Skocz do zawartości
IGNORED

DSD na DAC z odtwarzacza wieloformatowego Oppo 203

Rekomendowane odpowiedzi

Mam DAC Meitnera jaki obsługuje 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4, 192 kHz i DSD przez wszystkie 6 wejść cyfrowych plus Oppo 203 do plyt SACD, Blu ray i DVD. Pytanie czy to puzderko z ebay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wystawi mi DSD na wejście Meitnera ?

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, barni napisał:

Mam DAC Meitnera jaki obsługuje 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4, 192 kHz i DSD przez wszystkie 6 wejść cyfrowych plus Oppo 203 do plyt SACD, Blu ray i DVD. Pytanie czy to puzderko z ebay

Ukryta Zawartość

wystawi mi DSD na wejście Meitnera ?

Musiałby pinout być zgodny z meitnerowskim.Wqtpie, zważywszy jak skromna jest specyfikacja.Ale może pogadaj ze sprzedawca i opisz mu swoj use case.

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Ale pin-y to chyba w I2s, bo ono jest niestandardowe. Meitner I2S nie ma, a wszystkie pozostałe wejścia są zestandaryzowane.

Wydaje mi sie, ze wyjscie HDMI w OPPO „chodzi” w standardowej specyfikacji audio/video i jakos potrafi przeslac czysty DSD na zewnatrz i np. moj stary Onkyo 905 i obecny Marantz AV7702 MkII potrafia to przyjać i odtworzyć.

Problem raczej lezy w rozumieniu albo obejsciu zabezpieczen DSD a nie w pinout’cie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Poczytaj sobie moje wpisy I zdjęcia Yamahy CDS2100 na którą wysyłam z PC sygnał DSD nawet 2 prędkości z dowolnego programu łącznie z PowerDVD przez USB. Mało tego dowolne nagranie z PCMu zamieniam w locie na DSD.

Zaletą jest miękki dźwięk pozbawiony metaliczności, często nazywany analogowym.

W dniu 30.11.2023 o 11:14, pmcomp napisał:

A przeczytales dokladnie czego dotyczy ten watek?

Tak i dokładnie opisałem to samo z mojego zestawu, gdzie wysyłam wszystko z PCta ja wejście USB DACa Yamahy i otrzymuję super dźwięk. 

Czy autor tematu otrzyma to samo co ja ze swojego sprzętu też jestem ciekaw, gdyż ciągle mnie kusi przejść z PCta na coś mniejszego, dedykowanego.

Z drugiej strony PCty są coraz mniejsze, dyski już nie są takie twarde i mechaniczne jak kiedyś, nie trzeba czekać więcej już kilka sekund na uruchomienie przy tanim i7 i dysku M2. Wszystko ciche i ciągle rozwojowe.

Natomiast każde takie pudełeczko jak w temacie za rok już jest passę.

Ale to taka drobna uwaga...

Jak widze nie rozumiesz nawet tematu watku, w ktorym piszesz.

Przypomnę, watek dotyczy wypuszczania sygnalu DSD przez … OPPO 203 przez HDMI.

A ty o wysylaniu z PC-a przez USB. Ale pomagasz pytajacemu 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Tłumaczysz rzeczy oczywiste tylko nie dotyczy to tematu. Upsampling do DSD z serwisów streamingiowych czy plików DSD mam zrobiony po USB od lat poprzez Roon-a.

Ja potrzebuje to DSD wystawić dla contentu SACD jaki obsługuje odtwarzacz Oppo 203. Bez rippowania do ISo, kowersji do DSD i tych wszystkich zakleć.  Oppo nie ma wyjścia USB, a na cyfrowych nie wystawia SACD (blokata wynikająca z praw autorskich). Jedyne wyjcie to uzykanie DSD z wyjścia HDMI jakims splitterem.  Jestem w stanoe poświecić na to te 260 zł pod we to zadziała i o to pytam 🙂

3 godziny temu, barni napisał:

Tłumaczysz rzeczy oczywiste tylko nie dotyczy to tematu. Upsampling do DSD z serwisów streamingiowych czy plików DSD mam zrobiony po USB od lat poprzez Roon-a.

Ja potrzebuje to DSD wystawić dla contentu SACD jaki obsługuje odtwarzacz Oppo 203. Bez rippowania do ISo, kowersji do DSD i tych wszystkich zakleć.  Oppo nie ma wyjścia USB, a na cyfrowych nie wystawia SACD (blokata wynikająca z praw autorskich). Jedyne wyjcie to uzykanie DSD z wyjścia HDMI jakims splitterem.  Jestem w stanoe poświecić na to te 260 zł pod we to zadziała i o to pytam 🙂

Dlaczego chcesz uzywac splitter? OPPO podaje DSD z SACD bezposrednio na wyjsciu HDMI. Jak napisalem niektore amplitunery kina domowego to DSD przyjmują. Jak inne DACki z segmentu „audio high end” nie wiem, po prostu podlacz i sprawdz.

Pamietaj, ze HDMI z OPPO nie ma nic wspolnego w przesylaniem I2S.

Pozdro

Ale ja nie chce aby DSD dekodował mi amplituner tylko dedykowany DAC, któty obsługuje DSD na dowolnym wejściu. Chce miec odtwarzanie SACD w torze stereo, a nie kinowym.

1 godzinę temu, barni napisał:

Ale ja nie chce aby DSD dekodował mi amplituner tylko dedykowany DAC, któty obsługuje DSD na dowolnym wejściu. Chce miec odtwarzanie SACD w torze stereo, a nie kinowym.

To musisz poszukać DACa, który to potrafi.

LINNy mają wejście HDMI, nie wiem co na nim przyjmują i co dekodują. Na pewno nie jest to I2S więc jest duża szansa tym bardziej, że jedno z HDMI opisane jest jako ARC.

Ukryta Zawartość

Jedna seria do tyłu też to potrafiła, a może nawet dwie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp