Skocz do zawartości
IGNORED

Odwarzacz sieciowy na początek .

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w tytule , czas nie ubłaganie płynie płyty cd swoje też kosztują , z związku z tym chciałbym niebawem przejść na pliki cyfrowe .Ale całkowicie się na tym nie orientuje. Mogę jedynie nadmienić że posiadam wzmacniacz zintegrowany lampowy i odwarzacz cd . Chciałbym na pewno podłączyć po wi-fi .A wzmacniacz lampowy po kablach rca-rca. Nie bardzo wiem czy taki niski budżet jak do 500zł, wystarczy. Mogą być używane ,ale żeby był intuicyjny w uzytkowaniu i mógł korzystać ze smartfona  ,a jakość dźwięku jak najlepiej można uzyskać przy tak niskim budżecie.Na pewno musi mieć w sobie przetwornik cyfrowo-analogowy.Nadmienie że trochę się boję czy nie będzie grać  gorzej niż  mój cd denon 1450ar .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zbyniu 360
https://www.audiostereo.pl/topic/165270-odwarzacz-sieciowy-na-pocz%C4%85tek/

Budżet 500 zł to zdecydowanie za mało. Chyba zdajesz sobie sprawę z cen na rynku audio ?

Proponuję Wiim Mini Pro Plus za 1100. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli odwarzacz cd ma w sobie daca to czy nie można z niego skorzystać,wtedy może taki odwarzacz sieciowy byłby tańszy. To wtedy za czym można się rozejrzeć?

Czy takim przykładem może być fiio 5k.

No i jeszcze to ale nie znam się na tym ja jako laik czy będzie to proste w obsłudze i nietrzeba ingerować w wersje oprogramowania itd .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomniałem jeszcze się zapytać czy ma to dysk ,aby zapisać sobie utwory z tworzyć własną listę itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zbyniu 360
2 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

Jeśli odwarzacz cd ma w sobie daca to czy nie można z niego skorzystać

Można jak CD ma wejście cyfrowe. Twój nie ma. 

Moim zdaniem Wiim Mini Pro Plus za 1100 to minimum jak chcesz mieć jako taki dźwięk.

Możesz kupić Wiim Mini za 500 zł + DAC za 200-300 zł ale nie warto. 

Oprócz DAC musisz z czegoś odtwarzać pliki/streaming.

Zakładam, że będziesz mieć TIDAL ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, zbyniu 360 napisał:

A co sądzisz o tych co ja podałem?

Nie nadają się moim zdaniem.

Apple music nie jest natywnie obsługiwane przez streamery (wyjątek Eversolo DMP-A6 za 3999). Tylko przez airplay co obniża jakość. Rozwiązanie bez sensu. 

Czytałem gdzieś że taki odwarzacz musi mieć usb niewiem do czego  wejście,wyjście........ Może na daca lub jakąś pamięć masową........Podobno bardzo istotne.....

24 minuty temu, zbyniu 360 napisał:

Czytałem gdzieś że taki odwarzacz musi mieć usb niewiem do czego  wejście,wyjście........ Może na daca lub jakąś pamięć masową........Podobno bardzo istotne.....

Proponuję Wiim Mini Pro Plus za 1100. Tego potrzebujesz mając ograniczone fundusze. 

Godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Z tymi portami USB to jest tak (w zaleznosci od konstrukcji/mozliwosci danego modelu)

1. Wejscie USB dla pamieci masowej

2. Wejscie USB do zabudowanego DAC (np. z Komputera, smartfona itp.)

3. Wyjscie USB do zewnetrznego DAC (z wejsciem USB)

Ktore z nich potrzebujesz zalezy od twojego aktualnego systemu,

W twoim wypadku niemalze wszystkie sa zbedne, bo nie masz ani zrodel USB (tylko CD), ani zewnetrznego DAC (tylko ten w CD)

Godzinę temu, Piopio napisał:

Proponuję Wiim Mini Pro Plus za 1100. Tego potrzebujesz mając ograniczone fundusze. 

Jest jeszcze ifi stream.

Ale nie jestem ekspertem od "streamerow", wiec moze ktos inny wytlumaczy funkcjonalne roznice miedzy nimi  

Edytowane przez xajas
29 minut temu, xajas napisał:

A jeszcze tanszy chyba jest ifi stream.

haha

iFi Stream kosztuje 1.769 i jest tylko streamerem bez DAC. 

Edytowane przez Piopio

Tak, wlasnie tez to zauwazylem.

Ten Wiim Mini Pro Plus wyglada ciekawie. Ma DAC (wyjscie Line Out do Zbyniowej lampki)

Edytowane przez xajas

I kupowanie iFi Zen Stream to jak strzał w kolano. Wystarczy poczytać o nim wątek i płacz większości posiadaczy. 🙂

Kupić Wiim Mini Pro Plus (szczególnie że będzie wykorzystywany wewnętrzny DAC) i tyle. Nie słyszałem jeszcze negatywnych opinii o działaniu urządzenia, aplikacja podobno świetna.

Edytowane przez ferszcik

I kupowanie iFi Zen Stream to jak strzał w kolano. Wystarczy poczytać o nim wątek i płacz większości posiadaczy.

bez przesady,zgubi połaczenie z telefonem raz na jakiś czas i to wszystko,co do wiima to albo wiim mini albo wiim pro/plus niw ma czegoś takiego jak wiim mini pro plus

Wysłane z mojego SM-G975F

Cześć, przy takim systemie i akustyce szkoda to rujnować kiepskim DACiem z taniego streamera 🙂 Rozważyłbym droższego WiiMa Pro Plus lub WiiMa Mini i oddzielnego DACa, jak np. Topping E30

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Już na niższy pułap raczej nie wchodzić .... , no że chyba jest coś w niżej cenie godne uwagi?.I wszystko wiadomo dziękuję wam bardzo .No piwo duże się należ jeszcze raz dziękuję!!!.

26 minut temu, zbyniu 360 napisał:

no że chyba jest coś w niżej cenie godne uwagi?

NIE MA NIC !

13 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Tak jak w tytule , czas nie ubłaganie płynie płyty cd swoje też kosztują , z związku z tym chciałbym niebawem przejść na pliki cyfrowe .Ale całkowicie się na tym nie orientuje. Mogę jedynie nadmienić że posiadam wzmacniacz zintegrowany lampowy i odwarzacz cd . Chciałbym na pewno podłączyć po wi-fi .A wzmacniacz lampowy po kablach rca-rca. Nie bardzo wiem czy taki niski budżet jak do 500zł, wystarczy. Mogą być używane ,ale żeby był intuicyjny w uzytkowaniu i mógł korzystać ze smartfona  ,a jakość dźwięku jak najlepiej można uzyskać przy tak niskim budżecie.Na pewno musi mieć w sobie przetwornik cyfrowo-analogowy.Nadmienie że trochę się boję czy nie będzie grać  gorzej niż  mój cd denon 1450ar .

20230709_212358.jpg

budżet 500 to wystarczy na cos totalnie podstawowego. Z naszej oferty polecam zerknąć na Audio Pro Link1  

Jest obecnie w cenie 399 PLN. Apka taka sama jak w Wiim, działa stabilnie i jest przejrzysta i prosta. 

Audio Pro ma też wyjście cyfrowe na późniejszy lepszy dac.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A może by tak Taga Harmony TWA-10b. Używki chodzą pok ok 400-450 zł. Mi się udało kupić na gwarancji prawie nowy za 370 zł. Córka go używa.
Ma wyjscia: optyczne, coaxial, rca rca.
Obsługa przez telefon aplikacjami 4Stream lub Wimm Home. Obsługuje Spotify connect, Tidal Connect, ma radio internetowe. Reszta szczegółów w sieci.
Myślę, że na początek jak znalazł.

Za 500 to może się uda Daphile+DAC złożyć, ale w to trochę pracy trzeba włożyć.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Może trochę już leciwy ale bardzo przyjemnie grający squeezebox toutch ?masz komplet wyjść cyfrowych plus analogowe

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Argon Audio Stream 2 MK3 oraz  WiiM Pro+ - są lekko poniżej 1000 zł. Są też inne opcje, ale te są chyba najciekawsze ( z nowych ).

Edytowane przez Tweeter2016
42 minuty temu, zbyniu 360 napisał:

A który odwarzacz ma serwer apple music-podobno bardzo dobry,z wyżej wymienionych.

Żaden. Apple music jest taki sam jak inne serwisy. 

21 godzin temu, Piopio napisał:

Żaden. Apple music jest taki sam jak inne serwisy. 

Ludzie chwalą najbardziej Qobuz, ale Amazon też ma sporo zwolenników, nie wiem jak Apple.

Czy są streamery z appką, która integruje / łączy różne serwisy streamujące w jedno UI, wspólne dla wszystkich? Tak żeby można było z jednej appki zarządzać kilkoma wybranymi serwisami oraz chciałbym mieć podstawowe funkcjonalności, jak ulubione utwory czy własne playlisty oraz jakieś uproszczone zarządzanie playlistami..... Czy za dużo wymagam??

Jak to wygląda w droższych streamerach z BluOS, czy w EverSolo?

5 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Czy są streamery z appką, która integruje / łączy różne serwisy streamujące w jedno UI, wspólne dla wszystkich?

WiiM 😉 

praktycznie każdy producent oferuje taką funkcjonalność (poza iFi). 

A widzisz! W ofertach streamerów nie dowiesz sie za wiele o ich appkach, poza tym na jakie są systemy 🙂

Poza tym każdemu różnie może wyjść oprogramowanie. Pewnie system ROON ma to najlepiej zrobione (??).

A może tak używany BS Node w wersji 3 na początek, prosta obsługa sterowanie z tel.lub komputera.

Edytowane przez fan64
  • Pokaż nowe odpowiedzi