Skocz do zawartości
IGNORED

scena aż po horyzont wyznacznikiem high-endu, czy aby na pewno?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Dodaj jeszcze, że gęstośc nie ma znaczenia (dla nagrania z tego samego mastera). Chyba, że ktoś zmanipuleje ... głosnością 😉 .

Nie może mieć znaczenia jeśli jest sztucznie up , ale ponieważ to wszystko jest subiektywne,  a prawda nie istnieje , więc....może ma znaczenie...Dla niektórych 

Teraz, pmcomp napisał:

Dodaj jeszcze, że gęstośc nie ma znaczenia (dla nagrania z tego samego mastera). Chyba, że ktoś zmanipuleje ... głosnością 😉 .

Ma na wynik końcowy, procesory muszą obrobić większą ilość danych w tym samym czasie, większy pobór prądu, większe grzanie, większe zakłócenia itd itd I często efekt jest mizerny.

Gość

(Konto usunięte)
Wszystko w temacie:

"Środowisko ludzi zainteresowanych techniką audio nie jest jednorodne, można je podzielić na dwie zasadnicze grupy[6]:

„subiektywiści”, „believers”, „złotousi”[2] – swoje „wrażenia odsłuchowe” przekładają ponad jakiekolwiek zobiektywizowane testy i pomiary,
„sceptycy”, „obiektywiści” – często biorą pod uwagę właściwą metodologię przeprowadzania testów, nie określają się audiofilami.
Pomiędzy członkami obu grup odbywają się dyskusje, często o dużej temperaturze. Członkowie pierwszej grupy przeprowadzają testy „odsłuchowe” i „porównawcze” różnorakiego sprzętu bez uwzględnienia metodologii psychoakustyki. Druga grupa zarzuca im, że ich wrażenia są pochodzenia wyłącznie psychicznego, a w prawidłowo przeprowadzonych testach wręcz nie są w stanie rozróżnić porównywanych sprzętów[7][8]."

Źródło Wikipedia
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:XYZPawel

Choroba rozwijała się z pozoru powoli... acz nieuchronnie

Tak wyglada stadium koncowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3211.thumb.jpg.d94897fbd02e4cb76a2065cc866bfff9.jpg

A tak, jak dostaniesz „przerzuty“. Nieuleczalne.

IMG_3204.thumb.jpg.00d039147ef33dfb16d81b1eadf69549.jpg

IMG_5682.thumb.jpg.df67ac6e28227d43fe9d23ee6cd05265.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Open your mind … zrob slepy test, uwierz swoim oczom/uszom a nie marketingowym chłytom i PRowym przekazom z mediów

Trochę się z Tobą zgodzę. Obecna dekada nie jest dobra do kupowania, zwłaszcza dobrego audio.

Argumenty, że system jest wart 8 milionów bo gramofon ma kilka zasilaczy i to ze srebra kompletnie do mnie nie trafiają. Oczywiście część ludzi, których nazywam mężczyznami w krótkich spodenkach jara się taki tematami.

To wszystko przypomina mi przezabawną historię z przewałem VAT-u, gdzie dwóch kolesi się umówiło, że jeden będzie drugiemu sprzedawał swoje obrazy. Oczywiście - aby przekręt stał się opłacalny ceny tych obrazów wynosiły kilkanaście bodajże milionów. Choć obrazami trudno to było nazwać.

Inny przykład. Gryphon wydaje ulepszony model Diablo, który naprawdę ma niewielkie zmiany, ale cena wynosi już 50 tysięcy więcej. Poza tym zwyczajnie kłamie pisząc, że to konstrukcja "true dual mono", co nie jest prawdą, bo tam jest tylko jeden zasilacz.

Poza tym - mam wrażenie, że ten rynek upadnie (może i dobrze), bo patrząc na młodych - oni mają kompletnie wywalone na jakość. Oczywiście - pewnie są wyjątki, więc dla nich przyszły rynek high-endu będzie niszowy.

Oczywiście część ludzi, których nazywam mężczyznami w krótkich spodenkach jara sie takimi tematami

Z czystej ciekawosci

Skad bierze sie ta asocjacja z tymi krotkimi spodenkami?

Przyznaje od razu, nie trawie dlugich spodni i najchetniej chodze w krotkich, nawet w zimie. Malo tego, nie tylko w krotkich, ale Adidasowskich! Czyli jestem totalnym „dresiarzem“

To tez jest dla mnie zagadka, skad sie to okreslenie „dresiarz“ wywodzi

PS.
Gryfonow nie mam
11 minut temu, xajas napisał:

Z czystej ciekawosci

Skąd się wywodzi to nie wiem, ale "mężczyźni w krótkich spodenkach" to przecież potoczne, funkcjonujące w naszym języku termin. Oznacza on, co pewnie wiesz, że ci zachowują się jak dzieci.

Dresiarz - ten termin wziął się z formy ubierania się grup przestępczych (mafii) w Polsce zaraz po pierwszych wolnych wyborach. Głównie lata 90-te, gdzie "żołnierze" właśnie nałogowo chodzili właśnie w dresach.

16 minut temu, xajas napisał:

Gryfonow nie mam

Żeby nie było, ja nic nie mam przeciwko tej firmie, bo Diablo 300 nawet dość dobrze gra jak na trana.

A wyższe modele to już naprawdę dobre granie jest.

7 godzin temu, carlos med napisał:

Nie może mieć znaczenia jeśli jest sztucznie up , ale ponieważ to wszystko jest subiektywne

Ja na przykład nie cierpię smaku kawy. Nie pijam jej, bo mi zwyczajnie nie smakuje. Czy więc się nie znam i powinienem się zmuszać i ją pić, skoro inni się nią zachwycają?

Z audio jest w sumie podobnie, bo czy słuch czy smak czy węch - wszystko jest subiektywne. Ale do audio dokleja się tą całą ideologię. Ja już z tego wyrosłem.

10 godzin temu, pmcomp napisał:

Nie maja prawa ???

Nooooo … zapraszam … posluchacie, ocenicie.

Zawsze też powtarzam. Kto ma lepiej i jest bardziej szczęśliwy? Audiofil wiecznie niezadowolony z brzmienia czy meloman mający ciary słuchając muzyki?

Czy w takim razie mam lecieć z wywalonym językiem kupować Vivaldiego, bo tak każe jeden z redaktorów, któremu za to płacą? Facetowi, który nawet publicznie się przyznaje, że kasę ma od bogatej żony?

Albo słuchać innego, któremu też za to płacą, na którego systemie "Joshua tree" jest niegrywalna?

Jakimi oni są autorytetami dla mnie? Zwłaszcza uznając wspomniany przykład z kawą.

Edytowane przez Meloman
3 godziny temu, romeksz napisał:

Ukryta Zawartość

ed05593e2331590c23ca42dd0a5cc348.jpg35e06c51219e1fff77ee9eb856b5c594.jpg

A mnie ciekawi jaką scenę ( w końcu o tym wątek) tworzą u Ciebie Thiele (3.6?) z gornego obrazka ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Meloman napisał:

Trochę się z Tobą zgodzę. Obecna dekada nie jest dobra do kupowania, zwłaszcza dobrego audio.

Argumenty, że system jest wart 8 milionów bo gramofon ma kilka zasilaczy i to ze srebra kompletnie do mnie nie trafiają. Oczywiście część ludzi, których nazywam mężczyznami w krótkich spodenkach jara się taki tematami.

To wszystko przypomina mi przezabawną historię z przewałem VAT-u, gdzie dwóch kolesi się umówiło, że jeden będzie drugiemu sprzedawał swoje obrazy. Oczywiście - aby przekręt stał się opłacalny ceny tych obrazów wynosiły kilkanaście bodajże milionów. Choć obrazami trudno to było nazwać.

Inny przykład. Gryphon wydaje ulepszony model Diablo, który naprawdę ma niewielkie zmiany, ale cena wynosi już 50 tysięcy więcej. Poza tym zwyczajnie kłamie pisząc, że to konstrukcja "true dual mono", co nie jest prawdą, bo tam jest tylko jeden zasilacz.

Poza tym - mam wrażenie, że ten rynek upadnie (może i dobrze), bo patrząc na młodych - oni mają kompletnie wywalone na jakość. Oczywiście - pewnie są wyjątki, więc dla nich przyszły rynek high-endu będzie niszowy.

Panowie ! To wolny rynek !!!!!! Każdy decyduje o swoich wyborach ,nikt mnie nie zmusi by kupił taki czy taki produkt ,ochloncie  , rynek reguluje cenę ,jakoś przy cenach aut ,nikt nie pisze że za drogo 🤣🤣🤣

4 minuty temu, tedi02 napisał:

jakoś przy cenach aut ,nikt nie pisze że za drogo

Że co proszę? Jak to nie piszą???

5 minut temu, tedi02 napisał:

Każdy decyduje o swoich wyborach ,nikt mnie nie zmusi by kupił taki czy taki produkt

Nie rozumiesz. Właśnie tak działa marketing, że masz kupić. Uznając, że to Twój wybór...

W dniu 30.10.2023 o 01:02, #Szakovsky napisał:

Scena nie może być bliżej niż są kolumny, a przynajmniej nie powinna być. 

Kolejny przykład. Składanka Volume Twelve, Winter 94. Utwór 4 - Garbage "Vow". Na początku tym razem gitara z prawej strony gra przed kolumną, z kolei lewa na linii kolumn. 

I cały czas powtarzam - tutaj nie chodzi o granie do ucha, na kolana czy po pokoju. Ta lokalizacja "wyjścia" przed kolumnę jest niewielka, ale jednak wyraźnie słyszalna na tle tej grającej z lewej strony. To jest bardzo dobry przykład, bo to jest ten sam dźwięk naprzemiennie grający raz z lewej, raz z prawej strony i ten z prawej strony brzmi nieco inaczej, właśnie jakby był troszeczkę bliżej.

Poza tym - jak wytłumaczysz, że czasami słychać dźwięk na zewnątrz kolumn?

Albo tricki z płyty "Amused to death"? Tam też wszystko gra do tyłu? Jesteś tego pewny?

5 godzin temu, romeksz napisał:

Ukryta Zawartość

ed05593e2331590c23ca42dd0a5cc348.jpg35e06c51219e1fff77ee9eb856b5c594.jpg

Dzieki. Gdzieś też mam te zdjęcia.

Kanapa też ewoluowała.

To już po przeprowadzce sprzętu z krótkiej ściany na długą.

Pierwsze zdjęcie to Thiel CS 3.6, Krell KAC-500i i paskowy CEC TL51Z. I Sonus Faber Concertino mi się zdaje. A na komodzie Unison Research S6 i chyba multifomatowy Marantz DV-8300.

To były czasy. Wtedy zaczynałem być Audiofilem 😉 .

2 godziny temu, carlos med napisał:

A mnie ciekawi jaką scenę ( w końcu o tym wątek) tworzą u Ciebie Thiele (3.6?) z gornego obrazka ? 

To było z 15 lat temu ... nie pamiętam. BTW bardzo dobrze wspominam te kolumny. Szczególnie bas z aluminiowej membrany wspomaganej pasywną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Pierwsze zdjęcie to Thiel CS 3.6, Krell KAC-500i

Krell KAV-500i miało być. Znakomita integra.

Edytowane przez pmcomp

3 godziny temu, tedi02 napisał:

Panowie ! To wolny rynek !!!!!!

Poza tym - wybacz proszę, ale jeżeli uważasz, że w dzisiejszych czasach panuje prawdziwy wolny rynek, to jest naiwny.

Szanowni Koledzy - a może jakieś spektakularne przykłady z dźwiękami pozorowanymi?

Płyta, utwór, czas - co i jaka lokalizacja. Może być w tył, w bok, w górę lub w przód. 😉

16 godzin temu, szpakowski napisał:

Słuchałeś Radio Kaos? Posłuchaj i napisz czym się różni od Amused poza efektami specjalnymi ...

Posłucham dzisiaj. CD z 1987 i remaster CD z 2014 w 24/44.

25 minut temu, Meloman napisał:

Szanowni Koledzy - a może jakieś spektakularne przykłady z dźwiękami pozorowanymi?

Płyta, utwór, czas - co i jaka lokalizacja. Może być w tył, w bok, w górę lub w przód. 😉

Przeciez podałem trzy tytuły.

Posłucham dzisiaj. CD z 1987 i remaster CD z 2014 w 24/44.

24-bitowy remaster jest nagrany glosniej i przez to wydaje sie lepszy.

Bardzo dobrze i solidnie zrealizowana i nagrana plyta bez zadnych QSoundowych efektow. Zadnych hektarow przestrzeni tu nie ma. Pisze po przesluchaniu czteech pierwszych kawalkow. Jest kilka szerokosciowych „niesmialych” efektów ale bez szalenstw jak w Amused to Death.

Muzyka troche zbyt popowa ale mi sie podoba.

Gram na takim samym setupie co wczoraj.

Edytowane przez pmcomp

18 godzin temu, Meloman napisał:

Po pierwsze "Roxanne" to nie Sting tylko Police.

Aleś mnie teraz rozbawił. Dobre!

Jasne, że Police...tylko Sting na wokalu jakby ten sam, no paręnaście lat młodszy niż w Soul Cages 😉

29 minut temu, pmcomp napisał:

24-bitowy remaster jest nagrany glosniej i przez to wydaje sie lepszy.

Bardzo dobrze i solidnie zrealizowana i nagrana plyta bez zadnych QSoundowych efektow. Zadnych hektarow przestrzeni tu nie ma. Pisze po przesluchaniu czteech pierwszych kawalkow. Jest kilka szerokosciowych „niesmialych” efektów ale bez szalenstw jak w Amused to Death.

Muzyka troche zbyt popowa ale mi sie podoba.

