Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC po Gustard R26 R2R

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, venom200 napisał:

Ten Chord to tak dla pogorszenia dźwięku chyba został zaproponowany. Przecież to od Pontusa czy R26 lepiej nie zagra.

W sumie mój kolega zamienił Pontusa na Qutesta. Ja za pierwszym razem Qutesta oddałem po miesiącu nie mogąc zrozumieć hype'u na jego temat. Grało to fatalnie. Ale z A klasowym wzmacniaczem bardzo mi się podoba i myślę że długo zostanie (mam go kilka miesięcy).

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 2 tygodnie później...
16 minut temu, pavlos napisał:

Czy Gustard R26 ma regulowany poziom sygnału na wyjściu analogowym? Jeśli tak - to w części cyfrowej, czy analogowej?

cyfrowej

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli kogoś będzie irytował za słabo święcący LED np w PONTUSIE lub innym sprzęcie , zamieściłem rozwiązanie mojego autorstwa 😉 które zastosowałem dzisiaj i sprawdza się świetnie..  
Może komuś z Was się przyda 🙂 
Opisałem tutaj link-  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Miłego wieczoru.

Ukryta Zawartość

W dniu 6.05.2024 o 13:49, kontomatiego napisał:

Słuchał ktoś LAiV Harmony? 
Wiadomo coś nt dystrybucji w UE?

Audiophonics sprzedaje takze nie ma problemu z dostepem w UE

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 3 miesiące później...

Hej, temat z zeszłego roku, ale być może właśnie pojawiła się odpowiedź na pytanie w temacie, a jest nim Gustard X30 🙂

W Stanach zbiera entuzjastyczne opinie i jako dac porównywany jest ze sprzętami za 20kUSD. Na amazonie 3k USD. Zastanawiałem się nad kupnem A26/R26, ale teraz ten x30 mnie kusi, bo to już o klasę wyżej, a trzeba zapłacić za to tylko 2x więcej, a nie 6x jak w przypadku proponowanych w tym wątku niektórych sprzętów. Czy ktoś już może miał z nim do czynienia?

W dniu 22.09.2024 o 12:36, Artur123 napisał:

Hej, temat z zeszłego roku, ale być może właśnie pojawiła się odpowiedź na pytanie w temacie, a jest nim Gustard X30 🙂

W Stanach zbiera entuzjastyczne opinie i jako dac porównywany jest ze sprzętami za 20kUSD. Na amazonie 3k USD. Zastanawiałem się nad kupnem A26/R26, ale teraz ten x30 mnie kusi, bo to już o klasę wyżej, a trzeba zapłacić za to tylko 2x więcej, a nie 6x jak w przypadku proponowanych w tym wątku niektórych sprzętów. Czy ktoś już może miał z nim do czynienia?

Delta sigma już mnie osobniczo nie przekonają. „Jadę” na R26 i czekam na Gustarda R30, który ma pojawić się do końca roku.

Ciekawe co wymyślą nowego w temacie R2R i czy będzie lepszy od x30. Oczywiście każdy ma inny słuch i gust i kwestia "lepszości" jest trochę subiektywna. Najlepiej by było posłuchać go na swoim sprzęcie i porównać do innych, ale to raczej może być trudna sprawa.

Ja po cocktail audio x40 oraz x45 z delta sigma się wyleczyłem. Szukałem fajnego R2R ale Panoeie z Audio Atelier we Wrocławiu mnie namówili na posłuchanie Lumin T2 pomimo że na DS z oporami się zgodziłem i ... Od 3 lat gra super. Jednak realizacja się mocno liczy .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja wróciłem po wielu latach do gramofonu i totalnie przestała mnie interesować pogoń za bitami, ciągłymi zmianami i płaceniem za karmienie iluzji. Bo właśnie w dużej mierze tym jest ciągłe zmienianie przetworników i "spuszczanie" się przy czytaniu recenzji przetworników, których jeszcze nie ma ale jak tylko trafią na rynek za kilka miesięcy, pozamiatają całą konkurencję. Także tą za 20, 50 $  

• 3 miesiące później...
W dniu 25.10.2023 o 14:21, nurni napisał:

Mając tego Gucia miewam czasem myśli "a może by tak lepiej"... ale tak jak piszą koledzy tutaj jak i na zagranicznych forach, żeby go przebić potrzeba już pokaźnej górki pieniędzy. W mojej ocenie nieadekwatnej do ew przyrostu jakości.
Z tym, że ja gram przez DDC (gra to obłędnie dobrze) i faktycznie prędzej rozważę zewn zegar niż inny DAC 🙂

Sent from hell using Tapatalk

Też tak uważam. Właśnie niedawno byłem na etapie zmiany mojego R26, ale po głębszym zastanowieniu nie miałem pomysłu na nic lepszego przynajmniej nie w podobnej kasie nawet jakbym chciał dołożyć po sprzedaży drugie tyle (oferowano mi za niego max. 4900 zł) to nie wiedziałbym co kupić. A jak już piszecie o tym zewnętrznym zegarze to co byście polecili do Gustka?

