Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX 8270 ustawienie korektora vs. wyjście na subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam amplituner Onkyo TX 8270. Jest to amplituner stereofoniczny z wyjściem na suba oraz hdmi itd. Dość nowy model, są jeszcze w sprzedaży.

Do amplitunera podłaczone kolumny oraz subwoofer. W ustawieniach włączona zwrotnica ustawiona na 120Hz. Czyli do 120hz idzie na suba, powyżej 120hz na głośniki.

Amplituner posiada na przednim panelu ustawienia tonów niskich i wysokich ( + - 10db). Wszystko ustawione na zero. Wszystko działa bez zarzutu do momentu zmiany ustawień barwy wysokiej. Z każdym dodanym o jeden decybel tonów wysokich amplituner zaczyna zmniejszać tony niskie na subwoofer. Dla jasności : Barwa wysokich ustawiona na zero i subwoofer działa normalnie, dodam gałką ze 2 - 3 db i juz widać ze sub gra o 15% słabiej, dodam powiedzmy z 5 db tonów wysokich, sub gra już ciszej o powiedzmy 25%. Przy ustawieniu tonów wysokich na maximum czyli + 10db subwoofer gra już o przynajmniej polowe słabiej. Nie jest to moje odczucie słuchowe - widać wyraźnie przy jakieś piosence z cyklicznym basem gdzie membrana już mocno się wychyla a przy dodaniu tonów wysokich proponcjonalnie do dodanego tonu wysokiego słabnie wychylanie membrany. Ustawienie basu na gałce ustawione cały czas na zero.  Czy ktoś ma podobny problem ?

: Barwa wysokich ustawiona na zero i subwoofer działa normalnie, dodam gałką ze 2 - 3 db i juz widać ze sub gra o 15% słabiej, dodam powiedzmy z 5 db tonów wysokich, sub gra już ciszej o powiedzmy 25%. Przy ustawieniu tonów wysokich na maximum czyli + 10db subwoofer gra już o przynajmniej polowe słabiej.

Na jakiej podstawie stwierdzasz te 15%, 25%?

Takie oceny na „ucho“ albo na „oko“ (wychylenie membrany“ bez pomiaru sa bez sensu.

No tak na oko. To nie ważne czy 5 % czy 50%. Pytanie dlaczego sygnał na suba słabnie przy regulacji tonów wysokich na plus ?

A podbój w tym samym czasie bas.

Nie wiem dlaczego słabnie. Zasadnicze pytanie czy to odbiór twij bo po prostu soprany grają głośniej czy faktycznie tak jest. Jak dodajesz góry to wysokie tony mogą wysuwać się na przód. Faktycznie tutaj bez pomiarów ciężka sprawa.

No tak na oko. To nie ważne czy 5 % czy 50%. Pytanie dlaczego sygnał na suba słabnie przy regulacji tonów wysokich na plus ?

Powtorze sie, skad wiesz ze sygnal na suba slabnie?
Nie wierze w to.

Ludzie nie róbcie ze mnie wariata. Wiem ze przy dodaniu wysokich można odczuć ze basu mniej ale słuch mam dobry. Powtórzę jeszcze raz. Sopran ustawiony na zero, basy na zero. Odtwarzam jakiś kawałek z cyklicznym basem, daje głośniej do momentu aż widać znacząco ruch membrany w subie. Po dodaniu tonów wysokich +10db czyli max membrana w subie ledwo co się rusza. Nawet jak założę ze słuch mam do dupy no to jak najpierw membrana skacze powiedzmy po 1 cm a po dodaniu sopranów już ledwo na 3 mm ? wzrok mam dobry okularów nie nosze Dodam ze dodawanie tonów wycokich jest proponcjonalne do zmniejszenia basów na subie.

W dniu 23.10.2023 o 20:58, wolffik napisał:

Ludzie nie róbcie ze mnie wariata. Wiem ze przy dodaniu wysokich można odczuć ze basu mniej ale słuch mam dobry. Powtórzę jeszcze raz. Sopran ustawiony na zero, basy na zero. Odtwarzam jakiś kawałek z cyklicznym basem, daje głośniej do momentu aż widać znacząco ruch membrany w subie. Po dodaniu tonów wysokich +10db czyli max membrana w subie ledwo co się rusza. Nawet jak założę ze słuch mam do dupy no to jak najpierw membrana skacze powiedzmy po 1 cm a po dodaniu sopranów już ledwo na 3 mm ? wzrok mam dobry okularów nie nosze Dodam ze dodawanie tonów wycokich jest proponcjonalne do zmniejszenia basów na subie.

