Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon PA2200 problem!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam końcówkę mocy HK PA2200 ostatnio pojawił się mały problem. 

Sprawa dotyczy załączenia urządzenia, otóż gdy włączę przedwzmacniacz HK AP2500 końcówka mocy załącza się automatycznie ale ostatnio pojawił się problem, gdy wzmak się załączy to przez pierwsze 20 sekund słychać dźwięk ale mocno charczy, dopiero po owym czasie problem znika i słychać normalny dźwięk. Czasem zdaży się że charczenie nie ustępuje to wtedy pomaga wyłączenie i załączenie urządzenia. 

Moje pytanie brzmi co się mogło zepsuć? 

Mi jako laikowi przyszły do głowy tylko główne kondensatory w zasilaczu (4x8200uF 63V) ale to tylko taka moja luźna myśl. 

Możecie coś podpowiedzieć? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez harychorzow84
https://www.audiostereo.pl/topic/165581-harman-kardon-pa2200-problem/
  • 1 miesiąc później...

Przejrzałem wzmacniacz pod kątem zimnych lutów, wygląda wszystko ok, kondensatory optycznie w porządku. 

Z ciekawości wyłączyłem automatyczne załączanie i.... dalej to samo. 

Zauważyłem że problem jest po dłuższym nie używaniu końcówki. 

Przyjdę do domu po pracy załączam, po ok 5 sekundach włączy się zielona dioda i nic nie słychać, minie kilka sekund słychać dźwięk ale charczący(oba kanały) , minie od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund i dźwięk jest ok. 

Wyłączę końcówkę i po 10 sekundach załączę jest ok. 

Macie może jakieś podejrzenia? 

Dla ciekawskich dodaje serwisówkę. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez harychorzow84

Dzisiaj załączyłem wzmacniacz, nie było nic słychać przez 2minuty, wyłączyłem i załączyłem było słychać dźwięk ale charczący, więc jeszcze raz wyłączyłem i załączyłem i gra normalnie 🤔

Zanieś do specjalisty i tyle coś wyraźnie niedomaga może któryś z półprzewodników pod wpływem obciążenia zmiany temperatury różnie reaguje problem szeleszczenia charczenia to mogą być wina pre driverów tranzystorków z wiekiem niektóre z nich pracują w ciężkich warunkach wysoka temp i mogą tracić wzmocnienie, problem jest wspólny dla obu kanałów więc może być też w przedwmacniaczu czy wzmacniacz jest po regulacjach biasu ? i jak on się zachowuje w jakim staanie są styki przekaźnika głośnikowego?  potek od głośności mocno zabrudzony może też dawać takie objawy jak charczenie.

Dzięki za zainteresowanie, z racji wieku wzmacniacza wylutowalem duże kondensatory z zasilacza (4x8200uF 63V) i przemierzylem, może niezbyt profesjonalnym urządzeniem ale jakieś wyniki są :

-wszystkie straciły ponad 10% swojej pojemnosci

-wszystkie mają ESR powyżej 0,1 ohm gdzieś tu na forum wyczytałem że 

"Co z tego ze wzmacniacz gra jak kondensatory maja esr >0.1ohm i to świadczy o ich uszkodzeniu."  

Pytanie czy wymieniać? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20240121_134226_4j0JBOgI50.thumb.jpeg.5a46778834811aac533afc5cd2d1d04d.jpegIMG_20240121_134401_10TJudZW9m.thumb.jpeg.f092b8e382b04532303fe34424879809.jpegIMG_20240121_134148_3XD5HsBp2g.thumb.jpeg.fd35261401a5229e689f17aa21027480.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie daję wiary temu, ale jak chcesz to wymieniaj w sumie to urządzenie jest z czasów gdzie jakość kondensatorów już bardzo spadła więc kto tam wie jakiej one są marki? osobiście nie spotkałem się nigdy z objawami spowodanymi u Ciebie w urządzeniach z lat 80 charczeniem z powodu kondów w sekcji zasilacza,  a miałem z ponad 30 wzmacniaczy z tego okresu i nigdy nie było potrzeby wymiany głównych kondów.

Tylko nie kupuj żadnych jamiconów czy innej samwha tylko jakieś nichicony, elny albo nippon chemicon lepiej dołożyć grosza niż żeby po kilku latach z kondów zrobiły się suche grzechotki ;-)

I masz absolutną rację🫣okazuje się że charczenie idzie z przedwzmacniacza, na chwilkę podpiąłem bezpośrednio kolumnę pod niego a tu niespodzianka. 

Czyli winowajcą jest AP2500 a nie końcówka mocy PA2200. 

Przez to że jestem za bardzo narwany to rozebrałem sprawny wzmacniacz zamiast pierw sprawdzić sygnał z przedwzmacniacza 😂, kolejna nauka na przyszłość ale i tak zastanawiam się czy wymienić te kondy skoro są już na stole. 

Znalazłem takie

Ukryta Zawartość

Pytanie co mogło paść w AP2500? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kemet to bardzo dobra firma stosują je dobre serwisy do starszych sprzętów, czy podczas gdy występuje charczenia kręcenie szybkie wyborem źródła lub potkiem od głośności  coś zmienia?