W dniu 25.10.2023 o 10:13, Artistplant napisał:

Myślę o Denafrips Terminator, Sonnet Morpheus i Holo May Dac

Zainteresuj się przetwornikami z prawdziwymi chipami R2R z epoki. Nie mają parametrów współczesnego Chi-Fi na dyskretnych drabinkach rezystorowych ale są bardziej muzykalne.

Polecam zainteresować się przetwornikami na chipie TDA1541 Philipsa uważanym za najlepszy chip dekodujący R2R w historii:  MHDT Orchid (tu jest bufor lampowy i duże pole do tuningu - lampa, bezpiecznik, kondensatory) i Audial S5 - w Audialu nie zrobisz już nic. Autor ślęczał kilkanaście lat, by z TDA1541 wydobyć maksimum możliwości. Zobacz sobie konstrukcję wewnętrzną - szczególnie zasilanie robi wrażenie. 10(!!!) linii zasilających!  Możesz sobie zamówić w Audialu wyjście na kondensatorach lub na trafo, lub 2 naraz! 🙂 

Ukryta Zawartość

Obydwa przetworniki dużo tańsze od takiego Terminatora czy Holo May. Zresztą jeśli szukasz muzykalności to raczej Holo Spring lev2, May jest chłodniejszy.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeśli jednak rzeczywiście chcesz wydać tyle kasy, co na Holo May, to celuj w wyższą półkę: uzywany Audio Note DAC 2.1 Signature spokojnie kupisz w tych pieniądzach (tam jest chip Analog Devices z epoki), albo za 4000 funtów nowy SW1X DAC2. Ten z kolei jest oparty na Burr Brown PCM56P - równie kultowy i legendarny jak TDA1541. Sam Hiroyasu Kondo uważał PCM56P za najbardziej muzykalny chip dekodujący w historii. Mam w domu DAC na tej kości i nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z panem Kondo. 😄

Tańszą wersję SW1X DAC2 kupisz na Ukrainie z firmy Abbas. Właściciel SW1X robi swoje przetworniki na topologii Abbasa. Panowie są znajomymi.

W dniu 26.09.2024 o 08:14, piotrek7 napisał:

Ja wróciłem po wielu latach do gramofonu i totalnie przestała mnie interesować pogoń za bitami, ciągłymi zmianami i płaceniem za karmienie iluzji. Bo właśnie w dużej mierze tym jest ciągłe zmienianie przetworników i "spuszczanie" się przy czytaniu recenzji przetworników, których jeszcze nie ma ale jak tylko trafią na rynek za kilka miesięcy, pozamiatają całą konkurencję. Także tą za 20, 50 $  

No chyba to jest dla każdego oczywiste, że cała ta kosmiczna wyrafinowana elektronika dopiero goni poczciwy gramofon. 🙂 Ja przestałem czarne płyty kręcić wraz z pojawieniem się CD a CD przestało mnie interesować wraz z pojawieniem się plików i nie zamierzam wracać ani do CD ani do analogu, gdyż jestem na to po prostu zbyt leniwy.

Ale gdybym szukał wyłącznie doskonałego sonicznie źródła a nie hołdował swojej wygodzie, to oczywiście tylko winyle.

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Zainteresuj się przetwornikami z prawdziwymi chipami R2R z epoki. Nie mają parametrów współczesnego Chi-Fi na dyskretnych drabinkach rezystorowych ale są bardziej muzykalne.

Polecam zainteresować się przetwornikami na chipie TDA1541 Philipsa uważanym za najlepszy chip dekodujący R2R w historii:  MHDT Orchid (tu jest bufor lampowy i duże pole do tuningu - lampa, bezpiecznik, kondensatory) i Audial S5 - w Audialu nie zrobisz już nic. Autor ślęczał kilkanaście lat, by z TDA1541 wydobyć maksimum możliwości. Zobacz sobie konstrukcję wewnętrzną - szczególnie zasilanie robi wrażenie. 10(!!!) linii zasilających!  Możesz sobie zamówić w Audialu wyjście na kondensatorach lub na trafo, lub 2 naraz! 🙂 

Ukryta Zawartość

Obydwa przetworniki dużo tańsze od takiego Terminatora czy Holo May. Zresztą jeśli szukasz muzykalności to raczej Holo Spring lev2, May jest chłodniejszy.

A słuchałeś może  lab12 reverence dac? Tam też są kości TDA1541 Philipsa a do tego dac posiada lampy. Przymierzam się do tego daca. Ostatnio słuchałem Pontusa II i grał z wielką przestrzenią i fajnym ciepełkiem.  W Lab12 tej słodyczy i ciepła powinno być jessze więcej...

Minus laba12 jest taki, że nie czyta mqa..

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, aryman napisał:

A słuchałeś może  lab12 reverence dac? Tam też są kości TDA1541 Philipsa a do tego dac posiada lampy. Przymierzam się do tego daca. Ostatnio słuchałem Pontusa II i grał z wielką przestrzenią i fajnym ciepełkiem.  W Lab12 tej słodyczy i ciepła powinno być jessze więcej...

To 1543 a nie 1541

Edytowane przez Ghotti
13 minut temu, Ghotti napisał:

To 1543 a nie 1541

A już się obśliniłem. 😞 

Bo SW1X DAC3 z lampą na TDA1541 jest poza moim zasięgiem. 😞

2 godziny temu, aryman napisał:

Tego już praktycznie nie ma... i dobrze 

Bardzo fajny jest też Emiral na pcm1700. W bezpośrednim porownaniu troche gęściejszy i bardziej kolorowy od Aresa 12th.

W dniu 6.01.2025 o 06:27, il Dottore napisał:

Nie tak dawno nic o Holo Audio nie wiedziales, skad ta odmiana?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Nie tak dawno nic o Holo Audio nie wiedziales, skad ta odmiana?

Bardzo dużo czytałem na Head-Fi, Audiogon i innych forach. Opinia którą przedstawiłem to opinia userów.

Wygląda na to, że to nie dla mnie jednak DAC.

Lampka musi być.

8 minut temu, il Dottore napisał:

Bardzo dużo czytałem na Head-Fi, Audiogon i innych forach. Opinia którą przedstawiłem to opinia userów.

Wygląda na to, że to nie dla mnie jednak DAC.

Lampka musi być.

Często tak coś rekomendujesz na bazie informacji wyczytanych a bez żadnych doświadczeń z urządzeniem?

17 minut temu, ProjectPi napisał:

Często tak coś rekomendujesz na bazie informacji wyczytanych a bez żadnych doświadczeń z urządzeniem?

No pewnie. Jak powiadają Niemcy: to się wie co się ma!

Kto ma wiedzieć lepiej, jeśli nie user?

11 minut temu, il Dottore napisał:

No pewnie. Jak powiadają Niemcy: to się wie co się ma!

Kto ma wiedzieć lepiej, jeśli nie user?

To co wiesz o Holo Audio jako ten user?

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

To co wiesz o Holo Audio jako ten user?

Nic. Przecież nie jestem userem.

Znam tylko opinie userów.

24 minuty temu, il Dottore napisał:

Nic. Przecież nie jestem userem.

Znam tylko opinie userów.

Jak mawiają, uprawiasz teoretyzowanie. Dobrze wiedzieć.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Dobrze wiedzieć

Dobrze.

Miałem Holo Spring 3 lvl2 i mam May Kte. Maya kupiłem w ciemno, znalazłem dobrą ofertę, a że byłem zadowolony z Springa i naczytałem się że May jest lepszy, to się skusiłem. 

Czy drugi raz bym kupił? Nie wiem.

W moim torze duża różnica między nimi jest tylko po USB, po coax jest wrażliwy na źródło.

Potwierdzam, że May jest jaśniejszy, potrzebuje z 15 min by się rozgrzać i zagrać na 100%. Ze Springiem nie zauważyłem tego.

Słucham aktualnie na słuchawkach i jestem na tyle zadowolony, że nie spieszy mi się z ponownym kupnem kolumn

Ja z kolei Spring 3 Kte, a z May nie miałem kontaktu. Wejście coax nie jest izolowane galwanicznie zas przy toslinku rażących różnic względem USB nie uswiadczam.

Również słuchawki.

Edytowane przez ProjectPi

• Pokaż nowe odpowiedzi