Tonów niskich chciałeś napisać 

Przy dodaniu tonów wysokich niemożliwe jest ruszanie się membrany

A może dodanie +10dB do wysokich realizowane jest przez pozostawienie ich na +/-0dB, a odjęcie -10dB od całej reszty? Zasadniczo to chyba właśnie tak powinno się to robić.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Robie tak: 

1Tony niskie ustawiam na zero, tony wysokie ustawiam na zero. 

2 Włączam muzykę, podgłaśniam do momentu aż widać zdecydowanie ruchy membrany na subie. 

Wszystko pięknie do momentu puki nie podwyższę tonów wysokich ( sopranów) Tak sopranów, galka basów cały czas ustawiona za zero. Z każdym podwyzszeniem sopranów w skali 0 -10db obniża dzwięk z suba. Widać wyraźnie jak membarana z suba z kazdym dodaniem sopranów  wychyla sie coraz mniej.

2 godziny temu, wolffik napisał:

Robie tak: 

Powtorzę:

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

A może dodanie +10dB do wysokich realizowane jest przez pozostawienie ich na +/-0dB, a odjęcie -10dB od całej reszty? 

A może dodanie +10dB do wysokich realizowane jest przez pozostawienie ich na +/-0dB, a odjęcie -10dB od całej reszty? Zasadniczo to chyba właśnie tak powinno się to robić.

Dobrze kombiniwane, Dr. Watson

W instrukcji obsługi wyraźnie jest napisane ze regulacje niskie i wysokie to odpowiednio 90hz oraz 7,5khz 

Do trzech razy sztuka: 

W dniu 28.10.2023 o 00:36, szymon1977 napisał:

A może dodanie +10dB do wysokich realizowane jest przez pozostawienie ich na +/-0dB, a odjęcie -10dB od całej reszty? 

-----

35 minut temu, xajas napisał:

Dobrze kombiniwane, Dr. Watson

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sądząc po reakcji autora, nie przekonamy się chyba czy dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

W dniu 29.10.2023 o 01:22, szymon1977 napisał:

Powtorzę:

Ale on ma suba! Nie na kolumnach! Na siebie. To zmiejsza się sygnał na wyjściu subwooferowym?

23 godziny temu, przmor napisał:

A czy w konfiguracji bez subwoofera jest tak samo?

No wygląda że to jest tylko na subie. Kolega nie pisze i basie z kolumny podpiętej do Onkyo. 

Onkyo ma w opcjach zwrotnice regulowana. U mnie ustawione za 120hz. Czyli u mnie do suba idzie do 120hz a od 120 w góre  na kolumny. Kolumny mam słabsze, podstawkowe  a suba sporego wiec po co mam meczyc kolumny najniszymi tonami.

Co do pomysłu : " A może dodanie +10dB do wysokich realizowane jest przez pozostawienie ich na +/-0dB, a odjęcie -10dB od całej reszty? " to dziwne by to było rozwiązanie, nie wiem co by to miało na celu, takie zastosowanie może by miało sens w jakimiś dużym nagłośnieniu ale na pewno nie w domowym amplitunerze. Pozatym tak jak napisałem wczesniej u mnie regulacja tonów wysokich to +/- 10db przy 7500hz ( instrukcja amplitunera).

Tak zmniejsza sie sygnał na wyjsciu suba.

Chodziło mi o to abyś wyłączył sub w konfiguracji amplitunera i sprawdził czy na kolumnach ustawionych na pełne pasmo dzieje się to samo.

W dniu 30.10.2023 o 10:27, Piotr Sonido napisał:

Ale on ma suba!

O tym pisałem.

Na kolumny idzie normalnie bas. Regulacja sopranów nie wpływa na zmiane tonów niskich na kolumnach. 

Czyli mój trop okazał się być błędny.

W dniu 30.10.2023 o 14:10, wolffik napisał:

Co do pomysłu : " A może dodanie +10dB do wysokich realizowane jest przez pozostawienie ich na +/-0dB, a odjęcie -10dB od całej reszty? " to dziwne by to było rozwiązanie, nie wiem co by to miało na celu

Uniknięcie przesteru.

No to jedyna opcja doprowadzić do suba sygnał z wyjść głośnikowych o ile przyjmie taki sygnał?

To by bylo troche bez sensu, bo wtedy nie mozesz obcinac sygnalu do malych glosnikow, co wolffik chce osiagnac.
I nie mozesz korygowac odleglosci subwoofera.

A ile masz już tą elektronikę?

Dzieje się tak od początku?

Masz ten sprzęt jeszcze na gwarancji bo powiem ci że wysłałbym go do sprawdzenia.

W każdym razie jeśli jest jak piszesz to nie powinno tak być.