Jak charczy to kręcenie potencjometrem od głośności działa , przełączniki od źródeł też działają normalnie. 

Przedwzmacniacz natomiast bardzo długo się załącza. Jak był sprawny to po wciśnięciu Power po ok 5-10 sekundach było już słychać dźwięk. Teraz gdy jest uszkodzony czasem trzeba poczekać nawet minute czasem i dłużej i zaczyna  grać z charczeniem poczym charczenie powoli ustępuje i zaczyna grać można by powiedzieć względnie. 

Miałem kiedyś przypadek we wzmacniaczu, że pojawiało się charczenie, okazały się uszkodzone małe tranzystory w końcówce wstępnie wzmacniające sygnał. W przedwzmacniaczu Sony miałem kiedyś połowę kondów nie trzymających parametry, po wymianie oczywiście poprawiła się jakość dźwięki, natomiast wyszło to przy okazji bo trafił na serwis, bo raz działał, raz nie, jeden kanał, winowajca były zimne luty.

Edytowane przez Prewwit

Jak charczy to kręcenie potencjometrem od głośności działa , przełączniki od źródeł też działają normalnie. 

Przedwzmacniacz natomiast bardzo długo się załącza. Jak był sprawny to po wciśnięciu Power po ok 5-10 sekundach było już słychać dźwięk. Teraz gdy jest uszkodzony czasem trzeba poczekać nawet minute czasem i dłużej i zaczyna  grać z charczeniem poczym charczenie powoli ustępuje i zaczyna grać można by powiedzieć względnie. 

Potencjometr mam taki:

Ukryta Zawartość

I takie przełączniki źródeł

IMG_20240121_203406_hmjpmPlq83.thumb.jpeg.570e962b3d002e79e93e3038242a3222.jpeg

4 minuty temu, Prewwit napisał:

Miałem kiedyś przypadek we wzmacniaczu, że pojawiało się charczenie, okazały się uszkodzone małe tranzystory w końcówce wstępnie wzmacniające sygnał. W przedwzmacniaczu Sony miałem kiedyś połowę kondów nie trzymających parametry, po wymianie oczywiście poprawiła się jakość dźwięki, natomiast trafił na serwis, bo raz działał, raz nie jeden kanał, winowajca były zimne luty.

No od jakieś czasu nosiłem się z zamiarem przemierzenia i wymiany kondensatorów ale sprzęt działał i jakoś nie było po drodze, myślę że takie odświeżenie wyjdzie na dobre tym bardziej że urzadzenia raczej długo ze mną zostaną. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Główne kondy filtrujące to Elny

Ukryta Zawartość

Reszta to kondensatory firmy TK, oprócz sygnału, tu 2 lata temu wlutowalem Nichicon ES wcześniej też były TK

IMG_20240121_205146_LsjCFuTJ5Z.thumb.jpeg.c1eb0cd2fe312f25ae28fc95151ff28d.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, harychorzow84 napisał:

Teraz gdy jest uszkodzony czasem trzeba poczekać nawet minute czasem i dłużej i zaczyna  grać z charczeniem poczym charczenie powoli ustępuje i zaczyna grać można by powiedzieć względnie. 

Taki objaw mogą dawać też zimne luty. Wszelkie podejrzane dla świętego spokoju, bym przelutował, przed poważniejszymi naprawami.

Godzinę temu, harychorzow84 napisał:

Reszta to kondensatory firmy TK, oprócz sygnału, tu 2 lata temu wlutowalem Nichicon ES wcześniej też były TK

Nichicony to bardzo dobre kondensatory, u siebie robiłem głównie na serii KA i KZ, nieznacznie słabsza FG ze względu na mniej czystą górę, chociaż jak ktoś lubi w górze bardziej zadziorne granie to może być najlepszym wyborem

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Taki objaw mogą dawać też zimne luty. Wszelkie podejrzane dla świętego spokoju, bym przelutował, przed poważniejszymi naprawami.

Nichicony to bardzo dobre kondensatory, u siebie robiłem głównie na serii KA i KZ, nieznacznie słabsza FG ze względu na mniej czystą górę, chociaż jak ktoś lubi w górze bardziej zadziorne granie to może być najlepszym wyborem

W tygodniu poświęcę trochę czasu i sprawdzę całą płytkę pod kątem zimnych lutów. 

Jakimi kondensatorami zastąpić te pozostałe elektrolity TK, one już nie są bezpośrednio w sygnale, mogą być to np. Rubycony z serii ZL, ZLH? 

Edytowane przez harychorzow84

Problem rozwiązany, okazało się że jeden z trzech kabelków (dokładnie czarny) które idą od trafia na płytę był uszkodzony (był przerwany ale stykał się jakimś cudem jeszcze z pinem). 

Poniżej foto już po naprawie 

Ukryta Zawartość

Teraz pytanie odnośnie wymiany elektrolitów, co byście zrobili na moim miejscu? Trochę tych kondensatorów tu jest, sekcje gramofonu chyba można odpuścić bo jest nieużywana. 

Czy odpuścić i cieszyć się muzyką? 

IMG_20210715_155115_nIyRXSo84w.thumb.jpeg.20eead1c549462245c206cbb52c922c9.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomierzyć  jak by trzymały pojemność z akceptowalnym esr to ja bym zostawił to w spokoju, ta firma tk to jakiś chińczyk ? warto by było sprawdzić w pierwszej kolejności  te obok radiatorów.

17 minut temu, Dune napisał:

Pomierzyć  jak by trzymały pojemność z akceptowalnym esr to ja bym zostawił to w spokoju, ta firma tk to jakiś chińczyk ? warto by było sprawdzić w pierwszej kolejności  te obok radiatorów.

Gdzieś tu na forum wyczytałem że TK to jest jednak chińczyk, srebrna seria podobno jest jeszcze w porządku ale ta zielona którą ja mam to już nie, podobno lubi wylać się z nich elektrolit. 

Jak by była potrzeba wymiany to czy Rubicon z serii ZL lub ZLH będzie dobrym wyborem? 

Teraz patrzę to 4 kondensatory pomiędzy radiatorem a dużymi Elnami to 220uF 35V "TK" 

Akurat takie kondzie mam firmy BC takie niebieskie. 

Edytowane przez harychorzow84
4 godziny temu, harychorzow84 napisał:

Jak by była potrzeba wymiany to czy Rubicon z serii ZL lub ZLH będzie dobrym wyborem? 

Ta marka robi niezłe kondensatory, byle kupić z większego sklepu bo strasznie dużo podróbek, co do konkretnych serii nie miałem z nimi styczności.

Ja u siebie głównie montuje Nichicion i Panasonic cenowo jeszcze zjadliwie🙂 i jakość niezła

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymontowalem te 4 kondensatory o których pisałem wcześniej, wszystkie miały pojemność w okolicach 232-234uF, ESR 1-1.5ohm, ale skoro już je wylutowalem to dałem nowe BC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I słusznie,w sprzęcie 20 letnim taka kuracja na pewno nie zaszkodzi, mam bc comp w HK 680 w zasilaniu są super oczywiście na 105* C.  Dobrze że wybrałeś też w tej specyfikacji , szczególnie w tym miejscu- dłużej będziesz miał ,,święty spokój'.'Zasilanie moim zdaniem to podstawa.😀

• 1 miesiąc później...
W dniu 27.01.2024 o 00:04, schik napisał:

I słusznie,w sprzęcie 20 letnim taka kuracja na pewno nie zaszkodzi, mam bc comp w HK 680 w zasilaniu są super oczywiście na 105* C.  Dobrze że wybrałeś też w tej specyfikacji , szczególnie w tym miejscu- dłużej będziesz miał ,,święty spokój'.'Zasilanie moim zdaniem to podstawa.😀

Wymiana nie dała jakiś spektakularnych efektów ale postanowiłem że w wolnej chwili pobawię się w wymianę tych kondensatorów, zmówie trochę: Rubycon ZL ZLH, Panasonic FR FC, NIchicon KA, Chemi-con LXZ i spróbuję nie zepsuć dźwięku 😂

Spektakularnym efektem będzie to że się przez następne kilka -kilkanaście nie popsuje z powodu zasilania. Jeśli chodzi o poprawę brzmienia trzeba sprawdzić  te w torze sygnału . Polecam wimy są tanie ,małe  i co najważniejsze deklasują elektrolity pod względem trwałości. Zmiany należy wprowadzać bardzo cierpliwie bo nie zawsze są lepsze brzmieniowo niż elektrolity- w dużej mierze zależą od twojej koncepcji brzmienia. Aha przed wymianą zmierz stary i pomyśl czy to już czas na zmianę😀

35 minut temu, schik napisał:

Spektakularnym efektem będzie to że się przez następne kilka -kilkanaście nie popsuje z powodu zasilania. Jeśli chodzi o poprawę brzmienia trzeba sprawdzić  te w torze sygnału . Polecam wimy są tanie ,małe  i co najważniejsze deklasują elektrolity pod względem trwałości. Zmiany należy wprowadzać bardzo cierpliwie bo nie zawsze są lepsze brzmieniowo niż elektrolity- w dużej mierze zależą od twojej koncepcji brzmienia. Aha przed wymianą zmierz stary i pomyśl czy to już czas na zmianę😀

W torze sygnału mam już wymienione na Nichicon ES nawet tu siedziały kondy TK, była to pierwsza rzecz którą zrobiłem po zakupie,tu efekt był słyszalny. 

Chętnie bym przetestował Wimy ale w sygnale siedzą duże wartości tych kondów i w dodatku jest ich chyba 4szt na kanał 🫣

15 minut temu, schik napisał:

Wimy mają max 10uF mogą się nie zmieścić  chociaż nie widziałem pcb w twoim Harmanie.

Proszę bardzo 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

Ukryta Zawartość

8 minut temu, schik napisał:

Jakie pojemności zamieniasz ?

Na zdjęciu widać zielone Nichicon ES, są tam:

-100uF/25V 4szt

-47uF/25V 2szt

-22uF/25V 2szt 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi