tytule, poszukuję najlepszy kabel HDMI 2m w cenie do tys. zł by podłączyć TV Oled LG 77CS9LA  z  odtwarzaczem Blue Ray Disc marki Oppo BDP-103 Darbee.

Kabel nie musi mieć żadnych certyfikatów 4 czy 8 K! Ważne by miał 18gbps i naturalne odwzorowanie palety barw, na tym drugim mi najbardziej zależy. Rynek kabli jest ogromy w tym metrażu dlatego proszę o pomoc w wyborze… 

Co polecacie? 

28 minut temu, Stary200 napisał:

Jak w tytule, poszukuję najlepszy kabel HDMI 2m w cenie do tys. zł by podłączyć TV Oled LG 77CS9LA  z  odtwarzaczem Blue Ray Disc marki Oppo BDP-103 Darbee.

Kabel nie musi mieć żadnych certyfikatów 4 czy 8 K! Ważne by miał 18gbps i naturalne odwzorowanie palety barw, na tym drugim mi najbardziej zależy. Rynek kabli jest ogromy w tym metrażu dlatego proszę o pomoc w wyborze… 

Co polecacie? 

Sądzisz, że zauważysz różnice pomiędzy takim kabelkiem za 150 zł a tym za 1000 zł? To nie jest żadna zgryźliwość z mojej strony. Pytam z czystej ciekawości. 

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, kwasior21 napisał:

Sądzisz, że zauważysz różnice pomiędzy takim kabelkiem za 150 zł a tym za 1000 zł? To nie jest żadna zgryźliwość z mojej strony. Pytam z czystej ciekawości. 

A czy kolega usłyszy różnicę w kablu analogowym, Kablu głośnikowym itd? 

Jak wiadomo kable hdmi do 5 metrów są zbudowane z cieniutkich drucików które są w pełni analogowe, to nie kabel optyczny gdzie i tak sygnał zostaje przekonwenterowany z cyfry na analog we wtyczkach. Im lepszy, czystrzy przewodnik tym lepszej jakości jest sygnał. 

3 minuty temu, Stary200 napisał:

A czy kolega usłyszy różnicę w kablu analogowym, Kablu głośnikowym itd? 

Jak wiadomo kable hdmi do 5 metrów są zbudowane z cieniutkich drucików które są w pełni analogowe, to nie kabel optyczny gdzie i tak sygnał zostaje przekonwenterowany z cyfry na analog we wtyczkach. Im lepszy, czystrzy przewodnik tym lepszej jakości jest sygnał. 

Acha. Teraz rozumiem, zatem życzę udanych zakupów. 😉

Znów się zaczyna... 😉 Mamy 2023 rok, a ludzie nadal wierzą w jakieś lepsze i gorsze barwy w kablach HDMI.

Kolega @Stary200 niech poczyta co się potem dzieje z tym sygnałem analogowym i dlaczego coś takiego jak zmiana odwzorowania barw nie jest możliwe.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

1 hour ago, Stary200 said:

naturalne odwzorowanie palety barw,

Naturalnym jest, ze jasny kabel rozjasni film 😂 co gorsze, moze spowodowac znaczną utratę kontrastu. Ciemne kable przyciemnią obraz, szczegolnie te badziewia ponizej 500zł/metr. Na takich słabych kablach to się nie chce oglądac nawet prognozy pogody 😆😂

Oczywiscie zartuję 😊😆

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jeśli chcesz być poważnym człowiekiem i mieć super obraz nie baw się w tak tanie kakble dla biedaków. Kup ten :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Enjoy.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

16 minutes ago, TrueGrand said:

Jeśli chcesz być poważnym człowiekiem i mieć super obraz nie baw się w tak tanie kakble dla biedaków. Kup ten :

Ukryta Zawartość

Enjoy.

Ehh, srednia półka 😉

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, Stary200 napisał:

a kable 10 metrowe już nie ? i kto powiedział ze konwersja z jednego na drugie jest dobra ?

Transmisja i tak jest cyfrowa... no ale mniejsza z tym

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, fetek napisał:

kable 10 metrowe już nie ?

A dlaczego by nie? Są takie też tylko nie każdy dystrybutor je posiada w swojej ofercie. Bo jak wiadomo nie od dzisiaj kable powyżej pewnej długości się już nie nadają bo sygnał jest zbyt słaby przez co zrywa obraz itd.

17 minut temu, fetek napisał:

Transmisja i tak jest cyfrowa

Standardowy kabel Hdmi składa się z 19 żył analogowych. Zaś światłowód posiada włókna szklane przez które jest przesyłany obraz i audio. Jest jeszcze kabel hybrydowy łączący obie techniki w jednym kablu.

Godzinę temu, TrueGrand napisał:

https://www.hifi.eu/audioquest-dragon48g-2m.html

Enjoy.

8k mi nie potrzebny🤪

3 minutes ago, Stary200 said:

Standardowy kabel Hdmi składa się z 19 żył analogowych.

A jest cos takiego jak zyła "cyfrowa"? 😂 Przewód ma za zadanie przesyłac roznice potencjałów sygnału uzytecznego pomiędzy urządzeniami. Dla kabla jest wszystko jedno czy sygnały są analogowe, czy tez zero-jedynkowe. Transmisja cyfrowa powstała wlasnie po to aby wyelimunowac wady transmisji analogowej.

Sygnały cyfrowe są mniej podatne na zakłócenia. Na krótkich odległosciach (chociazby wspomniane 2 metry) sprawny kabel hdmi za 50zł przesle dokładnie tą samą informację cyfrową, co kabel za 500 albo 1000zł.

12 minut temu, Stary200 napisał:

A dlaczego by nie? Są takie też tylko nie każdy dystrybutor je posiada w swojej ofercie. Bo jak wiadomo nie od dzisiaj kable powyżej pewnej długości się już nie nadają bo sygnał jest zbyt słaby przez co zrywa obraz itd.

😅 bo to Ty napisałeś że do 5 metrów ?

hybryda to optyk... bo tam też masz cześć analogową

12 minut temu, Stary200 napisał:

Standardowy kabel Hdmi składa się z 19 żył analogowych. Zaś światłowód posiada włókna szklane przez które jest przesyłany obraz i audio. Jest jeszcze kabel hybrydowy łączący obie techniki w jednym kablu.

i co z tego ? mylisz medium transportowe z typem sygnału. Większość sygnałów cyfrowych komunikuje się "drutami analogowymi",

12 minutes ago, fetek said:

mylisz medium transportowe z typem sygnału.

Nic dodac, nic ując ☺

Gość

(Konto usunięte)

No dobra uznajmy że wszystkie kable są cyfrowe ale mi chodzi o budowę tz o zastosowane przewodniki… w jednych kablach pisze się że wykonany jest z OFC , w innych droższych OFC+ srebro a w tych najdroższych że przewodnik jest ze srebra. 

Czyli rozumując wasz tok myślenia, nie ma znaczenia z czego będzie zbudowany kabel bo i tak to nic nie da… 

Dobre, nie ma co😂👏😆

• Administratorzy
14 godzin temu, kwasior21 napisał:

Zauważysz jak obraz zacznie migać i będzie badziewiem. 🙂 Serio.

11 godzin temu, brewka87 napisał:

A jest cos takiego jak zyła "cyfrowa"? 😂 Przewód ma za zadanie przesyłac roznice potencjałów sygnału uzytecznego pomiędzy urządzeniami. Dla kabla jest wszystko jedno czy sygnały są analogowe, czy tez zero-jedynkowe. Transmisja cyfrowa powstała wlasnie po to aby wyelimunowac wady transmisji analogowej.

Sygnały cyfrowe są mniej podatne na zakłócenia. Na krótkich odległosciach (chociazby wspomniane 2 metry) sprawny kabel hdmi za 50zł przesle dokładnie tą samą informację cyfrową, co kabel za 500 albo 1000zł.

Tu bardziej chyba chodził koledze że analog przesyłany kabelkiem i jakość kabelka ma znaczenie w wynikowym obrazie. 

To tak jak kabelek rj-45 cat 4 a cat 6 ? po co ? przeca tyle samo kabelków tam leci i prędkość ta sama powinna być ?? A tak nie jest. Lepiej tam cyfrówka leci i co źle te 1 i 0 rysuje ?. Panowie zastanówcie się co piszecie.

Kabel ma znaczenie, ale gdy chodzi o poprawność i szybkość przesłanych danych. (poprawność przesłania) 

( jeżeli trafiam do takich tematów to po raz kolejny ktoś coś ma problem i zgłasza wpisy ) 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

40 minutes ago, Espectro said:

To tak jak kabelek rj-45 cat 4 a cat 6 ? po co ?

No tylko ze skrętka sieciowa przesyła sygnał na znacznie większą odległosc niz 2 metry. Przy 2 metrach nie ma roznicy czy będzie to cat 4 czy cat 6.

Proszę nie mieszac pojęc.

• Administratorzy
1 minutę temu, brewka87 napisał:

No tylko ze skrętka sieciowa przesyła sygnał na znacznie większą odległosc niz 2 metry. Przy 2 metrach nie ma roznicy czy będzie to cat 4 czy cat 6.

Proszę nie mieszac pojęc.

jest różnica

to po co są Patchcord cat 4 5e 6 itd ? skoro to 20 cm kabla.

Pojęcie jest to samo.

W sumie to mi bez roznicy za ile pln ktos zakupi przewód hdmi ale forum czytają takze mniej doswiadczeni userzy i tacy mogą przypadkiem uwierzyc w roznice w jakosci obrazu pomiędzy kablem za 50zł, a takim za 500...

Jesli kabel zrywa połączenie, występuje pikseloza itp, tzn ze jest po prostu uszkodzony i/lub nieprawidłowo wykonany.

• Administratorzy
2 minuty temu, brewka87 napisał:

W sumie to mi bez roznicy za ile pln ktos zakupi przewód hdmi ale forum czytają takze mniej doswiadczeni userzy i tacy mogą przypadkiem uwierzyc w roznice w jakosci obrazu pomiędzy kablem za 50zł, a takim za 500...

Jesli kabel zrywa połączenie, występuje pikseloza itp, tzn ze jest po prostu uszkodzony i/lub nieprawidłowo wykonany.

To prawda. Jednocześnie ja twierdzę że fakt nie ma pewnie różnicy takiego za 200 zł i takiego za 2000 ale jest różnica między 50 zł a 200 zł. 

Chciałem tylko pokazać że to co uznajecie za stałe takimi nie jest. I zawsze będzie liczyła się postawa przesłania poprawnie sygnału. 

W analogu bardziej a w cyfrowym formacie mnie. Przez systemy kontroli i poprawek.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Espectro napisał:

( jeżeli trafiam do takich tematów to po raz kolejny ktoś coś ma problem i zgłasza wpisy ) 

Ale ja nic nie zgłaszałem, chyba że inni…

To tak jak kabelek rj-45 cat 4 a cat 6 ? po co ? przeca tyle samo kabelków tam leci i prędkość ta sama powinna być ??

Zgadzam się, jest różnica w mili sekundach ale jest… 

• Administratorzy
2 minuty temu, Stary200 napisał:

Ale ja nic nie zgłaszałem, chyba że inni…

Zgadzam się, jest różnica w mili sekundach ale jest… 

Z obrazem jest więcej problemów tak jak z audio. Nie upieram się że ma ogromne znaczenie ale jednocześnie nie upieram się żę nie ma żadnego. Bo ma spore. Ale jakości słabego filmu kablem nie poprawicie tak jak w audio. 

Jeżeli macie pytania problemy to jestem dostępny. Wystarczy oznaczyć mnie w wpisie. 

Zauważysz jak obraz zacznie migać i będzie badziewiem. 🙂 Serio.

Tu bardziej chyba chodził koledze że analog przesyłany kabelkiem i jakość kabelka ma znaczenie w wynikowym obrazie. 

To tak jak kabelek rj-45 cat 4 a cat 6 ? po co ? przeca tyle samo kabelków tam leci i prędkość ta sama powinna być ?? A tak nie jest. Lepiej tam cyfrówka leci i co źle te 1 i 0 rysuje ?. Panowie zastanówcie się co piszecie.

Kabel ma znaczenie, ale gdy chodzi o poprawność i szybkość przesłanych danych. (poprawność przesłania) 

Panie, użytkownik pytał "jaki przewód". Reszta: czy ma znaczenie, czy nie... 

Jest offtopiciem. 

Serdecznie Pozdrawiam.

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

• Administratorzy
9 minut temu, J4Z napisał:

Panie, użytkownik pytał "jaki przewód". Reszta: czy ma znaczenie, czy nie... 

Jest offtopiciem. 

Serdecznie Pozdrawiam.

Nie koniecznie. 🙂 ale możliwe że wpis który był agresywny poleciał i nie widzicie tego. 🙂 

Już nie przeszkadzam.

30 minut temu, Espectro napisał:

Nie koniecznie. 🙂 ale możliwe że wpis który był agresywny poleciał i nie widzicie tego. 🙂 

Już nie przeszkadzam.

Tja, zamiast doradzić, trollowanie i dywagacje. Gdyby użytkownik chciał się dowiedzieć czy mają wpływ, zapytałby o to.

Sry za robienie OT. Też powinienem podbić na PW lub w temacie do tego utworzonym 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Przed podjęciem decyzji obowiązkowo porównaj przewód za 1 tys. i taki maks. za ok 150 -200 zł. Jak będziesz widział różnicę to wtedy kup. Najlepiej żeby ktoś inny podłączał przewody  i nie może wiedzieć który ile kosztuje. Tylko np. Przewód A i B.

Zrób sobie taki ślepy test i wtedy będzie wszystko jasne.

Godzinę temu, Krzychu72 napisał:

Przed podjęciem decyzji obowiązkowo porównaj przewód za 1 tys. i taki maks. za ok 150 -200 zł. Jak będziesz widział różnicę to wtedy kup. Najlepiej żeby ktoś inny podłączał przewody  i nie może wiedzieć który ile kosztuje. Tylko np. Przewód A i B.

Zrób sobie taki ślepy test i wtedy będzie wszystko jasne.

E nie psuj zabawy. Kolega jest zdecydowany, tylko czeka na jakieś konkretne typy.

Ja niestety nie pomogę bo moje oczęta chyba nie wychwytują różnic ale .... bacznie śledzę temat 😉

25 minutes ago, kwasior21 said:

E nie psuj zabawy. Kolega jest zdecydowany, tylko czeka na jakieś konkretne typy.

Ja niestety nie pomogę bo moje oczęta chyba nie wychwytują różnic ale .... bacznie śledzę temat 😉

Nie zdziwiłbym się gdyby sie okazało, ze to tylko taka prowokacja ze strony Martina 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.