Skocz do zawartości
IGNORED

Dwu metrowy kabel HDMI do 1000 zł, jaki…?

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Espectro napisał:

To tak jak kabelek rj-45 cat 4 a cat 6 ? po co ? przeca tyle samo kabelków tam leci i prędkość ta sama powinna być ?? A tak nie jest. Lepiej tam cyfrówka leci i co źle te 1 i 0 rysuje ?. Panowie zastanówcie się co piszecie.

po zastanowieniu dochodzę do wniosku że trudno o głupszy przykład.

12 godzin temu, Espectro napisał:

to po co są Patchcord cat 4 5e 6 itd ? skoro to 20 cm kabla.

bo każdy to inny standard, inne częstotliwości przesyłu inne parametry.  To nie są takie same kable nawet CAT6 vs CAT6a to inne kable.

1 godzinę temu, Stary200 napisał:

Czy  2-u metrowy optyk będzie lepszy niż OFC+srebro?

ale optyk typu chinol z amazon za grosze vs  ofc za 500 zł ? czy może coś pokoju FiberPro...

Ja bym się martwił czy jestem w stanie kupić tak krótki optyk... znane mi dobre firmy takich nie robią.

Edytowane przez fetek
  • Administratorzy
44 minuty temu, fetek napisał:

po zastanowieniu dochodzę do wniosku że trudno o głupszy przykład.

bo każdy to inny standard, inne częstotliwości przesyłu inne parametry.  To nie są takie same kable nawet CAT6 vs CAT6a to inne kable.

ale optyk typu chinol z amazon za grosze vs  ofc za 500 zł ? czy może coś pokoju FiberPro...

Ja bym się martwił czy jestem w stanie kupić tak krótki optyk... znane mi dobre firmy takich nie robią.

Zaprzeczył Pan sam sobie ale zgodzę się ze częstotliwości są większe. Tym jakość kabla ma znacznie. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

6 minut temu, Espectro napisał:

Zaprzeczył Pan sam sobie ale zgodzę się ze częstotliwości są większe. Tym jakość kabla ma znacznie. 

to są INNE KABLE !! masz inaczej splecione pary i przeploty, grubości żył chyba tez są inne, jakość kabla w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia.

gdzie sam sobie zaprzeczyłem ?

Edytowane przez fetek
Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, fetek napisał:

Inakustic

Supra

WyreStorm z certyfikatem IFS

wszystko powyższe to 2 metry i ponad 1000 zł 

natomiast taki najtańszy 2 metry światłowód to Atzebe 45€ z Niemiec

więc kable są ale ceny za optyka 2 metry to kosmos, np wiereworld 2500 zł… tyle bym nigdy nie dał za kabel chociaż tej firmy kable internetowe to też koszt powyżej tys zł za metr😮

52 minuty temu, fetek napisał:

ale optyk typu chinol z amazon za grosze vs  ofc za 500 zł ?

Dokładnie 

2 godziny temu, Stary200 napisał:

Czy  2-u metrowy optyk będzie lepszy niż OFC+srebro?

Nie będzie lepszy. Jeden i drugi ta ci ten sam efekt. A kupowanie tak krótkiego optyka ma średni sens. Te kable stosuje się na dużych odległościach, gdzie klasyczne kable nie dają już sobie rady.

A co kabelków sieciowych, chociaż nie wiem po co je tu mieszać... to większe znaczenie ma izolacja (UTP/STP/FTP), szczególnie jak kable prowadzone są w pobliżu dużych źródeł zakłóceń. U siebie musiałem jakiś czas temu wymienić zwykły kabelek łączący switch z PC, bo przełączał co jakiś czas transmisję na 100 Mbit i spadał transfer. Po wymianie na FTP wszystko śmiga. Kabel szedł w gąszczu innych hdmi, zasilających itp.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 minuty temu, Stary200 napisał:

Dokładnie 

ale co dokładnie ?

4 minuty temu, Stary200 napisał:

wszystko powyższe to 2 metry i ponad 1000 zł 

kup najdroższy będziesz zadowolony.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, fetek napisał:

ale co dokładnie ?

To była odpowiedź na twoje pytanie… 

czyli te:

Godzinę temu, fetek napisał:

ale optyk typu chinol z amazon za grosze vs  ofc za 500 zł

5 minut temu, qbakos napisał:

Jeden i drugi ta ci ten sam efekt

Na 1000%? Ofc vs Ofc+srebro vs Światłowód? 

Dobra zamawiam tego Atzebe na test…

10 minut temu, Stary200 napisał:

Na 1000%? Ofc vs Ofc+srebro vs Światłowód? 

Tak, na 1000% jeśli tylko działa poprawnie (nie zrywa obrazu itp). A przy odległościach rzędu 2 m każdy powinien działać poprawnie. Co innego jak masz odległość 10 czy 20 m, wtedy musisz już kombinować.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

A czy kolega usłyszy różnicę w kablu analogowym, Kablu głośnikowym itd? 

Jak wiadomo kable hdmi do 5 metrów są zbudowane z cieniutkich drucików które są w pełni analogowe, to nie kabel optyczny gdzie i tak sygnał zostaje przekonwenterowany z cyfry na analog we wtyczkach. Im lepszy, czystrzy przewodnik tym lepszej jakości jest sygnał. 
Coś ci się pomerdało.
W kablu optycznym sygnał cyfrowy elektryczny jest konwertowany na sygnał świetlny i na drugim końcu spowrotem na sygnał cyfrowy elektryczny. Tam nigdzie nie ma sygnału analogowego.
3 godziny temu, RAF77 napisał:

Coś ci się pomerdało.
W kablu optycznym sygnał cyfrowy elektryczny jest konwertowany na sygnał świetlny i na drugim końcu spowrotem na sygnał cyfrowy elektryczny. Tam nigdzie nie ma sygnału analogowego.

A po zapodaniu zasilania z jednej strony widzimy piękne czerwone światełko. Światełko nadziei. 😉😂

Osobiście korzystałem z kabla 10m w wersji "klasycznej" - miedź OFC oraz obecnie w optycznej. Po kablu optycznym (tej długości) nie mam opóźnień oraz zakłóceń.

Krótszych (1,5m/2m) używam do połączenia amplitunera z odtwarzaczem sieciowym/PS5. Wystarczy dobrze wykonany, ekranowany, certyfikowany (ale to już dla świętego spokoju wewnętrznego ;))

Dla podwójnego spokoju wewnętrznego można kupić optyczny tej długości (2m), ale to i tak wg. mnie będzie przerost formy nad treścią, bo wątpię, żeby było jakieś wyjątkowo duże zagęszczenie kabli na takim odcinku u przeciętnego użytkownika domowego.

Edytowane przez Jay22
Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, RAF77 napisał:

Coś ci się pomerdało.

A co ty mi tutaj za farmazony wciskasz… 

Jeżeli mowa jest o kablu analogowym który składa się z 19 kanałów to z czego on jest zbudowany? Z gumolitu!

A68B74E1-D693-463F-8793-728262BA85F0.thumb.jpeg.1496965b8e4e63cbfdc225a4ca7cd8b0.jpeg

BE60170D-6E39-4A2B-8ED7-D3170D180D47.thumb.jpeg.696dca6420fb1f58f72b3b3c2baa7267.jpeg

A teraz światłowodowy:

6C6BBC21-8FB3-46AD-A470-826B48E4263F.thumb.jpeg.62f0e462be6cbd73dfb9d0f56cb3be37.jpeg

022E7A11-646E-4CE5-BC60-E198B97C0E40.thumb.jpeg.e482907856aac5caa4f975cf86e52e0b.jpeg

5 godzin temu, Stary200 napisał:

A co ty mi tutaj za farmazony wciskasz… 

Jeżeli mowa jest o kablu analogowym który składa się z 19 kanałów to z czego on jest zbudowany? Z gumolitu!

nie ma czegoś takiego jak kabel analogowy czy cyfrowy, możesz mieć jedynie kable które zostały zoptymalizowane do przesyłu sygnału analogowego lub cyfrowego.  HDMI to przesył w 100% cyfrowy a jego standardowym nośnikiem jest impuls elektryczny, nie impuls świetlny, który wymaga konwersji sygnału i ma inne fanaberie jeśli chodzi o zasilanie.

naucz się podstaw bo ta pseudo rozmowa jest po prostu głupia i nudna

@RAF77 odpusc, bo i tak nie wutlumaczysz tego Martinowi 😉 swiatło w tych kablach swiatłowodowych swieci wprost ze styków 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@fetek myslę, ze Ty rowniez nie wytlumaczysz tych podstaw skoro @Stary200 juz wszystkie teorie zna 😉 my się produkujemy, a g.. wiemy 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, fetek napisał:

nie ma czegoś takiego jak kabel analogowy czy cyfrowy, możesz mieć jedynie kable które zostały zoptymalizowane do przesyłu sygnału analogowego lub cyfrowego.  HDMI to przesył w 100% cyfrowy a jego standardowym nośnikiem jest impuls elektryczny, nie impuls świetlny, który wymaga konwersji sygnału i ma inne fanaberie jeśli chodzi o zasilanie.

naucz się podstaw bo ta pseudo rozmowa jest po prostu głupia i nudna

Polecam to również i Tobie… przeczytałem mnóstwo opinii i interpunkcji na temat HDMI i nie ma szans byś mnie zagiął!!!

3 minuty temu, brewka87 napisał:

@RAF77 odpusc, bo i tak nie wutlumaczysz tego Martinowi 😉 swiatło w tych kablach swiatłowodowych swieci wprost ze styków 🤣

A tobie z bani!!! Ha ha😆

2 minutes ago, Stary200 said:

Teraz analog do 1000 zł

Analog hdmi... ciekawe 😁 idąc tym tokiem rozumowania to optyk tez przenosi wartosc "analogową" natęzenia swiatła, raz jest ciemniej, raz jasniej w swiatłowodzie 😎

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, fetek napisał:

nie ma czegoś takiego jak kabel analogowy czy cyfrowy

To jest hybryda która łączy jedną jak i drugą technikę

6 minut temu, fetek napisał:

możesz mieć jedynie kable które zostały zoptymalizowane do przesyłu sygnału analogowego lub cyfrowego

No i tu jest gwóźdź do trumny!!! W końcu… fetek zaszalałeś 

Najgorzej jesli nie rozumie tego załozyciel tematu. Raf77 oraz fetek dobrze wytłumaczyli o co chodzi. Zamiast podziękowac to zacząłes pyskówki ktore moderator juz skasował. Faktycznie szkoda się produkowac jesli tak reagujesz na merytoryczne argumenty.

Godzinę temu, brewka87 napisał:

ze Ty rowniez nie wytlumaczysz tych podstaw skoro @Stary200 juz wszystkie teorie zna 😉 my się produkujemy, a g.. wiemy 🤣

ja się nie produkuje ale ktoś musi zrobić podstawowy content by Stary200 mógł z siebie zrobić idiotę.

2 godziny temu, Stary200 napisał:

No i tu jest gwóźdź do trumny!!! W końcu… fetek zaszalałeś 

pamiętaj ze kable do transmisji cyfrowej potrafią być kierunkowe, HDMI również.... toć Ci szok jeszcze jeden element układanki.

BTW: do jakiego super hiper sprzętu będziesz to wpinał ?

On 10/15/2023 at 5:55 PM, Stary200 said:

najlepszy kabel HDMI 2m w cenie do tys. zł by podłączyć TV Oled LG 77CS9LA  z  odtwarzaczem Blue Ray Disc marki Oppo BDP-103 Darbee.

A po zapodaniu zasilania z jednej strony widzimy piękne czerwone światełko. Światełko nadziei.
Światełko widziałeś w kablu HDMI optycznym?
Chyba jak go na pół przeciąłeś
[mention=63713]RAF77[/mention] odpusc, bo i tak nie wutlumaczysz tego Martinowi swiatło w tych kablach swiatłowodowych swieci wprost ze styków
A to kurła Martin jest...?
To już nic nie piszę
30 minut temu, RAF77 napisał:

Chyba jak go na pół przeciąłeś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A to kurła Martin jest...?
To już nic nie piszę emoji3.png

Następny co chce zepsuć poważny temat?:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 hour ago, RAF77 said:

A to kurła Martin jest...?

Oczywiscie 😎

Gość

(Konto usunięte)

Kable dzisiaj przyszły. Dostałem dwa po pięć metrów w cenie dwóch metrów. I jeszcze z przeprosinami, mieli zły stan magazynowy. 

W dniu 18.10.2023 o 14:47, RAF77 napisał:

Dla takiego delikwenta jak ty i brewka oraz fetka mogę uciąć kabel w połowie i w tedy zobaczymy czy będzie czerwone światełko w tunelu… tylko szkoda kabla za 250 zł dla takich niedowiarków jak wy!!!

Co do kabla HDMI analogowego, dzięki tym 19 kanałom można go nazwać kablem cyfrowym! Dlaczego a no dlatego iż kabel Coax ( cyfrowy ) jest również tej samej budowy co zwykły kabel Cinch tylko dzięki Coax-ialu jest inny przesył niż w Cinch-u

W dniu 17.10.2023 o 22:43, brewka87 napisał:

Zamiast podziękowac to zacząłes pyskówki ktore moderator juz skasował

Za co dziękować? Za gumolit? 

Ciekawe czy w realu też byłbyś takim cwaniaczkiem??? To jest dobre pytanie🤔🤔🤔

Coaxial to kabel współosiowy czy też koncentryczny, składający się z wewnętrznej żyły i oplotu pełniącego funkcję ekranu. Przewód antenowy to też coaxial.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.