Gram na takim samym setupie co wczoraj.

Jesli chodzi o scene to Yello - The Point morduje tego Watersa. Sorry. Sam sprawdz.

Chyba zaraz zakupie blu-ray ze sciezka w Dolby Atmos. Bedzie uczta 🙂 . Na krazku DVD, ktory posiadam jest sciezka audio w PCM stereo 24/192 i w PCM 5.1 24/96. Ta wielokanalowa brzmi moim zdaniem slabo. Musze z plyty wyciagnac ta sciezke stereo 24/192 i porownac do stereo 16/44 z CD.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

7 godzin temu, xajas napisał:

Skad bierze sie ta asocjacja z tymi krotkimi spodenkami?

Mali chłopcy dawniej chodzili wyłącznie w krótkich spodenkach. Długie były zarezerwowane dla doroślejszych ponieważ szybki wzrost był praktyczniejszy a materiały nie tak dostępne jak dziś. Dobrobyt pozwala dziś na zakup bucików czy długich spodenek Adidasa na jeden sezon, bez zawijania w mankiety a serwisy umożliwiają niemal anonimową odsprzedaż, czy zakup 🙂 

19 godzin temu, szpakowski napisał:

Słuchałeś Radio Kaos? Posłuchaj i napisz czym się różni od Amused poza efektami specjalnymi ...

Jest najbardziej rockowa z płyt "fajansa", i najchętniej  (poza Pros &Cons...) jej słucham 😉

Coś wygrałem? 😋

2 minuty temu, iro III napisał:

Jest najbardziej rockowa z płyt "fajansa", i najchętniej  (poza Pros &Cons...) jej słucham 😉

Chodziło p przykład ... 

Radio jest zasadniczo tak samo świetnie nagrana jak Amused. Jeżeli ktoś tego nie słyszy to albo ma dupny sprzęt albo jest nastawiony na efekciarstwo (sztuczki realizatorskie) którego na Radio po prostu nie ma ... 

6 minut temu, iro III napisał:

Coś wygrałem? 😋

To nie był konkurs ale może kolega @pmcomp jakąś jedną flaszkę odstąpi z tych co stoją na wystawce ... 😉

10 minut temu, szpakowski napisał:

Chodziło p przykład ... 

Radio jest zasadniczo tak samo świetnie nagrana jak Amused. Jeżeli ktoś tego nie słyszy to albo ma dupny sprzęt albo jest nastawiony na efekciarstwo (sztuczki realizatorskie) którego na Radio po prostu nie ma ... 

To nie był konkurs ale może kolega @pmcomp jakąś jedną flaszkę odstąpi z tych co stoją na wystawce ... 😉

Możesz zdefiniować określenie świetnie nagrana?

Napisałem, że jest dobrze nagrana. Nawet bardzo dobrze.

Niestety do Amused to Death czy do Yello - Point tej realizacji daleko. Ponieważ Amused jest nagrana w QSound to ciężko je porównywać. Ale już Yello nie jest nagrana w QSound i jak napisałem wcześniej zabija Radio.

Takie jest moje zdanie po dzisiejszych odsłuchach.

Pozdro

16 minut temu, iro III napisał:

Coś wygrałem? 😋

Rockowa? Chyba chciałeś napisać popowa 😳

wyciągnąłem ścieżkę 24/192 z DVD Yello - Point. Zaraz porównanie do 16/44 z CD. Nie robię sobie większych nadziei 😉 .

Ukryta Zawartość

Nie to ... to miało być:

s-l1600.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

21 minut temu, pmcomp napisał:

Napisałem, że jest dobrze nagrana. Nawet bardzo dobrze.

Tak. A gdyby pozbawić Amused "sztuczek" to obie były by zasadniczo na bardzo podobnym poziomie jakości nagrania ... 

Więc rozpatrując poszczególne realizacje na poziomie jakości nagrania sam Qsound zasadniczo poza sztuczkami z przestrzenią niewiele wnosi ... 

Edytowane przez szpakowski
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Musze z plyty wyciagnac ta sciezke stereo 24/192 i porownac do stereo 16/44 z CD.

haaaaaaa

33 minuty temu, szpakowski napisał:

Radio jest zasadniczo tak samo świetnie nagrana jak Amused

Zgoda. Jednak pytałeś czym się różnią.

Poza efektami, rożnią się muzycznie. 🙂

Mali chłopcy dawniej chodzili wyłącznie w krótkich spodenkach.

Dzieki (takze Meloman)
Zrozumialem

W zasadzie bardzo mi sie to podoba i pasuje do mnie.
Nigdy nie chcialem byc „dorosly“.
  • Pokaż nowe odpowiedzi